Dodaj do ulubionych

A ZDiK kombinuje, jak zlikwidować linie tramwajowe

IP: *.os.kn.pl 25.05.04, 09:10
wroclaw.naszemiasto.pl/wydarzenia/368298.html
"Konstrukcje niedostosowane do dużego ruchu mają także ponad stuletnie mosty
Piaskowy i Młyńskie łączące wyspy Odrzańskie z lądem.

- W przyszłości, gdy zostanie wyremontowana ulica Grodzka, wycofamy z nich
tramwaje. Te mosty powinny być przeznaczone bardziej dla ruchu
turystycznego - twierdzi Ewa Mazur.

Paradoksalnie stare mosty mają się często lepiej od konstrukcji
powojennych. - Owszem ciężkie tramwaje i ciężarówki dają się we znaki
pomostom, ale konstrukcja nośna spisuje się dobrze. Kiedyś projektowano
przeprawy tak, by wytrzymały przejście tłumu pieszych - wyjaśnia prof.
Biliszczuk. "

Niestety niektórzy nie słuchają lepiej wykształconych od siebie i proponują
dość idiotyczne rozwiązania. No, ale to jest powojenny Wrocław, tutaj się
tylko likwiduje linie i tory tramwajowe.

A torowisko na wyspie Piaskowej należy do jednego z najnowocześniejszych na
świecie. Może jednak ktoś się opamięta.
Obserwuj wątek
    • Gość: FAkir Re: A ZDiK kombinuje, jak zlikwidować linie tramw IP: 195.117.40.* 25.05.04, 10:38
      Tak absurdalnego pomyslu dawno nie słyszalem. Przeciez jest to jeden z
      najważniejszych ciągów komunikacyjnych i puszczenie tramów przez Szewską tego
      nie zastąpi. Korzystają z tego tłumy studentów (AWF-akademiki-UW-AE np)klienci
      Galerii Domikańskiej, Dw. PKP i PKS..., kiepską alternatywą jest piesze
      dochodzenie do części z tych obiektów, czy wydłużanie przejazdu tramwajem z
      powodu okrężnej trasy. LEPSZYM POMYSŁEM JEST CAŁKOWITE ZAMKNIĘCIe RUCHU
      SAMOCHODOWEGO NA W/W MOSTACH!!! Ale idea ciągów tramwajowo -pieszych jakoś w
      tym pięknym przecież mieście nie może sie przebić.
      • smi Re: A ZDiK kombinuje, jak zlikwidować linie tramw 25.05.04, 11:48
        Szewska nie będzie mogła zastąpić ciągu Dominikański - Wyspa Piasek - Bema,
        ponieważ na początku próbowano zlikwidować tramwaj, a potem zgodzono się na
        pozostawienie tramwaju tylko w jedną stronę.
        Ale tak na poważnie, to we Wrocławiu jakby ograniczano rolę KZ, szczególnie
        tramwajowej KZ. Co widać chociażby na skrzyżowaniach z sygnalizacją świetlną,
        gdzie samochody mają dłuższe cykle, a tramwaj musi odczekać jeden cykl, by móc
        ruszyć dalej ..
        Ale takich przykładów można by mnożyć ... :P
        • Gość: FAkir Re: A ZDiK kombinuje, jak zlikwidować linie tramw IP: 195.117.40.* 25.05.04, 12:29
          > Szewska nie będzie mogła zastąpić ciągu Dominikański - Wyspa Piasek - Bema,
          > ponieważ na początku próbowano zlikwidować tramwaj, a potem zgodzono się na
          > pozostawienie tramwaju tylko w jedną stronę.
          Decyzja (chyba?) w tym wypadku do konca nie zapadła, ale to inny temat

> jakby ograniczano rolę KZ, szczególnie
          > tramwajowej KZ. Co widać chociażby na skrzyżowaniach z sygnalizacją świetlną,
          > gdzie samochody mają dłuższe cykle, a tramwaj musi odczekać jeden cykl, by móc
          > ruszyć dalej ..

nie mówiąc o skandalicznej podwyżce cen biletów okresowych, czyli uderzanie po
          kieszeni tych klietów komunikacji miekskiej, którzy są jej satlymi klientami.
          Dekadówki w dużej częsci kupują osoby dojęzdzające do pracy, szkół, uczelni,.
          Ciekawe czy ktos zrobil symulacje ile z osób z tego grona przesiądzie sie na
          samochody, rowery lub zacznie wręcz jeździc na gapę... Wystarczy policzyc
          prawdopodobieństwo złapania za jazde bez biletu i koszt biletów w ciągu miesiąca
          Z moich obserwacji (1 kanarek na 2-3 miesiące) wniosek nasuwa sie jeden.
          niestety smutnu dla KM w tym mieście...
        • svarte_sjel Re: A ZDiK kombinuje, jak zlikwidować linie tramw 25.05.04, 13:22
          smi napisał:
          > Ale tak na poważnie, to we Wrocławiu jakby ograniczano rolę KZ, szczególnie
          > tramwajowej KZ. Co widać chociażby na skrzyżowaniach z sygnalizacją świetlną,
          [...]

A to wszystko przy obowiązujących strategiach rozwoju, politykach
          transportowych, politykach ekologicznych itd.
          • smi Re: A ZDiK kombinuje, jak zlikwidować linie tramw 25.05.04, 13:55
            Wyspy Piaskowe maiły być ciągiem pieszo-tramwajowym, a obecnie ZDiK lansuje
            ciąg pieszo-samochodowy ...
            • Gość: bebriao Re: A ZDiK kombinuje, jak zlikwidowac linie tramw IP: *.t8.ds.pwr.wroc.pl 25.05.04, 16:58
              ich pojebalo jak lato z radiem. Dla mnie w to jacys debile. I mowie to z cala odopowiedzialnoscia.
          • woo-cash Re: A ZDiK kombinuje, jak zlikwidować linie tramw 27.05.04, 21:16
            svarte_sjel napisał:

> A to wszystko przy obowiązujących strategiach rozwoju, politykach
            > transportowych, politykach ekologicznych itd.
      • svarte_sjel Re: A ZDiK kombinuje, jak zlikwidować linie tramw 26.05.04, 10:02
        Gość portalu: FAkir napisał(a):
        > powodu okrężnej trasy. LEPSZYM POMYSŁEM JEST CAŁKOWITE ZAMKNIĘCIe RUCHU
        > SAMOCHODOWEGO NA W/W MOSTACH!!! Ale idea ciągów tramwajowo -pieszych jakoś w

One już kiedyś były dla blachosmrodów zamknięte... Czyli się dało.
    • Gość: kotbehemot Re: A ZDiK kombinuje, jak zlikwidować linie tramw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.04, 18:31
      Jak mozna zlikwidowac torowisko na tych mostach?!?!?!?! Przeciez to jakis obłed!!!

MOZE BY TAK JAKAS MALA MEJLOWA AKCJA PROSTESTACYJNA?
      • leo19 Re: A ZDiK kombinuje, jak zlikwidować linie tramw 25.05.04, 19:21
        Gość portalu: kotbehemot napisał(a):

> Jak mozna zlikwidowac torowisko na tych mostach?!?!?!?! Przeciez to jakis
        obłed
        > !!!
        >
        >
        >
        > MOZE BY TAK JAKAS MALA MEJLOWA AKCJA PROSTESTACYJNA?

Dobry pomysł. Najwyższy czas zdecydowanie i jednomyślnie pokazać ZDiK-owi, co
        sądzimy o jego coraz absurdalniejszych pomysłach.
        • luka182 Re: A ZDiK kombinuje, jak zlikwidować linie tramw 25.05.04, 19:38

> > MOZE BY TAK JAKAS MALA MEJLOWA AKCJA PROSTESTACYJNA?
          >
          > Dobry pomysł. Najwyższy czas zdecydowanie i jednomyślnie pokazać ZDiK-owi, co
          > sądzimy o jego coraz absurdalniejszych pomysłach.

Taki mały protest, malutka petycja by była wskazana. Zawrzeć w niej to, co nam
          sie najbardziej nie podoba w działalności ZDiKu.. Tylko potem popisów troszke
          zebrać. Może się opamiętają...
    • Gość: kotbehemot List do ZDiK? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.04, 20:55
      Moze ktos z nas zredaguje list do ZDiK ktory pozniej masowo bedzimy mogli wysylac? Ja moge to zrobic ale niestety dopiero jutro/pojutrze (moze ktos wczesniej??) bo wczesniej nie mam czasu. Poza tym dobrze by bylo gdyby cos tez w liscie napisal ktos z tramwajowych ekspertow [ja nim nie jestem;) mimo to kocham tramwaje:)].

Tak jak mowie, ja moge zrobic to jutro/pojutrze a pozniej mozemy mejlbombowac ZDiK az do uzyskania odpowiedzi.. Moze ktos zrobi to wczesniej/lepiej?
      • pluto10 Re: List do ZDiK? 25.05.04, 21:24
        Dajcie znać kiedy i też będę mjlbombować.
        ------------------------------------------------
        Zapraszam na moje forum prywatne.
        Radio Maryja,woj.Dolnośląskie.
        pluto10
        • smi Re: List do ZDiK? 26.05.04, 08:00
          Tak naprawdę to wszystko rozbija się o pieniądze. O wiele łatwiej jest
          zmodernizować samą jezdnię, czy przebudować skrzyżowanie, niż zrobić to samo,
          ale z torowiskiem tramwajowym :-)
          • Gość: FAkir Re: List do ZDiK? IP: 195.117.40.* 26.05.04, 08:41
            Tylko jedno pytanie? Są pieniądze na remonty i budowe, czy zakup taboru w
            Krakowie, Poznaniu, Elblagu,a u nas? Jakoś nie wydaje mi się, by te miasta były
            zasobniejsze w kase od Wrocławia?
          • timmy1 Re: List do ZDiK? 26.05.04, 10:57
            smi napisał:

> Tak naprawdę to wszystko rozbija się o pieniądze. O wiele łatwiej jest
            > zmodernizować samą jezdnię, czy przebudować skrzyżowanie, niż zrobić to samo,
            > ale z torowiskiem tramwajowym :-)

Dla naszych drogowców to jest wręcz nie do wykonania, wystarczy spojrzeć na
            ciągłe remonty tych samych rozjazdów torowisk. W sumie za ten stan rzeczy
            odpowiada Zdik ogłaszając w swoich przetargach jedno kryterium - 100% cena. Nic
            dziwnego że nasze remonty to prowizorka. A jest takie powiedzenie że biednego
            nie stać na tanie buty.
    • timmy1 Re: A ZDiK kombinuje, jak zlikwidować linie tramw 26.05.04, 10:49

> - W przyszłości, gdy zostanie wyremontowana ulica Grodzka, wycofamy z nich
      > tramwaje. Te mosty powinny być przeznaczone bardziej dla ruchu
      > turystycznego - twierdzi Ewa Mazur.

BRAWO!!!!!!! To od razu z Piaskowej też zróbmy deptak pełen turystów, bo żadna
      linia tam nie będzie miała najmniejszego sensu. Wszędzie zróbmy deptaki dla
      turystów, bo miasto ma być dla nich, przecież oni wszędzie na pieszo mogą.
      tramwaje zostawmy tylko na jedynie słusznej ulicy w centrum jaką jest
      Kazimierza Wlk.

Pozdrawiam "inteligencję" Zdikowską.
    • Gość: Andy Re: A ZDiK kombinuje, jak zlikwidować linie tramw IP: *.wroclaw.mm.pl 26.05.04, 11:31
      Jesli torowisko na Piasku jest jednym z najnowoczesniejszych we Wrocku, albo i
      w świecie, to ja nie chcę żadnych torowisk. Ten argument mnie ostatecznie
      przekonal
      Andy
      • smi Re: A ZDiK kombinuje, jak zlikwidować linie tramw 26.05.04, 11:48
        Akurat odcinek torowiska pomiędzy mostami należy do najnowocześniejszych na
        świecie :-) Jedynie na mostach wymaga modernizacji :-)
      • svarte_sjel Re: A ZDiK kombinuje, jak zlikwidować linie tramw 26.05.04, 13:43
        Gość portalu: Andy napisał(a):
        > Jesli torowisko na Piasku jest jednym z najnowoczesniejszych we Wrocku, albo
        i
        > w świecie, to ja nie chcę żadnych torowisk. Ten argument mnie ostatecznie

A co ci się w nim robaczku nie podoba?
        • Gość: andy Re: A ZDiK kombinuje, jak zlikwidować linie tramw IP: *.fonet.pl / *.crowley.pl 26.05.04, 20:25
          svarte_sjel, mój ty pieseczku słodki,
          nie podoba mi się, gdyż ilekroć tamtędy przechodzę i przy okazji przejeżdża
          tramwaj, huk jest straszliwy. Od nowoczesnego torowiska oczekuję wytłumienia
          hałasu. Ty nie, piesek?
          Przypominam, że hałas jest zmorą współczesnych miast i pod tym względem
          autobusy są bezwzględnie lepsze. Czy tak nie jest?
          Pozdrawiam pieska.

Andy
          • perian_me Re: A ZDiK kombinuje, jak zlikwidować linie tramw 26.05.04, 23:08
            Gość portalu: andy napisał(a):

> Przypominam, że hałas jest zmorą współczesnych miast i pod tym względem
            > autobusy są bezwzględnie lepsze. Czy tak nie jest?

To stań sobie koło autobusu, który rusza z przystanku, polecam szczególnie M11.
            • embriao Re: A ZDiK kombinuje, jak zlikwidowac linie tramw 27.05.04, 00:54
              Ja jeszcze polecam postanie kolo TIRa lub innej ciezarowki.
              • smi Re: A ZDiK kombinuje, jak zlikwidowac linie tramw 27.05.04, 07:58
                Wyeksploatowany tramwaj jest szczególnie "głośny" przy "cichym" Volvo 7000
                (7000A) na wrocławskich "równych" ulicach :P
          • svarte_sjel Re: A ZDiK kombinuje, jak zlikwidować linie tramw 27.05.04, 10:50
            > nie podoba mi się, gdyż ilekroć tamtędy przechodzę i przy okazji przejeżdża
            > tramwaj, huk jest straszliwy. Od nowoczesnego torowiska oczekuję wytłumienia

Może masz coś ze słuchem? Albo nie wiesz gdzie jest Piasek?

Bo na Św. Jadwigi jest baaardzo dobre wytłumienie.
            • bystrzak2000 Re: A ZDiK kombinuje, jak zlikwidować linie tramw 27.05.04, 15:44
              svarte_sjel napisał:

> Gość portalu: andy napisał(a):
              > > nie podoba mi się, gdyż ilekroć tamtędy przechodzę i przy okazji przejeżdż
              > a
              > > tramwaj, huk jest straszliwy. Od nowoczesnego torowiska oczekuję wytłumien
              > ia
              >
              > Może masz coś ze słuchem? Albo nie wiesz gdzie jest Piasek?
              >
              > Bo na Św. Jadwigi jest baaardzo dobre wytłumienie.

Święta racja. To jest jedno z niewielu bardzo dobrych torowisk we Wrocku.
          • woo-cash Re: A ZDiK kombinuje, jak zlikwidować linie tramw 27.05.04, 21:24

> Przypominam, że hałas jest zmorą współczesnych miast i pod tym względem
            > autobusy są bezwzględnie lepsze. Czy tak nie jest?

Torowiska na piasku były specjalnie wytłumione pod względem drgań (i tym samym
            hałasu) ze względu na okoliczną, zabytkową zabudowę. To był, o ile dobrze
            pamiętam, warunek dopuszczenia ruchu tramwajowego w ogóle na tym odcinku.

Pozdrawiam,
            Woo
            [któremu znacznie bliżej na Piasek, niż na Przyjaźni].
            • smi Re: A ZDiK kombinuje, jak zlikwidować linie tramw 28.05.04, 08:38
              Sazczególnie "cichutkie" są automaty podczas ruszania z przystanków (patrz
              Volvo B10B) :P
              • Gość: perian Re: A ZDiK kombinuje, jak zlikwidować linie tramw IP: *.os.kn.pl 28.05.04, 11:15
                Ja bym jednak obstawiał M121M

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka