Dodaj do ulubionych

Fototapeta w kuchni nad blatem roboczym

30.06.08, 18:08
Witam!
Zbieramy się do remontu i bardzo spodobał nam się pomysł zastosowania fototapety w kuchni między blatem roboczym a górnymi szafkami. Zastanawiam się tylko nad funkcjonalnością takiego rozwiązania, szczególnie w okolicach kuchenki gazowej (gaz w ryczałcie), gdzie istnieje ryzyko poplamienia jej gorącym tłuszczem... czy w okolicach zlewu, gdzie jest narażona na sporo wilgoci...

Będę wdzięczna za opinie osób, które posiadają takie rozwiązanie - na co zwrócić uwagę, jakie materiały zastosować (może fototapeta winylowa?), czy może na taką fototapetę zamontować szybę? (tylko czy szyba hartowana czy bezpieczna?).
Czy w ogóle to się sprawdza, bo może dać sobie spokój i zastosować standardową terakotę?

A! jeszcze zastanawialiśmy się przez chwilę nad aluminium drapanym (lub inaczej szczotkowanym) - a jak ten materiał sprawdza się przy kuchenkach, przy blatach roboczych, czy zlewach?
Obserwuj wątek
    • Gość: Kłobucki Re: Fototapeta w kuchni nad blatem roboczym IP: *.viator.gda.pl 01.07.08, 08:37
      mam w kuchni fototapetę, osłoniłem ja szyba zbrojoną (ma takie druciki) a ramy
      są z aluminiowych kątowników. uważaj jednak na to by ciepło z piekarnika nie
      spowodowało peknięcia szyby.
      • bzik30 Re: Fototapeta w kuchni nad blatem roboczym 01.07.08, 13:12
        Właśnie też tego się boję - ciepła z piekarnika i ciepła z kuchenki.
        Jak więc mam uważać - przestać piec?, chyba nie o to chodzi...
        No i mam dylemat... nie miała baba kłopotu ;-)
        • Gość: Kłobucki Re: Fototapeta w kuchni nad blatem roboczym IP: *.viator.gda.pl 01.07.08, 13:38
          ciepło z piekarnika u mnie nie przeszkadza bo to piekarnik elektryczny. Jeśli
          kuchenka gazowa jest blisko ściany to ciepło spod garnków może silnie nagrzać
          szkło i wtedy peknie.
    • wino_porzeczkowe Re: Fototapeta w kuchni nad blatem roboczym 01.07.08, 14:51
      Nad kuchenką można dać panel ścienny stalowy, ja planuję wstępnie taki z Ikei:

www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/10062158
      A nad resztą blatu szkło harowane. I też chcę z Ikei, ale nie wiem, czy to szkło jest na pewno przezroczyste i byłoby u Ciebie fototapetę widać.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka