Dodaj do ulubionych

DO KASIABA i innych speców decoupage

01.08.05, 10:50
Cześć, mam pytanie, jak ozdobić przeźroczysty talerz, który ma słuzyć do
przechowywania owocków! Domyślam się, że wszystko trzeba robić od "spodu", bo
raczej z góry odpada, ze względu na kontakt z jedzonkiem??? no i jaka jest
kolejność prac???? chciałabym uzyskać spękania???? ale zupełnie nie wiem co
ma popękać??? czy najpierw serwetka, potem lakier???? proszę oświećcie
mnie!!!! dzięki wielkie
Obserwuj wątek
    • toxicloki Re: DO KASIABA i innych speców decoupage 01.08.05, 10:56
      jesli spekania dwuskadnikowym to:
      -krak
      -serwetka
      -tlo
      -lakier
      jesli jednoskladnikowym to:

-serwetka
      -krak
      -farba, ktora ma popekac
      -farba, ktora ma wypelnic spekania (widoczna w spekaniach)
      -lakier

tak sie robi "od spodu", czyli z zewnetrznej strony talerzasmile
      pozdrawiamsmile
      toxi
      • rapida Re: DO KASIABA i innych speców decoupage 01.08.05, 12:37
        Dzięki wielgachne, lęcę własnie do sklepu na zakupki!!!! Jeszcze gdybyś mogła
        powiedziuec mi czym się różni krak jedno od dwuskładnikowego??? pozdrawiam
        cieplutko
        • althea35 Iloscia skladnikow! 01.08.05, 13:03
          Krak jednoskladnikowy to cos co masz w jednym pojemniczku i generalnie
          kladniesz pomiedzy dwie farby.
          A krak dwuskladnikowy to dwa osobne pojemniczki z dwoma roznymi zawartosciami.
          Kladziesz pierwszy skladnik a na niego drugi. Dokladna instrukcja powinna byc
          na opakowaniu.
        • toxicloki Re: DO KASIABA i innych speców decoupage 01.08.05, 22:23
          uuu... to moze lepiej albo nie uzywaj kraka na tym talerzu, albo pocwicz
          najpierw na czym innym...
          roznica jest zasadnicza -krak jednoskadnikowy naklada sie na jedna farbe (ktora
          ma byc widoczna w spekaniach) i potem pokrywa druga, ktora z powodu
          niekompatybilnosaci skladnikow popeka (i wowczas widac w owych peknieciach
          kolorek spod spodu). krak jednoskladnikowy daje spekania takie jak na starym
          drewnie mniej wiecej
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=1111&w=27070770
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=1111&w=27111317 tu przyklady

krak dwuskladnikowy to dwa media ktore naklada sie na juz gotowy, wykonczony
          decoupage (sa transparentne) i po wyschnieciu spekania wypelnia sie specjalnym
          proszkiem (porporina) lub czytmkolwiek, co sie nada (np. cienie do powiek, farby
          olejne etc). dwuskladnikowy krak tworzy spekania jak na starej porcelanie,
          bardziej okragle niz jednoskladnikowy.

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=1111&w=27068688
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=1111&w=26738232 tak wygladaja mniej
          wiecej smile
          to tak po krotcesmile jednak kraki maja to do siebie, ze trzeba je najpierw
          "oswoic"wink zapoznac sie z tym ktory jak peka, w jakich warunkach etc - jesli
          chcesz krakowac talerz o ktorym wspominalas, posciwicz chocby na kawalku grubej
          tektury czy na niepotrzebnych puszkach/butelkach/czymkolwieksmile
          • mirka75 Re: DO KASIABA i innych speców decoupage 02.08.05, 03:38
            Pozwolę się podpiąć pod temat smile - dekupażowałam deski szklane (do krojenia) i niestety (a było to już trzy razy) jak przykleję wzór z serwetki i potem maluję (farbą) to serwetka łapie farbę i bardzo nieciekawie to wygląda. Próbowałam malować najpierw lakierem a potem dopiero farbą ale pomaga średnio. Czy któraś z "seniorek" rodu dekupażujących smile miała coś podobnego i mogłaby mnie oświecić? A przy okazji pochwalę się (a co!) że dzięki Wam oklejam już piąty komplet podkładek korkowych, teraz będę robić dla teściowej smile; udało mi się odmienić wazonik i tacę metalową - w gruncie rzeczy uważam że są fajne smile Przed chwilą skończyłam malowanie kolejnego kompletu (o 3.30).
            Pozdrawiam.
            • rapida Re: DO KASIABA i innych speców decoupage 02.08.05, 10:01
              O rany!!!! mieszkam na wsi...Bielsko Biała (tak w nawiasie) no i wczoraj udałam
              się na zakupy do jedynego w mieście sklepu dla plastyków i pani wybałuszyła
              oczy!!!! kupiłam jedynie serwetki ( w sklepie obok) a u pani werniks
              postarzający, bo lakieru nie było.... ale pani powiedziała, że mogę oddać, jak
              nie będzie pasowało!!!! ale ja nie wiem czy będzie pasowało, no bo niby skąd
              mam wiedzieć????? oczywiście, zanim dojdzie do talerza (moje marzenie) zajmę
              się tekturką!!!! dzieki za wskazówki, bez nich ginę od razu!!! pozdrawiam
              • dczeraniuk Re: DO KASIABA i innych speców decoupage 02.08.05, 10:16
                Zrob zakupy w internecie zamiast probowac na przypadkowych produktach smile.
                Zniechecisz sie jesli to bedzie "nie to". Sa sprawdzone kraki i lakiery,
                wystarczy zamowic i odebrac paczke po 2 dniach.
                • rapida Re: DO KASIABA i innych speców decoupage 02.08.05, 10:24
                  No własnie szperam na stronce u wybieram co lepsze kąski, czy któras korzystała
                  z papieru VELO???? [piszą, że jest jak serwetka, no i jeden mi się spodobał
                  bardzo!!! a tak w ogóle to łatwiej jest z papierem czy serwetka???? wiem, ze do
                  serwetki wystartczy krak jednoskładnikowy, a do papieru musi byc podwójny!!!
                  ale tak ogólnie to czym łatwiej zacząc, żeby nie popaść w deprasję
                  początkującego artysty.........DZIĘKI!!!
                  • toxicloki Re: DO KASIABA i innych speców decoupage 02.08.05, 11:22
                    velo rzeczywiscie jest cieniutki, w droznieniu oid serwetek nie rwie sie i nie
                    marszczysmile papier klasyczny ma wieksza gramature,dlatego nalozony na krak
                    jednoskadnikowy nie bedzie przebijal spekan pod motywem -ale czasem wlasnie o to
                    chodzi zeby spoekania byly tylko miejscowo lub wokol motywusmile kraka
                    dwuskladnikowego mozna wykorzystac na papierze klasycznym, bo wowczas jesli
                    chcesz spekania na motywie to je wypeklniasz, jesli nie chcesz -zostawiasz
                    niewypelnione i tylko lakierujeszsmile

zdecydowanie latwiej pracuje sie z papierem (kazdym) - serwetki sie rwa,
                    naciagaja, niektore (firma PAW) chocbys nie wiem co robila nie wtapiaja sie do
                    konca, zas papier jest przewidywalny - nigdy nie ma z nim takich prob;lemow.
                    Wyzszosc serwetek polega na tym, ze potrzeba na nie duuuzo mniej lakieru, zas
                    jak dojdzie sie do wprawy mozna tworzyc naprawde piekne kompozycje mieszajac ze
                    soba rozne motywy (przy papierze niby tez mozna, ale wowczas robi sie to coraz
                    grubsze i w koncu przestaje fajnie wygladac a robi sie 3Dsmile))

na poczatek radzilabym ci proby z papierem - latwiej jest i kraka
                    jednoskladnikowego -rowniez latwiejszy w obsludzesmile
                  • dczeraniuk Re: DO KASIABA i innych speców decoupage 02.08.05, 11:25
                    No wlasnie. Proponuje zaczac od poczytania forum smile. Jest tu mnostwo odpowiedzi
                    na pytania, ktore zadajesz. Nie dalej jak kilka dni temu omawiane byly roznice
                    miedzy papierami ze Stamperii.
                    Bylo tez bardzo duzo o zestawach dla poczatkujacych.
                    Nie polecam skomplikowanych produktow.
                    Wystarczy farba, lakier, krak jednoskladnikowy i serwetka/papier velo lub
                    ryzowy. A jak to wyjdzie dalsze eksperymenty i wydatki smile.
            • toxicloki Re: DO KASIABA i innych speców decoupage 02.08.05, 11:14
              mirko, a czy farba nie byla przypadkiem za ciemna? serwetka zawsze chwyta farbe,
              nawet gdy na wierzch nakladasz -o to wlasnie chodzi, zeby sie ladnie wtopilo
              (serwetka rpobi sie przejrzysta i nie widac brzegu). przy serwetkowym decoupage
              trzeba uzywac albo jasnego tla na calosc, albo-gdy chcesz ciemne-nalozyc
              serwetke na jasne i potem malutkim pedzelkiem uzupelniac tlo wokol motywu
              pozadanym kolorem.
              • mirka75 Re: do toxicloki :-) 03.08.05, 03:24
                Serwetka miała białe tło i taką też farba malowałam deskę (tzn. szkło). Jedna z nich wyglada przez to przeniknięcie farby nawet trochę szlachetnie smile jakbym użyła kraka ale mnie sie ten efekt niezbyt podoba; inną zaś deskę musiałam zmyć bo nic nie było widać tak przesiaknęło. Myslałam jeszcze żeby polakierować najpierw sama deskę, potem serwetka, lakier, farba i już lakier do końca - może dziś tak spróbuję. Pozdr.
                • greglis Re: do toxicloki :-) 03.08.05, 09:18
                  Niestety serwetka jest bardzo cieńka,więc praktycznie istnieje
                  niebezpieczeństwo że farba przesiąknie na drugą stronę,do tego rodzaju
                  decoupage'u idealnie nadają się motywy papierowe wtedy nie ma obawy że farba
                  przebije.Dosyć ważne jest też to ile farby nakładamy.Powinno się motyw od
                  spodu "tapować" prawie suchą gąbką
                • toxicloki Re: do toxicloki :-) 03.08.05, 12:36
                  jeszcze zalezy jaka sewetka -jak "PAW" to masz jak w banku, ze sie cholera jedna
                  nie wtopismile)) nie mozna tez serwetki za mocno namaczac farba -przy talerzach i
                  innych szkle, szczegolnie gdy robisz "od tylu" warto nkladac farbe gabeczka
                  -krotkie paćnięcia obok siebie, bo jak naciagnie farby to faktycznie -farba
                  dostanie sie pod spod i zaleje motywsmile przeciez mowilam ze odwrotny jest trudny
                  i na poczatke odradzamsmile
    • elka73 Re: DO KASIABA i innych speców decoupage 06.08.05, 18:41
      Witaj
      Ja zrobiłam kilka talerzy przezroczystych.Jeden jest na stronce ze
      zdjęciami.Wklejam.Jak będziesz miała pytania-chętnie odpowiem.
      Elka
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=1111&w=24699671&a=24699671
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka