kicior99 13.03.04, 12:14 Dzis na tvn leci "W sieci pajaka". Znacie jakies inne filmy z "t:-(rebusowym" rozkladem? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
djjack Homonimowy rebus angielsko-polski 13.03.04, 14:44 To chyba w dawnym "Rebusie" ukazał się tytuł "Gwiezdne wojny" w wersji oryginalnej zaszyfrowany jako polska ciężarówka + wagon restauracyjny albo założyciel Warszawy (tego drugiego członu nie pamiętam dokładnie) Odpowiedz Link
uhuhu Niniejszym wzywam JW1969 (nie mylić z J-23)... 22.03.04, 08:13 ... do przedstawienia w tym wątku własnych rebusów filmowych, które mieliśmy przyjemność oglądać na zeszłorocznej biesiadzie. A gdy jw1969 wpisze owe rebusy, może pobawimy się w wymyślanie kolejnych? Odpowiedz Link
jw1969 jw1969 zgłasza się 22.03.04, 22:33 Wezwany – odpowiadam. W rzeczy samej, na ostatniej Biesiadzie z „Rozrywką” uczestnicy konkursu filmowego odgadywali tytuły kilku filmów na podstawie rysunków, przy czym większość skojarzeń opierała się na zasadzie homofonii. Wystąpiły na przykłąd „Gwiezdne wojny”, czyli przywołany już „Star Wars” (ciężarówka i wagon restauracyjny) i pewni parę innych pomysłów, na które nie ja wpadłe pierwszy. Ala mam nadzieję, że choć niektóre z nich są oryginalne i spróbuję je tu przedstawić w formie opisowej. Rozwiązania w następnym wpisie. 1) Panowie w niebieskich mundurach, trzymają za ręce pszczółki znane z TV. 2) Zasłonki trzymane przez potoki rozżarzonej stopionej masy skalnej, spływającej z dwóch wulkanów. 3) Trzech murzynów z napisem „Nie lubimy Hutu”. 4) Lotnisko, taras widokowy zaopatrzony w napis: „Dla odprowadzających wstęp bezpłatny”. 5) Skrzyżowane szpady i miecze, wydają odgłosy. 6) Armata – tym razem chodzi o odgłos wystrzału. 7) Dwóch niepracujących, obijających się robotników, konsumowanych przez dostarczycielkę wełny. 8) Takież same dostarczycielki wełny są strzyżone, inny pan maluje je na fioletowo, kolejny doprawia rogi i wypuszcza, by hasały po alpejskich łąkach. 9) Kalisz 1343, Toruń 1411, Toruń 1466, Oliwa 1660. 10) Nieco forsy oraz element krenelażu na wieży. 11) Butelka brunatnego, słodkiego napoju gazowanego. 12) Postać kobieca z opaską na oczach i wagą w dłoni przewraca się, potykając o kamień, a obok – na skórce od banana. 13) Dwie kobiety, utrzymujące, że mają na imię tak, jak pani Luksemburg, dzierżą młode zwierzę, które mówi, że jego ojciec był osłem, a mama klaczą. 14) ŁO ŁO ŁO ŁO ŁO ŁO ŁO. 15) Strona pomalawana kredką w kolorze trawy. 16) Sześciu podejrzanych typów, strzałka wskazuje przedostatniego. {pomysł uhuhu} 17) Posiedzenie sądu – stroje i fryzury osób obecnych wskazują na wiek XVII. Mój osobisty faworyt to numer 8. Odpowiedz Link
jw1969 Rozwiązania 22.03.04, 22:34 1) Policjanci z Miami. 2) Love story. 3) Tootsie. 4) Pożegnanie z Afryką. 5) Szczęki. 6) Hook. 7) Łowca jeleni. 8) Milczenie owiec. 9) Cztery pokoje. 10) Casablanca. 11) Kola. 12) Orły Temidy. 13) Moulin Rouge. 14) Żądło. 15) Zielona karta. 16) Piąty element. 17) Rocky. Odpowiedz Link
reptar Re: Rozwiązania 23.03.04, 07:05 To ja jeszcze jako uczestnik tamtego konkursu dodam, że zanim czternastka została ostatecznie rozgryziona (owe "ŁO ŁO ŁO ŁO ŁO ŁO ŁO"), zgłosiłem propozycję rozwiązania nieautorskiego: "Seven" (był taki film z Pittem i Freemanem). Odpowiedz Link
jw1969 Re: Rozwiązania 23.03.04, 10:11 W rzeczy samej, pamiętam to zdarzenie. A reptar nie tylko startował, ale i wygrał w tym konkursie. Odpowiedz Link
djjack Muzyczne rebusy filmowe 22.03.04, 18:10 W 1995 r. w jednej z moich autorskich audycji radiowych zaproponowałem słuchaczom proste muzyczne rebusy filmowe. Po wysłuchaniu konkretnego utwory należało skojarzyć piosenkę lub wykonawcę z tytułem filmu i w uzupełnieniu podać reżysera. Zabawa nie była skomplikowana - w sam raz na sobotnie popołudnie. Dzisiaj sięgnąłem do mojego archiwum z tamtych czasów, odkurzyłem ten pomysł i pozwalam sobie zaproponować kilka takich dźwiękowych rebusów. Jak ktoś ma ochotę - zapraszam na stronę www.djjack.mosar.net/rebusy.html Z dziesięciu na sieci znalazłem linki do sześciu utworów. Wiem, że będzie łatwiej bo tytuł i wykonawca wyświetlają się w odnośnikach, ale myślę, że to nie popsuje zabawy. Odpowiedz Link
uhuhu No to może inne propozycje? 27.03.04, 08:22 ja proponuję rebusy takie: 1. na ilustracji widnieją probóweczki z różnymi chemikaliami - jak np. kwas siarkowy, gliceryna itp.; tytuł zilustrowanego filmu ma początkowe litery: N. Z. 2. na ilustracji młodzieniaszek Indianin z ukochaną dziewczyną, który w komiksowym dymku informuje nas, że miał wiele miłości w swym życiu, a ta pani obok niego to już jest na pewno na zawsze i innej nie będzie, sam zaś przedstawi się, że jest imiennikiem patrona zakochanych i pochodzi z popularnego z krzyżówek szczepu; tytuł filmu: O. W. A. Kto da więcej? Odpowiedz Link
reptar Re: No to może inne propozycje? 27.03.04, 15:38 uhuhu napisał: > tytuł filmu: O. W. A. Czekając niecierpliwie na wyniki z Gdańska (kiedy wreszcie?!), pozwolę sobie wrzucić podpowiedź: w filmie tym grał aktor idealnie rebusowo rozbijalny: BURT LANCA ("czy złoć może mieć linę?") + STER. Odpowiedz Link