szynka pieczona
(5 wyników)
-
Mam w planie szynkę pieczoną z poniższego przepisu (o nucie malinowo-ziołowej)
www.cincin.cc/index.php?showtopic=2590
Autorka robi ją w rękawie do pieczenia. Chciałabym wykorzystać podany zestaw przypraw, jabłka itd. żeby uzyskac podobny smak. Ale dotąd piekłam schab, piersi inducze, szynki wyłącznie w naczyniu żaroodpornym w piekarniku. U mnie na wsi nie dam już rady kupić rękawa dlatego zastanawiam się jakie zmiany wprowadzić w tym przepisie by zachowac składniki ale obyć sie bez rękaw...
-
Przymierzam się do upieczenia szynki na jutrzejszy obiad. Nie wiem tylko, czy można ją upiec ze skórą, czy też trzeba ją koniecznie odkroić? Jeżeli to drugie, to będę musiała zaangażować TŻ-ta do robienia obiadu, a nie chciałabym aby za długo czekał po powrocie z pracy ;>.
-
Mam imprezę i pomyślałam sobie by przygotować szynkę pieczoną. Wszystkie przepisy mówią o świeżej szynce czyli mięsku, zapeklowanej ze skórką i po ugotowaniu i okrojeniu skórki pieczonej w piekarniku. Mam pytanie czy ktoś próbował ominąć etap peklowania i gotowania i upiec szynkę nie mięsko,ale wędlinkę? Taką dużą 2-3 kg kupioną u rzeźnika? Już gotową do spożycia?
-
Czy zna ktoś może przepis na pieczoną szynkę, taką podawaną na
weselach lub innych przyjęciach po pólnocy. Aromatyczną, dosłownie
rozpadającą się i rozpływającą w ustach. Marzy mi się taka w święta
a nie mam pojęcia jak ją zrobić
-
Mam ładny kawałek chudej szynki wieprzowej ok. 1,5 kg. Potrzebny mi prosty i szybki przepis - nigdy nie piekłam szynki w całości, a mam niewiele czasu na przygotowania jako mama tygodniowego niemowlaka. Oczywiście ostre przyprawy, musztarda, alkohol odpadają ze względu na karmienie :) Mam rękaw do pieczenia. Od biedy mogę z tej szynki zrobić gulasz, ale taka ładna, że mi szkoda.