Dodaj do ulubionych

(ks.) Jerzy Popiełuszko był Białorusinem

IP: *.csk.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 02.09.05, 18:34
"Ksiądz Jerzy popiełuszka, męczennik. Białorusin katolickiego wyznania. Cała
rodzinna wieś dzielnego księdza, antykomunisty z Żoliborza, mówi miejscowym
narzeczem: polska gwara chłopska plus ludowy białoruski, plus
starosłowiańszczyzna. Mecenas, dziś senator, Krzysztof Piesiewicz, wówczas
pełnomocnik rodziców Popiełuszki w procesie toruńskim, wspomina, że na
początku miał problem ze zrozumieniem tego, co mówili. Zakładając, że
popiełuszka by żył i nie stał się wyznawcą ojca Tadeusza Rydzyka – być może
powtórzyłby słowa z wiersza o sobie napisanego przez Wiktora Woroszylskiego:
Baćka, prabacz im kali łaska („Boże, wybacz im z łaski swojej”)."
www.nie.com.pl/main.php?dzial=akt&id=6093&zaznacz=popiełuszka
Obserwuj wątek
    • koczisss Re: (ks.) Jerzy Popiełuszko był Białorusinem 02.09.05, 18:43
      Puknij się w łeb, jak widzę dla Ciebie wszyscy są Białorusinami, normalnie nie ma nigdzie Polaków, co za pech, może Polskę przemianujemy na Republikę Zachodniej Białorusi???
      Toć u nas same bałorusy!!!!
      • Gość: Tkac Re: (ks.) Jerzy Popiełuszko był Białorusinem IP: *.csk.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 02.09.05, 19:16
        koczisss napisał:

> Puknij się w łeb

Ty puknij w głowę:
        - mecenasa, senatora Krzysztofa Piesiewicza
        - autora artykułu w "Nie"
        - polskich naukowców, autorów tych mapek:
        www.harazd.net/%7Enadbuhom/mapy-historia/mapy_1.htm
        www.harazd.net/%7Enadbuhom/mapy-historia/mapy_2.htm
        A najlepiej sam się puknij i to mocno, by wreszcie coś do Ciebie dotarło.
        • koczisss Re: (ks.) Jerzy Popiełuszko był Białorusinem 02.09.05, 19:22
          Ot mi autorytet piszący dla tego szmatławca NIE!!!
          Urban już dobrze dobiera ludzi z odpowiednimi poglądami, aby jak najbardziej dowalić kościoowi katolickiemu, ten stary komuch robi to celowo, wszyscy to wiedzą!!!

Gratuluję wiadomości opartych na tym szmatławcu, teraz już wiem, skąd u Ciebie takie rewolucyjne wiadomości!!!

Zadam pytanie!!!
          Kto jest Twoim idolem i dlaczego Lenin???!!!!
    • Gość: anna Re: (ks.) Jerzy Popiełuszko nie był Białorusinem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.05, 18:47
      C:\Documents and Settings\AAA\Dane aplikacji\Real\RealPlayer\Favorites
    • bogo2 Re: (ks.) Jerzy Popiełuszko był Białorusinem 02.09.05, 19:02
      to , ku czci , czy na pohybel...?

Gość portalu: Tkac napisał(a):

> "Ksiądz Jerzy popiełuszka, męczennik. Białorusin katolickiego wyznania. Cała
      > rodzinna wieś dzielnego księdza, antykomunisty z Żoliborza, mówi miejscowym
      > narzeczem: polska gwara chłopska plus ludowy białoruski, plus
      > starosłowiańszczyzna. Mecenas, dziś senator, Krzysztof Piesiewicz, wówczas
      > pełnomocnik rodziców Popiełuszki w procesie toruńskim, wspomina, że na
      > początku miał problem ze zrozumieniem tego, co mówili. Zakładając, że
      > popiełuszka by żył i nie stał się wyznawcą ojca Tadeusza Rydzyka – być mo
      > że
      > powtórzyłby słowa z wiersza o sobie napisanego przez Wiktora Woroszylskiego:
      > Baćka, prabacz im kali łaska („Boże, wybacz im z łaski swojej”)."
      > www.nie.com.pl/main.php?dzial=akt&id=6093&zaznacz=popiełuszka
      • Gość: Tkac Re: (ks.) Jerzy Popiełuszko był Białorusinem IP: *.csk.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 02.09.05, 19:08
        bogo2 napisał:

> to , ku czci , czy na pohybel...?

To w celach informacyjnych, ku uświadomieniu.
        • bogo2 Re: (ks.) Jerzy Popiełuszko był Białorusinem 02.09.05, 19:13
          kpisz, czy o droge pytasz ?

> bogo2 napisał:
          >
          > > to , ku czci , czy na pohybel...?
          >
          > To w celach informacyjnych, ku uświadomieniu.
          • koczisss Re: (ks.) Jerzy Popiełuszko był Białorusinem 02.09.05, 19:14
            Nie warto z nim dyskutować!!!
            • Gość: Tkac Re: (ks.) Jerzy Popiełuszko był Białorusinem IP: *.csk.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 02.09.05, 19:19
              koczisss napisał:

> Nie warto z nim dyskutować!!!

Warto, warto!
              Mam bardzo ciekawe informacje i poglądy.
              • koczisss Re: (ks.) Jerzy Popiełuszko był Białorusinem 02.09.05, 19:24
                No fakt, NIE jest bardzo opiniotwórczym szmatławcem, a to co tam jest napisane to największa prawda z prawd!!!
                • Gość: Tkac Re: (ks.) Jerzy Popiełuszko był Białorusinem IP: *.csk.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 02.09.05, 19:29
                  koczisss napisał:

> No fakt, NIE jest bardzo opiniotwórczym szmatławcem, a to co tam jest
                  napisane
                  > to największa prawda z prawd!!!

NIE czytają wszyscy, którzy chcą mieć świeże, nieocenzurowane informacje, tylko
                  nie wszyscy się do tego przyznają.
                  • koczisss Re: (ks.) Jerzy Popiełuszko był Białorusinem 02.09.05, 19:31
                    Ale jakoś ja do tych wszystkich nie należę, więc nie wszyscy, to czego kłamiesz???
                    Zapomniałem, bo w NIE same są kłamstwa, to i Ty to robisz, papcio Urban dobrze Ci mózg wyprał!!!
                    • Gość: Tkac Re: (ks.) Jerzy Popiełuszko był Białorusinem IP: *.csk.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 02.09.05, 19:43
                      > Zapomniałem, bo w NIE same są kłamstwa

Mecenas Piesiewicz kłamał, mówiąc, że nie mógł zrozumieć mowy rodziców
                      J.Poiełuszki? Czy NIE kłamie, pisząc o tym? Skąd Ty to możesz wiedzieć?
                      • koczisss Re: (ks.) Jerzy Popiełuszko był Białorusinem 02.09.05, 19:45
                        Bo NIE jest szmatławe i jest znane z ataków na kościół i jego przedstawicieli, swego czasu nawet papieża nie oszczędziło, a ten cały prowesor, no cóż, zapłacono dobrze to i powiedział, co mu tam!!!
                        • Gość: Tkac Re: (ks.) Jerzy Popiełuszko był Białorusinem IP: *.csk.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 02.09.05, 19:54
                          a ten cały prowesor, no cóż, zapłaco
                          > no dobrze to i powiedział, co mu tam!!!

Ty wiesz wszystko? Wydaje Ci się.
            • bogo2 Re: (ks.) Jerzy Popiełuszko był Białorusinem 02.09.05, 19:21
              wydaje mi sie, ze chce prowokowoac, tylko nie wie, po co ?

koczisss napisał:

> Nie warto z nim dyskutować!!!
              >
          • Gość: Tkac Re: (ks.) Jerzy Popiełuszko był Białorusinem IP: *.csk.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 02.09.05, 19:23
            bogo2 napisał:

> kpisz, czy o droge pytasz ?

Raczej Ty nie bardzo wiesz o czym piszesz. Ale cierpliwości i wyrozumiałości -
            po białorusku!
            • bogo2 Re: (ks.) Jerzy Popiełuszko był Białorusinem 02.09.05, 19:24
              to znaczy jak?

> bogo2 napisał:
              >
              > > kpisz, czy o droge pytasz ?
              >
              > Raczej Ty nie bardzo wiesz o czym piszesz. Ale cierpliwości i wyrozumiałości -

> po białorusku!
              • koczisss Re: (ks.) Jerzy Popiełuszko był Białorusinem 02.09.05, 19:25
                Poczekaj, musi w NIE zobaczyć:)))
                • bogo2 Re: (ks.) Jerzy Popiełuszko był Białorusinem 02.09.05, 19:29
                  czekam ;)
                  ....ale nie wiem , czy sie doczekam..?
                  nie napisali jeszcze ?

koczisss napisał:

> Poczekaj, musi w NIE zobaczyć:)))
                  >
                  • koczisss Re: (ks.) Jerzy Popiełuszko był Białorusinem 02.09.05, 19:31
                    Może z Urbanem konsultuje się:)))
              • Gość: Tkac Re: (ks.) Jerzy Popiełuszko był Białorusinem IP: *.csk.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 02.09.05, 19:36
                bogo2 napisał:

> to znaczy jak?

Cierpliwie z tobą i wyrozumiale dla twojego oburzenia, czy jak to nazwać. A z
                czasem może sam się przekonasz do tego, co piszę. Zobaczymy jak to będzie.
                Np. Koczisss jest uparty, jak osioł. Już parę miesięcy z nim dyskutuję i NIC!
                • koczisss Re: (ks.) Jerzy Popiełuszko był Białorusinem 02.09.05, 19:38
                  Bo widzisz, żebyć coś normalnego napisał, to coś by może z tego było, ale jak Ty za wyrocznię masz Urbana i jego szmatławą gazetę, wybacz, ale już nigdy Ci na słowo nie uwierzę!!!!
                • bogo2 Re: (ks.) Jerzy Popiełuszko był Białorusinem 02.09.05, 19:44
                  rzecz w tym , ze ty nic nie piszesz , tylko cytujesz...
                  w jakim celu/ ...tego nam jeszcze nie wyjasniles ?
                  ja ... oburzony.. za co ?
                  za to ze , ktos napisal , ze J.P byl Bialorusinem ?
                  durak ty, czy czto?

> bogo2 napisał:
                  >
                  > > to znaczy jak?
                  >
                  > Cierpliwie z tobą i wyrozumiale dla twojego oburzenia, czy jak to nazwać. A z
                  > czasem może sam się przekonasz do tego, co piszę. Zobaczymy jak to będzie.
                  > Np. Koczisss jest uparty, jak osioł. Już parę miesięcy z nim dyskutuję i NIC!
                  • Gość: Tkac Re: (ks.) Jerzy Popiełuszko był Białorusinem IP: *.csk.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 02.09.05, 19:51
                    bogo2 napisał:

> rzecz w tym , ze ty nic nie piszesz , tylko cytujesz...

Jak w takim razie mógłbym "kpić czy o drogę pytać".

Myślę, że niewielu Polaków wie, że rodzinną mową J.P. była gwara białoruska.
                    • bogo2 Re: (ks.) Jerzy Popiełuszko był Białorusinem 02.09.05, 20:04
                      wlasnie o to chodzi , ze chowajac sie za cytatem, nie wiadomo , przynajmiej ,
                      dla mnie, nie sa jasne twoje intencje..?
                      dla mnie nie jest wazna rodzinna mowa J.P... who cares?
                      wazne natomiast jest, czy jego smierc jest nadal wazna?

> bogo2 napisał:
                      >
                      > > rzecz w tym , ze ty nic nie piszesz , tylko cytujesz...
                      >
                      > Jak w takim razie mógłbym "kpić czy o drogę pytać".
                      >
                      > Myślę, że niewielu Polaków wie, że rodzinną mową J.P. była gwara białoruska.
                      • Gość: Tkac Re: (ks.) Jerzy Popiełuszko był Białorusinem IP: *.csk.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 02.09.05, 20:20
                        bogo2 napisał:

> wlasnie o to chodzi , ze chowajac sie za cytatem, nie wiadomo , przynajmiej ,
                        > dla mnie, nie sa jasne twoje intencje..?
                        > dla mnie nie jest wazna rodzinna mowa J.P... who cares?
                        > wazne natomiast jest, czy jego smierc jest nadal wazna?

Ja nie piszę o jego śmierci, lecz o pochodzeniu etnicznym, o czym świadczy jego
                        rodzinna mowa i mowa całej jego wsi i gminy.
                        A celem tego wątku jest, by Polacy o tym się dowiedzieli. Popiełuszko był
                        Białorusinem a nie Polakiem, bo raczej niewielu o tym wie i myśli, że na
                        Białoostocczyźnie wszyscy katolicy to Polacy, z polskim pochodzeniem,
                        rodowodem, co jest nieprawdą. Może dzięki tej wiedzy część z nich przestanie
                        pogardzać Ruskimi, a i sami Rusini będą śmielej mówić o swoim pochodzeniu.
                        • koczisss Re: (ks.) Jerzy Popiełuszko był Białorusinem 02.09.05, 20:38
                          No w Suchowali i okolicach jak diabli po białorusku gadają, normalnie inny świat!!!
                          • Gość: Tkac Re: (ks.) Jerzy Popiełuszko był Białorusinem IP: *.csk.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 02.09.05, 20:50
                            koczisss napisał:

> No w Suchowali i okolicach jak diabli po białorusku gadają, normalnie inny
                            świat!!!

A Ty tam był usio słychał? Da czużoha i "publiczna?" to usie haworać pa pol'sku.
                            • Gość: Z.P. Re: (ks.) Jerzy Popiełuszko był Białorusinem IP: *.elpos.net 03.09.05, 01:40
                              tkac napisał:
                              A Ty tam był usio słychał? Da czużoha i "publiczna?" to usie haworać pa pol'sku
                              • Gość: hruzin Re: (ks.) Jerzy Popiełuszko był Białorusinem IP: *.elpos.net 04.09.05, 13:21
                                wybaczcie, ale napisze łacinką i lepiej jest tak:
                                Ty tam byu, usio c^ul? Da c^uz^oha dy "public^na"? usie havorac' pa pol'sku
                                a teraz do innych użytkownkików tego forum:
                                zgadzam się gazeta "Nie" nie jest wartym polecenia źródłem informacji, może nie wszystko jest tam nieprawdą, ale sam styl używany przez dziennikazy do jej piszących jest miejscami nie do przyjęcia np. nazwisko ks. Jerzego pisane małą literą i wiele innych których nie chcę nawet komentowac'. Jednakże nie rozumiem waszego oburzenia w kwestii pochodzenia ks. Popiełuszki, czy bycie białorusinem jest czymś gorszym od bycia polakiem??? i czy moze byc' to obraźliwe dla kościoła katolickiego, a idąc dalej traktowane jako atak na kościół??? Przypomnę może z historii postac' Konstantego Kalinowskiego, który był katolikiem i otwarcie mówił o tym, iż jest BIAŁORUSINEM i to jakoś nie przeszkadza aby nazywac' jego imieniem nazwy ulic czy wpisywac' go na karty historii Polski (tylko znów błędnie nazywając go Polakiem)
                        • zewsi Re: (ks.) Jerzy Popiełuszko był Białorusinem 02.09.05, 20:46
                          Zapewniam Cię Tkacu, że mowa nie świadczy o niczym. Można mieszkać w Polsce,
                          mówić po polsku i czuć się Niemcem. Można mieszkać w Polsce, mówić po
                          "tutejszemu" i być i czuć się Polakiem.
                          • Gość: Tkac Re: (ks.) Jerzy Popiełuszko był Białorusinem IP: *.csk.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 02.09.05, 20:56
                            zewsi napisał:

> Zapewniam Cię Tkacu, że mowa nie świadczy o niczym. Można mieszkać w Polsce,
                            > mówić po polsku i czuć się Niemcem. Można mieszkać w Polsce, mówić po
                            > "tutejszemu" i być i czuć się Polakiem.

Ja Ciebie zapewniam, że swoje poczucie można zmienić, czego ja jestem
                            przykładem. Trzeba mieć tylko do tego realne podstawy.
                            Z jakiej Ty wsi jesteś Ze Wsi, albo z jakiej gminy, okolicy czy powiatu, jeśli
                            to nie tajemnica?
                            • zewsi Re: (ks.) Jerzy Popiełuszko był Białorusinem 02.09.05, 22:02
                              Uczucia można zmienić, pewnie, nawet pięć razy do roku. Czuję się Polakiem, ale
                              jednoczesnie czuję się obywatelem Rzeczpospolitej. Tej dawnej, wieloetnicznej,
                              wielokulturowej.
                              Moja jedna prababcia była ziemianką, katoliczką, wyszła za prawosławnego. Mój
                              drugi pradziadek był katolikiem, musiał przechrzcić się na prawosławie, taka
                              kiedyś była polityka władz rosyjskich. Ożenił się z prawosławną. Moja babcia i
                              dziadek z ich strony byli prawosławnymi. Ich córka, a moja mama jest
                              prawosławna. Urodziła się w gminie Michałowo we wsi Ciwoniuki, w kolonii Samolniki.
                              Pradziadkowie i dziadkowie ze strony taty byli katolikami. Pochodzili z
                              Mazowsza. Osiedlili się w powiecie siemiatyckim, w gminie Milejczyce we wsi
                              Pokaniewo (Pakaniewo). W kolonii Ostrów. Wieś była wybitnie katolicka (poza
                              jedną rodziną). Ludzie którzy przybyli z "Polski" mówią tam jednak inaczej niż w
                              tych stronach Mazowsza, z których przybyli. Zaadoptowali się.
                              Tak więć mowa nie świadczy o tym, kto kim jest, ani kto kim się czuje.
                              Ja urodziłem się w Białymstoku. Żyłem tam 25 lat. A od trzech lat mieszkam w
                              gminie Zabłudów (ale już niedługo) :-). Jestem, jak już wspomniałem, Polakiem -
                              Rzeczpospolitnikiem, wyznania katolicko-prawosławnego ;-), a moja dziewczyna
                              jest protestantką.
                              Czyli, jak śpiewał Kazik, tygiel kulturowy pożyteczny i zdrowy :-).
                              • Gość: Tkac Re: (ks.) Jerzy Popiełuszko był Białorusinem IP: *.csk.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 02.09.05, 22:19
                                zewsi napisał:

> Uczucia można zmienić, pewnie, nawet pięć razy do roku. Czuję się Polakiem,
                                ale
                                > jednoczesnie czuję się obywatelem Rzeczpospolitej. Tej dawnej, wieloetnicznej,
                                > wielokulturowej.
                                > Moja jedna prababcia była ziemianką, katoliczką, wyszła za prawosławnego. Mój
                                > drugi pradziadek był katolikiem, musiał przechrzcić się na prawosławie, taka
                                > kiedyś była polityka władz rosyjskich. Ożenił się z prawosławną. Moja babcia i
                                > dziadek z ich strony byli prawosławnymi. Ich córka, a moja mama jest
                                > prawosławna. Urodziła się w gminie Michałowo we wsi Ciwoniuki, w kolonii
                                Samoln
                                > iki.
                                > Pradziadkowie i dziadkowie ze strony taty byli katolikami. Pochodzili z
                                > Mazowsza. Osiedlili się w powiecie siemiatyckim, w gminie Milejczyce we wsi
                                > Pokaniewo (Pakaniewo). W kolonii Ostrów. Wieś była wybitnie katolicka (poza
                                > jedną rodziną). Ludzie którzy przybyli z "Polski" mówią tam jednak inaczej
                                niż
                                > w
                                > tych stronach Mazowsza, z których przybyli. Zaadoptowali się.
                                > Tak więć mowa nie świadczy o tym, kto kim jest, ani kto kim się czuje.
                                > Ja urodziłem się w Białymstoku. Żyłem tam 25 lat. A od trzech lat mieszkam w
                                > gminie Zabłudów (ale już niedługo) :-). Jestem, jak już wspomniałem,
                                Polakiem -
                                > Rzeczpospolitnikiem, wyznania katolicko-prawosławnego ;-), a moja dziewczyna
                                > jest protestantką.
                                > Czyli, jak śpiewał Kazik, tygiel kulturowy pożyteczny i zdrowy :-).

Ciekawy rodowód, nie ma co! Wybrałeś polską narodowość, twoja sprawa.
                                Ja też nie jestem "czysty" etnicznie, ale wybrałem narodowość białoruską i mam
                                do tego mocne podstawy. A religijnie jestem bezwyznaniowy, oczekujacy
                                objawienia bożego dla świata, dla krórego(Boga) "nie ma Żyda ani Greka".
                                • zewsi Re: (ks.) Jerzy Popiełuszko był Białorusinem 02.09.05, 22:28
                                  Zapomniałem napisać, że rodzina mojej dziewczyny pochodzi ze Śląska. Rodzona
                                  siostra mojej dziewczyny czuje się Niemką, a moja dziewczyna Polką :-). Pełen
                                  misz-masz.
                                  O to chodzi Tkacu, że narodowość wybrałeś sobie TY sam, wybrałeś taką, z którą
                                  czujesz się najbardziej związany emocjonalnie. Jestem przekonany, że nikt nikomu
                                  nie powinien mówić kim powinien się czuć, nikt nie powinien mówić jakiej ktoś
                                  jest narodowości. To zbyt osobista sprawa. A co do religii, to jestem raczej
                                  niewierzący, a jeśli już to jestem taki wielowyznaniowy.
                                  Jednym słowem jestem ni pies, ni wydra, coś na kształt świdra. :-)
                                  Dobranoc.
                                  • Gość: Tkac Re: (ks.) Jerzy Popiełuszko był Białorusinem IP: *.csk.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 02.09.05, 22:48
                                    zewsi napisał:

Jestem przekonany, że nikt nikomu
                                    > nie powinien mówić kim powinien się czuć, nikt nie powinien mówić jakiej ktoś
                                    > jest narodowości. To zbyt osobista sprawa.

Ja uważam, że każdy ma prawo mówić o swojej narodowości i dlaczego do takiej
                                    siebie zalicza oraz przedstawiać tego dowody i argumenty innym swoim rodakom,
                                    czyli sąsiadom z okolicznych gmin i powiatów a nawet wsi i własnym krewnym.
                                    Może on ich przekabaci, może oni jego, albo każdy pozostanie przy własnym,
                                    początkowym określeniu swej narodowości.
    • fiat_lux nie bedziesz mial tuskow innych przede mna 02.09.05, 19:49
      www.nie.com.pl/grafika/numery/2005/32/03komu2.jpg
    • Gość: erka Re: (ks.) Jerzy Popiełuszko był Białorusinem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.05, 21:05
      Nazwisko na pewno jest pochodzenia bialoruskiego, język białoruski w domu na
      tych terenach jest bardzo prawdopodobny. Nie można więc wykluczyć, że
      przynajmniej korzenie mial białoruskie. Ale dlaczego jest to obelgą?! A taki
      jest ton tej dyskusji. Nikt nie powołuje sie na fakty, swoją wiedzę. Jest
      ogromne oburzenie, że ktoś śmiał wspomnieć o białoruskim rodowodzie. Można
      przewidywać z tego proces o zniesławienie! Czy coś naprawdę do takiego stawiania
      sprawy upoważnia? Chrystus tez na pewno był Polakiem! Nie powinno byc
      najważniejszym, to co mówił, co robił? Tak trzymać. W duchu Rydzyka i
      Jankowskiego. Amen
      • koczisss Re: (ks.) Jerzy Popiełuszko był Białorusinem 02.09.05, 22:17
        Chodzi o to, że Tkac widzi wszędzie Białorusinów i wszystkich jako Białorusinów.
        Piłsudski według niego, też nim był, Mickiewicz również itd. itp.
        Mówisz, ze nazwisko wskazuje, a ja powiem, że gó.. prawda, bo nazwisko można mieć różne, a być kim innym!!!
        Popiełuszko to nazwisko białoruskie???
        Skąd takie informacje i na jakiej podstawie tak twierdzisz???
        A może litewskie???
        Bo kończy się na "o"???
        Ja mam też kończące się na "o" i co nie jestem Polakiem???
        Czy Polskie nazwiska to tylko kończące się na -wski, -ski???
        A reszta to już nie???
        To cholercia, cosik tych Polaków w POlsce mało, bo duża część tak się nie kończy!!!
        • Gość: Tkac Re: (ks.) Jerzy Popiełuszko był Białorusinem IP: *.csk.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 02.09.05, 22:33
          koczisss napisał:

>cosik

"Cosik" to nie po tutejszemu, nawet chiba nie po mazursku(mazowiecku). Masz w
          swojej mowie niepodlaskie i niemazowieckie naleciałości. Chto Ty jesteś,
          Koczisss "mały"?
          • koczisss Re: (ks.) Jerzy Popiełuszko był Białorusinem 02.09.05, 22:36
            Cosik to podhalańska naleciałość, a co "synek" coś to przeszkadza???
            Głowa łobzdobała z tego powodu i z łocu ślozy będą lecieć???
          • Gość: Z.P. Re: (ks.) Jerzy Popiełuszko był Białorusinem IP: *.elpos.net 02.09.05, 22:46
            Tkacu! chcesz czytać NIE, to czytaj , ale ze zrozumieniem. W artykule nie jest
            napisane, że Piesiewicz miał trudności ze zrozumieniem rodziców ks.
            Popiełuszki, ale że mecenas rodziny ks. Popiełuszki miał takie trudności z
            mieszkańcami wsi. Nie wiem, czy dostrzegasz różnicę.
            Wielokrotnie słyszałem jak mówiła matka ks. Jerzego. Zapewniam, że po polsku.
            Pytanie tylko o co Ci chodzi biedny Tkacu? Czyż nie czekasz dnia, w którym nie
            będzie Zyda ani Greka?
            • Gość: Tkac Re: (ks.) Jerzy Popiełuszko był Białorusinem IP: *.csk.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 02.09.05, 23:06
              Gość portalu: Z.P. napisał(a):

> Tkacu! chcesz czytać NIE, to czytaj , ale ze zrozumieniem. W artykule nie
              jest
              > napisane, że Piesiewicz miał trudności ze zrozumieniem rodziców ks.
              > Popiełuszki, ale że mecenas rodziny ks. Popiełuszki miał takie trudności z
              > mieszkańcami wsi. Nie wiem, czy dostrzegasz różnicę.
              > Wielokrotnie słyszałem jak mówiła matka ks. Jerzego. Zapewniam, że po polsku.

Widocznie chcesz widzieć w Popiełuszkach rodowitych Polaków, ale czym oni się
              różnią od innych białoruskich mieszkańców wsi Okopy? Piesiewicz nie miał nic do
              załatwienia z ich sąsiadami, lecz właśnie z Popiełuszkami i dlatego w artykule
              mówi się o nich jako o białoruskiej rodzinie. Było to w pierwszej połowie lat
              80-tych, gdy on z nimi rozmawiał, a prawdopodobnie Ty rozmawiałeś z nimi, czy
              słyszałeś jak mówi Popiełuszkowa ileś tam lat póżniej, więc do tego czasu mogli
              nauczyć się mówić poprawnym polskim językiem literackim.

Polacy na Podlasiu i w Polsce czekają chyba dnia, w którym nie będzie tutaj ani
              Białorusina, ani Niemca, ani Litwina.
              • Gość: Z.P. Re: (ks.) Jerzy Popiełuszko był Białorusinem IP: *.elpos.net 02.09.05, 23:19
                Ty Tkacu mówisz o swoich domysłach (inspirowany niezrozumioeniem insynuacji w
                NIE), ja o faktach. Ksiedza Popiełuszkę też wielokrotnie słyszałem. Też mówił
                czysto po polsku. Gdyby mówił wyłącznie po białorusku, lub w jakimkolwiek innym
                języku - również by mi nie przeszkadzało, fakty są jednak takie, że ta rodzina
                mówi po polsku.
                • Gość: Tkac Re: (ks.) Jerzy Popiełuszko był Białorusinem IP: *.csk.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 02.09.05, 23:32
                  Dziwię się, że to Ty właśnie nie zrozumiałeś artykułu w NIE. Widocznie trudno
                  Ci uznać białoruskie pochodzenie Popiełuszki. J. Popiełuszko, jako ksiądz po
                  seminarium, a wcześniej po szkole podstawowej i średniej na pewno doskonale
                  mówił po polsku, czego nie można wg. tego artukułu powiedzieć o jego rodzicach
                  na pocz. lat 80-tych.
                  www.harazd.net/%7Enadbuhom/mapy-historia/mapy_2.htm
              • janou Re: (ks.) Jerzy Popiełuszko był Białorusinem 02.09.05, 23:36
                Tu tak wielka dyskusja, wiec mam takie pytanie a propos moich dwoch
                wnukow.
                dziadek(ojciec mamy)Hiszpan ,babcia(mama mamy) Wloszka,
                dziadek(ojciec ojca)Polak urodzony we Francji ,babcia,(mama ojca)Polka urodzona
                we Francji, babcia babci urodzona w Wilnie .Wnuki maja polskie
                nazwisko ,francuskie obywatelstwo a kim sa naprawde?
                Z gory dzieki.
                • Gość: Tkac Re: (ks.) Jerzy Popiełuszko był Białorusinem IP: *.csk.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 02.09.05, 23:49
                  janou napisała:

> Tu tak wielka dyskusja, wiec mam takie pytanie a propos moich dwoch
                  > wnukow.
                  > dziadek(ojciec mamy)Hiszpan ,babcia(mama mamy) Wloszka,
                  > dziadek(ojciec ojca)Polak urodzony we Francji ,babcia,(mama ojca)Polka
                  urodzona we Francji, babcia babci urodzona w Wilnie .Wnuki maja polskie
                  > nazwisko ,francuskie obywatelstwo a kim sa naprawde?
                  > Z gory dzieki.

Naprawdę są mieszańcami, a mogą zapisać się na kogo chcą:
                  -Hiszpan
                  -Włoch
                  -Polak
                  -Francuz
                  -Litwin
                  -Białorusin
                  -i inne wg. deklaracji.
                  • Gość: Z.P. Re: (ks.) Jerzy Popiełuszko był Białorusinem IP: *.elpos.net 02.09.05, 23:52
                    Tkac napisał:
                    Naprawdę są mieszańcami, a mogą zapisać się na kogo chcą:
                    -Hiszpan
                    -Włoch
                    -Polak
                    -Francuz
                    -Litwin
                    -Białorusin
                    -i inne wg. deklaracji.
                    • Gość: Tkac Re: (ks.) Jerzy Popiełuszko był Białorusinem IP: *.csk.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 03.09.05, 00:01
                      > Ale Białorusin byłoby najlepiej.

Wreszcie kogoś nawróciłem na białoruskość!
                      • Gość: natt a tak naprawdę to jakie to ma znaczenie? IP: *.duna.pl / 83.151.32.* 03.09.05, 00:07
                        Polak czy Białorusin?

Obie strony w tej dyskusji strasznie się zapędzają. Jedna chce udowodnić, że
                        był Białorusinem, jakby to Bóg wie jak istotne było. Druza zaś, czuję się takim
                        przypuszczeniem do żywego dotknięta, tak jaby białoruskość była czymś
                        pośledniejszym.

Ludzie, opanujcie się, wam się w głowach pomieszało? Co to ma wspólnego z nauką
                        księdza Jerzego? On do wszystkich mówił: polaczków, ruskich, tych co krzyż mają
                        pojedyńczy i tych, co z poprzeczką.
        • ortheus Re: (ks.) Jerzy Popiełuszko był Białorusinem 03.09.05, 00:18
          koczisss napisał:

> Czy Polskie nazwiska to tylko kończące się na -wski, -ski???

Np. Syczewski :-)))

W I RP etniczni Polacy stanowili ok. 40% ludności, reszta to przede wszystkim
          Rusini. Gdyby jeszcze odliczyć od tego mieszkanców Małopolski (i okolic),
          którzy byli ochrzczeni w rycie wschodnim i posługiwali się cyrylicą, to
          okazałoby się, że Polaków jest kilka milionów, a Polska Polaków jest mniej
          liczna niż Białoruś...
          • koczisss Re: (ks.) Jerzy Popiełuszko był Białorusinem 03.09.05, 00:41
            Ale kto tu mówi o I RP???
            Mówimy o III RP, a to już trochę inny kraj!!!
    • inks Re: (ks.) Jerzy Popiełuszko był Białorusinem 03.09.05, 00:57
      Nie rozumiem całej tej dyskusji i tych nerwowych reakcji. Jesli ksiądz Jerzy
      Popeiłuszko miał rzeczywiście jakieś białoruskie korzenie czy przynosi to
      jakakolwiek ujmę jego osobie? Czy zmienia cokowlwiek w wymiarze jego męczeńskiej
      śmierci. Gdyby ktoś napisał: ksiądz Jerzy był półkrwi Hiszpanem, Anglikiem,
      Francuzem..pewnie wtedy nie byłoby tej dyskusji. Ot, taki dziwny wschodni rasizm.
      • koczisss Re: (ks.) Jerzy Popiełuszko był Białorusinem 03.09.05, 01:22
        To jest wina Tkaca, bo chce za wszelką cenę udowodnić, że tu są ziemie ruskie i wszyscy są rusinami, nie ma Polaków, a same ruskie!!!

Swego czasu wciskał mi ciemnotę, że ja też jestem ruski, a przynajmniej takie mam korzenie, lepiej wie ode mnie, bardzo niekawe, nieprawdaż???
        • Gość: md Re: (ks.) Jerzy Popiełuszko był Białorusinem IP: 212.160.195.* 03.09.05, 08:37
          widzę, że kolega Tkac, nie jestBiałorusinem tylko szowinistą (a to jest
          niebezpieczne tak samo jak bycie szowinistą polskim, niemieckim, żydowskim i
          jakim chce się jeszcze), a może nędznym prowokatorem, który w swojej chęci
          wyróznienia się z otaczającego go społeczeństwa w przeważającej części
          przyznawającego się do swojej polskości, założył, że jest kimś lepszym bo
          przecież jest Białorusinem; nie będę życzył ci powodzenia twojej misji
          nawracania wszystkich na wspaniałą i jedynie słuszną drogę, ponieważ to jest po
          prostu chore i tak powinien być zakwalifikowany twój przypadek; nigdy nie
          interesowało mnie jakiej kto jest narodowości, a zjeździłem kawałek Europy z
          Białorusią włącznie, gdzie mam wielu prawdziwych przyjaciół, tylko co sobą
          reprezentuje, a jeżeli podchodzi do mnie ktoś i od początku zaczyna drętwą gadkę
          o swojej narodowości, sądząc, że spowoduje uklęknięcie przed nim i oddanie hołdu
          to się grubo myli; na marginesie dodam, że moi pradziadkowie z jednej strony
          pochodzili z Moskwy, pradziadek z drugiej strony był Niemcem, byli prawosławni,
          ewangelicy i katolicy, a ja sam czuję się Polakiem, ale nie widzę powodu, żeby
          się z tym obnosić, to tak na marginesie;
          wyznawcy jedynie słusznego szmatławca NIE łączcie się, wszak nie znajdzie się
          nigdzie takich dogłębnych wiadomości jak w tym pisemku
          • skydiver_rzeszow Re: (ks.) Jerzy Popiełuszko był Białorusinem 03.09.05, 13:39
            A Popiełuszko w artykule z małej litery? Nie ma za to sprawy w sądzie?
            • niezlomny.prawicowiec Re: (ks.) Jerzy Popiełuszko był Białorusinem 03.09.05, 15:43
              Radio Maryja - wraz ze wszystkimi inicjatywami towarzyszącymi, nade wszystko
              wraz z TV TRWAM - wrosło już na stałe w polski "krajobraz medialny". Ogromnie
              wielu Polaków - zarówno w kraju, jak i poza jego granicami - nie wyobraża sobie
              swej codzienności bez tego bogatego w różnorodne treści przesłania, które
              umacnia i pogłębia wiarę, pomaga głębiej odczytać naszą narodową tożsamość, a
              także pozwala lepiej zrozumieć aktualne wyzwania
              • Gość: md Re: (ks.) Jerzy Popiełuszko był Białorusinem IP: *.csk.pl 03.09.05, 19:12
                a co ci judaszu przeszkadza Radio Maryja, bo mi osobiście absolutnie nic, po
                prostu go nie słucham, a jeżeli komuś jest potrzebne to nie twoją rolą jest
                wyszydzanie i opluwanie tych którym jest potrzebne
            • Gość: Tkac Re: (ks.) Jerzy Popiełuszko był Białorusinem IP: *.csk.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 03.09.05, 18:12
              skydiver_rzeszow napisał:

> A Popiełuszko w artykule z małej litery? Nie ma za to sprawy w sądzie?

"Winę" ponosi wyszukiwarka.
              • koczisss Re: (ks.) Jerzy Popiełuszko był Białorusinem 03.09.05, 18:25
                No tak, wyszukiwarka jest winna, a nie autor artukułu!!!
                Urban tak kazali pedzieć???
                • Gość: Tkac Re: (ks.) Jerzy Popiełuszko był Białorusinem IP: *.csk.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 03.09.05, 18:35
                  W gazetowym wydaniu NIE nazwisko Popiełuszka jest z dużej litery. Urbana nie
                  znam osobiście ani z nim nie koresponduję, nie mailuję itp.
                  • Gość: md Re: (ks.) Jerzy Popiełuszko był Białorusinem IP: *.csk.pl 03.09.05, 19:14
                    ale portrecik jedynego słusznego nad łóżeczkiem wisi
                    • Gość: Tkac Re: (ks.) Jerzy Popiełuszko był Białorusinem IP: *.csk.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 03.09.05, 20:31
                      Gość portalu: md napisał(a):

> ale portrecik jedynego słusznego nad łóżeczkiem wisi

Mylisz się co do motywów i celów moich dyskusji. Chyba zdaje Ci się, że jesteś
                      wszechwiedzący i wszechwidzący, a jesteś zwykłym zarozumialcem.
                      • Gość: md Re: (ks.) Jerzy Popiełuszko był Białorusinem IP: *.csk.pl 04.09.05, 10:18
                        no więc napisz co skłoniło cię do zapoczątkowania tej dyskusji oprócz tego, że
                        chcesz wszędzie i na siłę odnaleźć triumfującą białoruskość, tylko po co to?
                        pisz rzeczowo a nie jakieś frazesy o wszystkowiedzących
                        • Gość: Tkac Re: (ks.) Jerzy Popiełuszko był Białorusinem IP: *.csk.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 04.09.05, 18:47

> no więc napisz co skłoniło cię do zapoczątkowania tej dyskusji oprócz tego, że
                          > chcesz wszędzie i na siłę odnaleźć triumfującą białoruskość, tylko po co to?
                          > pisz rzeczowo a nie jakieś frazesy o wszystkowiedzących

Lubię rozmawiać na ciekawe dla mnie tematy i przy okazji dzielić się z innymi
                          posiadanymi informacjami, które w tym wypadku okazały się jak najbardziej
                          prawdziwe, niedowiarku.
                          Białoruskość nie musi być wcale triumfująca, bo wyszło np. publicznie na jaw,
                          że białoruscy mieszkańcy Okopów są, czy byli złodziejami, jeśli to prawda.
      • bogo2 Re: (ks.) Jerzy Popiełuszko był Białorusinem 04.09.05, 14:41
        dlaczego "wschodni"?, skad ten przymiotnik?
        dlaczego nie ... rasim....i kropka.
    • mazur.1 Re: (ks.) Jerzy Popiełuszko był Białorusinem 03.09.05, 20:54
      Wsie okolicne Poliaki dobrze wiedzo, ze we wioskach kolie Lipska, Dembrowy i
      Suchowoli mieskajo Rusiny i nie so joni ni carne ni białe, takie same jek i
      Poliaki. Tyloj gadajo po swojemu, po rusińsku - temu joni i Rusiny, a swoje
      mowe nazywajo "po prostu".
      • Gość: androx Re: (ks.) Jerzy Popiełuszko był Białorusinem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.05, 00:44
        Byłem kilkakrotnie we wsi Okopy. Znam brata księdza Jerzego. On i inni mieszkańcy wsi (i okolicznych) z jego pokolenia uwazają się za Polaków, bo są katolikami. Biegle mówią po polsku, bo chodzili do szkoły. Ale we wsi i w domu rozmawiają po białorusku, bo to ich ojczysta mowa, tzn. przejęta od rodziców.
        I nie jest to wynik carskiej rusyfikacji. Po pokonaniu Jaćwingów teren całego obecnego powiatu sokólskiego został zasiedlony przez przybyszów ze wschodu. Było to zorganizowane osadnictwo. Na zachód od Suchowoli są już wsie skolonizowane przez mieszkańców Mazowsza. Różnica do dziś jest widoczna w języku, tradycji, kulturze duchowej i materialnej. A ŚP ojciec księdza Jerzego słabiutko mówił po polsku. I na marginesie: mieszkańcy wsi Okopy przez okoliczne wsie uwazani są za złodzieji.
        • Gość: erka Re: (ks.) Jerzy Popiełuszko był Białorusinem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.05, 01:01
          > Byłem kilkakrotnie we wsi Okopy. Znam brata księdza Jerzego. On i inni mieszkań
          > cy wsi (i okolicznych) z jego pokolenia uwazają się za Polaków, bo są katolikam
          > i. Biegle mówią po polsku, bo chodzili do szkoły. Ale we wsi i w domu rozmawiaj
          > ą po białorusku, bo to ich ojczysta mowa, tzn. przejęta od rodziców.

Są Polakami, bo są katolikami? Niekatolik nie może być Polakiem? Polak musi byc
          katolikiem?
          Po polsku w domu rozmawiaja teraz równiez w wielu domach zdecydowanie
          białoruskich czy ukraińskiech.
          To żdane kryterium polskości.
    • Gość: mickay Jerzy Popiełuszko był amerykaninem!!! IP: *.dip.t-dialin.net 04.09.05, 02:10
      jego prawdziwe imie i nazwisko brzmi: christopher lambert
      mowil akcentem long island podobnym do bilaloruskiego, dlatego moze twoja
      pomylka.
      ponoc amerykanie po jego smierci, zamrozili cialo i czekaja az ktos wynajdzie
      tabletki zmartwywstaniowe.
      obecnie mauzoleum jego mozna odwiedzic w disnaylandzie, lezy kolo walta disneya.

linki:
      www.imdb.com/title/tt0096280/posters
      www.seeing-stars.com/ImagePages/WaltDisneyGravePhoto.shtml
      yipi
      • Gość: tidi Re: Jerzy Popiełuszko był amerykaninem!!! IP: 8.3.* / *.proxy.aol.com 04.09.05, 07:51
        Widzicie , kochane "orly" , ile dobrego do historii Polski umial wniesc
        wladajacy "waszym" jezykiem ks.Jerzy !
        A wy co , takie i owakie wladajace biegle polskim ... dla dobra waszej
        przybranej Ojczyzny czynicie ??!!
        • Gość: kochany orzeł Re: Jerzy Popiełuszko był amerykaninem!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.05, 12:19
          A my "takie i owakie" pracujemy dla dobra tego kraju, płacimy podatki, służymy w wojsku i takie tam inne.
          • Gość: hruzin Re: Jerzy Popiełuszko był amerykaninem!!! IP: *.elpos.net 04.09.05, 13:46
            zgadzam się gazeta "Nie" nie jest wartym polecenia źródłem informacji, może nie wszystko jest tam nieprawdą, ale sam styl używany
            przez dziennikazy do jej piszących jest miejscami nie do przyjęcia np. nazwisko ks. Jerzego pisane małą literą i wiele innych
            których nie chcę nawet komentowac'. Jednakże nie rozumiem waszego oburzenia w kwestii pochodzenia ks. Popiełuszki, czy bycie
            białorusinem jest czymś gorszym od bycia polakiem??? i czy moze byc' to obraźliwe dla kościoła katolickiego, a idąc dalej
            traktowane jako atak na kościół??? Przypomnę może z historii postac' Konstantego Kalinowskiego, który był katolikiem i otwarcie
            mówił o tym, iż jest BIAŁORUSINEM i to jakoś nie przeszkadza aby nazywac' jego imieniem nazwy ulic czy wpisywac' go na karty
            historii Polski (tylko znów błędnie nazywając go Polakiem)
            • Gość: hruzin Re: Jerzy Popiełuszko był amerykaninem!!! IP: *.elpos.net 04.09.05, 14:11
              Problem wyboru swiadomości narodowej szlachty ilustruje historia braci Iwanouskich. Ich dom był językowo i kulturalnie spolonizowany, ale Leonard Iwanowski uważał się za Litwina w sensie historycznym (świadomośc' polityczna). Jego synowie Jerzy i Stanisław przyjęli polską świadomośc' narodową, natomiast Tadeusz (Tadas Ivanauskas) opowiedział się za litewską świadomością narodową i nauczył się języka litewskiego, a Wacław (Wacłau Iwanouski 1880-1943) za białoruską i stał się jednym z twórców nowoczesnego narodowego ruchu białoruskiego. Wybór Tadeusza i Wacława był zgodny z pochodzeniem rodziny i świadomością historyczną ojca, zaś Jerzego i Stanisława z tradycja domową.

Józef Darski, Białoruś (historia, współczesnoś, konflikty narodowe), s. 10
              Copryright by Instytut Polityczny
              (niestety rok wydania niepodany)
              Nazwisko na -ski, jeden ojciec, matka, dom i ....
            • Gość: Tkac Re: Jerzy Popiełuszko był amerykaninem!!! IP: *.csk.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 04.09.05, 19:35
              Gość portalu: hruzin napisał(a):
              zgadzam się gazeta "Nie" nie jest wartym polecenia źródłem informacji, może nie
              wszystko jest tam nieprawdą, ale sam styl używany
              przez dziennikazy do jej piszących jest miejscami nie do przyjęcia np. nazwisko
              ks. Jerzego pisane małą literą i wiele innych
              których nie chcę nawet komentowac'.

NIE jest wartym polecenia źródłem informacji i na pewno, a nie "może" nie
              wszystko nie jest tam nieprawdą, a wg. mnie zdecydowanie przeważa tam
              nieocenzurowana prawda. Co do stylu zgoda. Nazwisko Poiełuszka z małej litery,
              jak już pisałem jest tylko na stronie internetowej, którą znalazła
              wyszukiwarka, mająca znaleźć i wyodrębnić słowo "popiełuszka" i to właśnie
              zrobiła. W gazecie jest z dużej litery.
              • Gość: Tkac Re: Jerzy Popiełuszko był amerykaninem!!! IP: *.csk.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 04.09.05, 22:32
                Gość portalu: hruzin napisał(a):

zgadzam się gazeta "Nie" nie jest wartym polecenia źródłem informacji, może nie
                wszystko jest tam nieprawdą, ale sam styl używany
                przez dziennikazy do jej piszących jest miejscami nie do przyjęcia np. nazwisko
                ks. Jerzego pisane małą literą

Z nazwiskiem to jednak moja wina, ponieważ to ja wpisałem je do wyszukiwarki z
                małej litery. Tutaj jest poprawnie:
                www.nie.com.pl/main.php?dzial=akt&id=6093&zaznacz=Popiełuszka
        • Gość: Tkac Warto być Polakiem? IP: *.csk.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 04.09.05, 19:00
          Nie wyszło mu na zdrowie bycie gorliwym katolickim polskim patriotą. Gdyby
          uważał sie za Białorusina, prawdopodobnie nie angażowałby się tak bardzo w
          działalność polityczną i żyłby do dziś. Lepiej być żywym, spokojnym, pokojowym,
          bezkonfliktowym Białorusinem niż martwym polskim bohaterem.
          • Gość: mimochodem Re: Warto być Polakiem? IP: *.bsk.vectranet.pl / *.bsk.vectranet.pl 04.09.05, 19:36
            Tkac - cynizm jest co najwyżej namiastką intelektu, cechuje ludzi, którzy nie
            mają nic do powiedzenia.
            • Gość: Tkac Re: Warto być Polakiem? IP: *.csk.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 04.09.05, 19:46
              Twoja ta "mądrość" czy zaczerpnięta?

Nie chciałem być cyniczny, lecz życiowy, praktyczny.
              • Gość: Z.P. Re: Warto być Polakiem? IP: *.elpos.net 04.09.05, 19:58
                Drogi Tkacu! Jestem Ci bardzo wdzięczny, że wyrzekłeś się polskości.
                • Gość: Tkac Re: Warto być Polakiem? IP: *.csk.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 04.09.05, 20:19
                  Nie ma sprawy, drobnostka.
                  • Gość: tidi Re: Warto być Polakiem? IP: 8.3.* / *.proxy.aol.com 05.09.05, 04:07
                    A potem jest "lament na forum" , ze nijaki Lupaszka zastrzelil dla przykladu
                    paru takich jak "Tkac" ?!

"alus" , cos dla Ciebie ! Zyjesz ??!
                    • romanpidlaszuk Re: Warto być Polakiem? 05.09.05, 06:58
                      A potem jest "lament na forum" , ze nijaki Lupaszka zastrzelil dla przykladu
                      paru takich jak "Tkac" ?!
                      --------------------------------------------------------------------------------
                      Stary,uwazam,ze przesadziles.
                      Ktos kiedys gdzes powiedzial-"...nauczmy sie pieknie roznic..."
                      • andrijko Re: Warto być Polakiem? 05.09.05, 11:13
                        Wiersz, który Tkac zacytował za czasopismem "NIE" publikowany był już w latach
                        80-tych w wydawnictwach podziemnych. Nie jest to więc spisek Urbana przeciwko
                        kościołowi. Chyba, że Urban użył go w takim celu - ale to już inna historia.
                        Znam osobiście osoby pochodzące z tamtych wsi. Wszystkie są katolikami
                        (prawosławie zanikło tam już chyba grubo przed 1905 rokiem). I o dziwo, wiedzą
                        że ich język rodzinny jest językiem białoruskiem. Nie prostym, swoim, tutejszym
                        czy innym bzdurnym okeśleniem - a białoruskim. Oczywiście mówienie o kimś jako
                        o Białorusinie, Polaku lub Ukraińcu bez pytania go o opinię jest pewnym
                        nadużyciem często popełnianym na tym forum, szczególnie w dyskusjach
                        dotyczących narodowości na Podlasiu. No cóż, temat wybuchowy i gorący. I może
                        dlatego trzeba uważać. Myślę, że możemy w tym przypadku - i podobnych, mówić
                        wyłącznie o pochodzeniu etnicznym tych ludzi. A to nie zawsze równa się
                        świadomość narodowa. Zapoznanie tych ludzi z historią pewnie zmieniło by ich
                        świadomość, ale wcześniej nikt nie był tym zainteresowany. Dopiero teraz -
                        trochę późno - przyszedł czas na odkrywanie kart historii. Są jednostki, które
                        wbrew pewnym historycznym przyporządkowaniom Polak - Katolik, uznają się jednak
                        za Białorusinów. Ale gros z nich to świadomi Polacy. W dodatku w tzw "Mieście
                        Wielu Kultur" stanowiący najbardziej kościelno-szowinistyczną grupę. Mamy tu
                        oczywiście przykłady osób, których korzenie są tak splątane, że ciężko im
                        opowiedzieć się jednoznacznie kim są. Ale nie oszukujmy się - jest ich
                        niewiele. Podziały trwające od setek lat trwają do dziś - tak w sferze
                        pochodzenia etnicznego, religii, języka jak i cech uwarunkowanych powyższym.
                        Tak jak to gdzieś wcześniej zauważył mazur1. A z drugiej strony na Podlasiu
                        określenie "Białorusin" rzeczywiście nie jest z reguły porządane - kojarzy się
                        z zatwardziałym wyborcą byłego lidera w Sejmie, prawosławnym, i często fanem
                        prezydenta sąsiedniego państwa - czyli jednym słowem "obciach". I żeby ten
                        wizerunek zmienić - dużo pracy włożyć muszą sami Białorusini. Tak żeby korzenie
                        nie uwierały a Białystok stał się rzeczywiście wielokutlurowy a nie
                        monoetniczno-religijny, jak to się dzieje teraz.
                  • Gość: md Re: Warto być Polakiem? IP: *.csk.pl 05.09.05, 22:10
                    drobnostka??? za dużo powiedziane
            • Gość: md Re: Warto być Polakiem? IP: *.csk.pl 05.09.05, 22:08
              Tkac czy ty tak naprawdę myślisz w realu jak tutaj wypisujesz ???
              • Gość: Tkac Re: Warto być Polakiem? IP: *.csk.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 05.09.05, 22:23
                > Tkac czy ty tak naprawdę myślisz w realu jak tutaj wypisujesz ???

No pewnie, że tak samo. Nie jestem dwulicowy i nie mam rozdwojonej jaźni, by na
                forum i w realu mieć różne poglądy, no chyba, że czasami żartami wspominam w
                realnych rozmowach z Polakami o polskim patriotyzmie, którego u nich brak, bo
                jak można być polskim patriotą, oszukujac państwo i rodaków na każdym kroku we
                wszelki możliwy sposób, dbając tylko o własne interesy.
                A tak na marginesie, to wiadomo, że wielu Polaków z wielką chęcią stałaby się
                np. Niemcami czy Amerykanami z wiadomych również powodów.
                • Gość: md Re: Warto być Polakiem? IP: *.csk.pl 05.09.05, 22:27
                  jestę takim małym prowokatorem i tyle
                  a będąc Białorusinem i mieszkając w Polsce to już można oszukiwać państwo twoim
                  zdaniem??
                  • Gość: Tkac Re: Warto być Polakiem? IP: *.csk.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 05.09.05, 22:38

> jestę takim małym prowokatorem i tyle
                    > a będąc Białorusinem i mieszkając w Polsce to już można oszukiwać państwo
                    twoim zdaniem??

Zgodzę się, że małym.
                    Czy ja miałbym w jakiś sposób oszukiwać polskie państwo, podając w spisie
                    narodowosć białoruską i będąc we wszystkim lojalnym i uczciwym obywatelem? A
                    miłości do Polski i gotowości za nią umierać polska konstytucja nie wymaga.
                    • Gość: md Re: Warto być Polakiem? IP: *.csk.pl 06.09.05, 20:25
                      nie chodzi mi o to co wpisałeś w jakąś rubryczkę, bo jak to powtórzę po raz n-ty
                      g.. mnie to obchodzi;
                      odnieś się do tego co napisałeś: no chyba, że czasami żartami wspominam w
                      realnych rozmowach z Polakami o polskim patriotyzmie, którego u nich brak, bo
                      jak można być polskim patriotą, oszukujac państwo i rodaków na każdym kroku we
                      wszelki możliwy sposób, dbając tylko o własne interesy.
                      czyli Białorusin Tkac może oszukiwać państwo w którym żyje i myślę, że nie najgorzej
    • Gość: dada Re: (ks.) Jerzy Popiełuszko był Białorusinem IP: *.warta.pl / 195.149.64.* 05.09.05, 10:49
      Nikt z mieszkańców białostocczyzny nie może powiedziec ,że jest w 100%
      Polakiem,ze względu na wymieszanie się przez wieki róznych nacji, Tatarzy,
      Litwini, Białorusini, Rosjanie, Żydzi a nawet Niemcy. Nikt nie wie dokładnia
      jaka krew w nim płynie.Taka mieszanka krwi powinna storzyć ludzi mądrych. A to
      czytam jest tego zaprzeczeniem. Boli nmnie ten pełen napastliwości ton oraz
      niezrozumiały dla mnie temat do dyskusji.Pewnie nikt z Was nigdy nie bvył na
      mszy za Ojczyznę u Św.Stanisława Kostki. Gratluję samouwielbienia.
      • Gość: md Re: (ks.) Jerzy Popiełuszko był Białorusinem IP: *.csk.pl 05.09.05, 22:21
        tak jak słusznie Dada zauważyła na Podlasiu jest duże wymieszanie różnych
        narodów, co nie znaczy, że jeżeli jednostka typu Tkaca w celu wyróżnienia się
        spośród innych odkryje nagle swoją narodowość, preferencje seksualne czy
        upodobanie do kiszki ziemniaczanej i serów z Korycina, i wywiesi to jako swój
        manifest, z którym wszyscy muszą się zapoznać przed spotkaniem tak
        niepowtarzalnego człowieka, spowoduje, że padniemy przed nim na kolana i
        zawyjemy z zachwytu, bo co normalnego człowieka tak naprawdę obchodzi jakiej
        jest narodowości, z kim układa się do łóżka i co trawią soki żołądkowe
        niejakiego Tkaca
      • Gość: md Re: (ks.) Jerzy Popiełuszko był Białorusinem IP: *.csk.pl 05.09.05, 22:24
        i tak na marginesie, w 2 lata po śmierci ks.Jerzego jego matka brała w mojej
        miejscowości udział we mszy za ojczyznę i nie pamiętam, żeby na zakończenie
        mówiła inaczej niż po polsku
    • Gość: md Re: (ks.) Jerzy Popiełuszko był Białorusinem IP: *.csk.pl 05.09.05, 22:39
      Tkac: a stefana znasz, cwiguna zresztą, swojak ???
      • Gość: Tkac Re: (ks.) Jerzy Popiełuszko był Białorusinem IP: *.csk.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 05.09.05, 22:50
        Nie znam. Po nazwisku to jakby on i swojak.
        • Gość: md Re: (ks.) Jerzy Popiełuszko był Białorusinem IP: *.csk.pl 06.09.05, 20:29
          > Nie znam. Po nazwisku to jakby on i swojak.

no więc drogi Tkacu gdybym był takim małym prowokatorem jak ty to bym napisał:
          że dogadał się Żyd z Białorusinem i szkalują Polskę i Polaków, dejavu czy nie
          przypomina ci to czegoś z historii
          ale nie jestem taki i nie napiszę takiej prowokacji, bo uważam to za świństwo
          • Gość: Tkac Re: (ks.) Jerzy Popiełuszko był Białorusinem IP: *.csk.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 06.09.05, 20:44
            Już tutaj parę osób zauważyło, że posiadanie białoruskiego pochodzenia, tak jak
            Popiełuszko, nie powinno nikogo pomniejszać. Zamieszczenie fragmentu z NIE, w
            którym się o tym pisze, nie jest żadnym świństwem. Dzięki temu sporo osób
            dowiedziało się paru ciekawostek o rodzinie polskiego bohatera narodowego.
            • Gość: md Re: (ks.) Jerzy Popiełuszko był Białorusinem IP: *.csk.pl 06.09.05, 21:12
              ty chyba jesteś naprawdę uzależniny od tej swojej białoruskości, a czy ktoś
              gdzieś znalazł jakiś ślad w którym ks.Jerzy mówi, że nie jest Polakiem, w końcu
              zginął w obronie polskich ideałow i niepodległej ojczyzny Polski
              • Gość: Tkac Re: (ks.) Jerzy Popiełuszko był Białorusinem IP: *.csk.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 06.09.05, 21:43
                Może coś się kiedyś znajdzie. Wszyscy polscy obywatele są Polakami, ja również.
                Żyd Michnik też poważnie się narażał, walcząc o demokratyczną Polskę.
                • Gość: md Re: (ks.) Jerzy Popiełuszko był Białorusinem IP: *.csk.pl 06.09.05, 21:47
                  Tkac skup się przez chwilę
                  wydaje mi się, że jesteś Białorusinem mieszkającym w Polsce, a nie Polakiem, ale
                  co to za różnica
    • Gość: tutejszy Re: (ks.) Jerzy Popiełuszko był Białorusinem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.09.05, 13:51
      Niedługo sie pewnie dowiemy że Popiełuszko był prawosławny.
      • Gość: md Re: (ks.) Jerzy Popiełuszko był Białorusinem IP: *.csk.pl 06.09.05, 20:33
        według niektórych nawiedzonych przwdziwe nazwisko księdza Jerzego to nie
        Popiełuszko a popiełuszka (z małej litery celowo)
    • max39 ROTFL 06.09.05, 15:59
      Zaraz sie okaze ze wszyscy Polacy to Bialorusini :))))))))))))))))
      • Gość: Tkac Re: ROTFL IP: *.csk.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 06.09.05, 16:31
        max39 napisał:

> Zaraz sie okaze ze wszyscy Polacy to Bialorusini :))))))))))))))))

Ja nie będę przekonywał nikogo o białoruskości Wałęsy czy Wojtyły, bo nie mam
        żadnych takich informacji.
        A czy czasami wszyscy Białorusini nie są Polakami, zarówno na zachodniej jak i
        na wschodniej Białorusi? Przecież na zachodniej była 20 tat Polska, na
        wschodniej podobno też do rozbiorów Rzeczpospolitej Obojga Narodów czyli dla
        niektórych Polski.
        • Gość: md Re: ROTFL IP: *.csk.pl 06.09.05, 20:37
          a czy mieszkańcy dzisiejszego państwa Białoruś uważają się za Białorusinów?
          • Gość: Tkac Re: ROTFL IP: *.csk.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 06.09.05, 21:01

> a czy mieszkańcy dzisiejszego państwa Białoruś uważają się za Białorusinów?

A dlaczego nie mieliby za takich się uważać? Oczywiście są i tam mniejszości
            narodowe i to spora liczba, w tym również Polaków, głownie na
            Grodzieńszczyźnie, a więc są to Białorusini "polskiego" pochodzenia z rusińskim
            rodowodem.

www.wspolnota-polska.org.pl/index.php?id=pwko01
            • Gość: Z.P. Re: ROTFL IP: *.elpos.net 06.09.05, 21:36
              Lubisz Tkacu tak z Polakami pogawędzić?
            • Gość: md Re: ROTFL IP: *.csk.pl 06.09.05, 21:44
              drogi Tkacu chyba już pisałem, że swego czasu w latach 90-tych trochę mogę nawet
              powiedzieć, że mieszkałem na Białorusi, i ten okres wspominam dosyć miło, a to z
              tego powodu, że spotkałem tam Białorusinów, Rosjan, Żydów, Polaków, Ukraińców,
              Niemców, Finów, Szwedów, Holendrów i czort wie kogo jeszcze, a miło wspominam
              ten czas ponieważ nikt na dzień dobry nie mówił o swoim pochodzeniu, w czasie
              obcowania z tymi ludźmi po prostu okazywało się kto co sobą prezentuje; myślę,
              że gdybym dzisiaj musiał poprosić o pomoc kogokolwiek kogo znam z mieszkańców
              Grodna, Lidy ,Wołkowyska, Brześcia czy Mińska przyjeliby mnie z naszą znaną
              wschodnią gościnnością; wszyscy (lub prawie) byli bardzo serdeczni, a
              szczególnie ci którzy byli mieszkańcami państwa Białoruś, i nie różniło nas
              nigdy kto w jakim języku rozmawia
              na tym tle jako anegdotę wspominam spotkanie ze studentką filologii na
              uniwersytecie w Mińsku, której na prośbę matki zawieźliśmy parę dolarów na
              życie, a która to osoba pochądząca spod Hajnówki rozmawiała z nami w języku
              białoruskim i było to jedyna osoba spotkana przeze mnie w państwie Białoruś,
              która rozmawiała w tym języku; myślę, że świadczy to również o skrajnym, można
              powiedzieć szowinistycznym pojmowaniu swojej białoruskości przez osoby
              pochodzenia białoruskiego, a zamieszkujące Polskę
              • Gość: erka Re: ROTFL IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.09.05, 23:15
                Szowinistka bo rozmawiała po bioałorusku? Bardzo ciekawe
                • Gość: md Re: ROTFL IP: 212.160.195.* 07.09.05, 11:57
                  moim zdaniem tak, ponieważ wiedziała dokładnie kto do niej przyjechał, a po
                  polsku rozmawiać nie zapomniała i porozumienie się w tym języku byłoby o wiele
                  łatwiejsze
              • romanpidlaszuk Re: ROTFL 07.09.05, 18:51
                na tym tle jako anegdotę wspominam spotkanie ze studentką filologii na
                uniwersytecie w Mińsku, której na prośbę matki zawieźliśmy parę dolarów na
                życie, a która to osoba pochądząca spod Hajnówki rozmawiała z nami w języku
                białoruskim i było to jedyna osoba spotkana przeze mnie w państwie Białoruś,
                która rozmawiała w tym języku
                --------------------------------------------------------------------------------
                a jeszcze pewnie pikanerii dodaje fakt,ze skoro pochodzila spod Hajnowki to o
                ile nie pochodzi z okolic Bialowiezy lub Narewki to ma pochodzenie ukrainskie a
                nie bialoruskie,no coz- mowia,ze najbardziej prawdziwi sa konwertyci..;)

P.S.
                W calej tej dyskusji uwazam ze Tkac ma racje i nie glosi jej przeciwko komus-
                Polsce,Polakom czy spolonizowanym Bialorusinom z Sokolszczyzny ale to co mowi o
                pochodzeniu tamtejszej ludnosci jest po prostu prawda i prawdy w dobie wolnosci
                slowa i demokracji a jeszcze dodatkowo rewolucji w technologii komunikacji
                (patrz internet)nie da sie ukryc.I uwazam,ze prawde wszyscy musimy uznac gdyz
                na ukrywanie prawdy w sytuacji j/w naprawde szkoda czasu,na nieprawdzie nie da
                sie nic zbudowac,ZSRR budowano na nieprawdzie i wiadomo co z tego wyszlo.
                Moim zdaniem trzeba uznac prawde i isc do przodu,rozwiazywac biezace i
                dlugofalowe problemy mieszkancow Podlasia.
                Pozdrawiam dyskutantow!
    • Gość: Tkac Re: (ks.) Jerzy Popiełuszko był Białorusinem IP: *.csk.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 10.09.05, 07:46
      Nasze tysiąc lat. Z Sokratem Janowiczem rozmawia Jerzy Chmielewski, Orthdruk,
      Białystok 2000, 180 s

"– Na kartach historii i kultury naszego narodu trwale i znacząco zapisało się
      wielu katolików. Ale to było pół wieku i więcej temu. U nas rekrutowali się oni
      najczęściej z Sokólszczyzny, jak np. Uładzisłau Kazłouszczyk z Zalesia k.
      Sokółki. To region, zgodnie uznany przez lingwistów i badaczy dialektów jako
      białoruskojęzyczny. I chociaż jeszcze dziś wielu tamtejszych mieszkańców
      rozmawia „po prostu” (potocznie tak określają – od stuleci – swój język), to
      narodowo prawie wszyscy samookreślają się jako Polacy. Pochodzący stamtąd
      Męczennik Solidarności, ksiądz Jerzy Popiełuszko w dzieciństwie także
      rozmawiał „po prostu”, co w wierszu o nim podkreślił nieżyjący już polski poeta
      i pisarz Wiktor Woroszylski. W Polsce takie fakty się przemilcza. Dlaczego?

– Przemilczanie, o jakim wspomina Pan, Panie Jurku, jest wprost lustrzanym
      odbiciem stereotypu Polak – katolik (jeśli katolik, to Polak). To, że ksiądz
      Jerzy (Popiełuszko) gadał w dzieciństwie po rusku, czyli po białorusku,
      tłumaczy się brutalnie prosto: bo kiedyś ponoć car tak przymusił miejscowy lud.
      Są jeszcze bardziej oszałamiające bajki dla prostaczków: prawosławni pojawili
      się tutaj dlatego, że car – psia jucha! – ich naprzywoził był... "

autary.iig.pl/janowicz/kn_tysiac3.htm
      • Gość: md Re: (ks.) Jerzy Popiełuszko był Białorusinem IP: 212.160.195.* 12.09.05, 14:44
        i to jest cały Pan Sokrat Janowicz z jego retoryką
        "prostaczki" czytaj polaczki
        smutne i tyle
        • Gość: Tkac Re: (ks.) Jerzy Popiełuszko był Białorusinem IP: *.csk.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 12.09.05, 19:53
          Ja bym nie utożsamiał jego "prostaczków" z "polaczkami". A dziwi mnie to, że
          ten trzeźwo myślący Białorusin uznaje za bezpodstawną i ośmiesza działalność
          Ukraińców między Bugiem i Narwią. A sam nic nie robi (albo mało), by rozbudzić
          białoruską świadomość narodową u siebie, na Sokólszczyźnie, wśród swoich
          sąsiadów, zarówno białoruskomownych katolików jak prawosławnych.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka