ewaml8 31.01.07, 16:25 byłam z 4,5letnim dzieckiem u logopedy a ta stwierdziła że podawanie nospy w czasie ciązy mialo wpływ na pionizacje języka jak to możliwe? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lidka73 Re: no-spa a pionizacja języka u dzieci 31.01.07, 22:39 Możliwe.Każdy lek rozkurczowy ,czyli obniżający napięcie mięśniowe u matki obniża je też u dziecka,także w obrębie mięśni twarzy.Jest nawet takie okreslenie "dziecko Nospowe" czyli dziecko z obniżona żuchwą,płasko leżącym językiem,rozchylonymi wargami,oddychające przez usta,łapiące szybko wszelkie możliwe infekcje. Jestem neurologopedą,zajmuję się niemowlętami i małymi dziećmi(mam też osobistego 4-latka)i uwierz,że że patrząc na niemowlę można bezbłędnie poznać czy mama w ciąży zażywała No-spę. Odpowiedz Link Zgłoś
anatemka Re: no-spa a pionizacja języka u dzieci 01.02.07, 09:59 czyli moje dziecko nie pionizuje języka, bo brałam fenoterol? Odpowiedz Link Zgłoś
iwonkafi Re: no-spa a pionizacja języka u dzieci 01.02.07, 11:46 O masz cos w tym jest ja bralam w ciazy no-spe i inne rozkurczowe prochy i mala ma problem z pionizacja jezyka,ma plaski jezyk i b.slabe miesnie ust i ma problemy z mowa i sepleni ale cos za cos dzieki tym prochom jest teraz z nami a jak troche podrosnie a ma teraz dwa latka zaczniemy regularnie chodzic do logopedy(juz pare razy bylysmy)i ortodonty pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
mw4 Re: no-spa a pionizacja języka u dzieci 01.02.07, 21:47 ja brałam nospę forte prawie całą ciażę i mała urodziła się z duzymi problemami , walczyła o życie, jest bardzo wiotka, ma 28-m-cy i od tygodnia dopiero chodzi a do roku bardzo chorowała. Myśle że ta wiotkość to przez nospę. Pozdrawiam, Magda. Odpowiedz Link Zgłoś