Dodaj do ulubionych

wedding planerzy - czy to dziala?

IP: *.furnel.pl 06.05.05, 08:40
wlasnie mi sie oswiadczono!!! musze sama zorganizowac slub i wesele, bo moj
narzeczony jest daleko stad, wiec nie moge liczyc na jego pomoc. mam malo
czasu na zorganizowanie mojego wesela... no ale kto go ma???wink)) czy ktos tu
korzystal z pomocy konsultantow slubnych i moze mnie przekonac, ze to sie
oplaca i rzeczywiscie odbywa sie przy minimalnym wysilku narzeczonych?
Obserwuj wątek
    • pepperann Re: wedding planerzy - czy to dziala? 06.05.05, 09:22
      Gratulacje przede wszystkim. Ja sama nie korzystalam z takich uslug, ale moja
      kolezanka, ktora brala slub w Polsce, ale caly rok przed slubem mieszkala z
      narzeczonym za granica, korzystala z uslug firmy Idealny Slub i byla
      zadowolona. ALe sama nie daje za to glowy!
    • Gość: Ewcia Wszystko znajdziesz w Necie IP: *.aster.pl / *.aster.pl 06.05.05, 09:24
      Mysle,ze wystraczy zorientowac sie na rynku,chocby przez Net. Wystarczy,ze
      przez tydzień poklikasz w rózne strony i znajdziesz odpowiednie miejsce na slub
      i profesjonalna obsługę: fotografa,kamerzyste,wizazystkę, catering itp.
      Dam jedna rade: nie kieruj sie tylko niska cena przy wyborze ! Wielu jest
      amatorów,którzy poza zanizonymi cenami - nie sa w stanie niczym innym
      przyciagnąć klienta...Niestety,wiele osób traci na oszczednosci a potem maja
      fatalny zespół,kiepskie jedzenie i amatorskie filmy i zdjęcia
      • Gość: nina Re: Wszystko znajdziesz w Necie IP: *.furnel.pl 06.05.05, 09:30
        no wlasnie tego sie najbardziej obawiam... to fakt, wiem ze na necie jest cale
        mnostwo portali o slubach i wszystkie wygladaja tak zachecajaco, tyle ze dopoki
        nie sprawdzisz... a wolalabym tego nie sprawdzac na wlasnym slubiesmile))
        moj narczeczony sam organizuje eventy i jest strasznie przewrazliwiony na tym
        punkcie. to musza byc naprawde profesjonalisci!!! blagam o pomoc!!!!!!!
        • Gość: Ewcia Re: Wszystko znajdziesz w Necie IP: *.aster.pl / *.aster.pl 06.05.05, 10:37
          Naprawde - wiele rzeczy sama mozesz sprawdzić. Np. zespół możesz
          przesłuchac,otrzymac od nich płyte CD. Fotografa - profesjonaliste poznasz po
          zdjeciach jakie robi, a kamerzysta pokarze Ci przykladowe filmy. Szukajac w
          Necie - zwróc uwage na to,jakie maja wizytówki - tzn. strony www. jesli nie
          szczedza pieniedzy na swoja prezentacje - to dobrze o nich świadczy. Ja bardzo
          szybko zebrałam "ekipę" ,która bedzie pracowała na moim slubie. Jak mi sie cos
          nie podobalo od samego poczatku - to szukałam dalej. Okazuje sie,ze nawet
          profesjonalisci z najwyzszej półki - chetie daja znizki i mozna sie cenowo
          dogadac
          • Gość: nina Re: Wszystko znajdziesz w Necie IP: *.furnel.pl 06.05.05, 10:47
            z tego co mowisz, domyslam sie, ze nie korzystasz z pomocy takiej agencji,
            tylko sama sie z wszystkimi dogadujesz... a mi niestety chodzi o to, ze
            naprawde nie mam czasu na te wszystkie sprawy i chetnie po prostu zlecilabym to
            komus godnemu zaufania, kto zrozumie czego chce i co mi sie podoba, a co nie...
            itd. czy twoim zdaniem to marzenie scietej glowy????!!!! najwiekszy problem -
            bo zzera duzo czasu to jezdzanie i szukanie miejsca na wesele, menum, dekoracje
            no i te cholerne formalnosci... sad((
            • purpurra Re: Wszystko znajdziesz w Necie 23.08.05, 13:48
              Czesc Nino.
              Moge poprosic Cie o mail, poniewaz mam dla Ciebie propozycje.

Pozdrawiam, Kasia
    • Gość: An Re: wedding planerzy - czy to dziala? IP: *.arcor-ip.net 06.05.05, 11:55
      Na tym forum na ten temat wypowiadala sie jakas osoba ze dysponuje roznymi
      adresami, oferuje pomoc i tak dalej ale nie pamietam jej nika. Nie wiem rowniez
      czy mozna ta osobe polecic,a le moze odpowie na Twoj post. Osobisci eCie
      rozumiem ale tutaj taka usluga jest malo popularna a jak jest juz jakas firma to
      poleca firmy ich zdaniem dobre ale pozniej moze sie okazac ze twoim zdanie do
      kitu. Takz eja sama wszystko zalatwialam jak poprzedniczki i tez prze internet
      wszystko sprawdzilam.
    • tusia26 Re: wedding planerzy - czy to dziala? 06.05.05, 13:36
      Powiem Ci szczerze że w Polsce ta usługa chyba nie jest bardzo popularna,
      zresztą nikt z moich znajomych nie korzystał trudno cos powiedzieć. Uznałam że
      najlepszym wedding planerem będę ja ! Również nie mogę zbytnio liczyć na mojego
      pracującego po 12 godzin narzeczonego ale całkiem dobrze sobie radze sama. I
      prawie większość rzeczy załatwiam przez net, zaproszenia załatwione w niecałe 5
      dni i jestem nimi zachwycona bardzo profesjonalnie i niedrogo, fotograf również
      znaleziony na necie wystarczyło ze obejrzałam 30 stron ludzi reklamujących sie
      żeby zobaczyć ze max 2 osoby z mojego miasta robią to fachowo i z pasja, później
      tylko telefon i zaklepanie terminu. Uwierz ze można. I całkiem dobrze sie przy
      tym bawie, a obawiałam sie ze to przerośnie moje siły
      • Gość: Kreseczka Re: wedding planerzy - czy to dziala? IP: *.chello.pl 06.05.05, 13:51
        A mozesz zdradzic, gdzie zamawialas zaproszenia? Z gory dziekuje!
        • tusia26 Re: wedding planerzy - czy to dziala? 06.05.05, 14:04
          Kreseczka zamawiałam w firmie ITD collection maja taki fajny formularz na
          stronie gdzie podajesz wszystkie potrzebne dane i pozniej tylko czekasz na przesylke
          • Gość: Kreseczka Re: wedding planerzy - czy to dziala? IP: *.chello.pl 06.05.05, 15:18
            Bardzo Ci dziekuje!
    • madeleine7 Re: wedding planerzy - czy to dziala? 06.05.05, 13:46
      Ja byłam na ślubie mojej kolezanki, która z takiej pomocy planera (a własciwie
      planerki) korzystała i wiem, ze na pewno jest to swietny pomysł. pani po prostu
      wysłuchała czego chcą, w jakiej cenie i wyszukiwała za nich wszystko. Potem
      pokazywała oferty i oni wybierali. Największy plus takiego rozwiązania polega
      na tym, że w czasie wesela nie padasz ze zmeczenia przygotowaniami i nerwami co
      niestety obserwuję u tych co sami robią wszystko.
      Co do ceny to wiem, ze pani brała procent od kosztu kazdej załatwionej sprawy.
      • xena_music Re: wedding planerzy - czy to dziala? 06.05.05, 14:19
        witam
        to ja sie ogłaszałam ze oferuję pomoc
        mam bazę sal, zespołów, foto-video, ...polecam tylko
        sprawdzonych"usługodawców", z którymi osobiscie miałam stycznosc, z weselami i
        ich organizacją związana jestem juz kilka lat, i wiem jak sie zmienia rynek,
        jedyne co mogę zaproponowac to ukierunkowanie na konkretne sale-wedle
        zapotrzebowania pod wzgledem liczby gosci np.
        prosze o kontakt
        xena_music@wp.pl
        mój tel.505 058 910
      • Gość: Kaja Re: wedding planerzy - czy to dziala? IP: *.5.11.univie.teleweb.at 06.05.05, 14:57
        ale chyba nie 1%?

Z tego co wiem, takie agencje naliczaja 10-30% od sumy kosztow?
        • xena_music Re: wedding planerzy - czy to dziala? 06.05.05, 15:15
          narazie pracuje za darmo, bo musze sobie wyrobic markębig_grin
          fakt ze ostatnio po dograniu już wszystkich formalnosci po załatwieniu
          wszystkiego , już po weselu młodzi spytali mnie na jakie konto przelać finanse
          (????) zrobiłam oczy bo o tym nie rozmawialismy. Oni na to-ty za rachunki
          telefoniczne też płaciszbig_grin
          no, to o czyms swiadczybig_grin i miło mi było...
          a firmy biorą róznie-od ok 5% do nawet 40%......
        • madeleine7 Re: wedding planerzy - czy to dziala? 06.05.05, 15:16
          Gość portalu: Kaja napisał(a):

> ale chyba nie 1%?
          >
          > Z tego co wiem, takie agencje naliczaja 10-30% od sumy kosztow?

napisałam "procent" mając na myśli "jakiś". tak, jest to z reguły ok.10%
    • a_weasley Re: wedding planerzy - czy to dziala? 19.08.05, 11:38
      Przyjaciele trudno powiedzieć, że korzystali, ale się zetknęli - tzn. jej
      ojciec spiknął ich z taką planerką. Jak już spiknął, to porozmawiali z czystej
      ciekawości.
      Kosztować miała cała usługa 5 tysięcy, z tym że we wstępnym preliminarzu koszt
      wesela na 100 osób wychodził (nie licząc tego honorarium) 46 tysięcy.
      Obejmowało to rzeczywiście prawie wszystko (poza samochodem do ślubu, bo ten
      mają skądinąd i za darmo), z tym że niektóre pozycje chyba na zasadzie "im
      drożej tym lepiej".
      Wygląda więc, że to jest propozycja dla ludzi, którzy mają bardzo dużo kasy i
      bardzo mało czasu.
      • sandraa3 Re: wedding planerzy - czy to dziala? 19.08.05, 15:38
        Raczej polega to na braku wyobrazni niektorych wedding planerow. W jednym z
        wywiadow taka pani twierdzi, ze fajne wesele na 100 osob to ok 60 tys uncertain Nie
        poszlabym do tej pani na pewno. Bo mozna zrobic fajne wesele, za 3 razy mniej.
        W koncu nie chodzi o to, zeby wszystko ociekało złotem...
        • a_weasley Wedding planerzy i dlaczego to dziala tak sobie 19.08.05, 21:44
          Zestawiam opowieść o firmie Beautifulcośtam z relacją moich przyjaciół,
          przyrównuję to wszystko do własnych kosztów, do tego, co słyszę dookoła, i
          chyba zaczynam rozumieć, gdzie jest pies pogrzebany.

> W jednym z wywiadow taka pani twierdzi, ze fajne wesele na 100 osob to
          > ok 60 tys uncertain Nie poszlabym do tej pani na pewno.

A ona wcale za Tobą nie tęskni. Ani za mną. Ani za innymi, którzy uważają, że

> mozna zrobic fajne wesele, za 3 razy mniej.
          > W koncu nie chodzi o to, zeby wszystko ociekało złotem...

Jak komu. Planerowi zależy, bo im bardziej ocieka, tym więcej tegoż złota
          skapnie jemu.
          Zrobienie wesela za 600 zł/łeb wcale nie jest trudniejsze niż za 200. Powiem
          więcej, jest łatwiejsze. Można przebierać jak w ulęgałkach. Łatwiej znaleźć
          dobrego fryzjera za 250 zł niż za 50.
          Klient, który wydaje na wesele 60 tysięcy, nie poczuje, że wydał jeszcze
          tysiąc. Klient, który wydaje 6 tysięcy, każdą kolejną stówę obejrzy trzy razy i
          zapyta, czy aby gdzieś nie można jeszcze tej stówy zaoszczędzić. Roboty więcej,
          a zarobek mniejszy.
          W związku z tym jemu się opłaci zniechęcić klienta, który się liczy z groszem,
          i poczekać na takiego, który się nie liczy.
    • dagny1001 Re: wedding planerzy - czy to dziala? 19.08.05, 14:47
      Nina, być może mogłabym Ci pomóc, ale podstawowe pytanie brzmi - w jakiej
      miejscowości chcesz organizować to wesele?
      • greta18 Re: wedding planerzy - czy to dziala? 19.08.05, 15:35
        Ja wiem, ze sama dla siebie jestem najlepszą planerką, ale moze dlatego, ze na
        codzień zajmuję sie organizowaniem konferencji i bankietów.
        Jednak obiektywnie rzecz biorąc, uważam, że taka osoba jest potrzebna tylko na
        poczatku, zeby przedstawić Ci kila ofert. Bo i tak musisz sama wszystko wybrac.
        Coz tego, ze przedstwi Ci bukiet za np. 100 zł, ale i tak to Ty musisz
        pojechac tam razem z planerem i wybrac konkretny bukiet.
        A np. tort i inne potrway? Z doświadczenia wiem, ze jak sie uprzesz, zeby
        degustowac wybrane potrawy, to każdy porządny lokal powinien Ci to umożliwić
        (gratis!), ale i tak musisz tam pojechac i wybrać.
        Na twoim miejscu wolałabym wybrac lokal (np. dobry hotel), który profesjonalnie
        Ci wszystko ułozy i wybierze - i na standard hotelu wydać kasę, a nie na
        planera.

Ale zrobisz jak chcesz.
        Powodzenia!
    • mimi764 Re: wedding planerzy - czy to dziala? 19.08.05, 16:07
      Na Twpim miejscu zdecydowalabym sie na wedding planner, ja mieszkam poza
      granicami kraju a slub mam w Polsce. Podjelam sie zorganizowania go na
      odleglosc. Poczatkowo myslalam iz przy minimalnej pomocy rodziny uda mi sie.
      Wiazalo sie to z paroma przyjazdami do Polski, wiec zaniedbaniem moich
      obowiazkow tutaj, sporo stresu. Slub we wrzesniu wiec dopinam ostatnie sprawy,
      mam nadzieje iz wszystko dobrze sie ulozy i pojdzie z planem.
      Gdybm miala teraz zdecydowac, bez wahania bym wynajela kogos kto sie tym
      wszystkim zajmie. Oczywiscie Ci ludzie podaja pomysly, wybor zawsze nalezy do
      klientow, bo jest to sprawa indywidualna, smaku, gustu, wyobrazenia o weselu.
      W magazynie moda na slub byl artykul o firmach tym sie zajmujacych.
      Poszukam i podam namiary.
    • greeneyes27 Firma Beautifulday. 19.08.05, 20:57
      Mialam slub w Krakowie i zatrudnilismy pania z firmy Beautifulday, poniewaz
      obydwoje mieszkamy za granica, wiec myslelismy, ze zatrudniajac "wedding
      plannera" unikniemy stresu i duzych kosztow.
      Pani poinformowala nas, ze zatrudniajac ja zaoszczedzimy, bo ona ma wszedzie
      znizki, oczywiscie duze doswiadczenie, w ciagu ostatnich 4 lat osobiscie
      koordynowala ok. 40 slubow rocznie, ma super fachowcow, itd. Okazalo sie, ze
      pani ma tylko dobrze gadane, i to wszystko to byl jeden wielki bajer. Pozniej
      dowiedzialam sie od jej szefowej, ze ta pani w calej swojej "karierze"
      koordynowala raptem 4 sluby, a nie 40!
      Okazalo sie, ze to my mamy sie dostosowac do jej cen, a nie ona do naszych. Np.
      jej oferta to bylo 350 zl. za makijaz, 250 zl. za bukiet. Powiedzialam, ze w
      moim budzecie mam na makijaz przeznaczone max. 200 zl. a na bukiet 150 i zeby
      znalazla mi kogos, kto wykona to w podanych przeze mnie cenach. Na to ona
      odpowiedziala, ze to jest w zasadzie niemozliwe, bo oni oferuja tylko
      najwyzszej jakosci uslugi w podanych przez nia cenach i jak chce zaplacic
      mniej, to ona mi kogos znajdzie, ale nie bedzie gwarantowac jakosci. W koncu
      bylo tak, ze zrezygnowalam z wielu jej uslug, duzo dzieki temu zaoszczedzajac,
      np. mialam piekny makijaz za 150 zl. a nie za 350.
      Poprosilismy tez ja o zakup wodki, pani kupila chyba w najdrozszym sklepie w
      Krakowie, gdzie cena byla o 5 zl. drozsza za butelke w porownaniu do innych
      sklepow (oczywiscie do wszystkiego doliczona byla prowizja 10 %).
      Zamowiony przez nia dj (oczywiscie specjalista najwyzszej klasy) nie mial zebow
      (!) i nie gral wg dostarczonej przeze mnie wczesniej listy utworow.
      Napisany przez nia scenariusz dnia slubu zawieral raptem kilka punkcikow,
      dopiero ja go rozbudowalam dokladnie na dwie strony. Samo koordynowanie dnia
      slubu i wesela, za ktore zaplacilismy dodatkowo 1000 zl, polegalo w duzej
      mierze na tym, ze pani stala pod sciana z ponura mina.
      Piszesz, ze Twoj narzeczony jest daleko stad, czy jest cudzoziemcem? Moje
      wesele bylo polsko-amerykanskie i koordynatorka byla wyraznie przestraszona,
      sam swiadek zauwazyl, ze ta sytuacja ja przerosla.
      Naszym bledem bylo na pewno to, ze nie poprosilismy ja o referencje, ale bardzo
      nam sie spieszylo i nie mielismy na to czasu. Powinnam byla posluchac mojego
      instynktu, gdy nie podobalo mi sie, jak podczas pierwszego spotkania ta pani
      obgadywala pare, ktorej wesele koordynowala ostatnio…
      Podsumowujac - nie polecam firmy Beautifulday do organizacji wesela w Krakowie.
      Wiem, ze maja tez glowne biuro w Warszawie ale o ich pracy tam nic nie wiem.
      Z perspektywy moge powiedziec, ze dasz sobie rade sama.
      W internecie jest mnostwo informacji i nawet jak nie dysponujesz duza iloscia
      czasu, zawsze mozesz wygospodarowac 1-2 godz. wieczorem i znalezc to, czego
      potrzebujesz. Twoim plusem jest to, ze mieszkasz na miejscu a nie za granica.
      Powodzenia!
    • mimi764 Re: wedding planerzy - czy to dziala? 20.08.05, 14:31
      Podaje to co obiecalam: www.lilea.pl ; www.sayyes.pl ;www.unique.waw.pl
    • greeneyes27 dlaczego to dziala tak sobie... 22.08.05, 19:45
      >W związku z tym jemu się opłaci zniechęcić klienta, który się liczy z groszem,
      >i poczekać na takiego, który się nie liczy.

Tak, to prawda, tylko ilu jest takich klientow, ktorzy nie licza sie z groszem?
      Wiosna tego roku firma "Beautifulday" miala promocje 50 % znizki na prowizje
      konsultanta (tylko w W-wie), aby przyciagnac wiecej klientow. Wnioskuje wiec,
      ze nie maja az tylu bogatych klientow i polowali na "szarakow", bo zaden
      pieniadz nie smierdzi.
      Bo bogatemu jest obojetne, czy zaplaci prowizje 10 % czy tez polowe tej kwoty,
      czyli 5 %.

Tylko zeby jeszcze za tym wszystkim stala odpowiednia jakosc uslug! Niestety,
      ja sie bardzo zawiodlam.

P.S.
      Poludniowoafrykanski projektant i doradca slubny Collin Cowie koordynowal slub
      za 25 mln $. : )
      • a_weasley Prosty rachunek 22.08.05, 22:04
        greeneyes27 napisała:

> Wiosna tego roku firma "Beautifulday" miala promocje 50 % znizki na prowizje
        > konsultanta (tylko w W-wie), aby przyciagnac wiecej klientow. Wnioskuje wiec,
        > ze nie maja az tylu bogatych klientow i polowali na "szarakow", bo zaden
        > pieniadz nie smierdzi.
        > Bo bogatemu jest obojetne, czy zaplaci prowizje 10 % czy tez polowe tej
        kwoty,
        > czyli 5 %.

Już nie mówię, że tak do końca to mu pewnie obojętne nie jest, ale 5% od 50
        tysięcy to prawie dwa razy więcej niż 10% od 15 tysięcy, a zachodu więcej.
    • byhanya slub i wesele i 2 miesiace 22.08.05, 20:22
      tak tak zorganizowalam slub i wesele przez 2! miesiace! dzieki internetowi i
      przede wszyskim internautom!!!
      slub i wesele udalo sie NIESAMOWICIE WSWPANIALE!!! bez wpadek!!!!!
      • a_weasley No to zarobiłaś 22.08.05, 23:46
        Teraz policz, ile czasu na to zużyłaś, i zobacz, ile byś musiała mieć pensji,
        żeby Ci nie było warto tyle pracować za 5 tysięcy.
    • mariankaa Re: wedding planerzy - czy to dziala? 22.08.05, 23:40
      Z mojego doświadczenia wynika, że ślub to nie jest aż taki wysiłek
      organizacyjny... nawet jak się mieszka daleko. Większość rzeczy można załawtić
      internetowo. Jedyne czego nie można w ten sposób zrobić to sala i formalności.
      Ale weeding planer tego za Ciebie nie zrobi. I tak sama musisz obejrzeć kilka
      miejsc przecież. A jego selekcje możesz zrobic sama telefonicznie. (określasz
      sobie wymagania i szukasz miejsc spełniających oczekiwania).

Organizuje wesele na odległość. W sumie w większości sama (bo Narzeczony
      znajmuje się naszym przyszłym domem, pracą i kredytem). To bardzo miłe i nie aż
      tak pracochlonne zajęcie jak by się mogło wydawać.

Poza tym myślę, że taki weeding planer nie wybierze za Ciebie ani zaproszeń,
      ani nie ustali menu, ani nie dokona wyboru bukietu... I tak sama bedziesz
      musiała sie tym zająć. No więc zamiast jeżdzenia do niego co chwilę po prostu
      siądziesz na necie, zapytasz dziweczyny na tym forum (kopalnia info) i na pewno
      wszytsko ogarniesz!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka