angrusz 25.12.06, 13:55 Czy wypłaty emerytur z ZUS mogą byc takie jeśli składki nie wystarczają . Dopłaty z ZUS ok 24 mld w 2007 . Czy moralne jest dalsze zadłużanie kraju i zostawianie długów do spłaty wnukom ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
radioaktywny Re: Czy starsze pokolenie wygrywa z młodszym 25.12.06, 14:34 A jak myślisz, na co szły składki dzisiejszych emerytów, gdy byli jeszcze w wieku produkcyjnym? Oczywiście tak jak i dziś szły na emerytury starszych, renty, i inne świadczenia socjalne. To jest jak łańcuszek św. Antoniego - nie możesz tego przerwać, naruszyć status quo bo my w przyszłości będziemy tak samo potraktowani - jak wyeksploatowane śmiecie. Ewolucyjna reforma była wdrażana w tzw. IIIRP, tzw. filary, fundusze, konta. Potrzebna była jedynie konsekwencja we wdrażaniu dalszych rozwiązań. W IVRP mamy gwałtowny zwrot do tyłu i bolszewickie "wszystkim po równo" oraz "Żołądki mamy takie same". Wszystko to oblewa sie sosem z nienawiści i napuszczania na siebie ludzi. Podsumowując: to nie emeryci są winni katastrofalnej sytuacji ZUS, a upośledzenie umysłowe polityków. Odpowiedz Link Zgłoś
angrusz Re: Czy starsze pokolenie wygrywa z młodszym 25.12.06, 17:53 Ten poziom dyskusji mi nie odpowiada. trzeba miec wiedzę !! Sprawdź ile było emerytów w latach 70 tych i jak były obciązone pensje składkami emerytalnymi. Poza tym dla banków umowa międzypokoleniowa w Polsce jest naszym wewnętrzym problemem a oni będą żądać wspłaty i długów i odestek bez względu na poziom emerytur i narzekania na polityków czy emerytów Odpowiedz Link Zgłoś
bart_step Re: Czy starsze pokolenie wygrywa z młodszym 26.12.06, 10:35 ehhehehehhe, wskaźniki finansowe z lat 70, oh, aż się łezka w oku kręci. Odpowiedz Link Zgłoś
kiwaczek11 Re: Czy starsze pokolenie wygrywa z młodszym 25.02.07, 10:59 >Oczywiście tak jak i dziś szły na emerytury starszych, renty, i inne >świadczenia >socjalne. To jest jak łańcuszek św. Antoniego - nie możesz tego przerwać, >naruszyć status quo bo my w przyszłości będziemy tak samo potraktowani - jak >wyeksploatowane śmiecie jest tu pewna logiczna niezgodność, którą nota bene sam próbowałem wyjaśnić sięgając do historii ZUSu, ale bez większego skutku. Gdyby w tym łańcuszkurzeczywiscie tak było, ze młodsze pokolenie składa się na emerytury starszego, to dochodząc do początku łańcuszka stwierdzimy, ze albo jedno pokolenie dostało emerytury za friko, albo jedno pokolenie odprowadziło składki nie mając z tego żadnej emerytury. Jeśli wiec rzeczywiście młodzi składają sie na starych, oznacza to , że ktos za..bał składkę całego pokolenia! Moze jakies sprostowania...? Odpowiedz Link Zgłoś
angrusz2 Re: Czy starsze pokolenie wygrywa z młodszym 26.02.07, 15:23 Oczywiście, że masz rację . Składek nie płacili za czasów Bismacka gdy wprowadził emerytury Ale to było ąskie grono ludzi . Potem toi się poszerzało bo przemysł się rozwijał I składek wystarczało bo emwryci nie żyli długo . Teraz trend się odwrócił . Coraz mniej jest pracujących a emeryci żyją coraz dłużej i składek brakuje. I ten problem będzie narastał. To wyż z lat 50 za niedługo pójdzie na emerytury . Ale tez i nie masz racji . Bo od 1999r część składki jest wpłacana do OFE na moje i tylko moje konto aby pomnażać tylko dla mnie .To jest ok 40 proc. Reszta jest w ZUSie Jak zwykle. Ale już zlikwodowano taka patologie jaka kiedyś była, ze emeryturę naliczano od zarobków z ostatniego roku. I taki " delikwent ' dostawał max podwyżki , premie i nagrody. Ale tylko przez rok. Potem problemem musiał zająć się ZUS. W ten sposób niektórzy mieli spore emerytury chociaż na nie niezapracowali składkami. To sie sńczyło . Ale problemów z ZUSem będzie więcej bo z budżetu już niedługo nie da się dopłacać do braków w kasie ZUS. Odpowiedz Link Zgłoś
angrusz2 Re: Czy starsze pokolenie wygrywa z młodszym 27.02.07, 21:27 Czy wszyscy wyjechali ?? Odpowiedz Link Zgłoś
aaa202 Tak, dziadek zawsze mi dokładał w szachy, 25.12.06, 18:00 nawet po drugim wylewie. ZUS kasę marnotrawi - wystarczy porównać wyniki OFE i ZUSu. Dlatego proponuję - dopóki jesteśmy młodzi dbajmy sami o godność o dostatek własnej starości. Odpowiedz Link Zgłoś
huann Re: Tak, dziadek zawsze mi dokładał w szachy, 25.12.06, 18:07 właśnie wygrałem 8 razy z rzędu w internetowe warcaby na poziomie początkującym ;p Odpowiedz Link Zgłoś
longeta Re: Tak, dziadek zawsze mi dokładał w szachy, 25.12.06, 20:16 huann napisał: > właśnie wygrałem 8 razy z rzędu w internetowe warcaby na poziomie początkującym > ;p To zagraj ze mna;-) Odpowiedz Link Zgłoś
huann Re: Tak, dziadek zawsze mi dokładał w szachy, 26.12.06, 16:41 chętnie :) ze Szprotą zremisowałem wczoraj wieczorem 2:2. tylko jak? może na szprotokaniu na peronie? :> Odpowiedz Link Zgłoś
julka571 Częstochowa 25.12.06, 18:00 Angrusz przegrał w dyskusji na ten temat na forum częstochowskim. On jednak jest przekonany, że ma rację i myśli, że w Łodzi znajdzie poparcie. Teraz to już mi go żal :(( Odpowiedz Link Zgłoś
lavinka Re: Częstochowa 25.12.06, 19:43 A, to taki podró-żujący frustrat ? ;-) lav Odpowiedz Link Zgłoś
julka571 lavinka trafiłaś idealnie 26.12.06, 10:15 Przykro mi to pisać, ale jest to nauczyciel i ... przegrany w ostatnich wyborach Odpowiedz Link Zgłoś
radioaktywny Re: Czy jest moralnie długi zostawiać wnukom ? 27.12.06, 15:35 angrusz napisał: > NIE Zacznij od siebie, jak już uzbierasz na SWOJE pieniądze na SWOJĄ emeryturę będziesz mógł uszczęśliwiać innych, na razie bezsensownie bijesz pianę śmiecąc na forum. Odpowiedz Link Zgłoś
nakole Re: Czy jest moralnie długi zostawiać wnukom ? 27.12.06, 17:16 A dlaczego nie? Zawsze możesz zrzec się przyjęcia takiego spadku. Pończocha. Odpowiedz Link Zgłoś
big_news Re: Czy starsze pokolenie wygrywa z młodszym 27.12.06, 15:57 Szanowny kolego! A czy kolega spłacił już tych aktualnych emerytów za swoje pieluchy, grzechotki, zabawki, książeczki, podręczniki, całą szkolną wyprawkę, ubranka, pomoce naukowe, czesne, i wieloletnie darmowe żarcie wreszcie?! Czy kolega zwrócił już za zszarpane nerwy, nieprzespane noce, zmarnowane urlopy i popsute sylwestry? Chociaż wygląda na to, że kolega skończył edukację na bardzo niskim poziomie, to i nakłady na kolegi edukację pewnie nie były zanadto wysokie. O poczuciu solidarności społecznej, o zrozumieniu seniorów, w tym wypadku raczej nie może być mowy. Kiedyś kolego doczekasz starości (oby). Proś Opatrzność, żeby "za Twoich" czasów jakiś młodziak nie przekuł w realia podobne do Twoich pomysły. Bo wtedy zostanie Ci tylko zwiedzanie okolicznych pergoli. Niech Ci się nie zdaje, że rzeczywiście zdołasz odłożyć na grubaśną emeryturkę. No i spłać wpierw to, co w Ciebie zainwestowano! Inaczej nie masz żadnego prawa czegokolwiek się domagać. Odpowiedz Link Zgłoś
son_of_the_big_news Re: Czy starsze pokolenie wygrywa z młodszym 27.12.06, 16:48 big_news napisał: > Szanowny kolego! A czy kolega spłacił już tych aktualnych emerytów za swoje > pieluchy, grzechotki, zabawki, książeczki, podręczniki, całą szkolną wyprawkę, > ubranka, pomoce naukowe, czesne, i wieloletnie darmowe żarcie wreszcie?! Czy > kolega zwrócił już za zszarpane nerwy, nieprzespane noce, zmarnowane urlopy i > popsute sylwestry? Chociaż wygląda na to, że kolega skończył edukację na bardzo > niskim poziomie, to i nakłady na kolegi edukację pewnie nie były zanadto > wysokie. O poczuciu solidarności społecznej, o zrozumieniu seniorów, w tym > wypadku raczej nie może być mowy. Kiedyś kolego doczekasz starości (oby). Proś > Opatrzność, żeby "za Twoich" czasów jakiś młodziak nie przekuł w realia podobne > do Twoich pomysły. Bo wtedy zostanie Ci tylko zwiedzanie okolicznych pergoli. > Niech Ci się nie zdaje, że rzeczywiście zdołasz odłożyć na grubaśną emeryturkę. > No i spłać wpierw to, co w Ciebie zainwestowano! Inaczej nie masz żadnego prawa > czegokolwiek się domagać. A czy mnie zostało darowane, Tatuśku? Odpowiedz Link Zgłoś
big_news Re: Czy starsze pokolenie wygrywa z młodszym 27.12.06, 18:26 Się zastanowię;) Odpowiedz Link Zgłoś
ojojoj1 Re: Czy starsze pokolenie wygrywa z młodszym 27.12.06, 20:13 Tak sie sklada, że spoczywa na mnie obowiązek rentowy wobec moich rodziców w sytuacji gdyby sobie nie radzili, podobnie jak ja sobie nie radziłem bedąc szczylem. Nikt inny z tych seniorów, z ktorymi mam się zdaniem szanownego kolegi solidaryzować społecznie, nie łożył na moje utrzymanie. Więc... Sztandar wyprowadzić szanowny kolego. Odpowiedz Link Zgłoś
angrusz Re: Czy starsze pokolenie wygrywa z młodszym 27.12.06, 20:32 Alez o czym wy mówicie. To nie chodzi o jakieś moje prywatne sprawy , moja czy kogos emeryturę . Chodzi o to , ze za niedługo zgloszą się bank po wykup obligacji wraz z odsetkami i ich nie będzie obchodzic czy ja czy ty będziesz miał "godną " czi " głodną " emeryture . Banki zgłoszą się do rządu i jesli on nie będzie płacił to spotka Polske los Argentyny w 2001 r. To nie dociera do niektórych , widzą tylko czubek nosa a w ogóle nie potrafia myslec ogólnie - ogólnokrajowo . Odpowiedz Link Zgłoś
big_news Re: Czy starsze pokolenie wygrywa z młodszym 28.12.06, 11:35 Jeżeli ktoś nie potrafi "myslec ogólnie - ogólnokrajowo", to przede wszystkim wszyscy ci, którzy na początku lat dziewięćdziesiątych bronili własną piersią przywileji komuchów i służb mundurowych. Policz sobie ile to szmalu poszło na tych "utrwalaczy władzy ludowej" przez te naście lat. W tej rzekomo wolnej Polsce sekowani przez dziesiąciolecia mają głodowe emerytury, a ich oprawcy opływają w luksusy. Gdyby nie pan Michnik (gorący orędownik "wybaczania") oraz jego poplecznicy, to zarówno skarb państwa byłby zdecydowanie zasobniejszy, jak i sprawiedliwości stałaby się choć częściowa zadość. Szukaj tam gdzie należy, a nie tam gdzie nic nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
iszkariota Sie tak zastanawiam 29.12.06, 15:46 Co szanowny big_news miał na myśli pisząc nie do końca przemyślany tekst (wolę tak myśleć, bowiem jeśli był to intelektualny wytrysk to żle świadczy o autorze). > Jeżeli ktoś nie potrafi "myslec ogólnie - ogólnokrajowo", to przede wszystkim > wszyscy ci, którzy na początku lat dziewięćdziesiątych bronili własną piersią > przywileji komuchów i służb mundurowych. Policz sobie ile to szmalu poszło na > tych "utrwalaczy władzy ludowej" Uzasadnienie: Utrwalaczami władzy ludowej w mniemaniu big_newsa należy jak sądzę nazwać: - żołnierzy wojska polskiego utworzonego w ZSRR, które przeszło szlak kończący się w Berlinie. Informuję zatem big_newsa, że żołnierzom tym nie chodziło o zwycięstwo komunizmu, a wyrwanie się z wywózek w głąb rosji, wyzwolenie polski i walka z faszyzmem, - członków i sympatyków partii socjalistycznych i komunistycznych, które po II wojnie światowej zjednoczyły się pod jednym, czerwonym sztandarem, plus oczywiście satelickie PSL, i inne jakie tam jeszcze były. Nie zapominajmy też o organizacjach młodzieżowych, których członkowie co prawda nie "zamawiali piwa" na zdjeciach, ale za to nosili krawaty w określonym, jednym kolorze (bez białego). - "służby mundurowe" czyli jak sądzę mamy tu na myśli wojsko polskie, milicję, straż pożarną, służby celne, straż graniczną, i wszystkie inne, o których nie wiem, a które stały na straży państwa socjalistycznego i stanowiły jego zbrojne ramię. W sumie będzie to kilka, kilkanaście milionów "utrwalaczy", licząc wraz z rodzinami, które jak wiemy prowadziły hulaszczy tryb życia za te judaszowe srebrniki. Oczywiście big_news, jak sądzę, zapomniał dodać, że te gady nie płaciły składek, szkodziły ojczyżnie łamiąc prawo z konstytucją na czele oraz rujnowały kraj niszcząc wszystko czego się dotknęli, sypiąc piach do smaru, wkładając patyki w szprychy, i uszkadzając tryby, dodajmy do tego jeszcze działalność dywersyjną i wsółpracę na rzecz obcych mocarstw, które dokonały podziału w Jałcie. Przejaskrawiłem, lecz był to celowy zabieg aby pokazać w jak różny sposób można interpretować historię, i jest to zależne jedynie od intencji piszącego. Takie skrajne opinie właśnie teraz niszczą kraj, budzą upiory, i są wodą na młyn mniej rozgarniętych. To ciekawe założenie lecz intryguje mnie, czy kiedyś, gdy przyjdzie czas na emeryturę zostanie ona zmniejszona mnie, czy też big_newsowi, czy też treśc jego postów będą podstawą do wypłacania wypracowanej emerytury, czy do zmniejszenia, do wysokości "socjalnej" czy ja na tym ucierpię? Odpowiedz Link Zgłoś
leongvt Re: Sie tak zastanawiam 29.12.06, 19:52 > To ciekawe założenie lecz intryguje mnie, czy kiedyś, gdy przyjdzie czas na > emeryturę ........ . To będzie jak z malymi fiatami. Jak ktoś uskladał to wzraztała cena. Z emeryturami też tak będzie. Numer polega na tym że masz placić i nie dożyć. Tomek Odpowiedz Link Zgłoś
big_news Re: To gadka prawicowca? 28.12.06, 20:39 A może to tylko zwykła wrażliwość, a nie gra w kolory? Odpowiedz Link Zgłoś
leongvt Re: Czy starsze pokolenie wygrywa z młodszym 28.12.06, 19:19 Wszyscy już przegrali. Należy się tylko cieszyć z tego ze pokolenie które 60 lat temu walczyło zbrojnie o Polskę już nie żyje albo jest na wykończeniu dostało emerytury. Im się należaly najbardziej. Teraz nie ma znaczenie czy zus czy drugi albo trzeci filar. Wszystkie pieniądze tam wplacane są po prostu zmarnowane. Za kilka lat system się po prostu wywali. Czyja to będzie wina. Nasza. Nie żadnych onych. Było referendum co zrobić z prywatyzowanym majątkiem. Wszyscy je olali. Jak kto dba tak ma. Tomek Odpowiedz Link Zgłoś
angrusz Re: Czy starsze pokolenie wygrywa z młodszym 29.12.06, 19:44 Masz rację prawie we wszystkim oprócz jednego. Chyba nie sadzisz , że wszystkie pieniądze , albo te które doplaca budżet do ZUS-u ( w 2007 r 24 mld ) jest marnowane , gdzie jak konkrety . Marnotrawstwo zaoewne istnieje , trzeba starać się ograniczac je ale nie w kwocie 24 czy 30 mld zł. Toż to kwota np trzech Rafinerii w Płocku , nikt by tego nie widział . Ano moze jesli wexmiemy te nienalezne renty lub zayzone sztucznie emerytury ( każda po ok np 10 zł i juz pomnozona przez miliony robi miliardy ) A ja zawyzona : przecież był czas kiedy obliczno emerytury z ostatniego roku . wtedy taki dostawał maks podwyżkę , premie nagrody itp chociaż przez całe życie nie był taki wybitny . Odpowiedz Link Zgłoś
leongvt Re: Czy starsze pokolenie wygrywa z młodszym 30.12.06, 01:58 Marnowane w kontekscie ze wspierają niewydolny system. Bo przyznasz że jakby trzeba było doplacić miliard to by nie było sprawy. Ale jak 24 to wypadało by sie zastanowić co jest nie tak. Takie leczenie syfa drogim lekarstwem nie na syfa. Ale lekarstwo z dobrej fabryki i na receptę. Myślisz że ci co rządzą nie wiedzą dokladnie kiedy sie zus wywali? wiedzą. Bo to proste rachunki. Wiadomo ile wplywa i ile wypływa. Z dokladnością do pół roku można policzyć. Teraz mydlą oczy ze za dwa lata nie bęzdzie miał kto wyplacać z II filaru. A kto normalny podejmie się wypłat pieniędzy których nie ma. Bo kasy z II filaru według mnie nie ma. To że istnieje jako liczba na jakimś papierku przysylanym do domu o niczym nie znaczy. Tylko naiwniak uważa że ma tam jakieś pieniądze. Tomek Odpowiedz Link Zgłoś
angrusz Cięcia emerytur ?? 31.12.06, 18:16 nieuchronne chyba że ktoś wierzy w krasnoludki !! Odpowiedz Link Zgłoś
persona10 Uwaga!Cięcia emerytur zapowiedziane przez angrusza 23.02.07, 14:49 Angrusz za wszelką cenę chce wygrać następne wybory! I dokonać cięć emerytur! Ale nie swojej w przyszłości. Angrusz "przeputał" wybory samorządowe w Częstochowie i truje na wszystkich forach, zaśmieca je swoimi chorymi twierdzeniami. Zarzuca emerytom, że: 1. niezasłużenie pobierają emeryturę, 2. domagają się coraz to większych pieniędzy, 3. narzekają na głodowe emerytury, 4. "przeżerają" (w cudzysłowie są określenia angrusza) pieniądze podatników. Sam angrusz, występujący pod różnymi nickami (angrusz2, poraj1, więcejmiłości) nie może być zatrudniony w szkole, bo nie ma odpowiednich kwalifikacji, skarży się senatorowi Ryszce na swą dolę i prosi o interwencję, zob.: www.senat.gov.pl/k6/dok/diar/26/2606b.htm narzeka na małą nauczycielską pensję. Czyżby chciał za paręnaście latek otrzymywać wysoką emeryturę i narażać obecne młode pokolenie na spłacanie długów? (według jego mniemania). A może to sposób na wygranie następnych wyborów samorządowych, bo ostatnie przegrał? A brak kasy spowodował, że nie dostał się do Europarlamentu? I dlatego taki zgorzkniały? zob.: www.sd.org.pl/bb/search.php?search_id=1090734844&start=30 Odpowiedz Link Zgłoś
angrusz2 Persona 10 - esbeckie metody 25.02.07, 09:05 Spore dossier zebrałeś , jak teczka w SB . Czy praktykowałeś tam ? Takie same metody dyskusji . Odpowiedz Link Zgłoś
angrusz2 Re: Czy starsze pokolenie wygrywa z młodszym 02.03.07, 15:10 No i wyszło na moje. Kto śłuchał informacji rządowej w Sejmie o emeryturach i ZUS-e to z pewnością mi przyzna racje.A ci różni durnie ( tak durnie i nie zamierzam zmieniać zdania ) to niech najpierw zdobędą wiedze a potem zabierają głos publicznie na forum Odpowiedz Link Zgłoś
angrusz2 Re: Czy starsze pokolenie wygrywa z młodszym 01.06.07, 21:12 Tym wszystkim durniom , którzy tu różne durnoty wypisywali mówię " kury szcz.. prowadzać " ( Piłsudski ) a nie zabierać głos na tematy ekonomiczne . Tym , którzy mają trochę rozumu i wiedzy polecam artykuł w dzisiejszej Rzeczpospolitej na zielonych stronach . 01.06.07. Odpowiedz Link Zgłoś
aaa202 A może zdołasz ująć w trzech zdaniach ową treść? 01.06.07, 21:24 ja Rzepy nie kupuję. Nieporęczny format ma i brudzi. Odpowiedz Link Zgłoś