Dodaj do ulubionych

Co najbardziej czyni Bydgoszcz nieciekawą wg was?

28.02.07, 09:04
Wczoraj na 1 stronie ogólnopolskiej GW wydrukowano ranking miast wg
niepowtarzalnego klimatu (atmosfery miasta). TAK - powiedziano dla:
1) Krakow 76 %
2) Torun 72,5% - II miejsce w kraju!!!
3) Wrocław 64.8%
4) Gdansk 57,7 %
5) Poznan 48,1 %
...
...
Białystok 30%
Katowice 20%
...
...
18) Gorzow 19%
19) Czestochowa 16,9%
20) Bydgoszcz 15,9% - przedostania
21) Radom 15,1%

Za Gorzowem, przed Radomiem? Co jest sąsiedzi?????
Co najbardziej czyni Bydgoszcz nieciekawą wg was?
Prosze o rzetelne opinie, bez atakow. Dziękuję.
Obserwuj wątek
    • dar_jag1 to nie Dombrowicz jest winny -on próbuje uporzadko 28.02.07, 09:20
      Bo wg mnie to wcale nie Dombrowicz jest winny - on próbuje uporzadkowac cos, co
      wyglada jak male polityczne bagienko.
    • gosialska5 1. Afery korupcyjne 28.02.07, 13:32
      Bez uzasadnienia.
      • pomeranus1 Re: 1. Afery korupcyjne 28.02.07, 14:08
        To nie tak, sprawy sa bardziej przyziemne.
        w Toruniu łatwiej znalezc prace, potrzeba mniej znajomosci, zdobedzie sie
        znacznie lepsze wyksztalcenie i szybciej dorobi sie domu - niz w Bydgoszczy.
        Tu cytuje ranking:
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=71&w=58168143&a=58189843
        • coooler1 Re: 1. Afery korupcyjne 28.02.07, 14:46
          pomeranus1 napisał:

> To nie tak, sprawy sa bardziej przyziemne.
          > w Toruniu łatwiej znalezc prace, potrzeba mniej znajomosci, zdobedzie sie
          > znacznie lepsze wyksztalcenie i szybciej dorobi sie domu - niz w Bydgoszczy.

Wiesz dobrze, że bredzisz :))) Gdzie jest mniejsze bezrobocie i wyższe
          zarobki ? W Bydgoszczy.
          Lepsze wykształcenie? A co to znaczy lepsze? Lepsze jest po UMK ?
          Nie wiem co ty próbujesz nam tu udowodnić...
          LOL
          • filipiak2 Re: 1. Afery korupcyjne 28.02.07, 15:02
            Torun ma wyzsze zarobki, polecam GUS.
            • coooler1 Re: 1. Afery korupcyjne 28.02.07, 15:21
              no wlaśnie polecam GUS.
        • marecki_m Re: 1. Afery korupcyjne 28.02.07, 15:01
          Typowe torunienie.
          • joker-prim Re: 1. Afery korupcyjne 01.03.07, 16:39
            Generalnie wszystkie problemy Bydgoszczy tworzy Torun:-)
    • zonc Moim zdaniem: 28.02.07, 14:29
      Powodów jest kilka i wcale się mieszkańcom nie dziwię! Zaczyna się już w
      podstawówce: Trzeba chodzić na baseny (na te co chyba połowa szkół je ma), a w
      końcu nie każdy ma ładną figurę i potrafi pływać. Potem jakoś leci... no i
      kolejny dylemat:( Trzeba wybierać między 3 uniwerkami i masą wyższych uczelni.
      Ciągły stres... na dodatek notoryczny hałas dobiegający z Portu Lotniczego :(
      Strach pomyśleć, że kolejne międzynarodowe połączenia dojdą :( Totalna porażka.

Ostatnio jednak załamałem się kompletnie :( Lubię robić zakupy w "Piotrze i
      Pawle"- świetne delikatesy... Niestety :( "Bomi" i "Alda" otwierają również
      swoje sklepy. Znowu będę musiał wybierać :( Najgorsze jest to, że takie
      "szczęście" ma tylko Warszawa... Nigdzie indziej te 3 marki nie działają
      równolegle :(((

Spokojnie ze znajomymi do kina iść już nawet nie można!!! Teraz wystarczy rzucić
      tytuł filmu i wszyscy o umówionej porze przed "Multikinem" czekają. A co
      będzie?? Jakiś zakichany "Cinema city". Może jeszcze "Helios"?? Porażka,
      porażka, porażka :( Trzeba się będzie kłócić o to gdzie dziś idziemy.

Istny Orwell w Bydgoszczy. Spokojnie do kieszonkowego dorabiać nie można!!
      Wszędzie kamery... :( Nic nie podwędzisz, nikomu bomby nie sprzedasz. Co to za
      życie? Nuda ludzie... nuda!!

Jednak szczytem wszystkiego są drogi :( Wszystko rozkopane, bo sie komuś równych
      dróżek zachciało!! Hammera sobie kupcie, a nie!! Na dodatek te ronda
      bezkolizyjne... Kto tam się połapie?? Jakieś ślimaki, nie ślimaki. Zgroza :(

Zatem powodów do radości nadal nie widzę :( Bezrobocie najniższe w regionie...
      posiadanie pracy to żaden szpan! :( 8,5 % ludzi tylko jej nie ma :( lub co
      gorsza 91,5 % ma! :( Natomiast ja kocham wyjątkowość... :(

Kończę na dziś, gdyż z każdą chwilą załamuję się bardziej :(

pozdrawiam
      1 z 400 tysięcy smutnych mieszkańców :( (znowu nie ma mowy o wyjątkowości!)
      • pantwardowski1 w czołowce powinny byc Radom, Bydgoszcz, Gorzow? 01.03.07, 08:21
        Skoro tak sobie kpisz - uwazasz, ze ogólnoplska ankieta jest błedna?
        Myslisz, ze w czołowce powinny byc Radom, Bydgoszcz, Czestochowa, Gorzow, a
        Krakow, Wroclaw, Torun, Poznan - na koncu listy?
      • a_creep Re: Moim zdaniem: 18.03.07, 17:30
        > Trzeba chodzić na baseny (na te co chyba połowa szkół je ma),

Chodzi ci o te baseny, których budowy przeciwnikiem jest nasz prezydent? Nie ma
        ich nawet 1/5 szkół. Nawet jeśli zlikwidujemy jeszcze kilkanaście.

> Nigdzie indziej te 3 marki nie działają równolegle :(((

Nigdzie nie ma Burger Kinga, a w końcu kiedyś w Bydgoszczy będzie. To też
        uważasz za wielki sukces miasta?

Odnośnie delikatesów, polecam odwiedzić kiedyś takie naprawdę dobre. W jakimś
        większym mieście... ;-)

> Teraz wystarczy rzucić tytuł filmu

Nie wiem, czemu akurat postanowiłeś poruszyć te kwestie, w których w Bydgoszczy
        jest źle. Z kinami jest źle i Cinema City tego nie zmieni. Mityczne kino w
        Fordonie, które od lat ktoś chce wybudować, tylko władze miasta się nie zgadzają
        (jak to raczył opowiadać prezydent) też nie.

> Jednak szczytem wszystkiego są drogi

Widać, że nie jeździsz samochodem.

> Wszystko rozkopane, bo sie komuś równych dróżek zachciało!!

Wszystko, tzn? Czy w ciągu ostatnich kilku lat udało się przeprowadzić jakiś
        remont, którego wynikiem była równa droga?!

Wyszyńskiego do remontu, za kilka lat może będzie lepiej, rondo Jagiellońśkie
        miało być remontowane na gwarancji, jednak miasto z gwarancji zrezygnowało,
        rondo Fordońskie do remontu się nadaje, Armii Krajowej połatana...

> Na dodatek te ronda bezkolizyjne...

Nie ma nawet w planach.
        Szczególnie po tym, jak Dombrowicz odłożył przebudowę ronda bernardyńskiego,
        zrezygnował estakad na WZ i wspierania S5, o bezkolizyjności możemy jedynie
        poczytać.

Kto tam się połapie?? Jakieś ślimaki, nie ślimaki. Zgroza :(

> Bezrobocie najniższe w regionie...

Wielki mi sukces. Ale rzeczywiście pod względem bezrobocia jesteśmy lepsi od
        takich potęg jak Nakło i Brodnica. Sukces.

• ka_zet Re: Co najbardziej czyni Bydgoszcz nieciekawą wg 01.03.07, 15:15
      dar_jag1 napisał:

> Wczoraj na 1 stronie ogólnopolskiej GW wydrukowano ranking miast

Nie odróżniacie rankingu od sondażu, obywatelu.

A z sondażu można się dowiedzieć ciekawych rzeczy, owszem, również tego jak
      percepcja ma się do rzeczywistości:

"Czy twoje miasto jest miastem bezpiecznym?"
      Zdecydowanie tak/raczej tak odpowiedziało 67% torunian i 56% bydgoszczan.

"Czy w ciągu ostatnich trzech lat okradziono twoje mieszkanie lub samochód?"
      Zdecydowanie tak/raczej tak odpowiedziało 25% torunian i 21% bydgoszczan...

Wnioski nasuwają się same, prawda? :->
      • muvon200 Re: Co najbardziej czyni Bydgoszcz nieciekawą wg 01.03.07, 16:43
        Ale u nich złodzieje są bardziej wykształceni, mają więcej dzieci, lepsze i
        droższe ieszkania a do tego studiują zaocznie. Miło być okradzionym przez
        takiego.
        • joker-prim Re: Co najbardziej czyni Bydgoszcz nieciekawą wg 01.03.07, 16:45
          > ...być okradzionym przez takiego.

Wiadomo: torunianie kradną, bydgoszczanie nie kradną.
          Odkrywcze i ksenofobiczne.
      • szlachcic Re: Co najbardziej czyni Bydgoszcz nieciekawą wg 01.03.07, 21:34
        ka_zet napisał:

> "Czy twoje miasto jest miastem bezpiecznym?"
        > Zdecydowanie tak/raczej tak odpowiedziało 67% torunian i 56% bydgoszczan.

> "Czy w ciągu ostatnich trzech lat okradziono twoje mieszkanie lub samochód?"
        > Zdecydowanie tak/raczej tak odpowiedziało 25% torunian i 21% bydgoszczan...

> Wnioski nasuwają się same, prawda? :->

no to powalczmy na argumenty ka_zet. pisales ze zawsze argumentujesz
        Myslisz ze to co napisales wyzej nie trzyma sie kupy?
        Jestes w bledzie. Mi dobrzy ludzie zdjeli kolpaki a mimo to czuje sie
        bezpiecznie. Uwazasz ze to bezsensu?
        mi w sondazu nie podobalo sie jedynie
        kto jest piekny
        komu pozyczylbys pieniadze a komu postawil piwo
        Dziecinada jednym slowem
        a moze chcesz powiedziec ze B jest piekna?
        ze mieszkancy JEDNAK uwazaja ze zyja w miescie wyjatkowym?
        ze jednak nikt by stad nie uciekl?
        a liczy sie ogol, 100% sondaz oddaje odczucia mieszkancow o miescie.
        poznaniak powiedzial slusznie - przerazajace
        ty jak zwykle chcesz wszystko przeinaczyc bo taki jest sens twojego ostatniego
        postu. czekam na argumenty
        • mak_88 Upór, ze B-cz jest najwazniejsza na swiecie... 02.03.07, 16:06
          szlachcic napisał:
          > a moze chcesz powiedziec ze B jest piekna?
          > ze mieszkancy JEDNAK uwazaja ze zyja w miescie wyjatkowym?
          > ze jednak nikt by stad nie uciekl?

Wyniki sondazu sa jednoznaczne dla Bydgoszczy

> ty jak zwykle chcesz wszystko przeinaczyc bo taki jest sens twojego
          > ostatniego postu. czekam na argumenty

Kazet nie uwaza, ze nalezy dawac argumenty, ale wysmiewac Torun.
          Marne to i głupie, ale tez jest jakas obrona przed sondazami.

A co czyni Bydgoszcz nieciekawą?
          Upór, ze B-cz jest najwazniejsza na swiecie, 8-ma w kraju, stolica polskiego
          sportu, polskiej muzyki itd. itp.
        • marecki_m Re: Co najbardziej czyni Bydgoszcz nieciekawą wg 02.03.07, 16:20
          szlachcic napisał:

> ka_zet napisał:
          >
          > > "Czy twoje miasto jest miastem bezpiecznym?"
          > > Zdecydowanie tak/raczej tak odpowiedziało 67% torunian i 56% bydgoszczan.
          >
          > > "Czy w ciągu ostatnich trzech lat okradziono twoje mieszkanie lub samochó
          > d?"
          > > Zdecydowanie tak/raczej tak odpowiedziało 25% torunian i 21% bydgoszczan.
          > ..
          >
          > > Wnioski nasuwają się same, prawda? :->
          >
          > no to powalczmy na argumenty ka_zet. pisales ze zawsze argumentujesz
          > Myslisz ze to co napisales wyzej nie trzyma sie kupy?
          > Jestes w bledzie. Mi dobrzy ludzie zdjeli kolpaki a mimo to czuje sie
          > bezpiecznie. Uwazasz ze to bezsensu?
          > mi w sondazu nie podobalo sie jedynie
          > kto jest piekny
          > komu pozyczylbys pieniadze a komu postawil piwo
          > Dziecinada jednym slowem
          > a liczy sie ogol, 100% sondaz oddaje odczucia mieszkancow o miescie.
          > poznaniak powiedzial slusznie - przerazajace
          > ty jak zwykle chcesz wszystko przeinaczyc bo taki jest sens twojego
          ostatniego
          > postu. czekam na argumenty

Ja nigdy nie wierze sondaze,bo one nie moga byc 100% prawdziwe.Zalozmy,ze
          sondaz przeprowadzany jest w miescie 1000000,przez 7 dni,gdzie pytanych jest
          1000 osob,prawdopodobienstwo powtorzenia sie glosow jest nie
          mozliwa,czyli,przez 7 dni pytanych jest 1000 osob,za kazdym razem jest inny
          wynik.
          Zalozmy,ze,sondaz przeprowadzany jest w malej miejscowosci,mieszkancow jest
          1000,przez 7 dni,gdzie pytanych jest 1000 osob,za kazdym razem jest ten sam
          wynik.
          Jaki motyw-sadaze to manipulacja.
        • ka_zet Re: Co najbardziej czyni Bydgoszcz nieciekawą wg 02.03.07, 16:33
          szlachcic napisał:

> no to powalczmy na argumenty ka_zet. pisales ze zawsze argumentujesz
          > Myslisz ze to co napisales wyzej nie trzyma sie kupy?

Nie, dlaczego ma nie trzymać się kupy? Tylko nie jest żadnym "rankingiem".
          (kolejne określenie strasznie zdealuowane przez obywatela spamera)

> Jestes w bledzie. Mi dobrzy ludzie zdjeli kolpaki a mimo to czuje sie
          > bezpiecznie. Uwazasz ze to bezsensu?

Zaraz "bez sensu". Nielogiczne co najwyżej, a i to niekoniecznie. Może czujesz
          się bezpiecznie bo masz odczucie że kołpaki zdejmą, ale po gębie ci nikt nie da,
          na przykład.
          Ja się czuję bezpiecznie łażąc w nocy po mieście (Bydgoszczy, Toruniu,
          Wrocławiu, Poznaniu, Gdańsku, Gniewie, gdziekolwiek poza Krakowem i Warszawą),
          mimo że podobno niebezpiecznie jest.

> Dziecinada jednym slowem

Dla mnie jest, jeżeli już mówimy o odczuciach ;)
          (patriotyzm lokalny, taka wada psychiczna)

Przecież uciekają. I daleko nie wszyscy myślą.

> a liczy sie ogol, 100% sondaz oddaje odczucia mieszkancow o miescie.

Ależ oczywiście. Co więcej, uważam że przydałoby się tu więcej optymizmu (jak w
          Toruniu), bo ciągłe marudzenie na wszystko jest nudne i wpędza ludzi w depresję
          (nie to, żebym sam był od niego wolny). Nie należy oczywiście przełazić na drugi
          biegun i popadać w samozachwyt.

> ty jak zwykle chcesz wszystko przeinaczyc

Nie, ja nie chcę żeby ktoś tu mieszał odczucia z faktami.
          • szlachcic Re: Co najbardziej czyni Bydgoszcz nieciekawą wg 02.03.07, 18:44
            ka_zet napisał:

> szlachcic napisał:

> Nie, dlaczego ma nie trzymać się kupy? Tylko nie jest żadnym "rankingiem".

alez w pewnym sensie jest. no bo ranking fifa jest rankingiem czy nie?
            jest, ale algorytm obliczanie miesjc uwazam ze nie jest idealny i moga byc i sa
            pewne male przeklamania
            Ale tylko male przeklamania. Nawet jak wezmiemy ze te przeklamania sa na
            niekorzysc B to i tak jest b zle
            Ze dosc dobrze odczucia GW wyszly swiadcza opinie licealistow
            Statystyki tez pokazuja/zaczely pokazywac lustrzane wrecz odbicie zycia tych
            miast

> Zaraz "bez sensu". Nielogiczne co najwyżej, a i to niekoniecznie. Może czujesz
            > się bezpiecznie bo masz odczucie że kołpaki zdejmą, ale po gębie ci nikt nie
            >da

no wlasnie, wiec nie rozumiem po co sie do tych 2 danych przyczepiles

> Dla mnie jest, jeżeli już mówimy o odczuciach ;)
            > (patriotyzm lokalny, taka wada psychiczna)

w kazdym miescie tak zawyzano swoje miasta jednakze pozycjonowanie ich zostalo
            nie pomieszane wiec ranking sie zgadza

>bo ciągłe marudzenie na wszystko jest nudne

jest czas na zachwyty ale i jest czas na pieprzniecie reka w stol
            tylko ze na tym forum czytac mozna listy okropnie zakompleksionych ludzi z B
            ktorzy widza pretensje i cale zlo w T, do nich sie zaliczasz
            Ja jestem ciekaw teraz co urodzi sie po wspolpracy teatrow. moze to bedzie
            jakis impuls

>Nie należy oczywiście przełazić na drug i biegun i popadać w samozachwyt.

popelniacie jeszcze wiekszy blad, wiedzac ze jest zle w ten zachwyt mimo
            wszystko popadacie.

> Nie, ja nie chcę żeby ktoś tu mieszał odczucia z faktami.

odczucia sa faktami, to nie przypadek ze tak wypadla B
            Statystyki tez mowia ze B spada, (jak pytalem znajomych z B, marazm zaczal sie
            w polowie lat 90. dzisiaj to tylko konsekwencje zaniechanie kluczowych
            inwestycji. Troche lepiej bylo w T bo na poczatku lat 90 byl marazm(multipleks
            na sile zamiast CENTRO 2000,
            Aquapark, aquapark nie, mini aquapqrk tak - inwestycja zrealizowana i dzis
            aquapark znowu tak.
            Normalne to nie jest, sami sabie zmiejszylismy szanse na park wodny, sami sobie
            zburzylismy szanse na parking pod multipleksem bo plebs musial dostac kino bo
            bykl wyznaczony termin i bo glosowanie sie zblizalo
            u was bylo i jest znacznie gorzej i takie sa efekty dzisiaj

• ka_zet Re: Co najbardziej czyni Bydgoszcz nieciekawą wg 02.03.07, 21:43
              szlachcic napisał:

> Ale tylko male przeklamania. Nawet jak wezmiemy ze te przeklamania sa na
              > niekorzysc B to i tak jest b zle

No dobrze nie jest. Z ludzką, cholera, percepcją. Z miastem jest natomiast tak sobie, tyle że
              miasto=ludzie, więc jak będą myśleć że jest do niczego to może się skończyć

> Ze dosc dobrze odczucia GW wyszly swiadcza opinie licealistow

To teraz będzie cięższe: czy uważasz że odczucia GW że to torunianie nie lubią bydgoszczan znacznie
              bardziej niż bydgoszczanie torunian też dość dobrze wyszły?

(osobiście zdania na ten temat nie mam wyrobionego, bo forum nie jest miarodajne, osobiście się nie
              spotkałem a relacje z drugiej ręki traktuję sceptycznie)

> Statystyki tez pokazuja/zaczely pokazywac lustrzane wrecz odbicie zycia tych
              > miast

No nie wiem, statystyki akurat pokazują że oba miasta są średniakami.

> no wlasnie, wiec nie rozumiem po co sie do tych 2 danych przyczepiles

W sporej części na złość obywatelowi spamerowi, przyznaję.

> > Dla mnie jest, jeżeli już mówimy o odczuciach ;)
              > > (patriotyzm lokalny, taka wada psychiczna)
              >
              > w kazdym miescie tak zawyzano swoje miasta jednakze pozycjonowanie ich zostalo
              > nie pomieszane wiec ranking sie zgadza

Nie no, właśnie część problemu polega na tym że to w Bydgoszczy postawa _niepopularna_.
              Wiesz, że ja ładne parę razy słyszałem "jak można lubić Bydgoszcz?" od tubylców właśnie?

> >bo ciągłe marudzenie na wszystko jest nudne
              >
              > jest czas na zachwyty ale i jest czas na pieprzniecie reka w stol

No i walnie taki jeden z drugim w stół, wstanie i zacznie narzekać na obiektywne trudności, lata
              zaniedbań, paskudnego marszałka, złego wojewodę, niewdzięczną Warszawę, przypadkowe
              społeczeństwo, koklusz, masonów, cyklistów i krasnoludki. Strasznie konstruktywne.

> tylko ze na tym forum czytac mozna listy okropnie zakompleksionych ludzi z B
              > ktorzy widza pretensje i cale zlo w T,

I vice versa, i vice versa. I co ma z tego wynikać tak właściwie?

> do nich sie zaliczasz

Znowu ci percepcja siada. Mówię, podaj tak ze trzy posty gdzie jestem antytoruński (nie antyspamerski,
              nie przeciwko przekłamywaniu danych, tylko jestem antytoruński).

> Ja jestem ciekaw teraz co urodzi sie po wspolpracy teatrow. moze to bedzie
              > jakis impuls

Nie wiem. Impulsów jest więcej, ale nie można ich poganiać, muszą powstawać same.

Ale zobacz co Całbecki tworzy. Kolejka do lotniska omijająca Bydgoszcz (nawet bez omijania nie ma
              większego sensu, a tak to już w ogóle idiotyzm) i aglomeracja z nadburmistrzem. W ten sposob to
              jesszcze w 22 wieku będziemy się kłócić o stołki, apelacje i inne wywózki.

Efektów to może nawet żadnych nie przynosić, ale zły szum medialny generuje.

> >Nie należy oczywiście przełazić na drug i biegun i popadać w samozachwyt.
              >
              > popelniacie jeszcze wiekszy blad, wiedzac ze jest zle w ten zachwyt mimo
              > wszystko popadacie.

"My" kto? Ja tam się szczególnie nie zachwycam, ale nie widzę i powodu do płaczu.

> Statystyki tez mowia ze B spada, (jak pytalem znajomych z B, marazm zaczal sie
              > w polowie lat 90. dzisiaj to tylko konsekwencje zaniechanie kluczowych
              > inwestycji.

Trochę tak. Znaczy, lata 90. zostały przespane w dużej części i czkawka po tym się odbija.

> Aquapark, aquapark nie, mini aquapqrk tak - inwestycja zrealizowana i dzis
              > aquapark znowu tak.

Aquapark z udziałem miasta to jakiś sztuczny problem, moim zdaniem.

> u was bylo i jest znacznie gorzej i takie sa efekty dzisiaj

u ciężko jest trafić na kogoś z wizją, często gęsto decydenci są okopani na pozycjach i ci sami od wielu
              lat, nie ma jasno określonej strategii rozwoju której należałoby się konsekwentnie trzymać, inwestycje
              są robione na pół gwizdka, ciężko jest się przebić z czymś nowatorskim a najskuteczniejszą oddolną
              organizacją społeczną jest komitet obrony pomnika koszykarzy na Starym Rynku.
              Ale żeby zaraz gorzej? Samym rozpędem wszystko choćby jakoś idzie. Tyle że "jakoś", a kto nie prze
              silnie do przodu to zostaje z tyłu.
              • szlachcic Re: Co najbardziej czyni Bydgoszcz nieciekawą wg 02.03.07, 22:55
                ka_zet napisał:

> czy uważasz że odczucia GW że to torunianie nie
                >lubią bydgoszczan znacznie bardziej niż bydgoszczanie torunian też dość
                >dobrze wyszły

oczywiscie ze w to wierze
                juz kiedys pisalem dlaczego.
                przyklad: zomowiec lejacy pala obywatela
                milicjant jak go leje pala znaczy ze za nim nie przepada. zgadza sie?
                jednak ten co dostaje po lbie ma wieksze powody nie lubic milicjanta, zgadza
                sie?
                teraz odpowiedz sobie kto byl tym zomowcem a kto obywatelem
                poza tym co wyprawiaja wasi ludzie
                byly wojewoda chce przenosin sejmiku
                obecny posel chce zmienic A1
                Calbecki wybrany w demokratycznych wyborach a wasi ludzie wychodza na znak
                protestu
                to sa wasze elity, to jest straszne
                to sa takie same propozycje jak 50 lat temu
                i dziwisz sie ze tu procentowo wyszlo wiecej? ja nie
                przenosiny Radia - dlaczego, moja wiedza jest taka ze fale radiowe maja tak
                samo trudno to "fruwania" z T do B jak z B do T. Ba T jaest i byl w centrum
                tegoregionu wiec to jest argument za T
                dlaczego wiec zmieniono miejsce nadawania?
                przyklady znasz, pisano tu wiele

> No nie wiem, statystyki akurat pokazują że oba miasta są średniakami.

z tego co czytam na forum jestescie metropolia a my miasteczkiem
                ja uwazam ze jestescie za nami w wielu dziedzinach, ogolnie tez mimo ze
                jestescie wieksi. To was boli. stad ten jad

>podaj tak ze trzy posty gdzie jestem antytoruń
                > ski (nie antyspamerski,
                > nie przeciwko przekłamywaniu danych, tylko jestem antytoruński).

hehehe
                dlaczego 3? liczyles i tylko 2 razy byles?
                wiecej wiecej
                kazdy tekst dobry o T podwazales
                kazdy zly o B tez podwazales
                NIGDY nie skrytykowales kompana chocby nie wiadomo jakie bzdety pisal
                nie powiesz chyba ze to nie jest antytorunskie

> Nie wiem. Impulsów jest więcej, ale nie można ich poganiać, muszą powstawać
                >same.

chodzilo mi ze to moze sie uda i beda kolejne pomysly

> Ale zobacz co Całbecki tworzy. Kolejka do lotniska omijająca Bydgoszcz (nawet
                >bez omijania nie ma większego sensu

ja nie wiem gdzie ona mialaby biec. wiem ze nie chcecie przez fordon
                nie wiem jak ma byc teraz. nie bede sie wypowiadal
                ja mowilem kiedys 2 przystanki w T 3 w B tak zeby bylo wygodnie i szybko
                dotrzec do SKM

> Ale żeby zaraz gorzej?

twierdze ze gorzej bo T jakos do Poznania Gdanska Krakowa szczegolnie sie nie
                traci dystansu. B nie tylko do tych miast tak i tak jak pisalem ten marazm jest
                od nastu lat (opinie bydgoszczan).

> ciężko jest trafić na kogoś z wizją

kogo to problem?
                nas oczywiscie, bo tak czytam to forum to nic innego nie przychodzi do glowy

• campenile [...] 02.03.07, 23:00
                  Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
                • ka_zet Re: Co najbardziej czyni Bydgoszcz nieciekawą wg 04.03.07, 11:53
                  szlachcic napisał:

> teraz odpowiedz sobie kto byl tym zomowcem a kto obywatelem

Demonizujesz.

> poza tym co wyprawiaja wasi ludzie

Politycy. Nie zaczynałbym tego tematu bo przy toruńskich to są naprawdę szczytem
                  współpracy regionalnej.

> byly wojewoda chce przenosin sejmiku

"Były" jest tu kluczowym słowem. Zobacz, nie wybrali(śmy) go.

> obecny posel chce zmienic A1

Mnie te jego kreski na mapie nieco zirytowały, ale po zastanowieniu się
                  doszedłem do wniosku że kalkuluje politycznie i chce przyspieszyć budowę
                  ekspresówek w ten sposób, a z tego że przesuwanie autostrady jest nierealne
                  zdaje sobie doskonale sprawę.

A że torunianie się zdenerwują tym A1? No lepiej byłoby tego uniknąć, ale nie
                  zauważyłem żeby załatwiając coś dla siebie oglądali się jakoś szczególnie co
                  bydgoszczanie sobie myślą.
                  Mamy przepraszać za wszystko do końca świata tylko dlatego że ktoś kiedyś
                  poprzenosił instytucje z T do B?

> Calbecki wybrany w demokratycznych wyborach a wasi ludzie wychodza na znak
                  > protestu

Piaskownica, owszem. Ale i wybór jak się okazuje mocno taki sobie.

> to sa wasze elity, to jest straszne
                  > to sa takie same propozycje jak 50 lat temu

Różnica polega na tym, że to są propzycje. Natomiast realizacja wygląda nieco
                  inaczej.

> i dziwisz sie ze tu procentowo wyszlo wiecej? ja nie

A mimo wszelkich idiotyzmów urzędu marszałkowskiego bydgoszczanie jakoś tego na
                  was nie przenoszą. Dziwne, nie?

> przenosiny Radia - dlaczego, moja wiedza jest taka ze fale radiowe maja tak
                  > samo trudno to "fruwania" z T do B jak z B do T. Ba T jaest i byl w centrum
                  > tegoregionu wiec to jest argument za T
                  > dlaczego wiec zmieniono miejsce nadawania?

Ja bym się kiedyś chciał z jakichś niezależnych źródeł dowiedzieć jak to z tym
                  radiem było. Bo obywatel przewodnik marudzi że Bydgoszcz zabrała Toruniowi ale
                  nie jest wiarygodny, radio PiK w kalendarium twierdzi że Niemcy zostawili po
                  prostu kupę gruzu więc trzeba było uruchomić prowizoryczne nadajniki najpierw w
                  Bydgoszczy, potem w Toruniu, potem nadawanie przeniesiono pod Poznań i do
                  Trzeciewca. (a dlaczego w Bydgoszczy? Przeflancowane z kresów komuchy zrobiły
                  sobie metę tutaj a narzędzie propagandy musiało być blisko komitetu)

Wynikałoby z tego że pretensje możesz zgłaszać głównie do Hitlera.

> przyklady znasz, pisano tu wiele

Owszem, ale większość to są jakieś smętne niepoparte faktami bajędy, niestety,
                  czerpane ze znanej i lubianej stronki. Są fakty, są interpretacje i są
                  fantasmagorie...

Poza tym ile lat mamy się sekować? Wyciągnij jeszcze że za czasów krzyżackich
                  regularnie paliliśmy sobie nawzajem podgrodzia.

> > No nie wiem, statystyki akurat pokazują że oba miasta są średniakami.
                  >
                  > z tego co czytam na forum jestescie metropolia a my miasteczkiem

Z tego co ja czytam na forum to wynika że centrum wszystkiego znajduje się w
                  Toruniu a Bydgoszcz to taki jeden wielki blok przestępców żyjących na zasiłku
                  obstawiony marketami. I o czym to ma świadczyć poza tym że fora są patologiczne?

> ja uwazam ze jestescie za nami w wielu dziedzinach, ogolnie tez mimo ze
                  > jestescie wieksi. To was boli. stad ten jad

Na pewno Bydgoszcz jest do tyłu w kreowaniu wizerunku. Na pewno też jak na
                  miasto swojej wielkości rozwija się za wolno. Ale zaraz "jad"? Za jad na forum
                  możesz podziękować obywatelowi spamerowi który długo pracował nad zohydzaniem
                  Bydgoszczy a osiągnął głównie to że dostaje się tu alergii na słowo "Toruń".

> >podaj tak ze trzy posty gdzie jestem antytoruń
                  > > ski (nie antyspamerski,
                  > > nie przeciwko przekłamywaniu danych, tylko jestem antytoruński).
                  >
                  > hehehe
                  > dlaczego 3? liczyles i tylko 2 razy byles?
                  > wiecej wiecej

Może być jeden, może być dwa. Ja w swojej ocewnie to w ogóle nie bywam
                  antytoruński, antytoruński to jest np. ethanak :->

> kazdy tekst dobry o T podwazales

Przykłady. Bo wiesz, teksty o tym że stadion żużlowy jest 10km od centrum...

> kazdy zly o B tez podwazales

Przykłady.

> NIGDY nie skrytykowales kompana chocby nie wiadomo jakie bzdety pisal

Nieprawdą jest, jakoby (acz jestem tylko człowiekiem i skupiam się na
                  antybydgoskich idiotyzmach, to fakt).

> nie powiesz chyba ze to nie jest antytorunskie

Nie jest. Tak samo jak nie uważam żeby każdy głoszący jakąś niechęć do
                  bydgoskich pomysłów był od razu "antybydgoski".

> > Nie wiem. Impulsów jest więcej, ale nie można ich poganiać, muszą powstaw
                  > ać
                  > >same.
                  >
                  > chodzilo mi ze to moze sie uda i beda kolejne pomysly

Pożyjemy, zobaczymy. A magazyn Moment widziałeś?

> > Ale zobacz co Całbecki tworzy. Kolejka do lotniska omijająca Bydgoszcz (n
                  > awet
                  > >bez omijania nie ma większego sensu
                  >
                  > ja nie wiem gdzie ona mialaby biec.

Z Solca na lotnisko z kompletnym pominięciem Bydgoszczy.
                  Służę uprzejmie: serwisy.gazeta.pl/kraj/1,34309,3959895.html

> wiem ze nie chcecie przez fordon

Nie, bo to jacyś kompletni dyletanci wymyślili. Patrz link niżej.

> nie wiem jak ma byc teraz. nie bede sie wypowiadal
                  > ja mowilem kiedys 2 przystanki w T 3 w B tak zeby bylo wygodnie i szybko
                  > dotrzec do SKM

Hehe. forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=54&w=54175745&a=54177638

> > Ale żeby zaraz gorzej?
                  >
                  > twierdze ze gorzej bo T jakos do Poznania Gdanska Krakowa szczegolnie sie nie
                  > traci dystansu.

Tak daleki dystans to ciężko ocenić... :->

> B nie tylko do tych miast tak i tak jak pisalem ten marazm jest
                  > od nastu lat (opinie bydgoszczan).

Bo za wolno ucieka do przodu. To jest problem, owszem.
                  ("O, gość z koniem nas wyprzedza!")
                  Poza tym wiesz, w Poznaniu, Gdańsku czy Krakowie łatwiej jest rozwijać
                  największe miasto w regionie :->

> > ciężko jest trafić na kogoś z wizją
                  >
                  > kogo to problem?
                  > nas oczywiscie, bo tak czytam to forum to nic innego nie przychodzi do glowy

Ja tu się wywnętrzam a ty nie doceniasz. Chyba się zirytuję :->
                  • marco776 Re: Co najbardziej czyni Bydgoszcz nieciekawą wg 05.03.07, 08:12
                    > Mnie te jego kreski na mapie nieco zirytowały, ale po zastanowieniu się
                    > doszedłem do wniosku że kalkuluje politycznie i chce przyspieszyć budowę
                    > ekspresówek w ten sposób, a z tego że przesuwanie autostrady jest nierealne
                    > zdaje sobie doskonale sprawę.
                    >
                    > A że torunianie się zdenerwują tym A1? No lepiej byłoby tego uniknąć, ale nie
                    > zauważyłem żeby załatwiając coś dla siebie oglądali się jakoś szczególnie co
                    > bydgoszczanie sobie myślą.
                    > Mamy przepraszać za wszystko do końca świata tylko dlatego że ktoś kiedyś
                    > poprzenosił instytucje z T do B?

No nie, mysle, ze obecnie powinien dominowac spokoj i rozwaga oraz zdrowuy
                    rozsadek. A nie dominuje.
                    • syriusz-s Powody, dla których Toruń jest beznadziejny 05.03.07, 14:11
                      Powodów jest kilka i wcale się mieszkańcom nie dziwię! Co po liceum??? Trzeba
                      wybierać midzy masą wyższych uczelni, w tym najwięszym w pólnocnej Polsce
                      publicznym uniwersytetem, WSB, czy szkołą Rydzyka.

Ostatnio jednak załamałem się kompletnie :( Lubię robić zakupy w "Piotrze i
                      Pawle"- świetne delikatesy... Niestety jest jeszcze Geant na Grudziądzkiej,
                      Carefour-Bielawy i Copernicus na Żółkiewskiego

Spokojnie ze znajomymi do kina iść już nawet nie można!!! Teraz wystarczy rzucić
                      tytuł filmu i wszyscy o umówionej porze przed "Cinema City" czekają. A jak ktoś
                      chce na jakiś bardziej ambitny film - Nasze Kino albo Orzeł. Trzeba się kłócić o
                      to, gdzie dziś idziemy.

Istny Orwell w Toruniu. Spokojnie do kieszonkowego dorabiać nie można!!
                      Wszędzie na Starówce kamery, zainstalowane w ramach Europejskiego Funduszu
                      Strukturalnego

Jednak szczytem wszystkiego są drogi :( Wszystko rozkopane, bo sie komuś
                      równychdróżek zachciało!! Hammera sobie kupcie, a nie!! jeszcze zbudowali nowy
                      dworzec PKS, to jest dopiero porażka !!!

A już największym skandalem jest nasze Stare Miasto wpisane na listę Światowego
                      Dziedzictwa UNESCO ( kto w ogóle się tam pchał). W lato pełno ludzi, jakieś
                      teatry uliczne, muzyka w każdym ogródku, nie można spać!!! A jak jeszcze te
                      Japończyki przyjeżdżają to po Szerokiej nie da się przejść!!! Po co odnawiają
                      stare kamienice? Przecież można zbudować osiedla z wielkiej płyty!!!

Najbardziej szokująca jednak jest sytuacja z kulturą. Co się uparli, żeby tyle
                      impreż zorganizować. Pełno festiwali, Czwarta Brama czy jakoś tam, a jak się
                      Kożuchowska i Wolszczan naPiernikowej Alei pojawią, to już zupełne przegięcie!!!

A, jeszcze jedno!!! Idziesz sobie spokojnie przez miasto, a tu przy Cinema Jakiś
                      Kargul i Pawlak sie wpatrują w Venezianę. Na Chełmińskiej - jakiś kundel z
                      parasolem, cały wymacany przez dzieci. Najgorzej na BUlwarze - najpierw słomiana
                      kukła ( Nowości mądrze napisały, że musieli ją zdjąć, bo zgniła), za teraz JAJO
                      - pewnie je pomalują w Wielkanoc. TO już SZCZYT !!!

pozdrawiam
                      1 z 200 tysięcy smutnych mieszkańców :( (znowu nie ma mowy o wyjątkowości!)

A tak na serio - w Toruniu też nie brakuje poczucia humoru. Pozdrawiam
                      przyjaciół z Bydgoszczy :)
                      • patajka1 Re: Powody, dla których Toruń jest beznadziejny 05.03.07, 14:20
                        Swietny tekst, ku przestrodze jątrzącym.
                        • syriusz-s Mądrość !!! 05.03.07, 14:36
                          przywracasz, patajko1, wiarę, że na tym forum wypowiadają się mądrzy
                          bydgoszczanie i torunianie. Nie dajcie się zakrzyczeć kompleksiarzom z obu miast!!!
                  • szlachcic Re: Co najbardziej czyni Bydgoszcz nieciekawą wg 05.03.07, 18:47
                    ka_zet napisał:

> > teraz odpowiedz sobie kto byl tym zomowcem a kto obywatelem

> Demonizujesz.

wcale nie. to jest fakt. stad bierze sie ta minimalna wieksza niechec torunian
                    zdziwilbym sie gdyby bylo inaczej

> "Były" jest tu kluczowym słowem. Zobacz, nie wybrali(śmy) go.

bo to byl tak absurdalny pomysl ze inni sie od tego szybko odcieli
                    Mimo ze A1 bylo tez z gory na straconej pozycji uwazam ze dobrze ze podniesiono
                    larum. trzeba tepis i wysmiewac aby takie pomysly a zwaszcza takich ludzi
                    usuwac na boczny tor. gyby go nie skrytykowano na 100% zyskalby poklask.
                    tak tylko sie skompromitowal

> Mamy przepraszać za wszystko do końca świata tylko dlatego że ktoś kiedyś
                    > poprzenosił instytucje z T do B?

nie, macie nie robic tego na wieki wiekow, a chcecie niewatpliwie

> Piaskownica, owszem. Ale i wybór jak się okazuje mocno taki sobie

tu mocno sie mylisz. W tym wojewodztwie jest Calbecki i dlugo dlugo nikt jesli
                    chodzi o wizje i o sprawnosc zalatwiania.
                    po 2 jakkolwiek go oceniasz dostal najwiecej glosow zdecydowanie w kuj-pom i
                    wiekszosc w sejmiku.

> prostu kupę gruzu więc trzeba było uruchomić prowizoryczne nadajniki najpierw
                    >w Bydgoszczy, potem w Toruniu, potem nadawanie przeniesiono pod Poznań i do
                    > Trzeciewca. (a dlaczego w Bydgoszczy?

to ze multipleks powstal szybciej u was rozumiem - wiecej klientow
                    to ze macie wiecej hiperow rozumiem wiecej klientow
                    to ze w gdansku jest port a w t nie rozumiem, tam jest morze
                    to ze zydowicz przeniosl camerimage do Lodzi rozumiem, lepsza sala
                    nie rozumiem natomiast dlaczego stacje radiowa z samego centrum regionu
                    przenosi sie gdzie indziej. a odpowiedz jest 1 i prosta. komunisci chcieli i
                    udupiali torun w imie klasy robotniczej

> Wynikałoby z tego że pretensje możesz zgłaszać głównie do Hitlera.

ludzie ktorzy mogliby cos powiedziec i posiadajacy jakas wiedze mogliby
                    opowiedziec. nie chca, nie moga, uwazaja za bezsensowne, uwazaja ze trzeba
                    zapomniec o tym itp. ale sprawa jest i jezeli historia sie powtarza trzeba
                    walic w stol
                    Dlaczegostolica nie moglby zostac T za komuny? wasze elity, TV mocna bebnily ze
                    bedziecie najwiekszym powiatem Europy. albo zrobily was w konia albo nie wiedza
                    jakie miasta sa stolicami regionow na zachodzie.

> Z tego co ja czytam na forum to wynika że centrum wszystkiego znajduje się w
                    > Toruniu a Bydgoszcz to taki jeden wielki blok przestępców żyjących na zasiłku
                    > obstawiony marketami. I o czym to ma świadczyć poza tym że fora są
                    >patologiczne

mimo wszystko jednak lepiej moralnie napisac zachwyt nad niczym niz B to
                    metropolia a t to miasteczko.

> > twierdze ze gorzej bo T jakos do Poznania Gdanska Krakowa szczegolnie sie
                    > nie traci dystansu.

> Tak daleki dystans to ciężko ocenić... :->

zle myslenie
                    te miasta maja swoje b wielkie problemy ktorych T nie ma - komunikacja
                    niestety dla was w tym przypadku jestescie podobni do nich
                    I te problemy beda dlawic te miasta, i ten problem jest przeklenstwem dla B
                    poniewaz ze swojej wielkosci nie ma prawie zadnych korzysci a klopoty pelna geba

> Pożyjemy, zobaczymy. A magazyn Moment widziałeś?

ja TV ogladam przez przypadek, nie widzialem. cos nowego? polotyka?

> Z Solca na lotnisko z kompletnym pominięciem Bydgoszczy.

zeby wlozyc szpile wielu forumowiczom tutaj. pomysl nie jest glupi poniewaz wy
                    do T nie jezdzicie , a ze kolejka bedzie jezdzic co 2 godziny to sobie
                    dojedziecie MZK na lotnisko
                    a tu tekst dla normalnych
                    rzucilem okiem, na moje bez sensu poniewaz tak jak pisalem SKM ma laczyc miasta
                    i musza byc 2 przystanki w T 3 w B. malo przystankow aby nie tracic czasu
                    z tego co wiem to nie jest to koncepcja ostateczna, ale przyznam ze dziwna

• wojteckiy Re: Co najbardziej czyni Bydgoszcz nieciekawą wg 06.03.07, 09:44
                      > nie rozumiem natomiast dlaczego stacje radiowa z samego centrum regionu
                      > przenosi sie gdzie indziej. a odpowiedz jest 1 i prosta. komunisci chcieli i
                      > udupiali torun w imie klasy robotniczej

Nie lepiej, gdyby wladze Bydgoszczy przyznaly, przeprosily i zamknely temat?
                      Niedopowiedzenia sugeruja, ze chca na tym żerowac a metoda im odpowiada :-(

> SKM ma laczyc miasta i musza byc 2 przystanki w T 3 w B. malo przystankow aby
                      nie tracic czasu

Ale tak wlasnie bedzie - beda przystanki w obu miastach.
                      • ka_zet Re: Co najbardziej czyni Bydgoszcz nieciekawą wg 06.03.07, 10:43
                        wojteckiy napisał:

> Nie lepiej, gdyby wladze Bydgoszczy przyznaly, przeprosily i zamknely temat?

A za Jedwabne też?
                    • ka_zet Re: Co najbardziej czyni Bydgoszcz nieciekawą wg 06.03.07, 10:42
                      szlachcic napisał:

> > Demonizujesz.
                      >
                      > wcale nie. to jest fakt. stad bierze sie ta minimalna wieksza niechec torunian
                      > zdziwilbym sie gdyby bylo inaczej

Owszem, demonizujesz. W ogóle macie (w sensie torunianie) tendencję do zwalania
                      na Bydgoszcz różnych nieszczęść związanych z komuchami, tylko w części słuszną.

> > "Były" jest tu kluczowym słowem. Zobacz, nie wybrali(śmy) go.
                      >
                      > bo to byl tak absurdalny pomysl ze inni sie od tego szybko odcieli

Czyli nie jest tak źle z tym plebsem jeszcze, nie?

> Mimo ze A1 bylo tez z gory na straconej pozycji uwazam ze dobrze ze podniesiono
                      > larum. trzeba tepis i wysmiewac aby takie pomysly a zwaszcza takich ludzi
                      > usuwac na boczny tor. gyby go nie skrytykowano na 100% zyskalby poklask.
                      > tak tylko sie skompromitowal

Jak mówiłem, on coś tu kombinuje.

Poza tym tak: o tym że aglomeracja powstaje (bo prędzej czy później powstanie,
                      zakładając brak kataklizmów naturalnych czy wojen) wiadomo nie od dziś, więc

Natomiast właśnie w tej chwili rząd zrzucił S5 z planu i tego już nie mogę
                      nazwać inaczej niż marginalizacją Bydgoszczy. Toruń oczywiście za plany rządowe
                      odpowiedzialny nie jest ale oczekuję że marszałek wypowie się o tym równie ostro
                      jak o przesuwaniu autostrady, mogę chyba?

> > Mamy przepraszać za wszystko do końca świata tylko dlatego że ktoś kiedyś
                      > > poprzenosił instytucje z T do B?
                      >
                      > nie, macie nie robic tego na wieki wiekow, a chcecie niewatpliwie

No, jakieś ostatnie przykłady? Straż graniczna powędrowała na jedyną w
                      województwie granicę państwa. Coś jeszcze?
                      Zauważ że zasadniczo podział między siedzibami władzy (w T instytucje
                      samorządowe, w B administracji rządowej) jest zaburzony na korzyść Torunia.
                      Nie znaczy to że należy coś wyrównywać na siłę, ale i nie ma powodu żeby
                      torunianie czuli się jakoś dyskryminowani.

> > Piaskownica, owszem. Ale i wybór jak się okazuje mocno taki sobie
                      >
                      > tu mocno sie mylisz. W tym wojewodztwie jest Calbecki i dlugo dlugo nikt jesli
                      > chodzi o wizje i o sprawnosc zalatwiania.

Zobaczymy. Na miarę miasta Toruń tak, ale województwo jest trudniejsze do
                      opanowania i bardziej skonfliktowane.

> po 2 jakkolwiek go oceniasz dostal najwiecej glosow zdecydowanie w kuj-pom i
                      > wiekszosc w sejmiku.

Partyjniactwo. Poza tym czy ja mówię że nie ma mandatu demokratycznego? Ma, owszem.
                      Co do ocen, znowu jakieś dziwne ruchy przy uczelniach teraz robi, acz informacja
                      jest na razie silnie przefiltrowana przez media. A prawdziwą cenzurkę to tak
                      gdzieś po dwóch latach będzie mu można wystawić.

> nie rozumiem natomiast dlaczego stacje radiowa z samego centrum regionu
                      > przenosi sie gdzie indziej. a odpowiedz jest 1 i prosta. komunisci chcieli i
                      > udupiali torun w imie klasy robotniczej

E tam. Jeszcze raz: nie "przenosi", tylko "nie odbudowuje". To raz. Dwa, w tych
                      czasach to centrum regionu nie miało większego znaczenia bo albo miałeś jakiś
                      prowizoryczny nadajnik działający na parę kilometrów (jak w B od 1945 i w T od
                      1947) albo maszt radiowy na kilka województw (jak ten poznański czy
                      Trzeciewiec). Trzy, komuniści wszystko udupiali w imię klasy robotniczej (B
                      wcale nie była tak czerwona w tym czasie jak się ją przedstawia, sczerwoniała
                      później dopiero ze względu na elementy napływowe), poza tym naprawdę nie
                      rozumiem dlaczego B ma czuć się winna za Alstera i resztę towarzystwa.

> > Wynikałoby z tego że pretensje możesz zgłaszać głównie do Hitlera.
                      >
                      > ludzie ktorzy mogliby cos powiedziec i posiadajacy jakas wiedze mogliby
                      > opowiedziec. nie chca, nie moga, uwazaja za bezsensowne, uwazaja ze trzeba
                      > zapomniec o tym itp. ale sprawa jest i jezeli historia sie powtarza trzeba
                      > walic w stol

> Dlaczegostolica nie moglby zostac T za komuny?

Bo się pozmieniała geografia społeczno-polityczna. Zauważ, że województwo
                      "pomorskie" w 1945 wyglądało zupełnie inaczej niż województwo pomorskie z 1920,
                      a nawet z 1938.

> wasze elity, TV mocna bebnily ze
                      > bedziecie najwiekszym powiatem Europy. albo zrobily was w konia albo nie wiedza
                      > jakie miasta sa stolicami regionow na zachodzie.

Kiedy za komuny? w 1945 nie było żadnych dyskusji w temacie tylko wytyczne
                      odgórne i już. W 1975 nie było dyskusji bo każdy miał swoje. W 1998 nie było komuny.

> mimo wszystko jednak lepiej moralnie napisac zachwyt nad niczym niz B to
                      > metropolia a t to miasteczko.

A każdą próbę naprostowania obrazu zafałszowanego na różowy (i mówimy tu o
                      przekłamywaniu danych, nie o dobrym samopoczuciu) nazywać zajadłym antytoruńskim
                      atakiem. Ja to uważam za moralnie gorsze niż małomiasteczkowanie i komuchowanie.

Pisanie że B to metropolia mija się nieco z celem, bo jak na metropolię to
                      strasznie mało rozwinięta jest :-> (a jak na wyższe stany średnie to w normie).

> I te problemy beda dlawic te miasta, i ten problem jest przeklenstwem dla B
                      > poniewaz ze swojej wielkosci nie ma prawie zadnych korzysci a klopoty pelna geb
                      > a

I tu mogę się z tobą zgodzić.

> > Pożyjemy, zobaczymy. A magazyn Moment widziałeś?
                      >
                      > ja TV ogladam przez przypadek, nie widzialem. cos nowego? polotyka?

Nie TV, papier: www.magazynmoment.pl

> > Z Solca na lotnisko z kompletnym pominięciem Bydgoszczy.
                      >
                      > zeby wlozyc szpile wielu forumowiczom tutaj.

Nie byłeś pierwszy z tym pomysłem :->

> a tu tekst dla normalnych
                      > rzucilem okiem, na moje bez sensu poniewaz tak jak pisalem SKM ma laczyc miasta
                      > i musza byc 2 przystanki w T 3 w B. malo przystankow aby nie tracic czasu

Tak jak pisałem. Bydgoszcz Główna, Leśna, Wschód, Solec, Toruń Główny, Miasto,
                      Wschodni. I posprzątane. można wydłużyć od Osowej/Błonia i na Północny, bo to na
                      czas centrum-centrum nie wpływa.

A na lotnisko to przez najbliższe 15-20 lat autobusy spokojnie wystarczą,
                      a jeżeli już chcemy marnować kasę na tory to od Trzcińca trzeba niecały kilometr
                      dobudować (tyle że przez chyba wojskowy teren).

> z tego co wiem to nie jest to koncepcja ostateczna, ale przyznam ze dziwna

I ja nie rozumiem po co z czymś takim w ogóle wyjeżdżać. Teraz ponoć marszałek
                      się tłumaczy że źle go zrozumiano, ale to chyba nie wina mediów? (jakby jedne
                      się pomyliły to jeszcze, wiem jak z dziennikarzami, ale trzy?)
                      • szlachcic Re: Co najbardziej czyni Bydgoszcz nieciekawą wg 06.03.07, 18:25
                        ka_zet napisał:

> Owszem, demonizujesz......... tylko w części słuszną.

czyli powody sa

> Czyli nie jest tak źle z tym plebsem jeszcze, nie?

no powiedzmy ze pod tym wzgledem normalnosc zwyciezyla.jesli chodzi o
                        uogonianie mieszkancow B to nie jestescie spol obuwatelskim, nie utazsamiacie
                        sie z miastem itp.
                        wiec plebs torunski jest wyzej notowany, znacznie wyzej

> Jak mówiłem, on coś tu kombinuje.

ale znalazlo sie kilku politykow ze go poparlo a plebs forumowy tez w czesi byl
                        zachwycony

>Toruń oczywiście za plany rządowe
                        > odpowiedzialny nie jest ale oczekuję że marszałek wypowie się o tym równie
                        >ostro jak o przesuwaniu autostrady, mogę chyba?

tu pomieszlaes. A1 mialo sie opoznic przez te zmiane co zapropomowal wasz guru
                        od autostrad czyli na niekorzysc mialo zadzialac dla czesci wojew.
                        W przypadku S5 traca wszyscy - najwiecej G i B

> No, jakieś ostatnie przykłady? Straż graniczna powędrowała na jedyną w
                        > województwie granicę państwa. Coś jeszcze?

ogolnie tendencja w woj jest taka ze kazdy ciagnie do siebie. ale winni
                        jestescie wy.
                        Przyklad. Doradztwo rolnicze z Przysieka zostalo przeniesione. Dlaczego?
                        dlatego ze wojewoda guru od spraw przenosin sejmikow jest z B
                        to jedyny argument

> Nie znaczy to że należy coś wyrównywać na siłę, ale i nie ma powodu żeby
                        > torunianie czuli się jakoś dyskryminowani.

ale dyskryminowanie jest podyktowane przeszloscia, dzisiaj to walka o swoje bo
                        macie zapedy tskie jak za komuny

> E tam. Jeszcze raz: nie "przenosi", tylko "nie odbudowuje". To raz. Dwa, w
                        >tych czasach to centrum regionu nie miało większego znaczenia

w kazdych czasach czy komuny czy kapitalizmu na kazdym wojewodztwie dla stacji
                        radiowej jest tylko 1 argument lokalizacyjny - wlasnie centrum regionu.
                        chyba ze uwazasz ze radio Pik jakby mialo nadajnik na Sniezce nie byloby w tym
                        nic glupiego.
                        tu na forum sa raczej mlodzi ludzie, zapytalbys starych torunian, to by
                        poopowiadlai historie nie z tej ziemi

> A każdą próbę naprostowania obrazu zafałszowanego na różowy (i mówimy tu o
                        > przekłamywaniu danych, nie o dobrym samopoczuciu) nazywać zajadłym
                        >antytoruński
                        > matakiem. Ja to uważam za moralnie gorsze niż małomiasteczkowanie i
                        >komuchowanie

tez tak bym to nazwal gdybys krytykowal chociaz w 10% bydgoskie kretynizmy i te
                        same zafalszowywanie obrazu czymowienie polprawdami
                        mam moralne prawo tego oczekiwac bo wypowiadasz sie na obu forach

> Tak jak pisałem. Bydgoszcz Główna, Leśna, Wschód, Solec, Toruń Główny, Miasto,
                        > Wschodni. I posprzątane. można wydłużyć od Osowej/Błonia i na Północny, bo to

ale zapewniam ze Calbecki by sie nie skompromitowal taki pomyslem.
                        ktos tylko czesc dokumentow ktos pokazal dziennikarzom i wyszlo jak wyszlo
                        kazdy z nas wie ze ta SKM to polaczenia miast. na lotnisko bedzie tam malo kto
                        jezdzil, bydgoszcznie bo maja MZK duzo czesciej jezdzace od co 2 godziny SKM,
                        torunianie bo inne lotniska maja do dyspozycji i tylko czesc z latajacych
                        bedzie tam jezdzilo
                        SKM to szybka komunikacja miedzy miastami, lotnisko to skutek uboczny
                        • patriota_lokalny Re: Co najbardziej czyni Bydgoszcz nieciekawą wg 06.03.07, 21:50
                          szlachcic napisał:

> A1 mialo sie opoznic przez te zmiane co zapropomowal wasz guru
                          > od autostrad czyli na niekorzysc mialo zadzialac dla czesci wojew.

Dla kogo zmiana trasy autostrady byłaby niekorzystna? Torunia autostrada nie
                          ominęłaby wbrew kłamstwom, które próbujecie przedstawić, aby tylko czasem A1 nie
                          poszło przez Bydgoszcz.

> ale dyskryminowanie jest podyktowane przeszloscia, dzisiaj to walka o swoje bo
                          > macie zapedy tskie jak za komuny

Jeśli ktokolwiek w tym województwie ma jakieś zapędy to tylko Toruń. A jeśli
                          gdziekolwiek postkomuna jest u władzy, to w Toruniu.

> w kazdych czasach czy komuny czy kapitalizmu na kazdym wojewodztwie dla stacji
                          > radiowej jest tylko 1 argument lokalizacyjny - wlasnie centrum regionu.

To szczecińskie radio powinno nadawać ze Szczecinka, a trójmiejskie z Kościerzyny?

> > Tak jak pisałem. Bydgoszcz Główna, Leśna, Wschód, Solec, Toruń Główny, Mi
                          > asto,
                          > > Wschodni.

A Bydgoszcz Bielawy i Bydgoszcz Lęgnowo?

> ale zapewniam ze Calbecki by sie nie skompromitowal taki pomyslem.
                          > ktos tylko czesc dokumentow ktos pokazal dziennikarzom i wyszlo jak wyszlo

Ty pewnie wiesz kto to zrobił...

> kazdy z nas wie ze ta SKM to polaczenia miast. na lotnisko bedzie tam malo kto
                          > jezdzil,

I tu masz rację. Mało kto będzie jeździł SKM.

bydgoszcznie bo maja MZK duzo czesciej jezdzace od co 2 godziny SKM,

Po co ładować grube miliony w kolejkę, która będzie kursować co 120 minut? To
                          się nigdy nie zwróci.

> torunianie bo inne lotniska maja do dyspozycji

Skoro tak często podnosicie argument o innych lotniskach, to prosze bardzo
                          dojeżdżajcie sobie do Warszawy, Lodzi, Poznania i Gdańska. Jeśli jednak macie
                          inne lotniska do dyspozycji, to przestańcie się szarogęsić i rządać zmiany nazwy
                          czegoś, co do was nie należy, przestańcie opowiadać o potrzebie połaczeń
                          autobusowych i kolejowych z lotniskiem, skoro i tak macie inne do dyspozycji.
                          • szlachcic Re: Co najbardziej czyni Bydgoszcz nieciekawą wg 06.03.07, 22:18
                            patriota_lokalny napisał:

> Dla kogo zmiana trasy autostrady byłaby niekorzystna?

chlopcze, A1 taka jaka jest to umowy miedzynarodowe
                            chlopcze, to dawno wykupione grunty, wywlaszczeni ludzi, zakazy robienia
                            cokolwiek w tym rejonie, to inwestowanie w tym rejonie dla obslugi A1
                            chlopcze to zmiana planow i pozwolenia ktora nie trwa 15 minut
                            wiem ze dla a1 dla Bydgoszczy bys zrobilwszystko ale chlopcze nie podniecaj sie
                            i nie kompromituj sie

> Jeśli ktokolwiek w tym województwie ma jakieś zapędy to tylko Toruń. A jeśli
                            > gdziekolwiek postkomuna jest u władzy, to w Toruniu.

w T postawliby ponik stalinowi to i tak nie staniemy sie bardziej czerwonym
                            miastem od B

> To szczecińskie radio powinno nadawać ze Szczecinka, a trójmiejskie z
                            >Kościerzyny?

jakb byly tam rozglosnie wczesniej to tak
                            nie myl pojec chlopcze

> A Bydgoszcz Bielawy i Bydgoszcz Lęgnowo?

tak w B powinno byc ze 30 przystankow
                            po 2 to nie moje slowa chlopcze

> Ty pewnie wiesz kto to zrobił...

wiem ze calbecki wie ze lotnisko w B bedzie zawsze prowincjonalnym lotniskiem i
                            bezsensem byloby polaczenie T tylko z lotniskiem
                            Sens skm to polaczenie miast

> Po co ładować grube miliony w kolejkę, która będzie kursować co 120 minut? To
                            > się nigdy nie zwróci.

ty pewnie myslales ze bedzie jezdzic co 10 minut, ale myslenie nie boli wiec
                            sie nie martw

>Jeśli jednak macie
                            > inne lotniska do dyspozycji, to przestańcie się szarogęsić i rządać zmiany
                            >nazwy czegoś, co do was nie należy, przestańcie opowiadać o potrzebie połaczeń
                            > autobusowych i kolejowych z lotniskiem, skoro i tak macie inne do dyspozycji

to nie jest wasze lotnisko a regionalne
                            jak wasze to precz od wojewodzkich pieniedzy
                            tu wlasnie lezy problem z takimi szowinistami jak ty
                            jak potrzeba kasy to to lotnisko jest regionalne, jak trzeba leczyc sie z
                            kompleksow to bydgoskie
                            • patriota_lokalny Re: Co najbardziej czyni Bydgoszcz nieciekawą wg 06.03.07, 22:23
                              1) Nie życzę sobie, aby takie dziecko jak ty zwracała się do mnie "chłopcze".
                              2) Odpowiadaj na pytania, jeśli chcesz dyskutować
                              3) Nie powtarzaj argumentów, na które odpowiedzi padały tu już 1000 razy

szlachcic napisał:

> wiem ze calbecki wie ze lotnisko w B bedzie zawsze prowincjonalnym lotniskiem i
                              >

Znasz myśli całbeckiego?

> tu wlasnie lezy problem z takimi szowinistami jak ty

I kto to mówi?
                              • szlachcic Re: Co najbardziej czyni Bydgoszcz nieciekawą wg 07.03.07, 17:22
                                > > wiem ze calbecki wie ze lotnisko w B bedzie zawsze prowincjonalnym lotnis
                                > kiem i Znasz myśli całbeckiego?

wiem ze to rozsadny czlowiek
                                wiem tez te ty myslisz ze 200 tys dziennie bedzie mialo pasazerow

> 1) Nie życzę sobie, aby takie dziecko jak ty zwracała się do mnie "chłopcze".

chcesz zasluzyc na miano mezczyzny to zachowuj sie jak mezczxyzna
                                tu zachowujesz sie jak gowniarz

• ka_zet Re: Co najbardziej czyni Bydgoszcz nieciekawą wg 08.03.07, 11:35
                                  szlachcic napisał:

> chcesz zasluzyc na miano mezczyzny to zachowuj sie jak mezczxyzna
                                  > tu zachowujesz sie jak [...]

Język, panie szlachta, język.
                          • ka_zet Re: Co najbardziej czyni Bydgoszcz nieciekawą wg 06.03.07, 23:38
                            patriota_lokalny napisał:

> > > Tak jak pisałem. Bydgoszcz Główna, Leśna, Wschód, Solec, Toruń Głów
                            > ny, Mi
                            > > asto,
                            > > > Wschodni.
                            >
                            > A Bydgoszcz Bielawy i Bydgoszcz Lęgnowo?

Ma być szybko, więc te odpadają.
                        • ka_zet Re: Co najbardziej czyni Bydgoszcz nieciekawą wg 07.03.07, 00:17
                          szlachcic napisał:

> > Jak mówiłem, on coś tu kombinuje.
                          >
                          > ale znalazlo sie kilku politykow ze go poparlo a plebs forumowy tez w czesi byl
                          >
                          > zachwycony

Forum to jest żaden wyznacznik. Jak ja sobie przypomnę to triumfalne zbiorowe
                          wycie toruńskie po padzie Airpolonii... to dopiero plebs był. Mam to rozciągać
                          na całokształt? Sorry, nie mam zamiaru.

> >Toruń oczywiście za plany rządowe
                          > > odpowiedzialny nie jest ale oczekuję że marszałek wypowie się o tym równi
                          > e
                          > >ostro jak o przesuwaniu autostrady, mogę chyba?
                          >
                          > tu pomieszlaes. A1 mialo sie opoznic przez te zmiane co zapropomowal wasz guru
                          > od autostrad czyli na niekorzysc mialo zadzialac dla czesci wojew.
                          > W przypadku S5 traca wszyscy - najwiecej G i B

Interpretacje, interpretacje. Czyli powinien ostro zareagować tym bardziej, nie?
                          To czekamy.

> > No, jakieś ostatnie przykłady? Straż graniczna powędrowała na jedyną w
                          > > województwie granicę państwa. Coś jeszcze?
                          >
                          > ogolnie tendencja w woj jest taka ze kazdy ciagnie do siebie. ale winni
                          > jestescie wy.

*parsk* dobre, dobre. gradobicia i kokluszu też?

> Przyklad. Doradztwo rolnicze z Przysieka zostalo przeniesione. Dlaczego?

O, to Przysiek zaorali? Bo mi się wydawało że po prostu wojewoda musiał
                          zreorganizować ODR-y tak żeby był jeden główny z oddziałami. Ani sztuki niczego
                          z Przysieka przy tym nie zabrał.

> dlatego ze wojewoda guru od spraw przenosin sejmikow jest z B
                          > to jedyny argument

No nie wiem, wtedy pamiętam wycie że promouje się Minikowo kosztem Przysieka. A
                          dlaczego Przysiek miał być lepszy, tego się nie dowiedziałem. Bo tak i już.
                          Inna sprawa że na rolnictwie znam się słabo.

> ale dyskryminowanie jest podyktowane przeszloscia, dzisiaj to walka o swoje bo
                          > macie zapedy tskie jak za komuny

Głównie tym co się wam z tej przeszłości wydaje. I to raz za razem wyłazi, i to
                          nawet pomijając bredzenie obywatela spamera.

> > E tam. Jeszcze raz: nie "przenosi", tylko "nie odbudowuje". To raz. Dwa,
                          > w
                          > >tych czasach to centrum regionu nie miało większego znaczenia
                          >
                          > w kazdych czasach czy komuny czy kapitalizmu na kazdym wojewodztwie dla stacji
                          > radiowej jest tylko 1 argument lokalizacyjny - wlasnie centrum regionu.

Tak, jasne, i dlatego nadajnik PR1 na całą Polskę jest pod Łodzią a nie w Solcu.
                          Może sobie popatrz gdzie stoją maszty w tej Polsce.

Jak nadajnikiem jest jakiś radziecki złom z demobilu o zasięgu 7km to też należy
                          go postawić w centrum regionu, a jak, nieważne że złapie audycję mniej ludzi niż
                          jak go postawisz tak żeby łapał bardziej zaludniony rejon.

Jak już z historii radia w regionie chcesz się czegoś czepiać to przyczep się do
                          zamknięcia toruńskiego studia w 1974 bo na to nie mam dobrej odpowiedzi :>

> tu na forum sa raczej mlodzi ludzie, zapytalbys starych torunian, to by
                          > poopowiadlai historie nie z tej ziemi

No więc problem polega na tym że ludzka pamięć jest wybiórcza i niedoskonała i
                          te opowieści to w większości bajędy o żelaznym wilku. Wersja skoncentrowana
                          tych wszystkich miejskich legend o czarnych wołgach jest na bydgoszcz-torun.pl,
                          ale i na własne uszy słyszałem rzeczy nie trzymające się kupy i jaskrawie
                          sprzeczne z faktami.

Na przykład "torunianie zrobili zrzutkę społeczną na lodowisko a Bydgoszcz
                          ukradła i wybudowała za to Torbyd".

> tez tak bym to nazwal gdybys krytykowal chociaz w 10% bydgoskie kretynizmy i te
                          >
                          > same zafalszowywanie obrazu czymowienie polprawdami
                          > mam moralne prawo tego oczekiwac bo wypowiadasz sie na obu forach

Jakbym miał każde bzdury i półprawdy prostować to by mi doby nie starczyło.
                          Skupiam się na ewidentnych bredniach antybydgoskich i ewidentnych bredniach z
                          dziedzin które znam dobrze (zauważ że przesuwanie autostrady np. krytykowałem).

Też krytykujesz bydgoszczan bardziej niż torunian, ale nie uważam żebyś miał
                          moralny obowiązek reagowania na każde trucie antybydgoskie :->

> ale zapewniam ze Calbecki by sie nie skompromitowal taki pomyslem.
                          > ktos tylko czesc dokumentow ktos pokazal dziennikarzom i wyszlo jak wyszlo

Jasne, nadużycie semantyczne. Ja trochę za stary wróbel na takie plewy jestem.

Po co szef urzędu marszałkowskiego w ogóle wypowiada się w tym temacie (i
                          rezerwuje z góry pieniądze na jakąś utopijną linię lotniskową) w sytuacji kiedy
                          studium wykonalności będzie gotowe pod koniec miesiąca, wytłumacz mi? Studium
                          które ma m.in. wykazać czy tę linię lotniskową w ogóle budować i którędy?

Poza tym co do kompromitacji, to Całbecki w kwestiach transportowych nie ma
                          najlepszego rozeznania, zauważ.

Najpierw PKP PR przysłały mu umowę do podpisania, podpisał.
                          Potem znienacka stwierdziły że jednak za mało i obetną połączenia przez granicę
                          województwa, słowem nie pisnął i wyraził zgodę.
                          Potem ściął z 25 do 5 mln planowane wydatki na tabor kolejowy argumentując to "i
                          tak już dużo do przewozów regionalnych dopłacamy", mimo że tabor nie idzie do
                          PKP na własność tylko w użyczenie i jak będzie go odpowiednio dużo to równie
                          dobrze można zlecić przewozy komuś tańszemu.
                          A potem, jak podniósł się krzyk ludzi którym się te przygraniczne połączenia
                          likwiduje, to zadecydował że on jednak ponegocjuje z pekapem w takim razie, jak
                          już się zamalował pracowicie do kąta.

W niedalekiej przyszłości województwo wielkopolskie najprawdopodobniej
                          zaproponuje kujpomowi i pomorskiemu utworzenie wspólnego regionalnego
                          przewoźnika kolejowego i dzięki marszałkowi już na starcie będziemy w gorszej
                          pozycji negocjacyjnej bo będziemy mieć mniej zasobów do wniesienia do spółki.

Ja rozumiem że nie można się znać na wszystkim, ale to wtedy trzeba sobie umieć
                          doradców wybrać.
                          • szlachcic Re: Co najbardziej czyni Bydgoszcz nieciekawą wg 07.03.07, 18:01
                            ka_zet napisał:

> Forum to jest żaden wyznacznik.

powiedzialbym ze forum nie jest dobrym wyznacznikiem jednakze pokazuje wasze
                            chciejstwo. dziennikarze bydgoscy zbytnio nie roznia sie od tego forum,
                            berdziej jedynie waza slowa, ale wychodzi prowincjonalizm i brak obiektywizmu

> Interpretacje, interpretacje. Czyli powinien ostro zareagować tym bardziej,

juz minelo pol roku i nic Calbecki nie zrobil? jak tak to masz prawo jadem
                            zionac. problem w tym ze to swiezy temat na waszym forum komentowane ze to
                            torunski most ja wypchnal.
                            zeby bylo wszystko jasne most jest znacznie wazniejszy dla drog krajowych
                            mysle ze to rozumiesz. ale to nie znaczy ze nie nalezy o obie inwestycje walczyc

> O, to Przysiek zaorali? Bo mi się wydawało że po prostu wojewoda musiał
                            > zreorganizować ODR-y tak żeby był jeden główny z oddziałami

Przysiek byl jednym z najlepszych w kraju, zdecydowanie najlepszy w tym
                            regionie.
                            raczej z tego powodu powinien byc nr 1 - to jest moje zdanie

> Może sobie popatrz gdzie stoją maszty w tej Polsce.

spojrz tech w tamte lata, dzis sila nadajnika i jego koszty mniej ograniczaja
                            inna sprawa jest wybudowanie od podstaw nadajnika na skraju X niz zamkniecie
                            istniejacego nadajnika w centrum i przeniesienie go na "bok"
                            2 rozne sprawy

> Jasne, nadużycie semantyczne. Ja trochę za stary wróbel na takie plewy jestem.

Jakie bedzie procentowe korzystanie z SKM?
                            Ja twierdze ze 99% to przemieszczanie sie miedzy miastami i w miastach poza
                            lotniskiem
                            Ty uwaszasz ze na odwrot? no bo jak oskarzasz Calbeckiego to musisz tak myslec

> Jakbym miał każde bzdury i półprawdy prostować to by mi doby nie starczyło.

jednak na torunskie bzdury i polprawdy reagujesz w 100%dlaczego nie fifty fifty
                            tak jak ja. teraz torunskie forum olewam poki wasz przyjaciel pozostanie
                            moderatorem.

> rezerwuje z góry pieniądze na jakąś utopijną linię lotniskową) w sytuacji
                            >kiedy studium wykonalności będzie gotowe pod koniec miesiąca, wytłumacz mi?

rezerwowac moze i tak powinno byc. rezerwowanie nie jest przyklepaniem danej
                            sumy. reszta wyzej

> Potem ściął z 25 do 5 mln planowane wydatki na tabor kolejowy argumentując
                            >to " i tak już dużo do przewozów regionalnych dopłacamy

calkowicie nie masz racji. kazde inwestowanie w pociagi chocby byly nasze to
                            inwestowanie w kolej.
                            ile masz telewizorow w domu? dokup jeszcze ze 3. beda twoje
                            to jest dokladnie to samo

> A potem, jak podniósł się krzyk ludzi którym się te przygraniczne połączenia
                            > likwiduje, to zadecydował że on jednak ponegocjuje z pekapem w takim razie,
                            >jak już się zamalował pracowicie do kąta.

tu tez wszystkiego nie wiesz. tu odniosl sukces bo nie da tyle ile chcieli za
                            polaczenie. poza tym nie mozna za wszelka cene dotowac polaczen chocby nie
                            wiadomo jak wazne one byly. ten biznes to sprawa 2 stron, 2 strony musza
                            negocjowac tak aby wynegocjowac jak najwiecej ale tez tak aby nie zostac z reka
                            w nocniku.

> W niedalekiej przyszłości województwo wielkopolskie najprawdopodobniej
                            > zaproponuje kujpomowi i pomorskiemu utworzenie wspólnego regionalnego
                            > przewoźnika kolejowego i dzięki marszałkowi już na starcie będziemy w gorszej
                            > pozycji negocjacyjnej bo będziemy mieć mniej zasobów do wniesienia do spółki

nie ma zgody znowu. w tym roku przykladowo wstrzymujemy sie z inwestycjami bo
                            sytuacja jeszcze jest nie pewna, sprawy uzgadniane itp
                            nic nie stoi na przeszkodzia aby za rok tego nie wyrownac.
                            po to wlasnie sa rezerwowane pieniadze na cos i ta rezerwa wcale nie oznacza ze
                            nie mozna jej zabrac czy okroic
                            czas zeby polska kolej zrobila jakis krok aby w terenie wiedzieli co robic
                            glupa palic jest latwo. w T rozpieprzony wiadukt ale 10 lat mysleli sobie ze
                            caly remont wezmie miasto. po 10 latach zgodzili sie na wspolfinansowanie

> Ja rozumiem że nie można się znać na wszystkim, ale to wtedy trzeba sobie
                            >umieć doradców wybrać.

no ale jakby doradca mial zostac ktos z T a nie z B to wolalbys aby byl
                            listonosz z B
                            • ka_zet Re: Co najbardziej czyni Bydgoszcz nieciekawą wg 08.03.07, 11:57
                              szlachcic napisał:

> ka_zet napisał:
                              >
                              > > Forum to jest żaden wyznacznik.
                              >
                              > powiedzialbym ze forum nie jest dobrym wyznacznikiem jednakze pokazuje wasze
                              > chciejstwo. dziennikarze bydgoscy zbytnio nie roznia sie od tego forum,

Dobra dobra, jakby toruńscy się różnili. Jak idzie fama że konflikt trochę ożył
                              i da się na nim zrobić dobrą wierszówkę to idzie to pieca po obu stronach równo.

> > Interpretacje, interpretacje. Czyli powinien ostro zareagować tym bardzie
                              > j,
                              >
                              > juz minelo pol roku i nic Calbecki nie zrobil? jak tak to masz prawo jadem
                              > zionac. problem w tym ze to swiezy temat

Nie "pół roku", z tydzień. Mam prawo oczekiwać że się odezwie czy nie? Nie mówię
                              że w ciągu 24h, chociaż na Walkowiaka zdaje się mniej więcej tyle mu to zajęło.

> na waszym forum komentowane ze to
                              > torunski most ja wypchnal.

Tyle tylko że most też jest na liście rezerwowej, więc (jak często) gada się po
                              próżnicy.

> zeby bylo wszystko jasne most jest znacznie wazniejszy dla drog krajowych
                              > mysle ze to rozumiesz.

Dla "dróg krajowych"? Akurat nie bardzo. DK można przełożyć na autostradowy i
                              obwodnice Torunia.
                              Dla regionu jest potrzebny.

> > O, to Przysiek zaorali? Bo mi się wydawało że po prostu wojewoda musiał
                              > > zreorganizować ODR-y tak żeby był jeden główny z oddziałami
                              >
                              > Przysiek byl jednym z najlepszych w kraju, zdecydowanie najlepszy w tym
                              > regionie.
                              > raczej z tego powodu powinien byc nr 1 - to jest moje zdanie

Może i tak. Mówię, nie znam się. Z porównywania pobieżnego nie wychodziła mi
                              znacząca przewaga i, ogólnie, Przysiekowi nic nie zabrano. Ale niech ci będzie,
                              drugi przypadek od 1998. Jest o co krzyczeć?

> > Może sobie popatrz gdzie stoją maszty w tej Polsce.
                              >
                              > spojrz tech w tamte lata, dzis sila nadajnika i jego koszty mniej ograniczaja

Już w latach 60. mniej ograniczały, a przedtem była prowizorka.

> zamkniecie istniejacego nadajnika w centrum i przeniesienie go na "bok"

Którego _istniejącego_? Tego co go w 1945 Niemcy wysadzili?
                              Czy tego w 1961 co był tak nowoczesny że prosto z Torunia trafił do muzeum?

> > Jasne, nadużycie semantyczne. Ja trochę za stary wróbel na takie plewy je
                              > stem.
                              >
                              > Jakie bedzie procentowe korzystanie z SKM?
                              > Ja twierdze ze 99% to przemieszczanie sie miedzy miastami i w miastach poza
                              > lotniskiem

Między miastami, w miastach to jakieś pomijalne poniżej procenta. Wszystko
                              zależy od taryfy biletowej i stopnia integracji z komunikacją miejską.

> Ty uwaszasz ze na odwrot? no bo jak oskarzasz Calbeckiego to musisz tak myslec

Zaraz, skąd ci wyszło że uważam na odwrót? Ja, przypominam, uważam że co
                              najmniej przez najbliższe 15 lat lotnisko spokojnie można obsługiwać autobusami.
                              I to zakładając jego dynamiczny rozwój.

> > Jakbym miał każde bzdury i półprawdy prostować to by mi doby nie starczył
                              > o.
                              >
                              > jednak na torunskie bzdury i polprawdy reagujesz w 100%dlaczego nie fifty fifty
                              > tak jak ja.

Też daleko nie w 100%, bo mi się najzwyczajniej nie chce do ściany mówić w
                              przypadku obywatela spamera.

> teraz torunskie forum olewam poki wasz przyjaciel pozostanie
                              > moderatorem.

To fifty-fifty czy olewasz? :>

>
                              > > Potem ściął z 25 do 5 mln planowane wydatki na tabor kolejowy argumentują
                              > c
                              > >to " i tak już dużo do przewozów regionalnych dopłacamy
                              >
                              > calkowicie nie masz racji. kazde inwestowanie w pociagi chocby byly nasze to
                              > inwestowanie w kolej.

Ale nie w PKP. A to PKP (PR) wymyśla sobie ostatnio że chce jeździć coraz mniej
                              za coraz więcej.

> > A potem, jak podniósł się krzyk ludzi którym się te przygraniczne połącze
                              > nia
                              > > likwiduje, to zadecydował że on jednak ponegocjuje z pekapem w takim razi
                              > e,
                              > >jak już się zamalował pracowicie do kąta.
                              >
                              > tu tez wszystkiego nie wiesz. tu odniosl sukces bo nie da tyle ile chcieli za
                              > polaczenie.

Da więcej niż podpisał w grudniu za mniej pociągów niż podpisał w grudniu.
                              Straszliwy sukces, rzeczywiście.

> poza tym nie mozna za wszelka cene dotowac polaczen chocby nie
                              > wiadomo jak wazne one byly. ten biznes to sprawa 2 stron, 2 strony musza
                              > negocjowac tak aby wynegocjowac jak najwiecej ale tez tak aby nie zostac z reka
                              > w nocniku.

Na razie tylko jednej się udało i narzuciła swoje warunki.

>
                              > nie ma zgody znowu. w tym roku przykladowo wstrzymujemy sie z inwestycjami bo
                              > sytuacja jeszcze jest nie pewna, sprawy uzgadniane itp
                              > nic nie stoi na przeszkodzia aby za rok tego nie wyrownac.

Za rok wyrównamy, tabor przyjdzie za dwa-trzy lata (bo to nie jest tak że
                              wpłacasz gotówkę i masz, są terminy), do tego czasu nasza zdolność udziału w
                              spółce jest obniżona.

> czas zeby polska kolej zrobila jakis krok aby w terenie wiedzieli co robic
                              > glupa palic jest latwo. w T rozpieprzony wiadukt ale 10 lat mysleli sobie ze
                              > caly remont wezmie miasto. po 10 latach zgodzili sie na wspolfinansowanie

Mówimy o PKP cały czas. Kasa na tabor była po to przeznaczona żeby się
                              maksymalnie w ramach istniejących uwarunkowań od nich uniezależnić, ale Całbecki
                              najwyraźniej nie chce.

> > Ja rozumiem że nie można się znać na wszystkim, ale to wtedy trzeba sobie
                              > >umieć doradców wybrać.
                              > no ale jakby doradca mial zostac ktos z T a nie z B to wolalbys aby byl
                              > listonosz z B

To po cholerę w ogóle ze mną rozmawiasz skoro lepiej wiesz co ja chcę? :->
                              Nie, nie wolałbym. Brzdąka mnie miejsce pochodzenia czy rezydowania fachowca, ma
                              być fachowcem i już. To skąd jest Całbecki też mnie brzdąka, to nie ja
                              wyciągałem na forum argumenty "marszałek musi być z B, bo dwie kadencje był z T"
                              albo "marszałek musi być z T, bo takie porozumienie zawierali politycy w 1998".

(o, pani Grześkowiak, to dopiero ciekawa persona była)

Na razie efektem działania Całbeckiego jako marszałka jest dużo szumu
                              medialnego, ruchy na ostatnią chwilę i odświeżenie wzajemnych animozji między
                              dwoma największymi miastami. Być może ma jakąś strategię długofalową, zobaczymy
                              za pół roku.
                              • szlachcic Re: Co najbardziej czyni Bydgoszcz nieciekawą wg 08.03.07, 18:15
                                ka_zet napisał:

> Nie "pół roku", z tydzień. Mam prawo oczekiwać że się odezwie czy nie? Nie
                                >mówię że w ciągu 24h, chociaż na Walkowiaka zdaje się mniej więcej tyle mu to
                                >zajęło.

widzisz caly czas opowiadasz pasujace ci fakty
                                oczywiscie ze prawda jest ze Walkowiaka skrytykowal w powiedzmy 1 dzien
                                ale zrozum ze nie trzeba byc fachowcem, nie trzeba byc w branzy aby uznac ten
                                pomysl za duracki.
                                sprawa S5 to dokument rzadowy, ktory trzeba poznac, przeanalizowac,
                                skonsultowac i pisemnie zareagowac na koncu, probowac odpowiedziec sobie
                                dlaczego, probowac osiagnac "przy okazji" cos innego czy zlagodzenie tej straty
                                to sa podstawowe tajniki w tych sprawach
                                w innym przypadku wychodzi sie na glupca

> Tyle tylko że most też jest na liście rezerwowej, więc (jak często) gada się
                                >po próżnicy

i to jest wlasnie problem twoich ziomkow

> Którego _istniejącego_? Tego co go w 1945 Niemcy wysadzili?

nadal nie podales argumentu na to aby postawiaono stacje w B.
                                zasadniej jest taka instytucje odbudowac

> Zaraz, skąd ci wyszło że uważam na odwrót? Ja, przypominam, uważam że co
                                > najmniej przez najbliższe 15 lat lotnisko spokojnie można obsługiwać
                                >autobusami

no wlasnie
                                zarzucasz Calbeckiemu ze tworzy SKM z pominieciem miasta
                                uwazasz takze ze bydgoszczanom SKM do lotniska nie bedzie dlugo potrzebne
                                wiec krytykujac Cal;beckiego musisz uwazac ze on uwaza ze SKM jest tylko dla
                                torunian aby dostac sie na lotnisko
                                uwazasz ze Calbecki nie chce aby torunianie szybko dojezdzali do miasta B
                                sam sobie zaprzeczasz, zgadzam sie ze bydgoszczanie nie beda korzystali z
                                skm na lotnisko poniewaz wygodniejsza forma bedzie mzk jezdzacy czesciej i
                                sposnienie na bus nie bedzie mialo znaczenia
                                SKM to polaczenie miedzy miastami, odnoga na lotbnisko to przy okazji
                                ja nie wiem jak UE zapatruje sie na projekty kolejowe. moze Calbecki na
                                poczatek wzial pod uwage wybudowanie tej odnogi aby pokazac w projekcie ze
                                budujemy SKM a nie jezdzimy po istniejacych juz szlakach
                                nie mozesz go krytykowac nie znajac polityki unii w tej branzy

> Mówimy o PKP cały czas. Kasa na tabor była po to przeznaczona żeby się
                                > maksymalnie w ramach istniejących uwarunkowań od nich uniezależnić

od kogo chcesz sie uniezaleznic?
                                tak sie od nich uniezaleznisz jak klient z neostrada od TPSA

> To po cholerę w ogóle ze mną rozmawiasz skoro lepiej wiesz co ja chcę? :->
                                > Nie, nie wolałbym. Brzdąka mnie miejsce pochodzenia czy rezydowania fachowca,
                                >ma być fachowcem i już.

jest pomysl aby marszalka wybrac glosami bydgoszczan, slyszales o tym zapewne

> Na razie efektem działania Całbeckiego jako marszałka jest dużo szumu
                                > medialnego, ruchy na ostatnią chwilę i odświeżenie wzajemnych animozji między
                                > dwoma największymi miastami. Być może ma jakąś strategię długofalową,
                                >zobaczymy za pół roku.

przeciez juz oglosiliscie milosc do Achramowicza, ktorego tez wyzywaliscie
                                kilka miesiecy temu
                                • jarantonn Walkowiak zamiast walczyc o przeciaganie A1 do B-c 09.03.07, 17:17
                                  > widzisz caly czas opowiadasz pasujace ci fakty
                                  > oczywiscie ze prawda jest ze Walkowiaka skrytykowal w powiedzmy 1 dzien
                                  > ale zrozum ze nie trzeba byc fachowcem, nie trzeba byc w branzy aby uznac ten
                                  > pomysl za duracki.

Wg mnie Walkowiak zamiast walczyc o przeciaganie A1 do B-czy, oglby zalobbowac
                                  o inne drogi: 10, 5 itp.
                                • ka_zet Re: Co najbardziej czyni Bydgoszcz nieciekawą wg 13.03.07, 12:32
                                  szlachcic napisał:

> ka_zet napisał:
                                  >
                                  > > Nie "pół roku", z tydzień. Mam prawo oczekiwać że się odezwie czy nie? Ni
                                  > e
                                  > >mówię że w ciągu 24h, chociaż na Walkowiaka zdaje się mniej więcej tyle mu
                                  > to
                                  > >zajęło.
                                  >
                                  > widzisz caly czas opowiadasz pasujace ci fakty

A jakie są te niepasujące?

> oczywiscie ze prawda jest ze Walkowiaka skrytykowal w powiedzmy 1 dzien
                                  > ale zrozum ze nie trzeba byc fachowcem, nie trzeba byc w branzy aby uznac ten
                                  > pomysl za duracki.

No popatrz, jak to wszyscy się kurna znają i na drogach i na komunikacji
                                  miejskiej i na medycynie i na sporcie.
                                  Pomysł Walkowiaka jest głupi, ale tylko trochę mniej głupi od linii na lotnisko
                                  Całbeckiego.

> sprawa S5 to dokument rzadowy, ktory trzeba poznac, przeanalizowac,
                                  > skonsultowac i pisemnie zareagowac na koncu, probowac odpowiedziec sobie
                                  > dlaczego, probowac osiagnac "przy okazji" cos innego czy zlagodzenie tej straty
                                  > to sa podstawowe tajniki w tych sprawach
                                  > w innym przypadku wychodzi sie na glupca

Ciekawe że wojewoda, mimo mniejszego pola do manewru, jakoś nie miał
                                  wątpliwości. A od strony UMarsz nadal tylko świerszcze grają...

> > Tyle tylko że most też jest na liście rezerwowej, więc (jak często) gada
                                  > się
                                  > >po próżnicy
                                  >
                                  > i to jest wlasnie problem twoich ziomkow

Nie "moich ziomków" tylko "tych for". Osoby przyznające się do Torunia też w
                                  kółko mielą tę samą mąkę nie wiadomo dokładnie po co, głównie w temacie telewizji.

> > Którego _istniejącego_? Tego co go w 1945 Niemcy wysadzili?
                                  >
                                  > nadal nie podales argumentu na to aby postawiaono stacje w B.
                                  > zasadniej jest taka instytucje odbudowac

Jeżeli i tak trzeba odbudowywać, to z punktu widzenia władzy racjonalniej jest
                                  to zrobić bliżej komitetu. Proste.

> no wlasnie
                                  > zarzucasz Calbeckiemu ze tworzy SKM z pominieciem miasta

Uhm.

> uwazasz takze ze bydgoszczanom SKM do lotniska nie bedzie dlugo potrzebne

_Nikomu_ nie będzie potrzebne. Nawet jak od wschodniej strony regionu będzie
                                  jeździć na lotnisko, niech stracę, 600 osób dziennie, to nadal to nie jest potok
                                  usprawiedliwiający budowę nowej linii kolejowej, a tym bardziej na takim
                                  odcinku. Te 600 osób plus bydgoszczanie plus zachodnia i północna strona regionu
                                  _może_ _z trudem_ usprawiedliwią dobudowanie 800m toru od Trzcińca.

> wiec krytykujac Cal;beckiego musisz uwazac ze on uwaza ze SKM jest tylko dla
                                  > torunian aby dostac sie na lotnisko

Owszem, tak wynikało z tego co pani rzecznik wygłosiła.

> SKM to polaczenie miedzy miastami, odnoga na lotbnisko to przy okazji

"Przy okazji", jasne. Potworne koszty, długotrwałe procedury.

> ja nie wiem jak UE zapatruje sie na projekty kolejowe. moze Calbecki na
                                  > poczatek wzial pod uwage wybudowanie tej odnogi aby pokazac w projekcie ze
                                  > budujemy SKM a nie jezdzimy po istniejacych juz szlakach
                                  > nie mozesz go krytykowac nie znajac polityki unii w tej branzy

No więc jak wiem jakie są unijne zasady co do kolei i ja wiem że w działaniach
                                  urzędu marszałkowskiego nie ma za grosz logiki. Między innymi rewitalizacja
                                  istniejących linii kolejowych jest oceniana znacznie wyżej niż budowanie jakichś
                                  nowych odnóg, o ile te nowe nie są kolejami wysokich prędkości.

> > Mówimy o PKP cały czas. Kasa na tabor była po to przeznaczona żeby się
                                  > > maksymalnie w ramach istniejących uwarunkowań od nich uniezależnić
                                  >
                                  > od kogo chcesz sie uniezaleznic?
                                  > tak sie od nich uniezaleznisz jak klient z neostrada od TPSA

Mając tabor i własną spółkę jesteś od PKP tak zależny jak klient Netii.

> > To po cholerę w ogóle ze mną rozmawiasz skoro lepiej wiesz co ja chcę? :-
                                  > >
                                  > > Nie, nie wolałbym. Brzdąka mnie miejsce pochodzenia czy rezydowania facho
                                  > wca,
                                  > >ma być fachowcem i już.
                                  >
                                  > jest pomysl aby marszalka wybrac glosami bydgoszczan, slyszales o tym zapewne

Coś mi się obiło, ale nie widziałem kandydata.

> > Na razie efektem działania Całbeckiego jako marszałka jest dużo szumu
                                  > > medialnego, ruchy na ostatnią chwilę i odświeżenie wzajemnych animozji mi
                                  > ędzy
                                  > > dwoma największymi miastami. Być może ma jakąś strategię długofalową,
                                  > >zobaczymy za pół roku.
                                  >
                                  > przeciez juz oglosiliscie milosc do Achramowicza, ktorego tez wyzywaliscie
                                  > kilka miesiecy temu

My, ka_zet, nic nie ogłaszaliśmy.
                                  • szlachcic Re: Co najbardziej czyni Bydgoszcz nieciekawą wg 13.03.07, 18:40
                                    ka_zet napisał:

> > widzisz caly czas opowiadasz pasujace ci fakty

> A jakie są te niepasujące?

nie dziel tego na zdania. przeczytaj calosc, odpowiedz mi na caly kontekst

1. Piszesz ze Calbecki nie zareagowal na odsuniecie do rezerwy S10
                                    2. Piszesz ze na pomysl przesuniecia A1 odpowiedzial p odniu czy 2
                                    Ja pytam czy widzisz roznice miedzy szybkoscia komentowania tych info?
                                    Ja widze
                                    1. roznica polega na tym ze tu posel ma widzimisie a tu rzad stworzyl dokument
                                    2. roznica polegha na tym ze 1 propozycja niszczy cala procedure przygotowawcza
                                    jaka jest juz gotowa na "pionowy" przebieg trasy w formie dokumentacji.
                                    propozycja posla jest tak glupia bo zostaly wykupione juz grunty
                                    propozycja jest tak glupia ze inwestorzy zaczeli juz u boku "pionowej" A1
                                    inwestowac
                                    propozycja jest glupia z tego powodu bo wysiedlono ludzi
                                    propozycja jest tak glupia bo jest zakaz inwestowania w pewne inwestycje
                                    obok "pionowej A1"
                                    Caly mechanizm budowy A1 "pionowo" jest juz uruchomiony. W zasadzie juz dzisiaj
                                    moga wjezdzac tam budowlancy
                                    Region NIC NIE ZYSKA po zmianie trasy. NIC NIE ZYSKA zrozum to
                                    Wy oczywiscie chcecie zeby B zyskala i jako debilski argument podajecie ze A1 T
                                    nie ominie. Ominie innych a budowa sie bardzo opozni
                                    Dlaczego nie widzisz tych argumentow?
                                    Calbecki i kazdr normalny czlowiek widzi te zagrozenia. Naprawde nie trzeba byc
                                    w branzy aby z tego pomyslu sie smiac

Dzis przeczytalem ze woj. konserwator przyrody nie podpisze pozwolenia na most.
                                    Argumentuje to tak
                                    przyznam ze parsknelem smiechem znowu
                                    Jest przepis ze jak Natura 2000 jest zagrozona a istnieje ALTERNATYWA do
                                    przebiegu drogi to konserwator nie moze podpisac
                                    I konserwator mowi "propozycja posla jest JAKAS alternatywa"
                                    w tym momencie parsknelem smiechem
                                    pewnie ze to alternatywa dla A1. jakby skierowac ja przez szczecin tez to
                                    alternatywa jest.

Ty oczywiscie tych argumentow nie widzisz. Jedyna co uwazasz za argument to to
                                    ze calbecki nie zareagowal w tym samym czasie
                                    Uwazam ze im wieksza bzdura tym reaguje sie szybciej.
                                    Jesli chodzi o S5 to nawet jakby bylo to w takim samym stopniu bzdira co pomysl
                                    posla to i tak nie mozna za szybko reagowac poniewaz to dokument rzadowy.
                                    na niego trzeba przede wszystkim reagowac oficjalnie i pisemnie.
                                    S10 nie bedzie bo nie ma pieniedzy i sprawa jest raczej nie do zmienienia
                                    aby miec jakakolwiek szanse trzeba sie dobrze przygotowac

> Pomysł Walkowiaka jest głupi, ale tylko trochę mniej głupi od linii na
                                    >lotnisko Całbeckiego.

ta petla nie musi byc glupia.
                                    1 - na lotnisko bedziecie jezdzili swoim mzk (bo duzo wygodniej) to jest fakt
                                    2 - skad wiesz czy procedury zdobycia szmalu nie wymagaja budowy czesci nowej
                                    trasy? to jest domniemanie
                                    1 potwierdziles, o 2 nie wiesz ale krytykujesz

> > > Tyle tylko że most też jest na liście rezerwowej

> > i to jest wlasnie problem twoich ziomkow

> Nie "moich ziomków" tylko "tych for".

przeczytaj sobie co tu wygaduja
                                    most w T zamiast S5
                                    T wzial pieniadze bydgoskim uczelniom (o UMK cisza. tak samo wziete)
                                    Calbecki zabral lotnisku na Stare Miasto w T

> Owszem, tak wynikało z tego co pani rzecznik wygłosiła.

na lotnisko bedzie jezdzilo wiecej torunian bo sie bardziej bedzie oplacalo
                                    bo torunianie nie beda mieli mzk na lotnisko, wy macie
                                    mowisz polprawdami jak 95 % twoich ziomkow

> Coś mi się obiło, ale nie widziałem kandydata.

nie wazne czy widziales czy nie, moze byc nawet wariat ze Swiecia byle miejsce
                                    urodzenia miala - B

> My, ka_zet, nic nie ogłaszaliśmy.

mam wymieniac baranow co tak wypisywali? piszac wy mowie o czesci bydgoszczan i
                                    dobrze o tym wiesz ale nie masz argumentow i w taki sposob odbijasz pileczke
                                    typowe na waszym forum
                                    • ka_zet Re: Co najbardziej czyni Bydgoszcz nieciekawą wg 14.03.07, 15:17
                                      szlachcic napisał:

> nie dziel tego na zdania. przeczytaj calosc, odpowiedz mi na caly kontekst

Cśśś, Całbecki podpisał się pod apelem, także chwilowo wątek zostawmy.

>
                                      > ta petla nie musi byc glupia.
                                      > 1 - na lotnisko bedziecie jezdzili swoim mzk (bo duzo wygodniej) to jest fakt

A dla reszty kolej się zwyczajnie nie opłaca. Ba, dla reszty z bydgoszczanami
                                      włącznie też się nie opłaca. I nie będzie przez jakieś 15 lat, więc możemy do
                                      tematu wrócić gdzieś za 10.

> 2 - skad wiesz czy procedury zdobycia szmalu nie wymagaja budowy czesci nowej
                                      > trasy? to jest domniemanie

Wiem, zwyczajnie. Znam i branżę i zasady przydzielania dotacji.
                                      Wiem też jeszcze lepszą rzecz: jak za unijną kasę zbudujesz linię kolejową to
                                      musisz po niej jeździć tak jak to napisałeś we wniosku, niezależnie od tego czy
                                      są pasażerowie czy nie i ile musisz do tego interesu dokładać, bo inaczej czeka
                                      cię zwrot kasy.
                                      A do eksploatacji UE już nie dopłaca.

> 1 potwierdziles, o 2 nie wiesz ale krytykujesz

Może czytaj co piszę jednak?

> > > > Tyle tylko że most też jest na liście rezerwowej
                                      >
                                      > > > i to jest wlasnie problem twoich ziomkow
                                      >
                                      > > Nie "moich ziomków" tylko "tych for".
                                      >
                                      > przeczytaj sobie co tu wygaduja

Przeczytaj sobie co twoja wesoła gromadka chrzani na forum o moderacji, jak się
                                      chcesz pośmiać. I co ma z tego wynikać?

> T wzial pieniadze bydgoskim uczelniom (o UMK cisza. tak samo wziete)

Ze dwie osoby pisały o UMK. Zauważasz co ci wygodniej.

> > Owszem, tak wynikało z tego co pani rzecznik wygłosiła.
                                      >
                                      > na lotnisko bedzie jezdzilo wiecej torunian bo sie bardziej bedzie oplacalo

Komu? I jakie znaczenie przy podróży na lotnisko ma 10-15 minut różnicy?

> > Coś mi się obiło, ale nie widziałem kandydata.
                                      >
                                      > nie wazne czy widziales czy nie, moze byc nawet wariat ze Swiecia byle miejsce
                                      > urodzenia miala - B

No skoro tak twierdzisz. Wprawdzie ani ja ani nikt inny z Bydgoszczy tak nie
                                      twierdził, natomiast głosy w stylu "marszałek MUSI być z Torunia" zaraz po
                                      wyborach były liczne, ale pewnie wiesz lepiej.

> > My, ka_zet, nic nie ogłaszaliśmy.
                                      >
                                      > mam wymieniac baranow co tak wypisywali? piszac wy mowie o czesci bydgoszczan i
                                      > dobrze o tym wiesz ale nie masz argumentow i w taki sposob odbijasz pileczke
                                      > typowe na waszym forum

Widzisz, różnica między nami polega na tym że ja nie rozciągam działań garstki
                                      forumowych buców czy innych lokalnych polityków na dwieście z hakiem tysięcy
                                      mieszkańców Torunia, natomiast wy to robicie zawsze przy każdej takiej okazji.
                                      (pomijając już oczywiście obywatela spamera który każdy temat sprowadza do tvb
                                      albo wywózek).
                                      • szlachcic Re: Co najbardziej czyni Bydgoszcz nieciekawą wg 14.03.07, 18:15
                                        ka_zet napisał:

> Cśśś, Całbecki podpisał się pod apelem, także chwilowo wątek zostawmy.

dlaczego zostawmy?na rowni stawiasz w kontekscie odpowiedzi marszalka
                                        1) wziecie kasy na S5 ktora to kase wezmie byc moze inne wojewodztwo
                                        2) likwidacje A1 dla wielu miejscowosci NASZYCH po to aby byla w B

I ta argumentacja ze Torun nic nie straci!!!
                                        A miejscowosci na polnoc od T ?
                                        i ten posel rzuca takie wlasnie argumenty jak ty

> Komu? I jakie znaczenie przy podróży na lotnisko ma 10-15 minut różnicy?

Ja jadac dzis na lotnisko pociagiem jade 15 min dluzej od przyszlego SKM?
                                        To myslisz chyba o SKM jezdzacym 50km na godzine i majacym 20 pprzystankow z
                                        dwoma odczekaniami az express do wloszczowej przejedzie jako priorytet

>natomiast wy to robicie zawsze

zauwaz ze ja nigdy nie pisalem wy jak odpowiadalem na pojedyncze zdanie
                                        kogokolwiek
                                        wy stawialem zawsze jak temat "zostal podjety" przez wieksza grupe
                                        maje riposty na pojedyncze kretynskie pomysly kwitowane zawsze byly
                                        indywidualnie, te najglupsze kipiace szowinizmem dobitenie przeze mnie nazywane
                                        - jak wiesz
    • bart_lex Re: Co najbardziej czyni Bydgoszcz nieciekawą wg 13.03.07, 12:49
      Co najbardziej?
      To, że włożyłem mnóstwo wysiłku i czasu (moi rodzice mnóstwo pieniędzy), by
      zdobyć dobre wykształcenie, które później, po powrocie ze studiów, zostało
      wycenione w Bydgoszczy na 1100,00 złotych brutto. Szybko się otrząsnąłem,
      wyjechałem i teraz zarabiam 4500,00 brutto.
      Moim marzeniem jest wrócić do Bydgoszczy, ale Bydgoszcz mi na to nie pozwala.
      Powód jest prosty - rozwój gospodarczy miasta leży, co przekłada się nikłe
      zapotrzebowanie na ludzi z mojej branży.
      To według mnie, czyni Bydgoszcz nieciekawą.
    • maximus100 Re: Co najbardziej czyni Bydgoszcz nieciekawą wg 13.03.07, 19:04
      mieszkancy sa beznadziejni
    • po_act Re: Co najbardziej czyni Bydgoszcz nieciekawą wg 15.03.07, 16:17
      Czy nie uwazacie że ciagle ataki na Torun sa zbedne na tym forum?
      Po co one? Komu sluża poza wyladowaniem emicji? Nie mamy szans na rozwoj
      ogolnopolski w pojedynke, a razem - juz tak. Czy nie warto?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka