Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

ocena projektu proszę :)

IP: *.76.classcom.pl 14.12.06, 20:37
    Bardzo was proszę o ocenę tego projektu,czy jest tam wszystko poukładane tak
    jak należy jesli chodzi o funkcjonalność i czy bedzie dosyc tani w
    pózniejszej eksploatacji-przyznam sie ze strasznie podobaja mi sie dachy
    czterospadowe,ale ten domek urzekł mnie swą prostota-zastanawiam sie tez czy
    usunąc stamtąd garaz czy zostawic i np zrobic na nim taras lub dodatkowe
    pomieszczenie, bo nie ma go w projekcie.aaaa i jeszcze jedno :co oznaczają
    liczby w nawiasach przy metrażu na poddaszu?jestem totalny laik :)
    Obserwuj wątek
      • Gość: krk Re: ocena projektu proszę :) IP: *.76.classcom.pl 14.12.06, 20:38
        zapomniałąm o linku :))
        www.lipinscy.pl/project.xml?keys=2&int_1gteq=120&int_1lt=140&offset=16&w=yes&backcmd=Collection&id=61460
        • utalia Re: ocena projektu proszę :) 14.12.06, 21:03
          w nawiasach jest napisana powierzchnia tzw po podlodze a normalna bez nawiasow
          to powierzchnia gdzie mozesz sie chyba calkowicie wyprostowac, czy jakos tak.
      • Gość: krk Re: ocena projektu proszę :) IP: *.76.classcom.pl 17.12.06, 11:53
        ponawiam prośbę
        • Gość: młody Re: ocena projektu proszę :) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.12.06, 12:55
          Projekt prosty w formie, ponadczasowy.
          Dosc drogie sa te trojkatne okna.
          Troche dziwny układ pomieszczeń na dole : salon mogłby byc bardziej kwadratowy.

Jesli chodzi o Lipińskich, to zdecydowanie tanszy w budowie bedzie np. ten :
          www.lipinscy.pl/project.xml?id=56609&backcmd=Ready&offset=1
          Dodatkowo jakos bardziej odpowiada mi rozkład pomieszczeń. Z tym, ze ma mniej
          atrakcyjny front...
        • Gość: MI Re: ocena projektu proszę :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.06, 19:33
          Dobry, ładny projekt.
          Trochę niskie pomieszczenia.
          W sumie rzadkość.
      • Gość: mif Re: ocena projektu proszę :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.06, 19:41
        Schody do przerobienia na "ze spocznikiem". Jest na to miejsce.
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=156&w=33290777&a=33310742
        • Gość: krk Re: ocena projektu proszę :) IP: *.76.classcom.pl 17.12.06, 19:47
          poza tymi schodami ok?a co z tym garazem-mysle zeby albo zrobic tam taras u
          góry ,albo bez garazu zrobic projekt
          • Gość: mif Re: ocena projektu proszę :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.06, 19:51
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=156&w=33290777&a=33310742
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=25&w=53194535&a=53233390
        • Gość: krk Re: ocena projektu proszę :) IP: *.76.classcom.pl 17.12.06, 19:54
          w sumie to mam dwumetrowego męza :) nad wysokoscia pomieszczen jeszcze
          pomyślę.No i MI napisał ze to rzadkość -wyjaśnij o co chodzi.Z góry dzięki za
          wszystko
          • mad-len1 Re: ocena projektu proszę :) 17.12.06, 21:41
            nie rezygnuj z garażu !coprawda mój samochód stoi na dworzu ,ale tylko
            dlatego ,że garaż zajmują nasze rowery, kosiarka i jeszcze wiele innych
            szpargałów .Pomieszczenie tego typu jest niezbędne.Polecam także drzwi z
            pomieszczenia gosp.do garażu w twoim projekcie ich nie ma,a jest to bardzo
            wygodne.
            • Gość: mif Re: ocena projektu proszę :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.06, 21:59
              mad-len1 napisała:
              > nie rezygnuj z garażu !coprawda mój samochód stoi na dworzu ,ale tylko
              > dlatego ,że garaż zajmują nasze rowery, kosiarka i jeszcze wiele innych

:)
              Nigdy nie pisałem, żeby rezygnować z takich pomieszczeń. "nasze rowery,
              kosiarka i jeszcze wiele innych ... przejdą przez drzwi "80" (po co bramę
              garażową), a samochód będzie dalej stał na zewnątrz.
          • Gość: MI Re: ocena projektu proszę :) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.12.06, 17:59
            Może to był za duży skrót myślowy.
            Rzadkością jest sensownie zaprojektowany
            "typowy" dom jednorodzinny.
            Pozdrawiam.
            • Gość: mif Re: ocena projektu proszę :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.06, 18:15
              > Rzadkością jest sensownie zaprojektowany

Zwłaszcza u Lipińskich... i jeszcze w kilku fabrykach :)
      • wojtek33 Re: ocena projektu proszę :) 18.12.06, 06:17
        Ale ogrzewany będzie z sieci miejskiej? Sam kominek chyba nie wystarczy.
        • Gość: krk Re: ocena projektu proszę :) IP: *.76.classcom.pl 18.12.06, 10:42
          Właśnie o takie szczegóły pytam,bo nie orientuję się w takich rzeczach-właściwe
          spotkania dopiero pzede mną,a chciałabym być na nie przygotowana.Muszę wiedzieć
          czego oczekuję od mojego domu-ten projekt odpowiada mi wizualnie i
          funkcjonalnie-wy widzicie dużo wiecej szczegółów o czym przekonałam się
          czytając to forum.Naprawdę trudno wyobrazić cały dom w środku a poza tym
          dochodzą jeszcze właśnie ogrzewanie,czy wys schodów,rodzaj schodów,szer.drzwi
          itd.Ja się w tym po prostu nie gubię,bo nie wiem co jest wygodne mieszkając w
          domu a co mi bedzie przeszkadzać.Czekam na odpowiedzi tych co juz to maja za
          sobą
      • wiktorka99 Re: ocena projektu proszę :) 19.12.06, 08:53
        Pracownia lipinscy maja bardzo ciekawe projekty ten jest równiez. Cyfry w
        nawiasach to wymiary podłogi na górze , bo wiadomo ze sa skosy. Rzeczywiscie
        drozsze beda te trójkątne okna, pomysl o drzwiach przejsciowych z garazu do
        domu.
        Zapraszam cie na forum muratora tam znajdziesz wiele cennych informacji moze
        znajdziesz kogos kto wybudował ten domek i cos poradzi
        forum.muratordom.pl/
        • Gość: krk Re: ocena projektu proszę :) IP: *.76.classcom.pl 20.12.06, 11:10
          dzięki wiktorka -przejrzałam tamto forum, również bardzo ciekawe jak forum
          Dom.Najgorsze że zamiast być coraz bardziej "światłą",mam jeszcze gorszy sajgon
          w głowie..Nic z tego wszystkiego nie rozumiem.piszecie o bloczkach,ściankach
          kolankowych,rodzajach schodów...O co w tym wszystkim chodzi.Czy naprawde muszę
          mieć taka wiedzę żeby rozpocząc budowę,przecież ja się na tym kompletnie nie
          znam :( Może to pierwszy kryzys...Życzcie mi powodzenia
          • Gość: arch.1234 Re: ocena projektu proszę :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.06, 13:16
            Gość portalu: krk napisał(a):
            O co w tym wszystkim chodzi.Czy naprawde muszę mieć taka wiedzę żeby rozpocząc
            budowę,przecież ja się na tym kompletnie nie znam :(

Normalnie, "cała sprawa" powinna wyglądać tak :
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=25&w=39271506&a=39380417
            Czyli :
            Ważne jest, aby oferta cenowa arch. ( a potem umowa ) zawierała CAŁY PROCES
            INWESTYCYJNY - od początku do końca - tzn. ( trochę upraszczając ):

A. PROJEKTOWANIE :
            1. Koncepcja ( domu, zagosp. działki + określenie kosztów )
            2. Projekt arch.-bud. ( aby otrzymać pozw.na bud. )
            3. Projekt wykonawczy ( ze wszystkimi detalami, ustaleniami, itd. )

B. PRZYGOTOWANIE INWESTYCYJNE :
            4. Sporządzenie specyfikacji wszystkich robót budowlanych ( z odpowiednim
            podziałem na
            wszystkie rodzaje robót bud., tzn.np:
            a) roboty stanu surowego ( wykopy,fundamenty,ściany, stropy,...itd.)
            b) roboty ciesielskie ( więźba dachowa )
            c) rob.dekarskie ( + opierzenia )
            d) stolarka okienna
            e) stolarka drzwiowa zew.
            f) stol.drzwiowa wew.
            g) instalacje sanit.(wyk.nie przez arch.,ale branż.)
            h) instal.elektr. ( j.w.)
            i) tynki zewn. + wewn.
            j) rob.ślusarskie (np.balustrady,itd.)
            k) rob.stolarskie (np.schody,itd.)
            l) posadzki
            ł) roboty kafelkarskie
            m) roboty kamieniarskie
            n) roboty malarskie
            .
            .
            itd.,itd.
            = Wszystkie, aż do zagospodarow.działki i terenu.
            Jest ich wszystkich kilkanaście .
            Tak, aby wiedząc : CO + Z CZEGO + ILE + JAK +...= móc zebrać KONKRETNE oferty
            cenowe, konkretynych wykonawców ( kilku różnych, i WYBRAĆ NAJLEPSZE ).
            5. Zebranie ofert ( np. po 4 ( ale może też być 5,6..itd. ) na wszystkie
            przewidziane w specyfikacjach roboty budowlane .
            Wówczas, przed rozpoczęciem budowy będzie dokładnie wiadomo ( ok.+/- 2%) ile
            będzie wszystko razem kosztowało.
            6. Wybór ( razem z inwestorem ) wykonawców - tych najlepszych - ustalenie
            ostatecznych szczegółów, podpisanie umów, i ...

C. REALIZACJA ( = budowa ):
            7. Budowa ( czyli nadzór nad nią jako kier.bud.) aż do momentu jej
            zakończenia i przekazania kluczy wybudowanego domu ).
            ( W tym m.in.: pilnowanie harmonogramu bud., koordynacja wszystkich wykonawców,
            odbiór wykonanych robót budowlanych, kontrola wszystkich wystawionych rachunków
            wykonawców ( przed ich przekazaniem inwestorowi ), wyjaśnianie ewentualnych
            niejasności, ewent.zmiany na życz.inwestora, ... itd.,itd. - wszystko, aż do
            chwili przekazania kluczy wybudowanego domu.
            Powinien Pan wiedzieć, że na normalnej budowie będzie miał Pan do czynienia z
            kilkunastoma różnymi wykonawcami, chyba że ... (...)

Architekt ( autor projektu = projektant, a zarazem kierownik budowy,
            odpowiedzialny ZA WSZYSTKO ( czyli za : projektowanie + przygotowanie
            inwestycyjne + nadzór(= budowę )) powinien być jedyną osobą z którą Pan, jako
            Inwestor załatwia ... wszystko, od początku do końca.

A tak ku przestrodze :
            To często budowa - z gotowca - wygląda potem ( niestety ) np. tak :
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=156&w=36420420&a=36604594

• Gość: arch.1234 Re: ocena projektu proszę :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.06, 14:03
              Sorry, formę z "Pan" na "Panią" należy zmienić w moim poprzednim poście.
              • Gość: krk Re: ocena projektu proszę :) IP: *.76.classcom.pl 22.12.06, 14:16
                a czy w takim razie znasz arch jakiegoś architekta na dom w okolicach wieliczki
                i najważniejsze jaka by to była cena (możesz podać w jakim zakresie cenowym)
      • Gość: krk Re: ocena projektu proszę :) IP: *.76.classcom.pl 30.12.06, 18:27
        i jeszcze jedno na rysunku od ogrodu sa na dachu takie 2 czarne prostokąty-czy
        to jakieś ekrany cieplne?oświećcie mnie
        • Gość: mif Re: ocena projektu proszę :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.06, 19:15
          solary
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka