Dodaj do ulubionych

Czy badania geotechniczne są konieczne?

28.02.08, 22:47
Tytuł wątku mówi sam za siebie.
Właśnie od projektanta dowiedziałam się, że aby uzyskac pozwolenie
na budowę, to przed projektem muszę mieć zrobione badania
geotechniczne. Bardzo mnie to zdziwiło, bo w miejscowości w której
mieszkam sporo znajomych się wybudowało i nie potrzebowali takich
badań.
Czy to określa gmiana (bo buduję się w innej miejscowości) czy może
wymyślił to Pan architekt aby zarobił kolega z firmy geotechnicznej?
Obserwuj wątek
    • Gość: LRt konieczne nie są ale: IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.02.08, 11:01
      W kazdym projekcie masz określone warunki glebowe na jakich możesz budynek
      postawić. Teoretycznie mając dobrego kierownika budowy możesz zrobić "badanie"
      za pomocą łopaty czyli kopiąc do głębokosci posadowienia w kilku miejscach i
      jeżeli on stwierdzi że jest ok to na własne ryzyko buduje albo poszerza ławy czy
      zamiast prętów 4x12 w ławach daje 4x20. Ale to można zrobić jak się nie buduje
      piwnic i jest to dziadostwo.
      Przy budowie piwnic sprawa sie komplikuje bo w zależności od poziomu wód
      gruntowych inna jest izolacja.

Tylko po co ryzykować. Badania gruntu kosztują około 1 tys pln. Robisz i
      spokojnie budujesz ze ci budynek nie zgnije od wody, będzie równo i mało
      osiadał. Albo ze nie masz pod humusem gruntu nasypoego np śmieci które gnijąc
      spowodują osiadanie budynku a do tego po dostaniu się tam wody mogą śmierdzieć.
      Naprawdę w glebie niespodzianki się zdarzają

Akurat na fundamentach naprawdę nie warto oszczędzać. Jak coś skopiesz w fazie
      wykończeniowej to naprawisz za 1-2 pensje ale jak skopiesz fundamenty to naprawa
      budynku będzie duuużo droższa
    • mamba78 Re: Czy badania geotechniczne są konieczne? 29.02.08, 16:00
      Dziękuję za odpowiedź

w uzupełnieniu dodaję, że:

nie podpiwniczam domy, a na działce na 100% nie ma żanych śmieci w
      glebie, bo jest do daleko od drogi i przez 100 lat było uprawiane
      jako pole.

Bardzo mnie intersuje czy takie badania sią konieczne pod względem
      prawnym, czy podczas składania o pozolenie na budowę będą tego ode
      mnie wymagać?
      • marcel_tutejszy Re: Czy badania geotechniczne są konieczne? 01.03.08, 13:39
        Niektore starostwa wymagaja takich badan do warunkow zabudowy, wiec
        najlepiej chyba dowiadywac sie u zrodla.

Przylaczam sie natomiast do glosu przedmowcy...lepiej takie badania
        zrobic i miec swiety spokoj. Mnie to kosztowalo 900 PLN (choc trzeba
        tutaj uwazac na naciagaczy... niektorzy chcieli nawet 3 tys.).
    • Gość: . Re: Czy badania geotechniczne są konieczne? IP: *.57.jawnet.pl 01.03.08, 17:17
      www.joemonster.org/pokaz.php?op=showfile&fid=5006&album&pageID=1
      pzdr.
    • Gość: monia_zdrowie Re: Czy badania geotechniczne są konieczne? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.08, 11:48
      Nie ma przepisów, które nakazują zrobienie badań geotechnicznych. Spotkałam się
      jednak z tym, że w niektórych gminach żądali takich przed wydaniem zezwolenia na
      budowę. Ale to raczej wtedy gdy ktoś chciał na działce zainstalować własną mini
      oczyszczalnię ścieków i chodziło o ewentualne zanieczyszczanie środowiska.
      Zapytaj najlepiej w urzędzie, czy te badania masz mieć przed uzyskaniem pozwolenia.
      Nawet jeżeli nie będzie takiej potrzeby, badania geotechniczne są bardzo
      przydatne. Głównie dla projektanta, żeby wiedział jakie fundamenty zprojektować,
      a dla Ciebie żebyś miała pewność, że wszystko jest zaprojektowane poprawnie.
      Później w razie czegoś, taka dokumentacja geotechniczna może być podstawą do
      roszczeń wobec architekta, bo jeżeli nie zastosował się do zaleceń geologa to
      popełnia błąd. Jeżeli Twój projektant chce taką dokumentacją to chce się
      zabezpieczyć. Cena dokumentacji (900-1200 zł) to raczej znikomy koszt w stosunku
      do całości poniesionych na budowę. A spokoju nic nie zastąpi. Wierz mi, że to że
      tam było pole uprawne nic nie znaczy. W podłożu mogą znajdować się różne osady i
      trzeba wyeliminować wszelkie niespodzianki.
      Myślę, że wyczerpująco odpowiedziałam.
      Pozdrawiam serdecznie
    • Gość: Zachu Re: Czy badania geotechniczne są konieczne? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.04.13, 08:37
      Wymyślają to sobie najczęściej urzędnicy z wydziału budownictwa...
      Wymagają choć nie od nich to powinno zależeć.
      • Gość: xyz Re: Czy badania geotechniczne są konieczne? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 13.01.14, 09:23
        nie zgodzę się z toba. Takie badania gruntu są potrzebne bo przynajmniej wtedy wiesz jakie masz podłoże i jak budować dom, żeby za kilka lat nie opadły, ściany nie popekaly itp.
        • Gość: meandr Re: Czy badania geotechniczne są konieczne? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 13.01.14, 19:30
          zgadzam się z przedmówcą. Teraz badania geotechniczne są już wymogiem, ale nawet wcześniej, kiedy nie były obowiązkowe, powinno się je robić
          • Gość: vvv Re: Czy badania geotechniczne są konieczne? IP: *.ists.pl 13.01.14, 19:57
            Skoro są wymogiem to dlaczego zamiast linka do przepisów wstawiasz reklamę swojej firmy?
          • Gość: Kasia Re: Czy badania geotechniczne są konieczne? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 24.04.14, 13:14
            tak, są obowiązkowe, polecam tez badanie gruntu jakie wykonuje geolog, tu mam dobry kontakt www.geotest.biz.pl/
      • ewes2vp.pl Re: Czy badania geotechniczne są konieczne? 04.04.16, 09:44
        Przy kosztach związanych z budową domu, koszt badań geotechnicznych ok 600-900 zł (w zależności od ilości metrów bieżących wierceń) stanowi niewielki procent całej inwestycji. Badani pozwalają zaprojektować odpowiednie fundament, co w przyszłości uchroni nasz dom przed np. pękaniem ścian, dylatacją budynku, wodą w piwnicy itp. Jak kupujesz używane auto za 100 tys, sprawdzasz je w serwisie, czy wierzysz na słowo, że wszytko będzie ok? Z badaniami jest podobnie, zakładasz, e gruntu są ok, a za 5 lat masz niespodzianki, a w przypadku braku badań geotechniczych, reklamacji u Projektanta nie złożysz.... Wiem co mówię, bo mam spore doświadczenie, a grunty "niespodzianki" nie są rzadkością....Pozdrawiam i polecam (mazowsze i wielkopolska) cgg-geo.pl
    • Gość: moniek Re: Czy badania geotechniczne są konieczne? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 31.03.14, 22:30
      nie wydaje mi się, by były, jednakże zawsze lepiej skorzystać, by dowiedzieć się, czy warto w grunt inwestować. W Bielsko-Białej znam rzetelną firmę, jakby ktoś potrzebował na przyszłość - www.geosaturn.pl
      • Gość: Mariosz Re: Czy badania geotechniczne są konieczne? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 28.04.14, 09:49
        Nie są konieczne, ale przy takiej inwestycji jak własny dom lepiej nie skąpić tych paru groszy. Jesli komuś zależy na sensownej usłudze za sensowne pieniądze, to polecam geoprojekt www.geoprojekt.szczecin.pl.
    • Gość: avageo Re: Czy badania geotechniczne są konieczne? IP: *.t-mont.net.pl 12.07.14, 10:04
      Witam
      Straszny chaos zapanował w tym wątku i dezinformacje widzę nawet przesyłane przez kolegów z branży.
      Od 27 kwietnia 2012 roku obowiązuje nowe Rozporządzenie Ministra Transportu, Budownictwa i Gospodarki Morskiej w sprawie ustalania geotechnicznych warunków posadawiania obiektów budowlanych. Tekst tego rozporządzenia tu.
      Zgodnie z obowiązującym rozporządzeniem: kategorię geotechniczną określa projektant obiektu budowlanego na podstawie badań geotechnicznych gruntu.
      Oznacza to obowiązek sporządzenia opinii geotechnicznej dla każdej nowej inwestycji budowlanej niezależnie od stopnia skomplikowania warunków gruntowych.
      To, że dotychczas nie wszystkie urzędy wymagają badań geotechnicznych wynika głównie z niewiedzy ponieważ stare rozporządzenie z 1998 roku nie nakładało tego obowiązku
      Dziękuje za uwagę i mam nadziej że trochę rozjaśniłem sprawę. Wiecej informacji pod podlinkowanym tekstem.
    • archi55 Re: Czy badania geotechniczne są konieczne? 13.10.14, 16:12
      W większości przypadków związanych z budową domu jednorodzinnego, wykonanie badań geologicznych gruntu nie jest obowiązkowe. Decyzja należy do projektanta konstrukcji budynku. Wiele zależy od sytuacji na działce i wokół niej. Jednakże, rozsądnie jest takie badanie wykonać - w takim przypadku dobrze jest wykonać 3 odwierty na głębokość 4-5m poniżej poziomu posadowienia. Koszt - od 800 zł w górę. Więcej na ten i inne tematy związane z formalno-prawną stroną inwestycji budowlanych: poradnik
      pozdrawiam
    • budbud Re: Czy badania geotechniczne są konieczne? 22.09.15, 23:00
      Od roku 2012 są konieczne, chociaż zakres badań zależy od rodzaju budowy, np. budynki jednorodzinne do dwóch kondygnacji należą do pierwszej kategorii geotechnicznej i dla nich wystarcza wersja uproszczona dokumentacji, tzw. opinia geotechniczna. Ale nawet, gdyby badania nie były konieczne, to warto je zrobić - ja się o nie postarałem i dowiedziałem się, że w moim przypadku konieczny jest drenaż fundamentów, co biuro robiące dla mnie projekt uwzględniło. W ramach badań otrzymałem: określenie rodzaju warstw do głębokości 5 m, określenie nośności gruntu, poziomu wód podziemnych, określenie warunków fundamentowania, zalecenia dotyczące drenażu i izolacji fundamentów.
      Tu opisuję swoje doświadczenia: www.prywatnydziennikbudowy.pl
    • maxis-111 Re: Czy badania geotechniczne są konieczne? 05.04.16, 21:14
      Witam,
      badania gruntu pod domek kosztują różnie, od 200zł do czasami nawet z 500, zależy od ich zakresu. Pod typowy domek wystarczy Ci 1-2 odwierty.
      Czy są one konieczne? Otóż nie dokońca. W projekcie budowlanym należy zawrzeć informację o warunkach hydro-geologicznych lecz w praktyce i tak nigdy nie załącza się do dokumentacji (4 egzemplarze do urzędu) teczek od geologa, a jedynie wnioski z tych badań wpisuje się w tzw. opis techniczny projektu domu.
      Jednakże powiem tak, nie oszczędzaj tych 200-300zł na prostych badaniach (np. otwory głębokości 3m) gdyż dowiesz się wtedy na pewno gdzie masz wodę gruntową, a to bardzo ważne dla posadowienia domu i ewentualnych problemów z wilgocią itp. Tym bardziej, że przy cenie budowy domu taki koszt to jest praktycznie nic, a śpisz spokojnie. Nie musisz jednak zlecać tego architektowi, możesz sam wpisać w google "odwierty geologiczne, badania geologiczne, badania gruntu" itp. i zapytać o wycenę w kilku firmach.
      Polecam artykuł zbudujmydom.pl/index.php?page=badania-geologiczne-gruntu-przed-budowa-domu gdzie opisano po co właściwie są badania i jak powinny wyglądać w przypadku domów jednorodzinnych.
      Pozdrawiam
    • t_gwiazda Re: Czy badania geotechniczne są konieczne? 12.05.16, 20:38
      Wykonanie takich badań nie zawsze jest konieczne, aczkolwiek wskazane jest jeśli grunt jest niejednorodny lub nie wiemy co dokładnie kryje się pod ziemią. Jeśli nie wiesz, to zawsze możesz zapytać specjalistów. Ja badania robiłem w firmie www.pgkielce.pl/oferta/badania-geologiczne.html
      • geosolum Re: Czy badania geotechniczne są konieczne? 02.06.16, 21:06
        Takie badania są konieczne dla każdej inwestycji, zgodnie z rozporządzeniem: ROZPORZĄDZENIE
        MINISTRA TRANSPORTU, BUDOWNICTWA I GOSPODARKI MORSKIEJ z dnia 25 kwietnia 2012 r.
        w sprawie ustalania geotechnicznych warunków posadawiania obiektów budowlanych.
        Jeśli potrzebujecie konsultacji z uprawnionym geologiem zapraszam do kontaktu www.geosolum.pl, chętnie udzielamy BEZPŁATNYCH PORAD z zakresu geologii i geofizyki
    • robertkatowice48 Re: Czy badania geotechniczne są konieczne? 22.06.16, 19:40
      Witam wszystkich budujących i zamierzających budować ;)

Wielu ludzi zastanawia się w jakim celu i po co im badania geotechniczne gruntu? Czy w ogóle muszą je przeprowadzać i czy przypadkiem nie są to pieniądze "wyrzucone w błoto"?

Osobiście zalecam przeprowadzenie takich badań już przed zakupem działki. Wtedy wiedzą Państwo co tak naprawdę kupują i dzięki temu potem można uniknąć nieprzyjemnych niespodzianek już na etapie budowy domu, a potem jego użytkowania.
      Badania te polegają na odwierceniu zwykle 3 otworów do głębokości 3,0 m (domy niepodpiwniczone) do 5,0 m (domy podpiwniczone). Dzięki temu wiemy jaki rodzaj gruntów mamy na działce, jakie on ma parametry, jak głęboko występuje zwierciadło wody. Wszystkie te informacje pozwalają potem na optymalne zaprojektowanie fundamentów, a także wybór odpowiedniego projektu domu. Koszt takich badań ok 800-1000 zł. Sporządza się tzw. opinie geotechniczną.

Często zdarza się, że podczas wykopu fundamentowego nagle ku zdziwieniu Inwestora pojawiają się grunty organiczne (torfy, namuły), grunty nasypowe lub plastyczne. Wtedy dopiero ludzie zdają sobie sprawę jak wielki błąd popełnili. Koszty wymiany gruntu, palowania lub też dodatkowego zagęszczania są duże i znacząco podnoszą koszt całej inwestycji, a przecież można tego uniknąć już na etapie zakupu działki.

Niektórzy ludzie budują dom bez takich badań, a potem dziwią się, że ich dom nagle zaczyna pękać, a na elewacji budynku pojawiają się rysy. Otóż cały budynek pracuje i osiada. Jeśli te osiadania nie są równomierne wtedy logiczne jest, że gdzieś musi pęknąć.... Wszystko to wina tego, iż wcześniej nie było badań gruntu. Zdarza się, ze fragment budynku stoi na piaskach, a fragment na gruntach gliniastych. Osiadania wtedy są różne i dochodzi do tego typu sytuacji...

Zgodnie z obowiązującym prawem, od 29 kwietnia 2012 roku dla obiektów wszystkich kategorii geotechnicznych, w tym dla domów jednorodzinnych, konieczne jest sporządzenie opinii geotechnicznej. Jest to wymagany dokument do uzyskania pozwolenia na budowę.

www.dom.pl/opinia-geotechniczna-obowiazkowa-dla-domow-jednorodzinnych-2.html

Jeśli chcecie Państwo, aby dom służył Wam i Waszym dzieciom należy zacząć od podstaw czyli od gruntu, bo to na nim stoi fundament.

W razie pytań zapraszam do kontaktu www.geoekobud.pl

• ggsprojekt Re: Czy badania geotechniczne są konieczne? 13.10.16, 11:07

Odwierty geo­tech­niczne wyko­ny­wane są bez­po­śred­nio przed roz­po­czę­ciem prac nad kon­struk­cją i pro­jek­tem obiektu budow­la­nego. Są doku­men­tem nie­zbęd­nym do roz­po­czę­cia pro­ce­dury zgło­sze­nia lub pozwo­le­nia na budowę.

Odwierty geo­tech­niczne pod budow­nic­two jed­no­ro­dzinne stały się powszechną normą. Wynika to głów­nie ze świa­do­mo­ści inwe­sto­rów oraz obaw pro­jek­tan­tów co do jako­ści pod­łoża grun­to­wego. Bada­nie geo­tech­niczne działki jest sto­sun­kowo nie­dro­gim bada­niem, bio­rąc pod uwagę zagro­że­nia jakie może nieść ze sobą nie­pra­wi­dłowe zapro­jek­to­wa­nie czy wzmoc­nie­nie fun­da­men­tów, gdzie koszty ewen­tu­al­nych dzia­łań napraw­czych nie rzadko prze­kra­czają sumy kil­ku­dzie­się­ciu tysięcy zło­tych. Szcze­gólne ryzyko nie­sie ze sobą posa­da­wia­nie budyn­ków w stre­fie oddzia­ły­wa­nia gór­nic­twa, w rejo­nie ist­nie­ją­cych lub kopal­nych doli­nach rzek czy na grun­tach pocho­dze­nia antro­po­ge­nicz­nego o nie­zna­nej gene­zie. Pra­wi­dłowo wyko­nana opi­nia geo­tech­niczna pozwala rów­nież pod­jąć decy­zję co do zakupu działki. Czę­sto bywa iż nie­droga działka wymaga znacz­nie więk­szego wkładu finan­so­wego w kon­struk­cję fun­da­men­tów a w skraj­nych przy­pad­kach prak­tycz­nie unie­moż­li­wia budowę.

Opi­nia geo­tech­niczna stała się nie­od­łącz­nym doku­men­tem nie­zbęd­nym do zgło­sze­nia lub pozwo­le­nia na budowę. GGS-Projekt
    • ggsprojekt Re: Czy badania geotechniczne są konieczne? 17.01.17, 10:13
      Celem wyko­na­nia opi­nii geo­tech­nicz­nej jest okre­śle­nie kate­go­rii geo­tech­nicz­nej, stop­nia skom­pli­ko­wa­nia warun­ków grun­to­wych oraz okre­śle­nie przy­dat­no­ści grun­tów na potrzeby budow­nic­twa. Obo­wią­zu­jące Roz­po­rzą­dze­nie Mini­stra Trans­portu, Budow­nic­twa i Gospo­darki Mor­skiej z dnia 25 kwiet­nia 2012 r. w spra­wie usta­la­nia geo­tech­nicz­nych warun­ków posa­da­wia­nia obiek­tów budow­la­nych (Dz.U. nr 81, poz. 463) obli­guje do wyko­na­nia opi­nii geo­tech­nicz­nej dla każ­dej kate­go­rii geo­tech­nicz­nej. Opi­nia geo­tech­ni­cza sta­nowi pod­sta­wowe narzę­dzie pozwa­la­jące na okre­śle­nie warun­ków dla wstęp­nych eta­pów reali­za­cji budowy obiek­tów.
      Odwierty geo­tech­niczne pod budow­nic­two jed­no­ro­dzinne stały się powszechną normą. Wynika to głów­nie ze świa­do­mo­ści inwe­sto­rów oraz obaw pro­jek­tan­tów co do jako­ści pod­łoża grun­to­wego. Bada­nie geo­tech­niczne działki jest sto­sun­kowo nie­dro­gim bada­niem, bio­rąc pod uwagę zagro­że­nia jakie może nieść ze sobą nie­pra­wi­dłowe zapro­jek­to­wa­nie czy wzmoc­nie­nie fun­da­men­tów, gdzie koszty ewen­tu­al­nych dzia­łań napraw­czych nie rzadko prze­kra­czają sumy kil­ku­dzie­się­ciu tysięcy zło­tych. Szcze­gólne ryzyko nie­sie ze sobą posa­da­wia­nie budyn­ków w stre­fie oddzia­ły­wa­nia gór­nic­twa, w rejo­nie ist­nie­ją­cych lub kopal­nych doli­nach rzek czy na grun­tach pocho­dze­nia antro­po­ge­nicz­nego o nie­zna­nej gene­zie. Pra­wi­dłowo wyko­nana opi­nia geo­tech­niczna pozwala rów­nież pod­jąć decy­zję co do zakupu działki. Czę­sto bywa iż nie­droga działka wymaga znacz­nie więk­szego wkładu finan­so­wego w kon­struk­cję fun­da­men­tów a w skraj­nych przy­pad­kach prak­tycz­nie unie­moż­li­wia budowę.

Opi­nia geo­tech­niczna stała się nie­od­łącz­nym doku­men­tem nie­zbęd­nym do zgło­sze­nia lub pozwo­le­nia na budowę.
      (po szczegóły zapraszam na stronę www.ggsprojekt.pl) zakładka geotechnika, odwierty geologiczne
    • munisa_luka Re: Czy badania geotechniczne są konieczne? 02.01.19, 06:49
      Badania geotechniczne określają warunki gleby, na których ma stanąć dany budynek, to bardzo ważne, ponieważ od tego może wynikać jego wytrzymałość, czy się nie zawali, albo nie zostanie podlany przez wody gruntowe. Jak dla mnie takie badania powinny być obowiązkowe zawsze.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka