Dodaj do ulubionych

Gloryfikacja nienawiści i fałszu historycznego

04.11.04, 20:57
Rzecz o niejakim "balleście"
Zdycydowanie zajmującym pierwsze miejsce w "olimpiadzie nienawiści"
Czego to on już nie nawymyślał : Kraków, Zielone Diabły, Monte Cassino,
lądowanie na księżycu ... to tylko mały wybór z jego "twórczości"

Mało tego, teraz to nawet dobiera się już do naszego święta 11 listopada.

Kogo ów "ballest" zatem prezentuje ? Niemców ? Zapewne nie ... oni Polskę
mają zapewne głęboko w d...e, tak samo jak my, w erze globalizacji także
wszystkich innych głęboko w d...e mamy.
Kogo zatem, śląskich autochtonów ? Też nie ! Oni się już wielokrotnie od tego
podżegacza i duchowego podpalacza odcięli "kopiąc go w jego tłustą dupę" ...
Sorry, ale nie mogłem sobie odmówić tej satysfakcji żeby to rozpisać.

Ballest, to skrajny neohitlerowiec, jego teksty opublikowane po niemiecku w
RFN-ie naprowadziłyby zapewne na jego trop organy ścigania. On nie rzuca już
w nas tylko kamieniami, on wytacza już w zupełnie chamski sposób iście w
stylu goebbelsowskim ciężką artylerię propagandy nazistowskiej.

Na zakończenie : całe szczęście że mój dziadek tego nie dożył ... inaczej
szlag by go z mety trafił a system nazistowski zaliczyłby kolejną ofiarę.

Bye !
Against fascism !
HENRY MORGENTHAU jr. jr.
Obserwuj wątek
    • izy_rajder Re: Gloryfikacja nienawiści i fałszu historyczneg 04.11.04, 21:48
      daj sobie spokój z bellastem !szkoda czasu !
      • ballest Re: Gloryfikacja nienawiści i fałszu historyczneg 04.11.04, 21:58
        Hanyseczku, nie potrafisz piaskownicy zapomniec ?
        • izy_rajder Re: Gloryfikacja nienawiści i fałszu historyczneg 04.11.04, 22:25
          Zobacz czy foremek na Gliwicach nie zostawiłeś ?
          • ballest Re: Gloryfikacja nienawiści i fałszu historyczneg 11.12.04, 12:18
            miales dziurawe wiaderk hanyska na mysli?
    • Gość: Tadeusz Fascisma NO! PASARAN IP: *.kg.net.pl / *.kg.net.pl 07.11.04, 20:58
      i tyle
      • bartoszcze Re: Fascisma NO! PASARAN 07.11.04, 22:50
        Co do zasady masz oczywiście rację.
        Pytanie tylko, czy w danym przypadku w ogóle mamy do czynienia z faszystowskimi
        poglądami, czy jest to tylko zbędne operowanie epitetami.
        W końcu kiedy Marek der Schlesier wyzywa Cię od polskich hitlerków, to nikt nie
        ma wątpliwości, że nie zakładasz polskiej filii NSDAP.
        Już kiedyś pisałem, że nie znam wszystkich wypowiedzi ballesta, ale z tych
        wielu, które czytałem, faszystowskie polądy nie wynikają. Jest ballest gorliwym
        piewcą niemieckości (zapewne jest Niemcem/Niemką, więc mu/jej wolno), ale to
        nie to samo.
    • rico-chorzow Re: Gloryfikacja nienawiści i fałszu historyczneg 10.11.04, 09:26
      Zauwżyłem,że Pan swą dolną wizytówkę zmienił,czegóż to powód?,tego postu?
    • a.polonia1 Re: Gloryfikacja nienawiści i fałszu historyczneg 10.11.04, 13:30
      Ale co właściwie takiego ten ballest napisał?
      Jak czasem widzę jego posty, to może je trudno zrozumieć, ale nic brzydkiego
      nie pisze..
      • ballest Re: Gloryfikacja nienawiści i fałszu historyczneg 10.11.04, 20:56
        Napisze Tobie co napisalem,
        1. Krakow, to w sredniowieczu niemieckie miasto
        2. Praga byla stolica Cesarstwa
        3. Psiego Pola nie bylo
        4. bitwa pod Grunwaldem nie miala nastepstw historycznych i dlatego byla tylko
        potyczka
        5. Uwazam, ze za pare lat za prawdziwych bohaterow uzna sie "zielonych diablow"
        z I dywizji spadochroniarskiej a nie turystow Sikorskiego
        6. uwazam, ze Krzyzacy wiecej dla Polski dobrego zrobili jak zlego.
        7. Dlugosz i Kadlubek sa klamcami czytaj falszowali historie
        8. Sienkiewicz poprzez swoje powiesci zrobil Krzyzakom zla opinie do tego
        Polacy uwzaja, ze Krzyzacy to Niemcy
        9. Ze nie bylo nigdy wojny miedzy Niemcami a Polska o "Ziemie Odzyskane"
        10. Polacy nie zdobyli tylko zajeli Monte Cassino
        11. itd!
        • bolek5 Re: Gloryfikacja nienawiści i fałszu historyczneg 10.11.04, 21:16
          Witam!

ballest napisała:

> Napisze Tobie co napisalem,
          > 1. Krakow, to w sredniowieczu niemieckie miasto

Zależy co rozumiesz przez "niemieckie".

> 2. Praga byla stolica Cesarstwa

Też mi odkrycie!

> 3. Psiego Pola nie bylo

A to Polacy wiedzą już od dawna. Dla Niemców to nowość?

> 4. bitwa pod Grunwaldem nie miala nastepstw historycznych i dlatego byla
          tylko
          >
          > potyczka

Istotnie - miała stosunkowo niewielkie następstwa. Jak można starcie
          kilkudziesięciu tysięcy ludzi nazywać potyczką, to już Twoja słodka tajemnica.

> 5. Uwazam, ze za pare lat za prawdziwych bohaterow uzna sie "zielonych
          diablow"
          >
          > z I dywizji spadochroniarskiej a nie turystow Sikorskiego

Nie znam polskiej publikacji, w której kwestionowano by ich odwagę i kunszt
          żołnierski. Za to określenie "turyści" ewidentnie uwłacza pamięci naszych
          żołnierzy walczących na froncie włoskim.

> 6. uwazam, ze Krzyzacy wiecej dla Polski dobrego zrobili jak zlego.

Kwestia opinii

> 7. Dlugosz i Kadlubek sa klamcami czytaj falszowali historie

Dziwne twierdzenie w ustach człowieka z upodobaniem powołującego się w
          niektórych kwestiach na Długosza.

> 8. Sienkiewicz poprzez swoje powiesci zrobil Krzyzakom zla opinie do tego
          > Polacy uwzaja, ze Krzyzacy to Niemcy

Znasz Wielkiego Mistrza Zakonu, który nie byłby Niemcem?

> 9. Ze nie bylo nigdy wojny miedzy Niemcami a Polska o "Ziemie Odzyskane"

???

> 10. Polacy nie zdobyli tylko zajeli Monte Cassino

Kwestia semantyczna ;)

> 11. itd!

Jak widać z powyższego, nikt nie może mieć do Ballesta pretensji o to, _c_o_
          pisze, ponieważ są to w większości rzeczy Polakom doskonale znane. Problemem
          jest to, _j_a_k_ Ballest pisze. Ballest pamiętasz jeszcze swoje "urocze"
          porównania Polski do Moniki Lewinsky, robiącej dobrze prezydentowi USA?
          • ballest Re: Gloryfikacja nienawiści i fałszu historyczneg 10.11.04, 21:51
            Pamietam Bolek, doskonale pamietam Monike, w miedzyczasie ten kiedys taki
            uroczy Amerykanin nie chce o Monice nic wiedziec, a ona o nim tez nie.
            Tak sie koncza zdrady!!!
            Co do tematu, dla mnie jest tez wszystko oczywiste, ale jak wszystko
            oczywiste, to dlaczego sie tu Forumowicze na mnie tak wkurzaja, tego nie
            rozumie !
            • bolek5 Re: Gloryfikacja nienawiści i fałszu historyczneg 10.11.04, 22:04
              Witam!

ballest napisała:

> Pamietam Bolek, doskonale pamietam Monike, w miedzyczasie ten kiedys taki
              > uroczy Amerykanin nie chce o Monice nic wiedziec, a ona o nim tez nie.
              > Tak sie koncza zdrady!!!

Krótko mówiąc: podtrzymujesz swoją metaforę. W takim razie ja podtrzymuję moją
              opinię na Twój temat.

> Co do tematu, dla mnie jest tez wszystko oczywiste, ale jak wszystko
              > oczywiste, to dlaczego sie tu Forumowicze na mnie tak wkurzaja, tego nie
              > rozumie !

Bo - powtarzam - problem nie leży w tym, co piszesz, lecz jak piszesz. Jeżeli w
              swoich wypowiedziach o Polsce dajesz pierwszeństwo emocjom przed rozumem, to
              nie powinieneś się dziwić, że otrzymujesz reakcje, w których rozum odgrywa
              drugorzędną rolę.
          • bartoszcze Re: Gloryfikacja nienawiści i fałszu historyczneg 10.11.04, 21:59
            > Jak widać z powyższego, nikt nie może mieć do Ballesta pretensji o to, _c_o_
            > pisze, ponieważ są to w większości rzeczy Polakom doskonale znane. Problemem
            > jest to, _j_a_k_ Ballest pisze. Ballest pamiętasz jeszcze swoje "urocze"
            > porównania Polski do Moniki Lewinsky, robiącej dobrze prezydentowi USA?
            >
            Och, to JAK ballest pisze, to rzeczywiście smakowity temacik:))
            Natomiast czy można się w *sposobie*pisania* doszukać cech faszystowskich? Czy
            nie jest to tylko operowanie tym słowem w sposób właściwy dla lat 1940-1960?
            • bolek5 Re: Gloryfikacja nienawiści i fałszu historyczneg 10.11.04, 22:06
              Witam!

bartoszcze napisał(a):

> Och, to JAK ballest pisze, to rzeczywiście smakowity temacik:))
              > Natomiast czy można się w *sposobie*pisania* doszukać cech faszystowskich?
              Czy
              > nie jest to tylko operowanie tym słowem w sposób właściwy dla lat 1940-1960?

Ballest (tak myślę) nie jest faszystą. Dla takich jak On mam inne
              określenie: "fałszysta" ;)
              • ballest Re: Gloryfikacja nienawiści i fałszu historyczneg 10.11.04, 22:20
                Bolek, teraz mnie obraziles, bo , ze w innym stylu pisze, to lezy w mej krwi,
                ja jestem synem zawodowego zolnierza, dlatego nie potrafie pisac, tak jak Wy
                DYPLOMACI !, ja walcze na Forum !
                Co mi nie przeszkadza glosowac na partie zielonych !
                • izy_rajder Re: Gloryfikacja nienawiści i fałszu historyczneg 10.11.04, 22:32
                  ballest napisała:

> Bolek, teraz mnie obraziles, bo , ze w innym stylu pisze, to lezy w mej krwi,
                  > ja jestem synem zawodowego zolnierza, dlatego nie potrafie pisac, tak jak Wy
                  > DYPLOMACI !, ja walcze na Forum !
                  > Co mi nie przeszkadza glosowac na partie zielonych !

A może po Mamusi, potrafisz być dyplomatą? MIe ? A to szkoda !

• ballest Re: Gloryfikacja nienawiści i fałszu historyczneg 10.11.04, 22:50
                    Tu mosz recht, "moja matka dyplomatka" ale geny nie odziedziczylem po niej,
                    dlatego !:-(
                    • izy_rajder Re: Gloryfikacja nienawiści i fałszu historyczneg 10.11.04, 23:00
                      ballest napisała:

> Tu mosz recht, "moja matka dyplomatka" ale geny nie odziedziczylem po niej,
                      > dlatego !:-(

O ile wiem, geny dziedziczy się po obydwojgu rodzicach. Jestes wiec ewenementem.

• bebckk Re: Gloryfikacja nienawiści i fałszu historyczneg 10.11.04, 23:52
                        izy_rajder napisał:

> ballest napisała:
                        >
                        > > Tu mosz recht, "moja matka dyplomatka" ale geny nie odziedziczylem po nie
                        > j,
                        > > dlatego !:-(
                        >
                        > O ile wiem, geny dziedziczy się po obydwojgu rodzicach.

czyli wyglondosz jak kreuzung dwoch polokow? wspolczujam!
                • laband Re: Gloryfikacja nienawiści i fałszu historyczneg 10.11.04, 22:52
                  ballest napisała:

> Bolek, teraz mnie obraziles, bo , ze w innym stylu pisze, to lezy w mej krwi,
                  > ja jestem synem zawodowego zolnierza, dlatego nie potrafie pisac, tak jak Wy
                  > DYPLOMACI !, ja walcze na Forum !
                  > Co mi nie przeszkadza glosowac na partie zielonych !

Ballest tos mie zaskoczou, bo jo tysz!
                  • ballest Re: Gloryfikacja nienawiści i fałszu historyczneg 11.11.04, 09:37
                    Laband, przeca Joscka jest ze Franco Forte !

Jou wiym, czymu se Bolek tak uobraziou, bo uon myslou, ze jou Monice to
                    przebaczam co uona zrobioua, moze kedys to zrobiam, na razie niech dali szlukou
                    tyn "wstyd" co Europie zrobioua, padajac na kolana bez Knieschutzu przed USA!
                    • laband Re: Gloryfikacja nienawiści i fałszu historyczneg 11.11.04, 10:21
                      jo by jyj przebaczou, he,he!
                    • bolek5 Re: Gloryfikacja nienawiści i fałszu historyczneg 11.11.04, 10:39
                      Witam!

ballest napisała:

> Jou wiym, czymu se Bolek tak uobraziou, bo uon myslou, ze jou Monice to
                      > przebaczam co uona zrobioua, moze kedys to zrobiam, na razie niech dali
                      szlukou
                      >
                      > tyn "wstyd" co Europie zrobioua, padajac na kolana bez Knieschutzu przed USA!

Ballest, Twoje przeprosiny Polsce zdadzą się psu na budę i nie o nie mi chodzi.
                      Wolno Ci mieć własne opinie o polskiej polityce i wyrażać je w dowolnych
                      metaforach. Ale Ty na metaforach nie poprzestałeś i z wyraźną przyjemnością
                      opowiadałeś przezabawne historyjki o tym, jak to polska Monisia próbowała z
                      pełnymi ustami błagać o zniesienie wiz. Dopiero ta wyraźna satysfakcja, którą
                      czerpałeś z przedstawianego przez siebie obrazu Polski, mnie do Ciebie zraziła.
                      A co do "fałszysty". Strzeliłem tym słowem ot tak sobie, ale nawet mi się ono
                      podoba. Łączy ono dwa ważne elementy. Pierwszym z nich jest fałszywy - bo
                      jednostronny - obraz świata i historii. Polaka postrzegającego w ten sposób
                      świat zewnętrzny nazwalibyśmy "zaściankowym". Niemiec tak określony pewnie by
                      się obruszył: "Przecież Niemcy to nie zaścianek". Ale tu nie chodzi o ocenę
                      tego czy innego kraju, lecz o sposób myślenia jego obywateli. Myślenie
                      zaściankowe to myślenie ograniczone do włąsnego podwórka, i pozostaje
                      zaściankowym niezależnie od pozycji danego podwórka wśród innych podwórek.
                      Drugi element to związek takiego sposobu myślenia z faszyzmem. Gdyby Hitler
                      miał do dyspozycji wyłącznie partię i policję polityczną - nie utrzymałby się u
                      władzy, a z całą pewnością nie mógłby działać z takim rozmachem. Polityczna
                      potęga Hitlera oparta była na entuzjastycznym poparciu milionów Niemców
                      zaściankowych w dokładnie ten sam sposób, co Ty. Przekonanych o swej
                      wyjątkowości niedocenianej przez świat i o wynikającym stąd prawie do
                      przewodzenia i wskazywania innym jak mają żyć. Tacy jak ty, fałszywie widzący
                      świat, byli politycznym fundamentem faszyzmu, nawet jeżeli nie byli faszystami.
                      Stąd "fałszysta" ;) Chętnie wierzę, że swoje poglądy zawdzięczasz swojemu Ojcu.
                      On poszedł na wojnę na ochotnika, czyż nie?
                      • ballest Re: Gloryfikacja nienawiści i fałszu historyczneg 11.11.04, 13:21
                        Bolek, dziwie, sie, ze dokladnie zapamietales moje wpisy sprzed dwoch lat, albo
                        przekopales archiwum?
                        Nie zawdzieczam ojcu moich pogladow, tu sie mylisz. on np.na calkiem inna
                        partie glosowal,(Zentrum a pozniej ich odpowiednika na Zachodzie) a ja glosuje
                        na zielonych, wiec tu juz mamy odmienne zdanie.
                        Mnie interesuje los Swiata i Europy, dlatego interesuje mnie nawet rozwoj Chin
                        i podniesienie tam standardu zyciowego i zwiazane z nim inne nastepstwa, ktore
                        byc moze skoncza sie na ogromnym powiekszeniu dziury ozonowej i szybkim koncem
                        naszej niebieskiej planety.
                        Bylem zawsze za przystapieniem Polski do UE, myslalem, ze "zmadrzeja" ale tu
                        sie pomylilem, poprzez swa nienawisc do wszystkiego co niemieckie (tylko w tej
                        sprawie sa prawie jednomyslni) zablokowali Europe i przyczynili sie do szkod
                        materaialnych wlasnego polskiego spoleczenstwa, ktorych nikt wycenic nie
                        potrafi !

Twoj hitler i faszyzm , ktory zreszta dzisiaj w Polsce renesansu doznaje, mnie
                        nie interesuje.
                        • bolek5 Re: Gloryfikacja nienawiści i fałszu historyczneg 11.11.04, 16:47
                          Witam!

ballest napisała:

> Bolek, dziwie, sie, ze dokladnie zapamietales moje wpisy sprzed dwoch lat,
                          albo
                          >
                          > przekopales archiwum?

Bo mnie ubodły do żywego.

> Twoj hitler i faszyzm , ktory zreszta dzisiaj w Polsce renesansu doznaje,
                          mnie
                          >
                          > nie interesuje.

Muszę przyznać, że moje wypowiedzi w tym wątku są niepotrzebnie agresywne a ja
                          zachowałem się napastliwie. To pewnie przez tą paskudną listopadową pogodę ;o)
                          Przepraszam
                          • ballest Ja do HORORRU 11.11.04, 22:24
                            Bolek, jestem przyzwyczajony do calkiem innej reakcji, dlatego Ty naprawde nie
                            potrzebujesz przepraszac.
                            W rzeczywistosci wiesz, ze w bardzo wielu sprawach racje mam, dlatego mnie tu
                            tak atakuje.
                            Bolek, wiesz, ze sie licze ze zdaniem osob, ktore cenie, a ze znamy sie jeszcze
                            ze Wroclawskiego, to wiesz, ze Cie znam jak mego syna!
                            Jak by tylko 10% Polakow bylo Twego pokroju, panowala by kultura na Forach GW!
                            • ballest Re: Ja do HORORRU 22.12.04, 21:53
                              Dla Braida !
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka