Dodaj do ulubionych

Czy Wrocław przyłączy się do Śląskiej Autonomii?

16.08.06, 14:10
Pozrowienia dla historycznej stolicy Śląska i całego Dolnego Śląska. Na
Górnym Śląsku ruch na rzecz autonomii rośnie w siłę. Zwolenników autonomii
szybko przybywa. Czy Wrocławianie i Dolnoślązacy widzą dla siebie miejsce w
ramach tego ruchu? Czy przyłączycie się do Śląskiej Autonomii, żeby jakoś
rzadziej mieć "przyjemność" z IV RP braci Kaczyńskich?
Obserwuj wątek
    • Gość: pułapka Re: Czy Wrocław przyłączy się do Śląskiej Autonom IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.08.06, 14:32
      jesli stolica w Breslau to tak !
      • jan_hus Re: Czy Wrocław przyłączy się do Śląskiej Autonom 16.08.06, 14:48
        Wrocław był, jest i będzie historyczną stolicą Śląska. Górny Śląsk ma swoją
        niepowtarzalną specyfikę i jest w tej chwili bardziej "dojrzały" do autonomii.
        Ale gdy Wrocław, który tak szybko się rozwija i pięknieje, odkryje lub
        zaadoptuje swoje śląskie dziedzistwo, możemy pójść tą samą drogą. Pyrsk!
        • Gość: Vazz Re: Czy Wrocław przyłączy się do Śląskiej Autonom IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.08.06, 15:04
          Dziedzictwo górnego sląska ma sie do dziedzictwa dolnego sląska jak ornitolog
          do orbity.
          Z autonomią to poprostu żart, inaczej tego nei odbieram
          • jan_hus Re: Czy Wrocław przyłączy się do Śląskiej Autonom 16.08.06, 15:17
            Górny Sląsk, czy Dolny Śląsk jednak Śląsk !!!
            A autonomia, to nie żart. Odsyłam np. na strony:
            raslaska.aremedia.net/pol/index.htm
            www.rasopole.org/
            www.mlodziezgornoslaska.org/
            republika.pl/zlns/

• wtc2004 Re: Czy Wrocław przyłączy się do Śląskiej Autonom 16.08.06, 21:03
              To zalezy czy kazecie nam sie uczyc niemieckiego od nowa.

• vazz Re: Czy Wrocław przyłączy się do Śląskiej Autonom 17.08.06, 10:12
              jan_hus napisał:

> Górny Sląsk, czy Dolny Śląsk jednak Śląsk !!!
              > A autonomia, to nie żart.

Hmm, tylko czy by sie to wam odpłaciło?
              • vazz Re: Czy Wrocław przyłączy się do Śląskiej Autonom 17.08.06, 10:15
                Nie odpłaciło,ale opłaciło ;)

Pozatym ludność dolnego śląska w przeważającej części to ludnośc napływowa nie
                odczuwająca jakiejkolwiek potrzeby oddzielenia sie od Polski
                • jan_hus Re: Czy Wrocław przyłączy się do Śląskiej Autonom 17.08.06, 11:05
                  vazz napisał:

> Nie odpłaciło,ale opłaciło ;)

Przed II w.ś. autonomiczne woj. śląskie obejmujące tylko część historycznych
                  ziem górnośląskich miało bodajże najwyzszy w II R.P. dochód na mieszkańca i
                  dynamikę rozwoju. Są przykałady europejskie (Katalonia. Kraj Basków), które
                  pokazują, że autonomia zwłaszcza fiskala służy rozwojowi regionu. Pomijam
                  przykłady europejskich federacji (RFN, Austia, Belgia) czy konfederacji
                  (Szwajcaria), gdzie szeroki zakres uprawnień regionów jest bardzo szeroki. A z
                  punktu widzenia IV R.P., to uważam, że im mniejsza rola Warszawki w decyzjach
                  dotyczących spraw regionu, tym mądrzejsze te decyzje i więcej pieniędzy dla
                  regionu.

>
                  > Pozatym ludność dolnego śląska w przeważającej części to ludnośc napływowa
                  nie
                  > odczuwająca jakiejkolwiek potrzeby oddzielenia sie od Polski

Owszem, ruch regionalny na Górnym Śląsku wyrasta również z poczucia odrębności
                  Śląska od Polski (w sensie kulturowym, ekonomicznym, etnicznym). Ja sam uważam
                  się za osobę narodowości śląskiej, a nie polskiej. U nas, na Górnym Śląsku,
                  względy pozaekonomiczne mają duże znaczenie. Ale na Dolnym Ślasku, który ma
                  szansę na szybki rozwój ekonomiczny i tę szansę już częściowo wykorzystuje,
                  czułe objęcia Warszawy, mogą z czasem coraz bardziej przypominać mocny uścisk
                  nza gardło, bo przecieć całą masę nowych instytucji naprawy państwa z siedzibą
                  w Warszawie trzeba będzie z czegoś utrzymać :-) A co do charakteru ludności
                  zamieszkującej Dolny Śląsk, to przecież w ramach autonomii sami zadecydujecie
                  co chcecie zachować z tradycji dawnych Kresów, a co przejąc z tradycji dawnego
                  Niederschlesien. Pyrsk!
                  • vazz Re: Czy Wrocław przyłączy się do Śląskiej Autonom 17.08.06, 11:17
                    Tak,tylko,ze na górny śląsk na odbudowe składało sie całe państwo ,zeby
                    utworzyć centralny okreg przemysłowy.
                    Pozatym mówie bardziej o dzisiejszych realiach, sądzisz,ze bez pomocy
                    finansowej Polski, górny śląsk dobrze by funkcjonował?
                    Myslisz,ze stać byłoby górnoślązaków na utrzymanie masy górników z ich
                    przywilejami? Teraz jest popyta na węgiel,ale gdy Chiny przystopuja,znów bedzie
                    krucho i trzeba bedzie dopłacać do wydobytego węgla lub reformować górnictwo
                    (życie pokazuje,ze łatwiej dopłacać)
                    Wiem,ze są na śląsku kopalnie dobrze funkcjonujące, przewaznie prywatne,ale
                    sądzisz,ze górny śląsk dałby sobie rade z kompaniami węglowymi?
                    • jan_hus Re: Czy Wrocław przyłączy się do Śląskiej Autonom 17.08.06, 11:45
                      vazz napisał:

> Tak,tylko,ze na górny śląsk na odbudowe składało sie całe państwo ,zeby
                      > utworzyć centralny okreg przemysłowy.

To raczej Górny Śląsk sfinansował odbudowę z gruzów Warszawy. Przedwojenny
                      Skarb Sląski też przepadł na rzecz budżetu centralnego. Bezsensowne decyzje
                      makroekonomiczne władz centralnych PRL uczyniły później ze Śląska monokulturę
                      przemysłową, "dojąc" go na maxa dopóki to było opłacalne. Potem po 1989 r.
                      stwierdzono, kiedy przestało się już opłacać: "Teraz mamy wolny rynek i radźcie
                      sobe sami". Przypomnę jeszcze, że jeszcze przed I w.ś. na zamożny Górny Śląsk,
                      przyjeżdzali masowo w poszukiwaniupracy mieszkańcy biednej i zacofanej Bawarii.

> Pozatym mówie bardziej o dzisiejszych realiach, sądzisz,ze bez pomocy
                      > finansowej Polski, górny śląsk dobrze by funkcjonował?
                      > Myslisz,ze stać byłoby górnoślązaków na utrzymanie masy górników z ich
                      > przywilejami? Teraz jest popyta na węgiel,ale gdy Chiny przystopuja,znów
                      bedzie
                      >
                      > krucho i trzeba bedzie dopłacać do wydobytego węgla lub reformować górnictwo
                      > (życie pokazuje,ze łatwiej dopłacać)
                      > Wiem,ze są na śląsku kopalnie dobrze funkcjonujące, przewaznie prywatne,ale
                      > sądzisz,ze górny śląsk dałby sobie rade z kompaniami węglowymi?

Problem restrukturyzacji przemysłu ciężkiego na Śląsku jest zaszłością PRL-
                      owską i problemem stworzonym na szczeblu centralnym i również centrala musi
                      obecnie partycypować w jego rozwiązywaniu. Pamiętajmy, że do specjalnie
                      budowanych miast i osiedli przy kopalniach i hutach centralnie sprowadzano
                      ludność spoza Śląska, równiez realizując politykę zwalczania obcego etnicznie
                      elementu miejscowego. Ale wszystko jest kwestia negocjacji i gdy Warszawa
                      przekaże Autonomii Ślaskiej środki na ten cel, to jestem pewny, że władze
                      samorządowe sobie z tym poradzą lepiej. Poza tym Śląsk w ramach autonomii
                      poradzi sobie we wszystkich sprawach sam i tradycyjnie będzie jeszcze
                      utrzymywał połowę województw ściany wschodniej. Bo ludek tu mamy pracowity,
                      przedsiębiorczy i kochający sój Heimat.

• vazz Re: Czy Wrocław przyłączy się do Śląskiej Autonom 17.08.06, 12:20
                        jan_hus napisał:

>>
                        >Ale wszystko jest kwestia negocjacji i gdy Warszawa
                        > przekaże Autonomii Ślaskiej środki na ten cel, to jestem pewny, że władze
                        > samorządowe sobie z tym poradzą lepiej.

Własnie o to mi chodzi, czy górny sląsk poradziłby sobie bez pomocy państwa?
                        Przedtem pisałem o takich ponadlokalnych problemach jak rozdęte przywileje
                        branżowe i kampanie węglowe, mysle,ze to sa kwestie z którymi górny śląsk sam
                        nie da sobie rady.
                        Pozatym z ciekawości zapytam, co dałaby wam autonomia?
                        • jan_hus Re: Czy Wrocław przyłączy się do Śląskiej Autonom 17.08.06, 13:32
                          vazz napisał:

> jan_hus napisał:
                          >
                          > >>
                          > >Ale wszystko jest kwestia negocjacji i gdy Warszawa
                          > > przekaże Autonomii Ślaskiej środki na ten cel, to jestem pewny, że władze
                          >
                          > > samorządowe sobie z tym poradzą lepiej.
                          >
                          > Własnie o to mi chodzi, czy górny sląsk poradziłby sobie bez pomocy państwa?
                          > Przedtem pisałem o takich ponadlokalnych problemach jak rozdęte przywileje
                          > branżowe i kampanie węglowe, mysle,ze to sa kwestie z którymi górny śląsk sam
                          > nie da sobie rady.
                          > Pozatym z ciekawości zapytam, co dałaby wam autonomia?

Autonomia to nie secesja. Są problemy (i o tym pisałem) o charakterze
                          strukturalnym i znaczeniu ogólnopaństwowym, a przede wszytskim, jak w przypadku
                          restrukturyzacji przemysłu ciężkiego na Górnym Śląsku, wykreowane na szczeblu
                          centralnym, które tylko z poziomu ogólnopaństwowego można rozwiązać. Oczywiście
                          rozwiązanie tych problemów można zlecić przy zapewnieniu odpowiednich środków
                          samorządowi śląskiemu (o tym tez pisałem), który pewnie lepiej by sie wywiązał
                          z tego zadania niz Warszawa.
                          Autonomia, to wyższy szczebel samorządności, wiec więcej uprawnień i pieniędzy
                          bliżej obywatela. A odwracając pytanie, co dałaby Tobie Wrocławianinowi np.
                          zwiększenie uprawnień państwowej administracji w terenie, kosztam uprawnień
                          rady miasta Wrocławia?
                          PS. Strasznie dużo tu na tym forum lęków i nieufności w sosunku do nas Ślązaków.
                          • vazz Re: Czy Wrocław przyłączy się do Śląskiej Autonom 22.08.06, 12:45
                            jan_hus napisał:

>>
                            > Autonomia to nie secesja. Są problemy (i o tym pisałem) o charakterze
                            > strukturalnym i znaczeniu ogólnopaństwowym, a przede wszytskim, jak w
                            przypadku
                            >
                            > restrukturyzacji przemysłu ciężkiego na Górnym Śląsku, wykreowane na szczeblu
                            > centralnym, które tylko z poziomu ogólnopaństwowego można rozwiązać.
                            Oczywiście
                            >
                            > rozwiązanie tych problemów można zlecić przy zapewnieniu odpowiednich środków
                            > samorządowi śląskiemu (o tym tez pisałem), który pewnie lepiej by sie
                            wywiązał
                            > z tego zadania niz Warszawa.
                            > Autonomia, to wyższy szczebel samorządności, wiec więcej uprawnień i
                            pieniędzy
                            > bliżej obywatela. A odwracając pytanie, co dałaby Tobie Wrocławianinowi np.
                            > zwiększenie uprawnień państwowej administracji w terenie, kosztam uprawnień
                            > rady miasta Wrocławia?
                            > PS. Strasznie dużo tu na tym forum lęków i nieufności w sosunku do nas
                            Ślązaków
                            > .

Ja jestem za jak najmniejszej ingerencji państwa w życie obywatel, i za jak
                            najmniejszą interwencją władz centralnych w kwestie lokalne.
                            Czyli w tych kwestiach sie zgadzamy.
                            Wielu ludzi jednak patrzy na propozycje autonomi dla sląska jako jeden z
                            pierwszych etapów odłączenia sie od Polski.
                            Pozatym z jednej strony mówisz o większej ilości pieniądzy wynikających z
                            autonomi,a z drugiej strony przyznajesz,ze pieniądze z państwa są potrzebne do
                            restrukturyzacji przemysłu na sląsku.
                            • jan_hus Re: Czy Wrocław przyłączy się do Śląskiej Autonom 22.08.06, 20:09
                              > Ja jestem za jak najmniejszej ingerencji państwa w życie obywatel, i za jak
                              > najmniejszą interwencją władz centralnych w kwestie lokalne.
                              > Czyli w tych kwestiach sie zgadzamy.
                              > Wielu ludzi jednak patrzy na propozycje autonomi dla sląska jako jeden z
                              > pierwszych etapów odłączenia sie od Polski.

W dobie europejskiej integracji, nikt rozsądny nie chce się odłączać. Śląsk
                              chce być podmiotem w Zjednoczonej Europie Regionów - Europie wolnej od ślepej
                              agresji dużych państw narodowych. W ramach Rzeczpospolitej chcemy (my śląscy
                              regionaliści) autonomii dla Śląska, takiej jaka cieszą się np. Katalonia i
                              Baskonia w Hiszpanii.

> Pozatym z jednej strony mówisz o większej ilości pieniądzy wynikających z
                              > autonomi,a z drugiej strony przyznajesz,ze pieniądze z państwa są potrzebne
                              do
                              > restrukturyzacji przemysłu na sląsku.

Powyżej szczebla regionu są zadania, z którymi musi się zmierzyć władza
                              centralna, bo właśnie do tego ona jest stworzona. Monokultura przemysłowa na
                              Ślasku została stworzona centralnie i teraz centralnie należy również
                              zneutralizować jej negatywne skutki. Dla przykładu, ileż rząd federalny
                              wpompował do tej pory subwencji w landy wschodnie BRD, a przecież Niemcy sa
                              federacją i kanclerz mógłby powiedzieć: niech sobie wschodnie landy same radzą
                              ze skutkami zjednoczenia. Reszta spraw na Śląsku ma charakter regionalny i może
                              być załatwianych w ramach autonomii. Zresztą paradoksalnie nic tak Ślązaków nie
                              zbliży do Polaków jak autonomia i nic bardziej nie oddali Ślązaków od Polaków
                              niż centralizm i neokolonializm.
                        • amoremio Re: Czy Wrocław przyłączy się do Śląskiej Autonom 17.08.06, 16:35
                          > Pozatym z ciekawości zapytam, co dałaby wam autonomia?

Baaaaardzo dobre uczucie.

A "to jusz cojs" - niyma niszt lepszygo
                          ---> czuc sie dobrze u siebie. :)
                    • amoremio Re: Czy Wrocław przyłączy się do Śląskiej Autonom 17.08.06, 16:31
                      > Tak,tylko,ze na górny śląsk na odbudowe składało sie całe państwo,
                      > zeby utworzyć centralny okreg przemysłowy.

???!!!!! (co lone Ci dajom do jydzynio ?!)
                  • Gość: (nie)POPRAWNY Re: Czy Wrocław przyłączy się do Śląskiej Autonom IP: *.wa.bigpond.net.au 19.08.06, 03:34
                    Ty pokopany hanysie,teraz te swoje "bzdziny" o autonomii wypisujesz na forum
                    Wroclawia a potem Poznania,Zielonej Gory,Szczecina itd..Powinni Was leczyc
                    przymusowo tak samo jak "pedalow"!!!
                    • Gość: Schlesier Re: Czy Wrocław przyłączy się do Śląskiej Autonom IP: *.com / *.internetdsl.tpnet.pl 19.08.06, 13:51
                      Czekaj, czekaj gorolu. Autonomia jest właśnie po to, żeby zrobić porządek z
                      takim gorolstwem jak ty. Zamożny Śląsk ohne polnische Wirtschaft. A ty, to tak
                      cały czas na jabolach jedziesz, czy tylko od święta?
                      • Gość: (nie)POPRAWNY Re: Czy Wrocław przyłączy się do Śląskiej Autonom IP: *.wa.bigpond.net.au 21.08.06, 04:03
                        Schlesier! Ty niedorobiony "pomiocie germanski",judaszu ktorego nalezy izolowac
                        od normalnych ludzi !
                • amoremio Re: Czy Wrocław przyłączy się do Śląskiej Autonom 17.08.06, 16:29
                  > oddzielenia sie od Polski

Pszeca tukej lo autonomii,
                  niy lo seperacji mowa.
            • Gość: Wrocek Re: Czy Wrocław przyłączy się do Śląskiej Autonom IP: *.chello.pl 30.08.06, 18:52
              Hanysom sie we łbach poprzewracało w porównaniu z komuną maja dobrze to
              wymyślają ''naród sląski'' i inne bzdety. Nie będzie Niemiec plół nam w twarz.
              Wrocław jest polski i takim pozostanie !!!
          • Gość: a QQ Re: Czy Wrocław przyłączy się do Śląskiej Autonom IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.06, 21:01
            byle dalej od warsiawki.
          • amoremio Re: Czy Wrocław przyłączy się do Śląskiej Autonom 17.08.06, 16:27
            > jak ornitolog do orbity.

Niby zajs co ? Fto je fto ? - Szanowny "Dolnoslazaku"..........

Jak jusz lobroski:
            Dyc jesze sie wania-"nowoslazak" z jajka niy wykludziol,
            a jusz chce szkola lotania zakladac :) - i mondrkowac o Slonsku!

Ano, jakbych niy wjedziol, ze som u Wos tysz rosondne Ludzie,
            to bych Ci sam cojsik pedziol......(psiakoc-mujtykusze-pjyrombol!)
            Ja, ja, Slonska chce nos uczyc, "obywatel Edzio Lepszy"!!! :))))))))))
            • Gość: eurofanatik Re: Czy Wrocław przyłączy się do Śląskiej Autonom IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 19.08.06, 00:01
              amoremio napisała:

> Ano, jakbych niy wjedziol, ze som u Wos tysz rosondne Ludzie,
              > to bych Ci sam cojsik pedziol......(psiakoc-mujtykusze-pjyrombol!)
              > Ja, ja, Slonska chce nos uczyc, "obywatel Edzio Lepszy"!!! :))))))))))

Jak Ci sie tu nie podoba to droga wolna. :)
              • mr.superlatywny Re: Czy Wrocław przyłączy się do Śląskiej Autonom 20.08.06, 12:58
                nawzajem!
      • duzapizzanawynos Bełkot rewizjonisty i przydupasa E. Steinbach 17.08.06, 13:27

Może odrazy jedź do Steinbach i sie zapisz do jej partii, przynajmniej bedzie
        wiadomo kto Ci płaci za internet.
    • Gość: breslau Re: Czy Wrocław przyłączy się do Śląskiej Autonom IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.06, 10:30
      Ja mam lepszy pomysł - przyłączyć się do Niemiec lub ewentualnie Czech.

....to oczywiście żart.
      • schlesier.de Dobry pomysl 17.08.06, 20:26
        Przylaczenie Slaska do Niemiec jako odrebnego landu ze stolica w Breslau byloby
        najlepszym rozwiazaniem. W chwili obecnej nie da sie tego zralizowac, stad
        dobrym, kto wie moze najlepszym rozwiazaniem bylaby szeroka autonomia lub
        niepodleglosc Slaska.
    • Gość: tukor He, he, dobre! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.06, 11:03
      jan_hus napisał:

> Pozrowienia dla historycznej stolicy Śląska i całego Dolnego Śląska. Na
      > Górnym Śląsku ruch na rzecz autonomii rośnie w siłę. Zwolenników autonomii
      > szybko przybywa. (itp.)

He, he, dobre.
      Świetnie ujął to Einstein: "Dwie rzeczy są nieskończone - wszechświat i głupota
      ludzka. Co do tej pierwszej istnieją jeszcze wątpliwości".
      • Gość: dosyc dosyc IP: *.in-addr.btopenworld.com 17.08.06, 11:08
        wiecej samorzadnosci , lepszy podzial kasy w wojewodztwie, wiecej wybieralnych
        wladz w wojewodztwie tak
        ale kazdemu kto podwaza jednosc panstwa i dazy do rozwalenia kraju - powiem tak
        jest menda, gnojek i zdrajca.

nie lubie kaczek, warszawki, rydzyka i calego tego syfu
        ale caly ten syf to nie jest cala polska
        trzeba sie starac walczyz z syfem, a nie bredzic o secesjach czy przylaczeniu
        do niemiec czy czech.
        jeszcze zyja ludzie ktorzy zdychali w gruzach warszawy i mrozie syberii za to
        ze byli polakami.
        • conkret Godne 17.08.06, 13:02
          Uwagi godne poparcia, patriotyczne. Psie szczekanie folksdojczów zawsze było i
          będzie. To nieudacznicy myslący że łatwiej im będzie śmierdzieć z lenistwa na
          stołkach autonomicznego Śląska - po to walcza. Lewe rączki do roboty a jeść się
          chce.
        • settembrini Re: dosyc 17.08.06, 14:22
          widze, ze piszesz ze stanow. zatem male pytanie- czy fakt istnienia odrebnych od
          federalnych instytucji stanowych to zdrada panstwa polnocnoamerykanskiego?
          autonomia to tylko inna filozofia funkcjonowania panstwa, oparta na zasadzie
          subsydiarnosci, gdzie decyzje podejmowane sa na jak najnizszym mozliwym szczeblu
          instytucjonalnym. kazdy kto tego nie akceptuje, ma w sobie cos z mentalnosci kaczki.
          dla mnie autonomia (a wiec daleko posunieta decentralizacja) jest stanem
          idealnym, choc przy obecnym stanie swiadomosci, niemozliwa do zaimplementowania.
          kazda dyskusja na ten temat wywoluje zwykle reakcje skrajnie emocjonalne,
          irracjonalne, z braku argumentow niemal kazdy rozmowca odwoluje sie do
          powojennych, prlowskich fobii.
          czym jest dla ciebie "rozwalanie panstwa" i podwazanie "jednolitosci"?
          przywolujesz te pojecia w kontekscie, ktory ze znaczeniem tych slow nie ma nic
          wspolnego.
          • Gość: cwok Re: dosyc IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 17.08.06, 16:20
            > widze, ze piszesz ze stanow. zatem male pytanie- czy fakt istnienia odrebnych o
            > d
            > federalnych instytucji stanowych to zdrada panstwa polnocnoamerykanskiego?
            > autonomia to tylko inna filozofia funkcjonowania panstwa, oparta na zasadzie
            > subsydiarnosci, gdzie decyzje podejmowane sa na jak najnizszym mozliwym szczebl
            > u
            > instytucjonalnym

tylko ze trzeba tez znac umiar w tym dzieleniu na jak najnizszy szczebel.
            w USA te jednostki sa wieksze niz cala Polska.
            • amoremio Re: dosyc 17.08.06, 16:40
              Ale "logika" ! Co mo rozmiar do mechanizmu ?

W Chinach som prowincje wiynksze lot Europy,
              a w Szwajcarii kantony mniejsze lot GOPu
              - i co ? Co mo pjernik do helikoptera ?
            • settembrini Re: dosyc 17.08.06, 16:43
              a austria? tu nie chodzi o wielkosc regionow, ale rozumienie panstwa i jego
              funkcjonowania, a takze role w nim obywateli.
            • Gość: Ares Re: dosyc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.06, 16:54
              Opowiadasz bzdury. Teoretyzując, Polska ludnościowo prześciga każdy stan USA, ewentualnie może być druga za Kalifornią. Stany mają około 290 mln. ludności, podziel tę liczbę przez 50, czyli liczbę stanów, wychodzi ledwie kilka mln. ludności na stan. Ale to tylko taka dygresja.
          • Gość: eurofanatik Re: dosyc IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 18.08.06, 23:55
            settembrini napisał:

> kazdy kto tego nie akceptuje, ma w sobie cos z mentalnosci ka
            > czki.

To ciekawe bo sadzac po Twoich wypocinach na forum katowice to mozna odniesc
            wrazenie, ze jestes jednym z czolowych przykladow szerzenia kaczyzmu na forach
            GW... Ludzie nieznajacy dzialalnosci przedmowcy na tamtym forum powinni
            przeczytac z kim maja doczynienia.
        • Gość: Tequila Re: dosyc IP: *.555.pl / *.electronic.pl 19.08.06, 09:58
          Czytaj ze zrozumieniem.Mowimy tu o autonomii a nie o secesji.Autonomia w niczym
          nie narusza jednosci panstwa a jest wyzsza forma demokracji i jest najlepsza
          droga do zrealizowania naszych zamierzen i ambicji a takze do sprawiedliwszego
          podzialu pieniedzy wypracowanych w regionie.Takie rozwiazania gwarantuje nam UE
          i od tego nie rozpadaja panstwa jak chocby Niemcy,Belgia,GB czy Szwajcaria
    • Gość: maniana z wos slonzoki jak z koziej dupa traba IP: 206.51.229.* 17.08.06, 12:09
      warszowioki dolnoslonzaki nika wos nie chca u nos wy nie nosze som raus
      • Gość: Tequila Re: z wos slonzoki jak z koziej dupa traba IP: *.555.pl / *.electronic.pl 19.08.06, 09:02
        Nie obrazaj nas.Jestem autochtonem z D.Slonska i takich tu jest wiecej.Co
        powiesz o waszych gorolach?Z tego co wiem na G.Slonsku jest tylko 10%
        Hanysow.Jesli chcemy przeprowadzic ta autonomie to napewno nie metoda
        napuszczania jednych na drugich.Tu na D.Slasku swiadomosc regionalna dopiero
        budzi sie.Trzeba jeszcze troche czasu aby dojrzala,wiec cierpliwosci.Chyba
        lepiej byc razem i laczyc ta nasza Slonska Ziemie a nie dzielic?Pozdrawiam
    • katrina_bush Bez Autonomii nie ma mowy o jakimkolwiek rozwoju. 17.08.06, 14:54
      Slask przed wojna mial Autonomie i byl integralna czescia Polski.

Bez Autonomii, bez Samorzadnosci z prawdziwego zdarzenia nie ma mowy o jakimkolwiek rozwoju.

Ale po co sie rozwijac, skoro centralizm biurokratyczny i zamordyzm warszawki jest priorytetem.

Polska jest najbardziej centralistycznym krajem Unii Europejskiej...i najubozszym.

Nie oszukujmy sie...

Centralistyczne Dziadowstwo.

• Gość: ktostam Re: Czy Wrocław przyłączy się do Śląskiej Autonom IP: *.ks.k.pl / *.korbank.pl 17.08.06, 15:19
      Wtedy musielibysmy sami utrzymywac gornikow. Kiepski interes :)
    • conkret A co na to mniejszość 17.08.06, 18:13
      Niemiecka zamieszkująca Śląsk - wiecie:
    • squat_kromera A po jakiemu będziemy mówić? 17.08.06, 18:19
      Bo jak po "śluonsku" to do dupy taki interes.
      • Gość: becherovka_man Re: A po jakiemu będziemy mówić? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.06, 19:29
        Nie martw sie, autonomia bedzie w historycznych granicach Gornego Slaska, wiec
        was nie obejmie.
        • fyrlok Re: A po jakiemu będziemy mówić? 17.08.06, 19:39
          Upper Silesia
          forever my love !

---------------------------------------
          • Gość: serafin Po nasymu - he, he, he IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.06, 20:59
            Po nasymu - he, he, he
    • Gość: Paskal Polski Slask zawsze polski IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 17.08.06, 22:14
      To niezwykle przykre ,ze jestescie tak nielojalni w stosunku do Polski. Ani
      Niemcy, ani Polacy, tacy sobie mali egoistyczni gornoslazacy.
      • Gość: Pioter Re: Polski Slask zawsze polski IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.08.06, 12:11
        Gość portalu: Paskal napisał(a):

> To niezwykle przykre ,ze jestescie tak nielojalni w stosunku do Polski.

A może to własnie POLSKA okazała się nielojalna w stosunku do Ślązaków. PRL
        wbrew ówczesnemu prawu zniósł autonomię a wszystkim kolejnym władzom ten stan
        bezprawny odpowiada.

> Ani Niemcy, ani Polacy, tacy sobie mali egoistyczni gornoslazacy.

Masz rację.
        Ani Niemcy, ani Polacy, ani Czesie, ani Słowacy, tacy jak i inne nacje
        Górnoslazacy.
      • palec1 Re: Polski Slask zawsze polski 18.08.06, 13:30
        > To niezwykle przykre ,ze jestescie tak nielojalni w stosunku do Polski. Ani
        > Niemcy, ani Polacy, tacy sobie mali egoistyczni gornoslazacy.

Totalna, absolutna bezczelnosc !

Chcialem napisac arogancja, ale to chyba raczej IGNORANCJA
        czyli niewiedza, nieznajomosc historii Slaska.

Co za BARAN ! (w tym przypadku akurat polsky baraneq).

Po prostu chamstwo !

Poczytej trocha.......
      • palec1 Re: Polski Slask zawsze polski 18.08.06, 13:32
        Pozatym paskal - znom cie, zmiyniosz nicki. fe!
    • Gość: 86 lat cygaństwa? Re: Czy Wrocław przyłączy się do Śląskiej Autonom IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.08.06, 13:08

Na gwout trza uode tyh nacyjoonalistoow polskh uciyc i erbnoon'c' na nowo
      Autoonoomijo! Bo przeca kejsik Joom Nooma prziznali:

www.konstytucje.pl/akty_normatywne/slask.htm
      Darmo dali ciyrpjec' polsko bjyuda!
      • Gość: eurofanatik Re: Czy Wrocław przyłączy się do Śląskiej Autonom IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 18.08.06, 23:57
        Jak cos sie nie podoba to wypad. Nikt Cie tu nie trzyma. :)))
        • mr.superlatywny Re: Czy Wrocław przyłączy się do Śląskiej Autonom 20.08.06, 13:01
          nawzajem! go east!
          • xs550 Re: Czy Wrocław przyłączy się do Śląskiej Autonom 21.08.06, 18:20
            mr.superlatywny napisał:

> nawzajem! go east!

East znaczy wschod, gdybys nie wiedzial. Z tego co wiem to stamtad wlasnie
            pochodzisz... Ja sam jestem czlowiekiem polnocy.
    • Gość: Alexis Re: Czy Wrocław przyłączy się do Śląskiej Autonom IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.06, 13:42
      Autonomii??? Wyjedz na bezludą wyspę, załuż sobie autonomie i nie mieszaj
      dodatkowo w tym biednym kraju. Na kogo zagłosowałeś, tego masz....a w razie
      gdybyś nie głosował, to też zaglosowałes na Kaczrow, wiec tez ich masz.
      • wilhelm4 Re: Czy Wrocław przyłączy się do Śląskiej Autonom 18.08.06, 16:52
        Gdzie kontekst slaski ?
        Prosimy na temat !
        Merci.
    • Gość: primordial Re: Czy Wrocław przyłączy się do Śląskiej Autonom IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.08.06, 18:34
      Jesli autonomia bedzie oznaczala, ze nie bedziecie brali juz tyle szmalu na
      odprawy i na hiper wysokie swiadczenia emerytalne dla gornikow, i ze nie
      bedziecie juz najezdzac warszawy hordami awanturujacych sie gornikow
      demolujacych okolice Sejmu-to nawet jestem za.
      No i przyjrzymy sie, czy to aby nie jakis pomysl folksdojczow, takich kundli co
      to na dwoch obywatelstwach sie szlajaja, tu pyskowanie a tam zasilki.
      • katrina_bush Bez Autonomii nie ma i nie bedzie dobrobytu. 18.08.06, 19:19
        Bez Autonomii nie ma i nie bedzie dobrobytu. Koniec. Kropka.

Autonomia jest w calej Europie (do ktorej Polska teoretycznie nalezy) czyms zupelnie normalnym i jak
        najbardziej pozytecznym.

Od Hiszpanii po Wielka Brytanie.

Feudalny zamordyzm i centralizm biurokratyczny to slepa uliczka.
        • brutus36 Co ty powiesz? 18.08.06, 20:15
          katrina_bush napisała:

> Bez Autonomii nie ma i nie bedzie dobrobytu. Koniec. Kropka.
          >
          > Autonomia jest w calej Europie (do ktorej Polska teoretycznie nalezy) czyms
          zup
          > elnie normalnym i jak
          > najbardziej pozytecznym.
          >
          > Od Hiszpanii po Wielka Brytanie.

O kurcze, aleś ty mądra. He, he, he.
        • Gość: eurofanatik Re: Bez Autonomii nie ma i nie bedzie dobrobytu. IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 18.08.06, 23:59
          Wymien chociaz jeden kraj gdzie jest rzeczywista autonomia.
          • katrina_bush Re: Bez Autonomii nie ma i nie bedzie dobrobytu. 22.08.06, 20:16
            > Wymien chociaz jeden kraj gdzie jest rzeczywista autonomia.

Hiszpania, UK, Niemcy, Austria, Szwajcaria, Benelux, Skandynawia.

Nawet durne Wlochy i Francja wprowadzily autonomie !

Takiego zamordyzmu i centralizmu biurokratycznego jak w Polsce nie ma w calej Unii Europejskiej.
            • Gość: eurofanatik Re: Bez Autonomii nie ma i nie bedzie dobrobytu. IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 22.08.06, 23:58
              katrina_bush napisała:

> Skandynawia.
              >
              > Nawet durne Wlochy i Francja wprowadzily autonomie !

Zmyslasz.
    • hateandwar Re: Czy Wrocław przyłączy się do Śląskiej Autonom 18.08.06, 20:30
      Czesc Janek,
      po drodze jest jeszcze Slask Opolski. Co opolanie na ten pomysl? Jest jeszcze
      Slezko w Czechach?
      • mr.superlatywny Re: Czy Wrocław przyłączy się do Śląskiej Autonom 20.08.06, 13:03
        No i Görlitzer Land
        • Gość: ola Re: Czy Wrocław przyłączy się do Śląskiej Autonom IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.08.06, 17:02
          mr.superlatywny napisał:

> No i Görlitzer Land

No i co jeszcze? He, he, he.
    • Gość: luka Pewnie, a gdzie jest taka "Autonomia"? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.08.06, 23:56
      Pewnie, że się przyłączy, czemy by nie. A gdzie jest taka "Autonomia"?
      • xs550 To taki mit :))) 21.08.06, 18:22
        Sobie pogadaja, pokrzycza i sie zamkna. Posluchaj dyskusji na forach
        katowickich. Tzw. autonomisci szczekaja tam bez przerwy na Polske i Polakow a
        tutaj przychodza sie laszyc do tych Polakow wlasnie. Smieszne. Dlatego wlasnie
        ci ludzie sa skazani na porazke.
        • schlesier.de Powiedzial co wiedzial.... 21.08.06, 21:17
          ...filozof inaczej ynteligentny
    • Gość: rudyraf Re: Czy Wrocław przyłączy się do Śląskiej Autonom IP: 217.153.131.* 22.08.06, 08:30
      Sprawa jest prosta. Albo dyktatura Warszawy albo walka o samorządność. tzreciej
      drogi nie ma.
      • Gość: dać sie szkubać? Re: Czy Wrocław przyłączy się do Śląskiej Autonom IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.08.06, 14:44
        Niy dejma siy dali szkubac' "s'mjerdzirobootkoom"!

Podpowjadoomy Woom sprawdzoony muster, przedwojynny autoonoomije szloonzkigo
        wojewoodztwa. Wtynczos to nojgibciejszo booua zwyrzka Nasdzego dobrobyta!

Rzyje sie podle Prawidua:
        Nojprzood zadbac' uo Sia, a potym wspjyrac' inszyh, ... jak je ze cego.
        • Gość: wocławianka Re: Czy Wrocław przyłączy się do Śląskiej Autonom IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.06, 19:00
          Łomatko !!!! weź przetłumacz to może na niemiecki, to jest szansa, że coś
          skumam .....
      • Gość: DWR Re: Czy Wrocław przyłączy się do Śląskiej Autonom IP: *.intergraph.nl 24.08.06, 10:20
        Dolnyśląsk radzi sobie świetnie (trzecią drogą, którą nie widzisz) i nie potrzebuje autonomii.
    • palec1 Re: Czy Wrocław przyłączy się do Śląskiej Autonom 23.08.06, 18:58
      Slonsko Szwajcaria - aaaaaaaaaaach!!!
    • Gość: kristof Re: Czy Wrocław przyłączy się do Śląskiej Autonom IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.08.06, 14:46
      Odłączajcie się i to jak najszybciej może reszta Polski uniknie straty
      kolejnych 100 miliardów PLN na przeetatowany przemysł górniczy. A Wrocław po co
      ma się do was dołączyć ? Może po to żeby hordy pijanych, brudnych i
      śmierdzących górników w ramach protestu przeciwko nowej władzy i braku dotacji
      niszczyły to co z takim trudem mieszkańcy Wrocławia budują. Odłączajcie sie,
      żyjcie w przekonaniu że jesteście wyjątkowi i stawiajcie pomniki kolejnym
      komunistom którzy was dopieszczali barburkami i innymi ważnymi dla was
      świętami. Ale proszę róbcie to wszystko za własną kasę.
      • Gość: Polak Re: Czy Wrocław przyłączy się do Śląskiej Autonom IP: *.chello.pl 30.08.06, 18:59
        Jak hanysom tak spieszno do Niemiec to droga wolna wypie.... Pomioty germańskie!
    • Gość: 1% A skąd ukraińscy Polacy mogą coś wiedzieć IP: 217.153.131.* 25.08.06, 09:30
      o tradycjach niezależności, autonomii i samorządności Śląska??? Przecież to w
      99% element napływowy, który wymyślił termin "Dolnoślązak" (jak gdyby przez
      stulecia nie było po prostu Ślązaków), po to by stworzyć protezę tradycji i
      wmówić sobie jakiekolwiek prawa do tych ziem poza wolą Stalina. Ci ludzie
      dobrze czuliby się nawet w Wietnamie (w sumie równie egzotyczne miejsce dla ich
      dziadków jak Śląsk). Bolesna prawda jest taka: "Dolnoślązacy" wiedzą, że z
      tą "śląskością" coś jest na rzeczy, ale przyznanie się do tego zmusiłoby ich do
      przypomnienia sobie, że to nie ich nazwiska figurują od 500 lat w księgach
      parafialnych miejscowości w których się urodzili...
      • Gość: dudi co za bzdury piszesz IP: *.ip.WRO.Korbank.PL 25.08.06, 10:03
        prawdziwe centrum Slaska jest tam ,gdzie jego stolica - we Wroclawiu.Gorny Slask to jedynie peryferia
        ,ktore przez wyolbrzymiony rozwoj przemyslu ciezkiego przez caly XX wiek ,staly sie karykatura
        regionu przemyslowego. Wroclaw w przeciwienstwie do zasciankowego i prowincjonalnego regionu
        Katowic byl zawsze miastem wielonarodowym ,wieloetnicznym i kosmopolitycznym.
        mity o tym , ze wiekszosc mieszkancow Wroclawia pochodzi "zza Buga" zostaly juz dawno obalone i
        powielaja je juz chyba tylko milosnicy komedii "Sami swoi".
        wiadomo przeciez , ze najwiekszy udzial w powojennych migracjach mieli mieszkancy Polski centralnej
        (glownie uciekinierzy ze zniszczonej Warszawy) oraz z Wielkopolski.
        Wroclaw jest ,podobnie jak przed wojna ,najwieksza w Europie ,zebrana w jednym miescie, mieszanka
        ludnosci ,pochodzacej z roznych regionow. dlatego nie ma tutaj nietolerancji i traktowania z
        wyzszoscia "nie swoich".
        gdyby ludzie mysleli tak jak co niektorzy forumowicze , nigdy nie powstaly by Stany Zjednoczone
        (bedace przeciez jedna wielka mieszanka narodowosciowa) , a Europa dalej tkwila by w Sredniowieczu.
        • Gość: 1% Re: co za bzdury piszesz IP: 217.153.131.* 25.08.06, 11:01
          Nie pisałem o Wrocławiu, (który był przed wojną tak wieloetniczny jak większość
          dużych miast niemieckich: zdecydowana większość Niemcy, sporo Żydów,
          zauważalnej mniejszości polskiej - brak). W średniowieczu osiedlali się na
          Śląsku i we Wrocławiu Czesi, Bawary, Flamandowie, Walonowie, Morawianie,
          Polacy, ale wszyscy oni w drugim, trzecim pokoleniu stawali się ŚLĄZAKAMI, a
          potem wraz ze wzrostem niemeckiej świadomości narodowej Niemcami, ale przede
          wszystkim Ślązakami. Tej ewolucji wśród dzisiejszych mieszkańców Wrocławia i
          Dolnego Śląska po prostu nie ma, co jest najlepszym dowodem na to, że
          ich "archetyp kulturowy" nie jest europejski ale raczej moskiewski...
          • Gość: 1% Re: co za bzdury piszesz IP: 217.153.131.* 25.08.06, 11:10
            Pisałem ni tylko o Wrocławiu. Pisałem o całym Dolnym Śląsku
            • Gość: dudi jeszcze wieksze bzdury piszesz IP: *.ip.WRO.Korbank.PL 25.08.06, 11:30
              gdzie Ty w ogole mieszkasz ,bo chyba nie we Wroclawiu. ja jestem Wroclawianinem w drugim pokoleniu
              ,a Slazakiem w n-tym ,poniewaz moja rodzina pochodzi ze Slaska Cieszynskiego, ale mam tez korzenie
              z Poznania i ze Lwowa. to wlasnie mam na mysli piszac o mieszance etnicznej mieszkancow
              Wroclawia.ja czuje sie pelnoprawnym Wroclawianinem i Slazakiem i twoje slowa o "moskiewskim
              archetypie kulturowym" odbieram wylacznie jako brednie zakompleksionego czlowieka ,ktory musi
              sobie dodawac wartosci odbierajac ja innym. ja nie mam zadnych kompleksow ,bardzo chetnie siegam
              do Niemieckiej historii miasta i uwazam ja rowniez za swoja wlasna.
              jesli mieszkasz we Wroclawiu , to na pewno widzisz ,ze nikt z ludzi mlodych nie odcina sie od
              wielonarodowych korzeni miasta i regionu , przeciez nie tylko Niemieckich , ale rowniez Czeskich i
              Polskich. to ,ze powojenna kadra naukowa Uniwersytetu i duza czesc pracownikow sluzb komunalnych
              podchodzila ze Lwowa(co sprawialo ,ze byli bardziej widoczni) , nie pozwala Ci sugerowac w sposob
              skrajnie prymitywny jakies "ukrainskie pochodzenie" mieszkancow Wroclawia.
              • Gość: 1% Re: jeszcze wieksze bzdury piszesz IP: 217.153.131.* 25.08.06, 13:07
                A co jest obraźliwego w ukraińskim pochodzeniu? A co dla Ciebie znaczą
                te "korzenie"? Folklor czy zobowiązanie do ich kontunuacji? A gdyby się
                okazało, że Wrocław lepiej rozwijałby się w jakieś "federacji regionalnej", to
                co byś wybrał? Wolałbyś Wrocław w tej hipotetycznej "federacji" czy w Państwie
                Polskim?
                • Gość: dudi Re: jeszcze wieksze bzdury piszesz IP: *.ip.WRO.Korbank.PL 25.08.06, 15:04
                  czlowieku ,jaki folklor ???? czy Ty sobie wyobrazasz ,ze wszyscy ludzie pochodza z jakiejs zapadlej
                  wiochy??? czy jak ktos powie ,ze ma korzenie np. w Wiedniu to zapytasz go o folklor???
                  Ty jestes postacia dosc folklorystyczna.
                  co do ukrainskiego pochodzenia , to kontekst w jakim uzywasz tego okreslenia najlepiej swiadczy ,jaki
                  masz do niego stosunek . ja nie mam nic do Ukraincow , ale sugerowanie , ze chocby te 10%
                  mieszkancow Wroclawia,pochodzace ze Lwowa ,ktorzy czesto byli przez tych Ukraincow przesladowani
                  i mordowani , to sa "ukrainscy Polacy" jest po prostu glupie i nierzetelne. nieprawdziwe
                  narodowosciowo (bo to byli etniczni Polacy) i formalnie (bo kiedy tam mieszkali to bylo panstwo
                  polskie).
                  co do koncepcji Slaska ze stolica we Wroclawiu , jako pewnej autonomii ekonomicznej (w ramach
                  pansewa polskiego) - trzeba by to dokladnie policzyc . jesli byloby korzystne dla Wroclawia - czemu
                  nie.
                  • Gość: 1% Re: jeszcze wieksze bzdury piszesz IP: 217.153.131.* 25.08.06, 15:24

Folklor w sensie wiedzy, "że coś takiego było" i nie czerpania z tego wzorów.

"Etniczni Polacy" A co to jest? Badałeś ich DNA? Czuli się Polakami! Na to
                    zgoda.

"Formalnie" to można powiedzieć, że Polska była tu i ówdzie i od czasu do czasu.
                    • Gość: dudi Re: jeszcze wieksze bzdury piszesz IP: *.ip.WRO.Korbank.PL 25.08.06, 15:37
                      jesli jeden Twoj przodek pochodzi ze Slaska,drugi z Poznania trzeci ze Lwowa ,a sam urodziles sie we
                      Wroclawiu , to jak myslisz , ktore z tych miast ma dla Ciebie najwieksze znaczenie?
                      to chyba oczywiste , ze miasto w ktorym sie urodziles i co najwazniejsze spedziles dziecinstwo.
                      cala reszta to jakies mgliste opowiesci i ewentualnie turystyczne wspomnienia . i tyle.

> "Formalnie" to można powiedzieć, że Polska była tu i ówdzie i od czasu do czasu<
                      no i co z tego ma wynikac?
                      • Gość: 1% Re: jeszcze wieksze bzdury piszesz IP: 217.153.131.* 25.08.06, 16:19
                        A no to, że w przypadku, kiedy granice tak często i tak bardzo się zmieniają,
                        każdy powinien pracować i inwestować w coś co będzie trwało pomimo tych zmian.
                        A ja wierzę, że Śląsk zostanie Śląskiem i nie ważne czy będzie polski, czeski
                        czy niemiecki. Tym bardziej boli, kiedy na tym Śląsku mieszkają ludzie, dla
                        których interes Warszawy czy Lublina są ważniejsze niż rodzinnego miasta. W
                        imię tej "wspólnoty narodowej" wywieziono wrocławskie cegły do Wawy, hamowano
                        odbudowę Wrocka, ograbiono i zrujnowano GOP. To co się dzieje przy podziale
                        funduszy unijnych albo przy obsadzaniu kluczowych stanowisk w administracji
                        przez przywiezionych w teczce "wiernych" świadczy o tym, że region rozwija
                        się "pomimo" rzucanych mu kłód a nie "dzięki" pomocy "centarli"
                        • Gość: dudi Re: jeszcze wieksze bzdury piszesz IP: *.ip.WRO.Korbank.PL 25.08.06, 16:32
                          co do odrebnosci interesu ekonomicznego Wroclawia i Warszawy - pelna zgoda.
                          dlatego napisalem wczesniej ,ze jestem za jakas forma odrebnosci ekonomicznej.
                          problemem jest Gorny Slask , ktory kiedys byl dla Wroclawia gleboka prowincja (eksploatowana tak
                          samo rabunkowo przez Niemcow ,Polakow i Czechow (Karwina i okolice)) , a dzis bylby duzym
                          obciazeniem jako teren zdegradowany ekologicznie i gospodarczo.
                          • Gość: 1% Re: jeszcze wieksze bzdury piszesz IP: 217.153.131.* 25.08.06, 16:50
                            I tak i nie. Kopalnie są już dochodowe a surowce zawsze już będą drożały. Poza
                            tym Górny Śląsk to nie tylko kopalnie ale 2 płatnik po Mazowszu a właściwie
                            Warszawie - taki cecha charakterystyczna dla krajó 3 świata - bezwzględna
                            dominacja stolicy) do budżetu. Istnieją fundusze unijne przeznaczone specjalnie
                            na relatywizacje takich terenów (również dla Wałbrzycha), ale trzeba przede
                            wszystkim chcieć i umieć je wykorzystać. Warszawa tego nie zrobi.
                            • Gość: dudi Re: jeszcze wieksze bzdury piszesz IP: *.ip.WRO.Korbank.PL 25.08.06, 17:10
                              - taki cecha charakterystyczna dla krajó 3 świata - bezwzględna
                              > dominacja stolicy) do budżetu.
                              nieprawda , podobna strukture a nawet z jeszcze wieksza dominacja stolicy ma Austria (Wieden),Wegry
                              (Budapeszt) czy Czechy (Praga). poza tym u nas dominacja Warszawy z kazdym rokiem maleje m.in. na
                              rzecz Wroclawia.
                              co do surowcow,to duzy ich udzial w budzecie to to jest dopiero cecha krajow trzeciego swiata .
                              Wroclaw stawia na nowe technologie i nauke i taki garb jaki jest na Gornym Slasku nie jest mu do
                              niczego potrzebny.
                              • Gość: corgan Re: jeszcze wieksze bzdury piszesz IP: *.chello.pl 25.08.06, 18:51
                                > co do surowcow,to duzy ich udzial w budzecie to to jest dopiero cecha krajow
                                > trzeciego swiata.

Ale nie masz na myśli Norwegii, Kanady, Australii albo RPA?
                                Bo co to znaczy "duży udział w budżecie"? hehe
                                • Gość: dudi Re: jeszcze wieksze bzdury piszesz IP: *.ip.WRO.Korbank.PL 25.08.06, 19:10
                                  to znaczy , ze bez tych surowcow te kraje bylyby bankrutami (patrz Rosja).
                                  Norwegii ,Kanadzie czy Australii to nie grozi.
                                  • Gość: ja Re: jeszcze wieksze bzdury piszesz IP: *.orange.pl 25.08.06, 19:33
                                    Bankructwo nie, ale problemy budżetowe tak
                              • Gość: 1% Re: jeszcze wieksze bzdury piszesz IP: *.orange.pl 25.08.06, 19:32
                                Ile mają ludności Czechy albo Węgry? Tele co Śląsk.

Przestań myśleć stereotypami i poczytaj dane GUSowskie
                                • Gość: Ares Re: jeszcze wieksze bzdury piszesz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.06, 12:55
                                  Akurat Czechy i Węgry liczą po około 10 mln. ludności.
                • Gość: wrocławianka Re: jeszcze wieksze bzdury piszesz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.06, 18:51
                  co by było gdyby ... gdybanie ...ot co ...
        • young_artist Re: co za bzdury piszesz 26.08.06, 22:39
          Jasne. Juz w ramach tworzenia nowego wizerunku wrocławia wyrzekliście się
          terenów z których pochodzicie. Brawo.
      • jan_hus Re: A skąd ukraińscy Polacy mogą coś wiedzieć 25.08.06, 15:12
        Pyrsk 1 %. Szoda, że tylko 1 %, ale jak my urośniemy w siłę to pomożemy wam.
        Unser Heim ist doch Schlesien!
        • Gość: dudi Re: A skąd ukraińscy Polacy mogą coś wiedzieć IP: *.ip.WRO.Korbank.PL 25.08.06, 15:23
          ha,ha,ha ,wlasnie czekalem na cos takiego :)
          niestety ale psychiatra by sie przydal koledze.
          >Szoda, że tylko 1 %, ale jak my urośniemy w siłę to pomożemy wam.
          czy to ma byc sparafrazowane : "dzisiaj Slask , jutro caly swiat" ? :))))
          wypada tylko wspolczuc , ze zamiast dzialac razem dla dobra Slaska zajmujecie sie takimi
          nacjonalistycznymi glupotami
          • palec1 Re: A skąd ukraińscy Polacy mogą coś wiedzieć 26.08.06, 23:19
            Glupi jestes. Husowi chodzi o stopien uswiadomienia
            i aktywnej zewnetrznej autodefinicji/deklaracji,
            a nie zadna "ekspansje" itp.

Widac nie masz pojecia o b.specyficznej sytuacji na G.Sl.

A ze dorzucil cos (madrego i sympatycznego) po niemiecku ?
            U mnie w rodzinie mówi sie po polsku, niemiecku, czesku
            i górnoslasku (w przynajmniej trzech wariantach).

Bo to wlasnie Upper Silesia........ = forever my love!
          • Gość: mati Re: A skąd ukraińscy Polacy mogą coś wiedzieć IP: 84.38.95.* 29.08.06, 23:58
            Hehehehehehehehehehehehehehehe
            Z tą autonomią to nieźle się uśmiałem :DDD Nigdzie się nie odłączacie. Zabawne, jakie z nudy czasami mogą przyjść rzeczy do główy.
            • rodowiczmaryla Re: A skąd ukraińscy Polacy mogą coś wiedzieć 30.08.06, 04:15
              No to SETKI TYSIECY Górnoslazaków sie nudza.

Widzisz jak im dobrze ?

Górnoslaska Szwajcaria, Ameryka.
            • Gość: Ślązak Re: A skąd ukraińscy Polacy mogą coś wiedzieć IP: 217.153.131.* 30.08.06, 09:09
              A czy ty dolnośląski yntelektualysto rozumiesz różnicę pomiędzy secesją a
              autonomią (uchwaloną przez POLSKI SEJM II RZECZPOSPOLITEJ!)????
    • Gość: kristof odłączajcie się i to szybko hanysy jedne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.08.06, 12:38
      Odłączajcie się i to jak najszybciej może reszta Polski uniknie straty
      kolejnych 100 miliardów PLN na przeetatowany przemysł górniczy. A Wrocław po co
      ma się do was dołączyć ? Może po to żeby hordy pijanych, brudnych i
      śmierdzących górników w ramach protestu przeciwko nowej władzy i braku dotacji
      niszczyły to co z takim trudem mieszkańcy Wrocławia budują. Odłączajcie sie,
      żyjcie w przekonaniu że jesteście wyjątkowi i stawiajcie pomniki kolejnym
      komunistom którzy was dopieszczali barburkami i innymi ważnymi dla was
      świętami. Ale proszę róbcie to wszystko za własną kasę.
    • stix "Regionalizacja Polski według niemieckiego wzoru" 25.08.06, 19:52
      "Nowy regionalizm" w Polsce

W graniczących z Niemcami obszarach wzrasta tendencja do osłabiania spójności z
      rządem w Warszawie, co popierane jest przez Berlin. Mocniejsze stają się
      zwłaszcza regionalne ruchy, które częściowo współpracują z
      organizacjami ,,niemieckiej mniejszości" w Polsce. Stosownie do niemieckich
      oczekiwań ten ,,nowy regionalizm" mógłby się rozszerzyć do obszaru całej Polski
      "Zagrażająca broń"
      Najnowsze statystyki przeprowadzane wśród ludności wykazują, że potencjał
      regionalnych ruchów znacząco się powiększył. 173 tyś. ludzi, względnie 12,5%
      mieszkańców ,,Śląska"zadeklarowało, że mają oni ,,śląską narodowość". Dalsze
      153 tyś. Polaków uważa się za Niemców. Organizatorzy ,,Ruchu Autonomii
      Śląska"(RAS), który polskiemu rządowi zarzuca ,,wewnętrzny kolonializm"i żąda
      autonomii Śląska w ramach ,,Europu narodów" 1), ocenia wynik statystyk jako
      swój ,,tryumf".

"Deutsche Welle", niemiecka radiostacja finansowana ze środków rządowych
      donosi, że RAS zyskał dzięki temu ,,zagrażającą broń". Stacja ta jest jedną z
      nielicznych, która z uwagą śledzi przebieg wydarzeń. Liczby służą
      jako ,,argument w walce przeciwko polskim sądom", które odmawiają
      rejestracji ,,związkom ludności o śląskiej narodowości", motywując to
      brakiem ,,śląskiej narodowości". Związek stara się tymczasem poprzez Trybunał
      Praw Człowieka w Strasburgu zmusić państwo do rejestracji swojej organizacji, a
      przez to do rozpoznawania tej ,,grupy narodowej". Jeżeli wyrok będzie
      przychylny dla ,,Śląska", będą oni mogli wysyłać do parlamentu swoich
      reprezentantów, bez potrzeby zachowania 5-cio procentowego progu przy wyborach.
      Te przywileje są dotychczas tylko brane pod uwagę.

"Regionalizacja Polski według niemieckiego wzoru"
      Poparcie i propagowanie tego stylu zachowania, uważanego za korzystne, jest
      prowadzone przez Berlin od początku lat 90-tych. Wspierane jest to milionowymi
      kwotami pochodzącymi z niemieckiego Ministerstwa Spraw Wewnętrznych, które
      oprócz wspierania ,,niemieckości" mają także oddziaływać na
      regionalizację: ,,Ich zadaniem nie jest faworyzowanie niemieckich mniejszości w
      stosunku do ich polskich sąsiadów, działania te mają wyjść na dobre wspólnemu
      regionowi". Regionalizm jest wspierany ideologicznie przez badania naukowe
      Śląska, które propagują ,,regionalną kulturę": ,,Ślązacy tworzą etniczną
      wspólnotę, w której zostało zachowane silne poczucie jedności i swoistości".

Poseł rządowy Hartmut Koschyk, wcześniej wiodący członek Unii Paneuropy,
      związku ,,niemieckości" za granicą i niemieckich związków wysiedleńców, ogłosił
      już w 1991 roku funkcję regionalizacji jako środka niemieckiej polityki
      ekspansyjnej: ,,Dyskusja nad regionalizacją Polski według niemieckiego wzoru
      właśnie się toczy (...) Zajmowanie się historycznymi podstawami śląskiego
      regionu, ale także zrozumienie dla tam mieszkających i wypędzonych Niemców może
      tylko stać się większe przez swoisty renesans regionalnego stylu zachowania dla
      obszarów leżących poza Nysą i Odrą."

Dzisiaj jest już brane pod uwagę rozszerzenie tej strategii na całą Polskę.
      Frankfurter Allgemeine Zeitung(tytuł jednej z gazet regionalnych, przyp.
      tłumacz) głosi, że aktualny rozwój ,,nie jest żadną górnośląską
      specjalnością": ,,Zostało dane za mało przestrzeni oraz finansów, aby zachować
      centralno państwowe elementy i możliwość samorządzenia i głosowania, można
      także usłyszeć w innych regionach Polski. Reakcja na warszawski centralizm na
      Górnym Śląsku może stamtąd zataczać kręgi i zostać opisana jako 'nowy
      regionalizm'."
      www.german-foreign-policy.com/pl/fulltext/35172
      • Gość: Prawdziwy Polak! Tak jest!!! Bo to wszystko niemiecko-syjonistyczno IP: *.orange.pl 25.08.06, 20:37
        -cyklistyczno-lumpoliberalno-masoński spisek!! Ślazaków należy zlustrować przez
        Specjalną Wysoką Komisje, i wysłać ich do Specjalnych Obozów Reedukacyjnych,
        spowrotem uruchamiajc sieć obozów w których siedzieli ich dziadkowie tuż po
        wojnie!
        • Gość: Marek Przepraszam za chlopakow :D IP: 83.147.177.* 26.08.06, 21:54
          ..pozostaje tylko wierzyc (w co osobiscie zawsze wierze) ze
          wiekszosc "wyzwolonych" Wroclawian nie wchodzi na te fora.. :). Moi znajomi
          maja odmienne zdanie, a te obrazliwe slowa i wyzwiska..zupelnie niepotrzebne.
          Jestem za autonomia ale osobna dla Dolnego i Gornego Slaska. Decentralizacja
          wladzy!
          • palec1 Re: Przepraszam za chlopakow :D 26.08.06, 23:12
            OK z Górnego. pzdr!
        • Gość: Pan W> Re: Tak jest!!! Bo to wszystko niemiecko-syjonist IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.06, 15:44
          Ludzi wiecie co, leczcie się i pozazdrościć problemów jakie macie.
    • Gość: WrocLOVE Re: Czy Wrocław przyłączy się do Śląskiej Autonom IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.06, 17:38
      Jan hus - jestes głupszy niż myslałem. Wrocław nie przyłaczy się nigdy do brudnego Górnego Śląska. Wrocławianie to ludność napływowa - głównie ze wschodu. Zapomnij też o autonomii :) Dolny Śląsk, to Dolny Śląsk i proszę nas nie mylić z Górnym Śląskiem, bo nie czuję żadnych więzi z tym syfem! Nawet jeśli kiedyś mieliśmy wspólną historię.
      • Gość: Ślązak Reczywiście, jeśli WrocLOVE reprezentuje IP: *.orange.pl 27.08.06, 21:30
        przeciętnego mieszkańca Wrocka to lepiej trzymać się z daleka od
        takiej "niesyfiastej kultury"....(ciekawe co na to piewcy "tolerancyjnego"
        i "wieloetnicznego" Dolnego Ślaska...)
      • rodowiczmaryla Re: Czy Wrocław przyłączy się do Śląskiej Autonom 28.08.06, 22:53
        > Nawet jeśli kiedyś mieliśmy wspólną historię.

Przedstawiciel ludnosci naplywowej wschodniej
        napil sie ruskiej wódki :)))))))))
    • fyrlok Re: Czy Wrocław przyłączy się do Śląskiej Autonom 28.08.06, 05:23
      Ja, dyc Wroclaw to Dolny Slask
      czyli integralny tajl Slonska,
      pra. Ano.
      • mr.superlatywny Re: Czy Wrocław przyłączy się do Śląskiej Autonom 29.08.06, 22:27
        Dej posur, mosz 100% recht.
    • amoremio Re: Czy Wrocław przyłączy się do Śląskiej Autonom 29.08.06, 23:06
      Slask, to geograficzna, historyczna
      i czesciowo kulturowa jednostka/wspólnota :

bi.gazeta.pl/im/5/1809/m1809065.jpg

I mimo "wymiany" ludnosci na Dolnym,
      to przeciez nie jest Kresami,Podolem,Wolyniem,Bukowina,.....
      tylko pozostaje S L A S K I E M !

Slonsko-czesko-zydowsko-morawsko-niemiecko-polsko-luzyckim
      srodkowoeuropejskim wspólnym obszarem wielowiekowej kultury !!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka