bubot 19.01.06, 13:23 nigdy nie wiem, a słyszałem te dwie wersje. nikt nie umie mi odpowiedzieć. wie ktoś? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
yavorius Re: TEN Radogoszcz czy TA Radogoszcz? 19.01.06, 13:26 Ten Radogoszcz (łódzki) Ta Radogoszcz (każda inna) so.pwn.pl/slowo.php?co=radogoszcz Odpowiedz Link Zgłoś
bubot Re: TEN Radogoszcz czy TA Radogoszcz? 19.01.06, 14:00 dzięki za odpowiedź. kolejna tylko łódzka rzecz. Odpowiedz Link Zgłoś
gray Re: TEN Radogoszcz czy TA Radogoszcz? 19.01.06, 16:43 bubot napisał: > kolejna tylko łódzka rzecz. zaorać! ;D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hira Re: TEN Radogoszcz czy TA Radogoszcz? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.06, 18:43 ...tyle mówi się o równouprawnieniu...teraz już wszystko ma dwa rodzaje,więc nie ma to znaczenia czy będziesz mówił TEN czy TA...chyba,że trafisz na konserwatywną feministkę! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 4711 Re: TEN Radogoszcz czy TA Radogoszcz? IP: *.lodz.dialog.net.pl 19.01.06, 20:27 konserwatywna feministka ;) - oksymoron? Odpowiedz Link Zgłoś
bubot Re: TEN Radogoszcz czy TA Radogoszcz? 19.01.06, 22:34 właśnie a propos równouprawnienia, to przyszło mi do głowy, że skoro kobiety tego chcą, to niech zrównają wiek emerytalny. będzie po równo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magda Re: TEN Radogoszcz czy TA Radogoszcz? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.01.06, 22:44 Jasne, ale gdyby wprowdzono taka ustawe, to od tego nie byloby juz odwrotu. A kto i w jaki sposob skontroluje czy facet nie zachowuje sie szowinistycznie, nie poniza zony, nie zmusza jej do obowiazkow domowych wbrew jej woli lub zabrania pracowac zawodowo? Kto zmusi pracodawce, by jednakowo oplacal na tym samym stanowisku mezczyzne i kobiete, gdy on zawsze moze wymyslic powod, dla ktorego kobieta na taka stawke nie zasluguje? A w kwestii malzonkow - uwaza sie, iz wyzej opisane rzeczy zalatwia sie w rodzinie, miedzy malzonkami, a pod tym stwierdzeniem kryje sie stereotyp mowiacy, iz w domu rzadzi facet, a baba ma niewiele do gadania. Odpowiedz Link Zgłoś
bubot Re: TEN Radogoszcz czy TA Radogoszcz? 20.01.06, 08:17 czyli równouprawnienie wybiórcze? pewnie prawo niewiele obchodza relacje wewnątrzrodzinne, stereotypy mężczyzny pana domu wiecznie żywe, ale to w takim razie niech kobiety zaczną zmieniać świat zaczynając od swego domu a nie wojując w kwestii pracy, przepuszczania w drzwiach i tak dalej i tak dalej. dlatego nie znosze feministek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magda Re: TEN Radogoszcz czy TA Radogoszcz? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.01.06, 13:00 Ja tez nie lubie zagorzalych feministek, ktore twierdza, iz facet nie jest im do szczescia potrzebny i swietnie daja sobie bez niego rade. natomiast lubie kobiety silne, niezalezne, ktore wiedza czego chca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fazzi Re: TEN Radogoszcz czy TA Radogoszcz? IP: 61.144.204.* 19.01.06, 13:27 bijesz rekord w zakladaniu watkow? Odpowiedz Link Zgłoś
kpiarz Re: TEN Radogoszcz czy TA Radogoszcz? 19.01.06, 13:28 Gość portalu: fazzi napisał(a): > bijesz rekord w zakladaniu watkow? Bijesz rekord na najgłupszą wypowiedź nie na temat? Odpowiedz Link Zgłoś
titanic.kpt.tuska Re: TEN Radogoszcz czy TA Radogoszcz? 19.01.06, 13:35 kpiarz napisał: > Bijesz rekord na najgłupszą wypowiedź nie na temat? tak sobie kpię Odpowiedz Link Zgłoś
bubot Re: TEN Radogoszcz czy TA Radogoszcz? 19.01.06, 13:42 no, przynajmniej sie nie nudzisz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ibelin Re: TEN Radogoszcz czy TA Radogoszcz? IP: 213.25.20.* 20.01.06, 09:02 Poprawnie jest TA Radogoszcz, a więc mieszkam na Radogoszczy Wszyscy jednak mówią mieszczam na Radogoszczu Odpowiedz Link Zgłoś
yavorius Re: TEN Radogoszcz czy TA Radogoszcz? 20.01.06, 09:13 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=63&w=35250913&a=35251189 Odpowiedz Link Zgłoś
leslaw_m Re: TEN Radogoszcz czy TA Radogoszcz? 20.01.06, 11:03 słownik poszedł ludziom na rękę:) bo jeszcze parę lat temu uczyli,ze poprawnie mówi się w/na radogoszczy,tak jak bydgoszczy,. udowadniał chyba pan bronisławski,ze wies radogoszcz była rodzaju zenskiego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michał M. Nie dyskutuj ze słownikiem :) IP: *.tvsat364.lodz.pl 20.01.06, 10:12 Dzielnica Łodzi, Radogoszcz, jest rodzaju męskiego. Wiem, że to trochę dziwne, bo podobnie brzmiąca Bydgoszcz jest rodzaju żeńskiego (choć spotkałem się z przypadkiem, gdy wrocławianin napis na stacji "Bydgoszcz Gł." przeczytał jako "Bydgoszcz Główny":) Weźcie na klawiaturę elektronicznę wersję "Pana Tadeusza" i poszukajcie słowa "kometa". W czasach Mickiewicza to słowo było rodzaju męskiego! Różne są historie wyrazów... Odpowiedz Link Zgłoś