Dodaj do ulubionych

Chyba zgłoszę skargę na gazeta.pl do GIODO :(

02.02.08, 10:52
Jak usunąć swoje konto i dane z gazeta.pl? :(

Nie znlazałem nigdzie takiej możliwości a chciałbym usunąc swoje
dane z tego portalu:
- pocztę
- login
- wszystkie wpisy na forum
- zdjęcia
na podstawie których mógłby mnie ktoś zidentyfikować.
Jak to zrobić na gazeta.pl?

Chyba zgłoszę się ze skargą do GIODO :(
Obserwuj wątek
    • aeea Gazeta.pl nie ma logowania za pomocą protokołu SSL 02.02.08, 10:58
      Gazeta.pl nie ma logowania za pomocą protokołu SSL!!!

Trzeba to koniecznie zgłosić do GIODO!!!
      • aeea Re: Gazeta.pl nie ma logowania za pomocą protokoł 02.02.08, 11:23
        > Gazeta.pl nie ma logowania za pomocą protokołu SSL!!!

GIODO zarzuciło takie uchybienia naszej-klasie, więc gazecie.pl też
        dobierze się do d... :)
    • eela Re: Chyba zgłoszę skargę na gazeta.pl do GIODO : 02.02.08, 11:16
      Zanim zaczniesz grozić rozejrzyj sie dobrze po poczcie i portalu, bo narażasz się na śmieszność. Kasowanie konta jest w opcji "zmień swoje dane/hasło". Zdjęcia kasuje się bardzo prosto, trzeba kliknąć w napis "skasuj zdjęcie". Jest w edycji zdjęć. Postów nie skasujesz, nie są Twoją własnością.
      • aeea Re: Chyba zgłoszę skargę na gazeta.pl do GIODO : 02.02.08, 11:22
        Jak to nie można usunąć moich wątków z bazy? Na ich podstawie można
        mnie jednoznacznie zidentyfikować. Teraz to na bank zgłoszę skargę
        do GIODO!
        • ols Re: Chyba zgłoszę skargę na gazeta.pl do GIODO : 02.02.08, 11:28
          W Twoich wątkach jest tylko (aż) tyle identyfikujących Cię informacji ile sama zechciałaś w nich umieścić. Nie usuwamy wpisów nie naruszających regulaminu.
          PS. Jesteśmy regularnie kontrolowani przez GIODO.
          • aeea Re: Chyba zgłoszę skargę na gazeta.pl do GIODO : 02.02.08, 11:37
            > W Twoich wątkach jest tylko (aż) tyle identyfikujących Cię
            > informacji ile sama zechciałaś w nich umieścić.

Aha! Czyli to co gazeta.pl zarzuca naszej-klasie jest normalne i
            dopuszczalne na gazeta.pl? To bardzo ciekawe. Mam nadzieję że
            poinformuje Pan o tym redaktorów Gazety, którzy w swoich artykułach
            stawaiają naszej-klasie bzdurne zarzuty.
            • ols Re: Chyba zgłoszę skargę na gazeta.pl do GIODO : 02.02.08, 11:50
              Są pewne różnice - na forum posługujemy się nickami, które nie mają związku z danymi osobowymi, mamy dobrze sformułowaną politykę prywatności i jej przestrzegamy, cały serwis ma inny charakter…

Po co korzystać z pośrednika? - proszę skontaktować się z redakcją Gazety Wyborczą bezpośrednio: www.gazetawyborcza.pl/0,75541.html . Opiekunowie forum Gazeta.pl nie mają wpływu na treść artykułów w Gazecie Wyborczej
          • xulu Re: Chyba zgłoszę skargę na gazeta.pl do GIODO : 02.02.08, 18:20
            ols napisał:

> Nie usuwamy wpisów nie naruszających regulaminu.

oczywiscie że usuwacie ,na forum miasta Tarnobrzega było kilka wątków w
            przyklejonym temacie przez kilka miesięcy, nie wiadomo dlaczego wyparowały.....
        • aeea Re: Chyba zgłoszę skargę na gazeta.pl do GIODO : 02.02.08, 11:28
          Gazeta.pl nie chroni moich danych osobowych. Każdy bez problemu ma
          dostęp do moich komentarzy na forum. Czuje się przez to zagrożony.
          Mam nadzieję że Agora coś zrobi z tym problemem i zacznie chronić
          moje prywatne opinie na forum tak aby niepowołane osoby nie miały do
          nich dostępu. Wasza baza danych z opiniami czytelników nie jest w
          żaden sposób chroniona i każdy ma do niej dostęp.
          • ols Re: Chyba zgłoszę skargę na gazeta.pl do GIODO : 02.02.08, 11:38
            To nie są Twoje prywatne opinie, tylko opinie które zostały przez Ciebie wyrażone publicznie na otwartym forum.
            Jeśli chcesz wyrażać je w jakimś zamkniętym środowisku, gdzie niepowołane osoby nie mają dostępu należało umieścić je na forum ukrytym.
            Istotą publicznego forum dyskusyjnego jest dostęp do wypowiedzi innych, inaczej dyskusja nie jest możliwa (chyba że ktoś lubi dyskutować z samym sobą).
            • hiperrealizm nie chodzi o opinie tylko 02.02.08, 17:58
              o informacje pomocne w identyfikowaniu ludzi.
              • ols Re: nie chodzi o opinie tylko 02.02.08, 18:40
                Nie udzielaj takowych informacji, nie będzie problemu. Zresztą, informacje dotyczą nicka. Od nicka do danych osobowych bardzo daleko.
                • hiperrealizm Dlaczego niegdzie w portalu gazeta.pl 02.02.08, 19:23
                  nie ma ostrzeżenia przed umieszczaniem takich informacji?
                  Nie wszyscy wasi klienci sa rówien bystrzy i przezorni jak ty.
                  • ols Re: Dlaczego niegdzie w portalu gazeta.pl 02.02.08, 19:39
                    Mnie można przy pomocy forum namierzyć co do biurka, nie chronię swojej prywatności aż tak ściśle.

Zresztą większość znanych mi zarzutów stawianych n-k nie dotyczy tego, że użytkownicy podają SWOJE dane. Raczej, że są one (+wizerunki) publikowane przez innych (kolegów z klasy, szkoły, etc).

Ostrzeżenia przed umieszczaniem nasuwają skojarzenia z tymi napisami na kubkach z gorącą kawą "uwaga gorące". Albo (moje ulubione) - na stronie produktowej pierwszego ipoda shuffle było ostrzeżenie "do not eat"…
                    • aeea Re: Dlaczego niegdzie w portalu gazeta.pl 03.02.08, 11:44
                      ols napisał:

> Zresztą większość znanych mi zarzutów stawianych n-k nie dotyczy
                      > tego, że użytkownicy podają SWOJE dane. Raczej, że są one
                      > (+wizerunki) publikowane przez innych (kolegów z klasy, szkoły,

Na portalu gazeta.pl takie zachowania są nagminne. Codziennie czy to
                      na forach czy w artykułach podajcie informacje o innych ludziach,
                      którzy nie koniecznie sobie tego życzą. Czym to sie różni od n-k???
            • margotje Re: Chyba zgłoszę skargę na gazeta.pl do GIODO : 07.02.08, 20:54
              ols napisał:

> To nie są Twoje prywatne opinie, tylko opinie które zostały przez Ciebie wyrażo
              > ne publicznie na otwartym forum.

Jesli przez ciebie wyrazone opinie nie sa twoimi prywatnymi, to czym do diaska
              sa????? Drogi na czerwono piszacy osobniku: nie osmieszaj sie! Zastanow sie
              zanim jakas madrosc wyprodukujesz!
              • ols Re: Chyba zgłoszę skargę na gazeta.pl do GIODO : 17.02.08, 14:16
                Czytaj proszę ze zrozumieniem.
          • yoma Re: Chyba zgłoszę skargę na gazeta.pl do GIODO : 02.02.08, 12:23
            Aeea, nie ośmieszaj się

sama mam kota na punkcie ochrony danych osobowych i dlatego autorytatywnie ci
            mówię: posty na forum nie są żadną daną osobową. Żadną. Dane osobowe to m.in.
            nazwisko, adres, wizerunek. Opinie nie.

I sam/a zdecyduj, czy jesteś mężczyzną, czy kobietą. Zalogowana/y jesteś jako
            kobieta, piszesz niczym mężczyzna, w jaki sposób ma cię kto po tym znaleźć?

Linka do ustawy o ochronie danych osobowych nie daję, awanturujący się klient
            powinien sam być w stanie go znaleźć w wujku guglu :P
            • snajper55 Re: Chyba zgłoszę skargę na gazeta.pl do GIODO : 02.02.08, 15:55
              yoma napisała:

> I sam/a zdecyduj, czy jesteś mężczyzną, czy kobietą. Zalogowana/y jesteś jako
              > kobieta, piszesz niczym mężczyzna, w jaki sposób ma cię kto po tym znaleźć?

A nie uważasz, że takie pomieszanie płci jest cechą charakterystyczną ? ;)

S.
          • doc.holliday Zapoznaj się najpierw z definicja danych osobowych 03.02.08, 13:02

a potem zabieraj głos.
    • t-800 Re: Chyba zgłoszę skargę na gazeta.pl do GIODO : 02.02.08, 12:26
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=53&w=9635071&a=9635071
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=299&w=9549901&a=9549901
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=299&w=10583500&a=10593409
      • eela Re: Chyba zgłoszę skargę na gazeta.pl do GIODO : 02.02.08, 13:05
        Teraz mamy rok 2008, od początków i tych przypadków minęła cała epoka. Jest zresztą ówczesne wyjaśnienie TB jak to się mogło stać. Dziwne, że tego nie linkujesz, Ty, żywe archiwum forum. Nie pasuje Ci do linii? :-)
        ps. Brakuje z roku 2001 i 2002. :-)
        • Gość: T-800 Re: Chyba zgłoszę skargę na gazeta.pl do GIODO : IP: *.multimo.gtsenergis.pl 02.02.08, 13:39
          Ale zobacz, że ptaszka wyłączyli.

W tamtym roku też ktoś monitował podobny problem. Chyba na FoF
          właśnie. Specjalnie nie będę szukał, może kiedyś przy okazji.
          • ols Re: Chyba zgłoszę skargę na gazeta.pl do GIODO : 02.02.08, 15:40
            Gość portalu: T-800 napisał(a):
            > Ale zobacz, że ptaszka wyłączyli.

Ptaszek się czasem wyłącza, jeśli w jednym wątku wypowiada się admin i aes (drobny bug w forum). Te ostatnie przypadki, o które zapewne Ci chodzi wynikały z jakiegoś felernego proxy, z którego korzystali skarżący się użytkownicy (wchodziło się w "czyjeś buty", ale po pierwszym przeładowaniu strony wylogowywało). Natomiast problem, który zalinkowałeś został dawno temu zlikwidowany.
            • Gość: T-800 Re: Chyba zgłoszę skargę na gazeta.pl do GIODO : IP: *.multimo.gtsenergis.pl 02.02.08, 15:49
              A kto w tym wątku, tj. na tym forum, ma prawa aesa? Bo na winiecie
              forum nie ma informacji.
              • ols Re: Chyba zgłoszę skargę na gazeta.pl do GIODO : 02.02.08, 18:35
                FoF aesa nie ma, ale niektórzy aesi mają prawa do przenoszenia tu wątków. Co ogłupia dosyć skutecznie automat do "ptaszkowania".
                • kropka Re: Chyba zgłoszę skargę na gazeta.pl do GIODO : 03.02.08, 15:38
                  Olsie, zaczynasz pracować na świętość? :)
                  • hiperrealizm Re: Chyba zgłoszę skargę na gazeta.pl do GIODO : 03.02.08, 19:43
                    kropka napisała:

> Olsie, zaczynasz pracować na świętość? :)
                    =======
                    on to robi dla pieniędzy.
                    • eela Re: Chyba zgłoszę skargę na gazeta.pl do GIODO : 03.02.08, 20:05
                      I słusznie, nie samą ideą człowiek żyje.
                      • abstrakt2003 Re: Chyba zgłoszę skargę na gazeta.pl do GIODO : 03.02.08, 22:12
                        eela napisała:

> I słusznie, nie samą ideą człowiek żyje.
                        =============================================
                        zgadza się,
                        wytłumacz to jeszcze kropce
                        • eela Re: Chyba zgłoszę skargę na gazeta.pl do GIODO : 03.02.08, 22:38
                          Co mam tłumaczyć? Kropka dobrze gada. Żadne pieniądze nie zrekompensują ponoszonego uszczerbku przy ciągłym zderzaniu się z rozmaitymi dziwakami forumowymi (świadomie używam eufemizmu). To jest praca na rzecz przyszłej aureoli.
            • keltoi O, to mi się problem chyba sam rozwiązał... :) 03.02.08, 22:42
              > Te ostatnie przypadki, o które zapewne Ci chodzi wynikały z j
              > akiegoś felernego proxy, z którego korzystali skarżący się użytkownicy (wchodzi
              > ło się w "czyjeś buty", ale po pierwszym przeładowaniu strony wylogowywało). Na
              > tomiast problem, który zalinkowałeś został dawno temu zlikwidowany.

Ostatnio w związku z poszukiwaniem wspólnych forów moich i znajomej, przeglądałam swoje posty i tak najmniej z dziesięć nie było moich, chociaż napisanych spod mojego nicka. O tych pisanych z gościa mianującego się keltoi nie wspominająć ;) Jakiś czas nie używałam konta nie mogąc się dobrać do hasła (nawet pielgrzymowałam mailowo do Olsa o pomoc, o ile pamiętam ^_^) i na chwilę się przestraszyłam, czy mi ktoś konta nie zwinął, ale widzę, że mogło być inaczej...

Okresy się "niedostępności" konta się zgadzają, ten wcześniejszy to 2001. Czy mogło się to zdarzyć też na przełomie 2006/7?
              • Gość: T-800 Re: O, to mi się problem chyba sam rozwiązał... : IP: *.multimo.gtsenergis.pl 04.02.08, 20:28
                Mogło, a te tłumaczenia o proxy, to można między artykuły "GW"
                włożyć. ;-]
    • nelsonek Ciekawa teoria 03.02.08, 14:08
      Opinia dana osobowa?
      Nono.
      • t-800 Re: Ciekawa teoria 03.02.08, 15:30
        Nie takie teorie przedstawiał samo GIODO (jak było zapotrzebowanie
        polityczne). Oczywiście upadały one w prokuraturze (czy sądzie, nie
        pamiętam).
        • nelsonek Re: Ciekawa teoria 03.02.08, 18:12
          A moze zalozycielka watku ma cos wspolnego z GIODO? Wpadlbys na tak genialna
          mysl, ze opinia jest daną osobową? Bo mnie taki pomysl przerasta :]
          • Gość: . Re: Ciekawa teoria IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.02.08, 11:25
            nelsonek napisał:

> Wpadlbys na tak genialna
            > mysl, ze opinia jest daną osobową?

jezeli opinia jest tak glupia lub charakterystyczna, ze tylko jedna
            osoba na swiecie mogla ja wyglosic, to jestesmy blisko:)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka