Dodaj do ulubionych

PRZYŁĄCZCIE TARNÓW DO PODKARPACIA

IP: 217.117.130.* 16.12.05, 08:33
Mam juz dosyc jak widzę cwaniaków z Krakowa, których jedynym celem
jest "rozgrabienie" Tarnowa. W tej chwili Tarnów to prowincjonalne miasteczko
praktycznie bez żadnych instytucji w małopolskim. ZUS w Nowym śączu, Urząd
Celny włśnie przenieśli. Pewnie pod Rzeszowem byłoby nam lepiej.
Co o tym sądzicie???????

Tarnów pozdrawia Rzeszów
Obserwuj wątek
    • Gość: leo Re: PRZYŁĄCZCIE TARNÓW DO PODKARPACIA IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.12.05, 08:38
      To by wzmocnilo Rzeszow napewno. Co do Tarnowa to nalezaloby spytaxc Przemysl.
      Ma duzo do powiedzenia. A Krakow nie popusci. Rada wic taka .Jak chcecie coc od
      Krakowa to mowcie glosno ze chcecie do Rzeszowa .
      • signal00 Re: PRZYŁĄCZCIE TARNÓW DO PODKARPACIA 16.12.05, 08:50
        Napiszcie petycję :) Przyłączenie Tarnowa i powiatu byłoby dla regionu czymś
        świetnym. Piękne silne ekonomicznie miasto (drugie w regionie) podbiłoby nam
        PKB :) Szkoda że Tarnowa nie ma z nami. Pozdrawiam.
        • Gość: fafik Re: PRZYŁĄCZCIE TARNÓW DO PODKARPACIA IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.12.05, 11:13
          Może nawet dostalibyście urząd marszałkowski.
      • Gość: XXX Re: PRZYŁĄCZCIE TARNÓW DO PODKARPACIA IP: *.rzesa.rzeszow.pl 29.12.05, 14:18
        Dalej uważam, że stolica Polski powinna być w Lublinie. Zapewni to Lublinowi
        właściwy i szybki rozwój. A Warszawa jest już dosyć rozwinięta.
        • andrzej.sawa Re: PRZYŁĄCZCIE TARNÓW DO PODKARPACIA 29.12.05, 14:24
          A może w Skierniewicach,mają ładniejszy dworzec kolejowy niż Warszawa
        • olias Re: PRZYŁĄCZCIE TARNÓW DO PODKARPACIA 03.01.06, 18:53
          mój Boże ... najbiedniejszemu państwu w UE nalezy się stolica Lublin.
          To już lepiej dobij, nie dręcz!
    • Gość: wyborca Re: PRZYŁĄCZCIE TARNÓW DO PODKARPACIA IP: *.ostnet.pl 16.12.05, 13:26
      Faktem jest że potęga jakim jest miasto Kraków nie liczy się z mniejszymi. A u
      nas to wy bylibyście liczącą się potęgą która nawet mogła by dyktować pewne
      warunki.
      • signal00 Re: PRZYŁĄCZCIE TARNÓW DO PODKARPACIA 16.12.05, 13:50
        Ja bym się bardzo cieszył gdyby Tarnów przyłaczono do nas. Czy wielu
        mieszkańców tego chce? Może Tarnów dostałby urząd marszłkowski tak jak to jest
        w Bydgoszczy i Toruniu.
    • Gość: tarnowianin Re: PRZYŁĄCZCIE TARNÓW DO PODKARPACIA IP: 217.117.130.* 16.12.05, 14:22
      ja jestem jak najbardziej za!!!!!!!!
      pewnie wielu też by było podobnego zdania
      • Gość: res Re: PRZYŁĄCZCIE TARNÓW DO PODKARPACIA IP: 82.177.98.* 16.12.05, 14:24
        Tarnów zawsze był związany z KRK, wiec co Wy tu wogóle piszecie, A do tego
        Signal już rozdziela urzędy, Przemyśl nic nie dostał, a Tarnów by otrzymał
        hahaha.
        • signal00 Re: PRZYŁĄCZCIE TARNÓW DO PODKARPACIA 16.12.05, 15:54
          Bo Przemyśl ma 68 tys. a Tarnów 120. Gdyby go włączono, byłby drugi po
          Rzeszowie.
          • Gość: res Re: PRZYŁĄCZCIE TARNÓW DO PODKARPACIA IP: 82.177.98.* 16.12.05, 17:35
            Ludzie zejdzcie na ziemie!!!!!!!!!
        • Gość: Dębiczanin Re: PRZYŁĄCZCIE TARNÓW DO PODKARPACIA IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.12.05, 21:07
          Przemyśl ma Urząd Celny, siedzibę Podkarpackiego Konserwatora Zabytków i pare
          innych instytucji które z Tarnowa wywalili!!!!!!
    • Gość: Blanka Re: PRZYŁĄCZCIE TARNÓW DO PODKARPACIA IP: 62.93.41.* 16.12.05, 14:52
      Tarnów,czemu nie
    • signal00 Re: PRZYŁĄCZCIE TARNÓW DO PODKARPACIA 17.12.05, 13:34
      To byłoby coś super dla obu miast.

Dla Tarnowa:
      Urząd Marszałkowski, status wojewódzki, wzrost prestiżu miasta, szansa na
      szybszy rozwój, koniec z marginalizacją miasta

Dla Rzeszowa:
      Wzmocnienie regionu, pojawienie się w regionie silnego i dużego miasta,
      wytworzenie się mobilizującej konkurencji.

Na Podkarpaciu mielibyśmy więcej miast, wyższy wskaźnik urbanizacji, cały
      region bylby dużo większy i silniejszy.
      • Gość: res Re: PRZYŁĄCZCIE TARNÓW DO PODKARPACIA IP: 82.177.98.* 17.12.05, 13:53
        Na tym etapie rozwoju lepiej dla Rzeszowa że tej konkurencji nie ma.
        • budrys77 Re: PRZYŁĄCZCIE TARNÓW DO PODKARPACIA 17.12.05, 17:00
          Tak sobie czytam propozycje dla Tarnowa i zadaję pytanie: a co z resztą urzędów
          podległych polityce samorządu wojewódzkiego? Gdyby hipotetycznie przenieść
          Urząd Marszałkowski do Tarnowa, to co z sejmikiem, Wojewódzkim Urzędem Pracy,
          konserwatorem zabytków etc. Rzeszów taki chętny do oddania stanowisk?:)
          • Gość: ds16 Re: PRZYŁĄCZCIE TARNÓW DO PODKARPACIA IP: *.ds16.agh.edu.pl / *.ds16.agh.edu.pl 17.12.05, 17:40
            utopia ,Tarnów fajny ,ale taki już jego los ,że ...pod Krakowem ...
            • Gość: lucjus Re: PRZYŁĄCZCIE TARNÓW DO PODKARPACIA IP: *.is.net.pl / *.is.net.pl 17.12.05, 20:07
              Ja tarnowianin, chetnie widziałbym Rzeszow i Tarnow al'a Bydgoszcz i Toruń
              albo Zielona G i Gorzów z ogromna korzyscia dla oby tych miast, bo faktycznie
              po włączeniu Tarnowa pod Kraków gołym okiem widać marginalizację Tarnowa.
              Krakusy wezssały wszystko co atrakcyjniejsze dla siebie. Kilka lat temu przed
              reformą Tarnow i Rzeszow szly łeb w łeb teraz Rzeszów dał susa a my w miejscu
              albo wstecz.Prawdą tez jest, ze Tarnow bliższy Krakowowi i naprawde musiala by
              byc silna inicjatywa z tych miast aby to zmienic. Choc przyznam szczerze, ze
              ostatnio cos w Tarnowie drgnelo, widac powazne inwestycje drogowe, buduja sie
              na strefie ekonomicznej nowe fabryki (w planach następne) nowe duże C.H.
              zacznie się budowa w przyszłym roku. Ale i tak z Rzeszowem oba miasta wiecej by
              zyskały
              • Gość: xyz Re: PRZYŁĄCZCIE TARNÓW DO PODKARPACIA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.05, 20:45
                Mielec
    • Gość: DębiczanoTarnowian Re: PRZYŁĄCZCIE TARNÓW DO PODKARPACIA IP: *.star.net.pl / *.star.net.pl 18.12.05, 00:32
      A może by tak oderwać Tarnów od Małopolskiego i Dębicę od Podkarpackiego i
      utworzyć nowe województwo?
      • Gość: Dębiczanin Re: PRZYŁĄCZCIE TARNÓW DO PODKARPACIA IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.12.05, 18:35
        od Debicy wara tarnowiki i tak już wyssaliście wszystko co się dało przez 25
        lat jak byliscie stolica regionu to teraz macie za swoej z Krakowem i BARDZO
        DOBRZE!!

teraz Debica jest pod Rzeszowem i widac diametralną zmiane na lepsze ! bądzcie
        sobie w tym małolepszym i wara od podkarpackiego
        • Gość: srk PRZYŁĄCZCIE DĘBICĘ DO MAŁOPOLSKI IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.12.05, 22:59
          Gość portalu: Dębiczanin napisał(a):

> od Debicy wara tarnowiki i tak już wyssaliście wszystko co się dało przez 25
          > lat jak byliscie stolica regionu to teraz macie za swoej z Krakowem i BARDZO
          > DOBRZE!!
          >
          > teraz Debica jest pod Rzeszowem i widac diametralną zmiane na lepsze !
          bądzcie
          > sobie w tym małolepszym i wara od podkarpackiego

Diametralna zmiana na lepsze? Wielki Ed wybudował w Dębicy dwa krzywe ronda i
          tyle. A co się dało, wyniesiono z tego miasta do Rzeszowa, Mielca i gdzie
          indziej. Nawet stolica przyszłego powiatu będzie ponoć w Ropczycach... Co poza
          tym mamy? Upadające zakłady, dziurawe drogi i zapuszczony dworzec kolejowy. No
          tak, jest pod tym Rzeszowem naprawdę zaje.. Nie bądzcie głupi tarnowianie -
          wpadniecie z deszczu pod rynnę.
    • budrys77 Re: PRZYŁĄCZCIE TARNÓW DO PODKARPACIA 18.12.05, 03:14
      Moja mama, która jest największym autorytetem (dla mnie) na świecie, mówi
      zazwyczaj w takich sytuacjach: "Wszędzie jest dobrze, gdzie nas nie ma":)))))
      lub też ewentualnie: "głupiemu, pół roboty się nie pokazuje".
    • Gość: srk Re: PRZYŁĄCZCIE TARNÓW DO PODKARPACIA IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.12.05, 15:45
      Gość portalu: tarnowianin napisał(a):

> Mam juz dosyc jak widzę cwaniaków z Krakowa, których jedynym celem
      > jest "rozgrabienie" Tarnowa. W tej chwili Tarnów to prowincjonalne miasteczko
      > praktycznie bez żadnych instytucji w małopolskim. ZUS w Nowym śączu, Urząd
      > Celny włśnie przenieśli. Pewnie pod Rzeszowem byłoby nam lepiej.

Jesli wolisz jezdzic z Tarnowa do ZUS, do Jasla i do UC, do Przemysla, to
      pewnie bedzie Ci lepiej ;-
      • prawdziwy.polak Re: PRZYŁĄCZCIE TARNÓW DO PODKARPACIA 19.12.05, 17:38
        Jestem na tak. Ale to i tak nie wypali.
    • cortez1 Re: PRZYŁĄCZCIE TARNÓW DO PODKARPACIA 19.12.05, 19:15
      Tarnów ma tego pecha, że leży między Krakowem i Rzeszowem. Jeśli Tarnów
      trafiłby do Podkarpacia i jego znaczenie zwiększyłoby się, to jest niemal
      pewne, że stałoby się to kosztem innych miast: Przemyśl utraciłby wiele ze
      swojego obecnego znaczenia, Dębica podobnie, a najwięcej straciłby Rzeszów jako
      stolica regionu. I dlatego w interesie Rzeszowa byłoby utrzymywać Tarnów na
      dystans, a na pewno nie dopuścić do tego, by znaczenie Tarnowa urosło za bardzo.
      Oprócz "złego" położenia, Tarnów miał (ma?) jeszcze pecha do swoich włodarzy,
      którzy za stołki i mgliste obietnice "warszawki" zgodzili się na spadek
      znaczenia swojego miasta.
      Kraków woli wpierać N.Sącz, bo wie, że to miasto nigdy nie dorówna Krakowowi,
      natomiast Tarnów może i dlatego lepiej dla krakusów, by Tarnów pozostał takim
      średnim miastem galicyjskim, które niby ma mozliwości, ale nie potrafi ich
      wykorzystać.
      Silny region rzeszowsko-tarnowski stanowiłby groźną konkurencję dla Krakowa i
      choćby dlatego pomysl secesji Tarnowa od Małopolski będzie torpedowany
      przez "lajkoników" od samego początku.

Ale sam pomysł jest fajny :)
      Pozdrawiam
      tarnowianin z urodzenia, rzeszowianin z wyboru
    • Gość: Częstochowianka Re: PRZYŁĄCZCIE TARNÓW DO PODKARPACIA IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.12.05, 07:12
      na serio??? Kraków jest zły??? Bo Czestochowa wolała byc w Małopolsce, ale
      skoro Tarnów ma jakieś problemy, to może lepiej nie ryzykować? Jak myślicie??

Częstochowa pozdrawia Tarnów i Rzeszów.
    • Gość: Częstochowianka Re: PRZYŁĄCZCIE TARNÓW DO PODKARPACIA IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.12.05, 07:14
      acha i mam malutką uwage, jeśli chcecie stowrzyć coś takiego jak np. Zielona
      Góra i Gorzów Wlkp, to zauważcie że te miasta sie nienawidzą i plują na siebie.
      Skąd wiecie że między wami by sie coś takiego nie wywiązało?
      • budrys77 Re: PRZYŁĄCZCIE TARNÓW DO PODKARPACIA 20.12.05, 19:18
        No właśnie zadałem pytanie jak oni to widzą, bo "achy" i "ochy" już padły:) Ja
        widzę takie "województwo" od środka i wiem czym by się sojusz podkarpacki
        zakończył:)
        • prawdziwy.polak Re: PRZYŁĄCZCIE TARNÓW DO PODKARPACIA 20.12.05, 20:32
          Wzajemną milością jak GW-ZG zapewne :)
          • budrys77 Re: PRZYŁĄCZCIE TARNÓW DO PODKARPACIA 20.12.05, 22:43
            noooooo:)
            • Gość: konrad Re: PRZYŁĄCZCIE TARNÓW DO PODKARPACIA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.05, 10:06
              Na początek proponuje płączyć unie tarnów z marmą rzeszów Tor żużlowy
              wybudować w Dębicy i tam rozgrywać mecze Jak sie nie pozabijamy to pogadamy
              • Gość: tarnowianin Re: PRZYŁĄCZCIE TARNÓW DO PODKARPACIA IP: 217.117.130.* 21.12.05, 11:20
                myślę ze nie byłoby tak źle. Może kiedyś?????!!!
                Ja osobiście wolę ludzi z Rzeszowa niż z Tarnowa.
                Wy jako podkarpacie będziecie mieć sporo kasy juz niedługo ze względu że wasz
                region jest zaliczany tam gdzie jest. Tarnów i tak bedący w "bogatej"
                malopolsce i tak g ..... dostanie. Jak zwykle. To wszystko co chciałem napisać
                bo mnie szlak trafia jak mieszkam w tym mieście!!!!!
                Tarnów pozdrawia Rzeszów
                • prawdziwy.polak Re: PRZYŁĄCZCIE TARNÓW DO PODKARPACIA 21.12.05, 12:05
                  Dokładnie to kolego z Tarnowa każdego roku dostanie dodatkowe 800 mln zł na
                  inwestycje. To ogromna kasa. Wiele regionów na zachodzie będzie wydawać 100-200
                  mln a podkarpacki ma szansę wydawać rocznie blisko miliard (wliczając środki
                  budżetu regionu). 200 mln euro pomocy dla 5 regionów i do tego 1 mld euro w
                  ramach pomocy dla wschodu (tzw. przegrupowanie środków). I ponad 200 mln zł dla
                  Rzeszowa jako metropolii jakby to nie brzmiało.
    • Gość: tarnowianin Re: PRZYŁĄCZCIE TARNÓW DO PODKARPACIA IP: 217.117.130.* 21.12.05, 12:53
      a Gmina Szerzyny odłączyła sie od was - do powiatu tarnowskiego a może bardzo
      tego żałować finansowo
      • prawdziwy.polak Re: PRZYŁĄCZCIE TARNÓW DO PODKARPACIA 21.12.05, 13:04
        A kiedy to było? Właśnie slyszałem że Podkarpacie zmalało o jakieś 80 km kw.
      • Gość: Jas Re: PRZYŁĄCZCIE TARNÓW DO PODKARPACIA IP: *.telgam.pl / 213.172.183.* 26.12.05, 02:20
        Od Powiatu Jasło odłączyła się gmina Szerzyna i miasto Biecz z okolicami.Wiem
        że w Bieczu teraz strasznie "płaczą",bo jest im duzo gorzej jak pod
        Jasłem.Mnóstwo ludzi chciałoby wrócic,bo wyobrażali sobie ze pod bogatym
        Krakowem będzie im duzo lepiej,przeliczyli się.
        Nie wiem czy teraz jeszcze istnieją jakiekolwiek możliwości korekt bez silnego
        lobby sejmowego(lub rządowego).
        Pozdrawiam wszystkich
    • prawdziwy.polak Re: PRZYŁĄCZCIE TARNÓW DO PODKARPACIA 21.12.05, 13:14
      Przygraniczne gminy powinny dołączyć się do Podkarpacia - w koncu region
      dostanie sporą kasę w latach 2007-2013 (nawet o 800 mln zł rocznie wiecej niż
      Małopolska).
    • Gość: Dębiczanin Re: PRZYŁĄCZCIE TARNÓW DO PODKARPACIA IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.12.05, 23:46
      i macie za swoje niszczyliście Dębice przez 25 lat a teraz Kraków Was niszczy
      jak to się fajnie porobiło i BARDZAO DOBRZE!!
      Dębica jest teraz pod RZeszowem i różnica jest diametralna, tutaj przynajmniej
      się rozwija, buduje się drogi i wogóle ale po czasach woj. tarnowskiego jest
      jeszcze sporodo zrobienia!!
      • Gość: tarnowianin Re: PRZYŁĄCZCIE TARNÓW DO PODKARPACIA IP: 217.117.130.* 22.12.05, 09:59
        Prawdziwy Polaku odpowiadam: Gmina Szerzyny przeszła z powiatu jasielskiego do
        tarnowskiego czyli małopolski dnia 01.01.2003r. Chyba ich pech.

Dębiczaninie masz racje. Tarnów wyssać potrafił kiedy mógł to robić a teraz
        przyszło tzw. "odpokutowanie win".
        Tarnów do podkarpacia!!!!!!!
        pozdrawiam
        • Gość: Dębiczanin Re: PRZYŁĄCZCIE TARNÓW DO PODKARPACIA IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.12.05, 18:17
          życze Wam tego byście się znaleźli na Podkarpaciu, tu Rzeszów traktuje inne
          miasta partnersko!
          • andrzej.sawa Re: PRZYŁĄCZCIE TARNÓW DO PODKARPACIA 30.12.05, 18:43
            dOWCIPNY JESTEŚ.jAK POPATRZĄ TO NORMALNIE IMPERIALISTYCZNIE PRZYŁĄCZYĆ.aLE
            PARTNERSTWO SOWIECKIE
    • Gość: xyz Re: PRZYŁĄCZCIE TARNÓW DO PODKARPACIA IP: 62.244.139.* 22.12.05, 12:36
      To co? Jak oceniacie prawdopodobieństwo włączenia Tarnowa do regionu
      podkarpaciego?
      • mali_bu Re: PRZYŁĄCZCIE TARNÓW DO PODKARPACIA 22.12.05, 12:59
        Przyglądając się z boku oceniam te szanse jako zerowe.
        • Gość: ds16 Re: PRZYŁĄCZCIE TARNÓW DO PODKARPACIA IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.12.05, 13:25
          nie ma takiej możliwości
    • Gość: Krzyś GORLICE też chcą do RZESZOWA!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.12.05, 18:32
      Tak jak pisałem na założonym osobnym wątku Gorlice również chcą do Podkarpacia:

Niestety włodarze miasta zdecydowali 7 lat temu, że pierwotnie planowane pod
      Rzeszowem, Gorlice chcą do Krakowa. Teraz wszyscy żałują, jest ogólny zastój a
      Kraków nie zauważa kompletnie takiej prowincji w dodatku ciągle likwidowane są
      firmy, jedynie dobrze, że RES-MLECZ nie zlikwidował wykupionej gorlickiej
      mleczarni...
      Teraz dodatkowo okazuje się że UE planuję prawie 1 mld euro dodatkowo dla
      czterech najbiedniejszych regionów Polski podkarpackiego, lubelskiego,
      podlaskiego i świętokrzyskiego.
      Moi rodzice wspominają dawne czasy województwa rzeszowskiego sprzed 1975 i
      twierdzą, że Gorlicom było znacznie lepiej niż teraz... Powinno się zrobić
      referendum, bardziej nam do Rzeszowa niż Krakowa a w dodatku cały czas Gorlice
      to Diecezja Rzeszowska !!!
    • awz3 Re: PRZYŁĄCZCIE TARNÓW DO PODKARPACIA 25.12.05, 18:54
      Miałem nieszczęście rozmawiać w Szczecinie w Empiku z Premierem Rokitą przy
      okazji podpisywania jego książki w obecności szarej eminencji PO na
      Zachodniopomorskie obecnym posłem S.Nitrasem (straszny prymityw ). Obydwaj
      śmiali się na hasło pomoc dla ściany wschodniej. Rok później ów pan piał w
      Nowinach że pomoc absolutnie jest potrzebna. Biedaczek,dla niego choroba tzw
      wałęsówka-jestem za a nawet przeciw okazała się nieuleczalna i pewnie umrze na
      nią. Mieszkańcy Tarnowa wygońcie najpierw z Tarnowa złodzieja Janika bo to on
      zdaje się okradł Podkarpacie z Zakładu Gazowniczego Pozdrawiam
    • tarnowiak Re: PRZYŁĄCZCIE TARNÓW DO PODKARPACIA 25.12.05, 18:55

> Co o tym sądzicie???????

pewnie, że może i byłoby lepiej ale razem z Gorlicami może bo z tego co czytam
      to i tam ludziska sa przeciw, wtedy w Tarnowie mogłaby powstac filia
      wojewódzkich urzędów która obsługiwałaby powiaty tarnowski, dębicki, gorlicki
      oraz mielecki !!!
      >
      > Tarnów pozdrawia Rzeszów
    • Gość: xyz Re: PRZYŁĄCZCIE TARNÓW DO PODKARPACIA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.12.05, 22:56
      To zrobcie cos zeby was przylaczyli
    • podkarpacie Re: PRZYŁĄCZCIE TARNÓW DO PODKARPACIA 26.12.05, 10:23

> Co o tym sądzicie???????
      >
      > Tarnów pozdrawia Rzeszów

nie ma się co dziwić Kraków ze swoimi potrzebami zabiera całą kase dla regionu
      to chyba było i jest oczywiste, kiedyś państwo finansowało wiele inwestycji
      teraz wspólnie z Polską robi to UE ale każdy region ma przydzielona pule no i
      tak pula w Małopolsce w większości idzie na jego centrum...
      • Gość: zg Re: PRZYŁĄCZCIE TARNÓW DO PODKARPACIA IP: *.ztpnet.pl 26.12.05, 19:31
        Hey

Naprawde Rzeszow oddalby U.Marszalkowski do Tarnowa???

Nie szkoda by wam bylo????
        U.Marszalka obecnie wiecej moze od Wojewody.

PZDR
        • Gość: xyz Re: PRZYŁĄCZCIE TARNÓW DO PODKARPACIA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.05, 19:33
          Chyba byloby szkoda ale Tarnow podciągnąłby województwo (120-tys., całkiem
          silne ekonomicznie miasto, atrakcyjne turystycznie). Ale i bez niego poradzimy
          sobie :)
          • Gość: zg Re: PRZYŁĄCZCIE TARNÓW DO PODKARPACIA IP: *.ztpnet.pl 26.12.05, 19:38
            Ja mam ost. jakis dziwny sentyment do Rzeszowa.

Zagladam na wasze forum coraz czesciej i widze jak Rzeszow swietnie sie rozwija.

U nas nasa prezydent to delikatnie piszac nie nadaje sie na to stanowisko.
            Ale jeszcze roczek.

Dwustolecznosc woj. to nie takie fajne jak sie zdaje.
            W Lubuskem ciagle Zielona Gora kluci sie z Gorzowem.

W ZG jest Marszalek - wieczne pretensje ze storny GW ze znowu kasa poszla na ZG
            a nie na GW.- oczywiscie nieobiektywne zdania wrzecz wyssane z palca ale
            NIEWAZNE.

Rzeszow doskonale sobie poradzi i bez Tarnowa.
            Tarnow jak chce to niech przechodzi do was ale urzedu nie oddawajcie bo to
            zrodzi same problemy i dla was i dla Tarnowa

PZDR z Zielonej Gory

• Gość: DODO Re: PRZYŁĄCZCIE TARNÓW DO PODKARPACIA IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.12.05, 19:42
              dzieki za dobre rady

powiem tak dla mnie i tak Zielona Góra jest prawdziwie stolicą Lubuskiego, bo
              wkońcu to miasto ma większe tradycje stolicy regionu
              • Gość: xyz Re: PRZYŁĄCZCIE TARNÓW DO PODKARPACIA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.05, 19:48
                Myślę tak samo. Gdy sie nad tym zastanawiam, to wlasciwie zawsze za miasto
                wojewódzkie uważałem Zieloną Górę a nie Gorzów. Pozdrawiam.
    • Gość: XXX Re: PRZYŁĄCZCIE TARNÓW DO PODKARPACIA IP: *.rzesa.rzeszow.pl 27.12.05, 08:20
      Mam świetny pomysł. Proponuję przeniesieenie stolicy z Warszawy do Lublina.
      Warszawa jest tak bardzo "rozwinięta", że trudno przez nią przejechać
      samochodem. Poza tym oznakowanie ulic i kierunków jazdy jest niezrozumiałe i
      skandaliczne, chyba nie ma pod tym względem gorszego miasta w Polsce.
      Co innego Lublin. Układ komunikacyjny jest wręcz doskonały, brak korków na
      drogach, oznakowania są perfekcyjne. Poza tym Lublin ma w tym względzie poważne
      zasługi i doświadczenie, był przecież pierwszą stolicą komunikacyjnej Polski.
      Poza tym to Lublinowi się należy, choćby z tego względu, że ma agresywne zapędy
      imperialistyczne. Jego aktywiści robią wszystko by rozgrabić sąsiednie
      województwa.
      • Gość: janek Re: PRZYŁĄCZCIE TARNÓW DO PODKARPACIA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.05, 15:09
        Witam, czytając powyższe opinie internautów szczególnie mile zaskoczony jestem
        tym, że mieszkońcy sąsiednich miast dobrze mówią o Rzeszowie. Pamiętam, że
        kilka lat temu Rzeszów i Tarnów wręcz się nienawidzili, a z Dębicą też dobrych
        stosunków nie było. Teraz się to zmienia. Pomysł włączenia Tarnowa wg mnie
        trzeba rozpatrywać w trzech płaszczyznach.
        Dla Tarnowa to napewno dobre, przy Krakowie jest bardzo marginalizowany,
        pojawiły się opinie że może zagrozić Krakowowi, całkowicie się z tym nie
        zgadzam, poprostu Kraków zawsze miał zapędy do rządzenia i przewodzenia, więc i
        nie zamierza oddać środków innym miastom, pojawia się inwestycja automatycznie
        pomysł to Kraków.
        Dla Podkarpacia to chyba nawet bardzo dobra wersja, przyłączenie Tarnowa byłoby
        ogromnym wzmocnieniem wojewódzctwa, byłoby to drugie co do wielkości, silne
        miasto, i ogromny argument przeciw poronionym głosom o likwidacji województwa,
        ale co do oddawania Urzędów to taki szybki bym nie był, jeżeli ktoś się dołącza
        to jednak musi się podporządkować a nie dyktować warunki,
        Dla miasta Rzeszowa to chyba najmniej interesujaca opcja z dołączeniem Tarnowa,
        dawniej te miasta szły równo w rozwoju, i za kilka lat mogłoby się okazać, że
        Tarnów dogoniłby Rzeszów, choć po stworzeniu metropolii rzeszowskiej,
        utworzeniu parku technologiczego w Jasionce i ściągnieciu inwestorów o których
        juz mowa (niby trwają rozmowy) to Rzeszów miałby niezagrożoną pozycję rozwojową.

Na zakończenie chciałbym zauważyć że miasta w woj. podkarpackim rozwijają się
        nie gorzej jak Rzeszów. Mielec ma strefę ekonomiczną świetnie działającą i nowe
        inwestycje szczególnie drogowe, Dębica i Tarnobrzeg także moga się pochwalić
        strefami i jak nawet było napisane wcześniej nowymi inwestycjami, Krosno bardzo
        dobrze radzi sobie z rozwojem przedsiębiorczości, a kilka firm już bardzo się
        wybiło, Przemyśl też nieźle sobie radzi, dużo mu daje sąsiedztwo Ukrainy. Ja
        słyszałem też opinie że to miasto Rzeszów było ostatnio dyskryminowane, no ale
        ostatnio coś ruszyło., więc powinno byc lepiej i oby do metropolii.

I jeszcze jedno pytanie do Tarnowa, czy jest u Was Zakład Gazowniczy? Rzeszów
        został wczhłoniety ze 2 lata temu pod Was, ale czy to zostało? czy byliście
        tylko ogniwem do innej siedziby tej firmy??
    • Gość: bzyk Re: PRZYŁĄCZCIE TARNÓW DO PODKARPACIA IP: 195.117.241.* 27.12.05, 15:24
      Pomysł wart rozważenia, ale obawiam się że nie ma na to najmniejszych szans.
      Krakuski nie pozbędą się możliwości dojenia Tarnowa. Wasserman, Zioberko i
      spółka złapią za gardło i nie puszczą.
      • Gość: unista Re: PRZYŁĄCZCIE TARNÓW DO PODKARPACIA IP: *.com.pl / *.zetosa.com.pl 28.12.05, 11:09
        e tam nie ma szans pojedziemy jak górnicy ,rozdupcymy sejm i bedzie.....
        Ja tam jednak sam nie wiem czy to dobry pomysł,moze i dobrze by było!
        A co do tego ,ze Tarnów i Rzeszów się już lubią to nie byłbym taki
        pewny,zapraszam na derby w żużla.Nie wiem co Dębica ma wielkiego z tego że jest
        w Podkarpackim,gó.. macie,Debica to ruina i nie mówcie ,ze kiedykolwiek bedzie
        tam lepiej niż w Tarnowie.
        A tak poza tym UNIA TARNÓW&WISŁA KRAKÓW.
        Choć byśmy byli z ziomami z Krosna w jednym województwie,a i Gorlice tez
        chcą,to z nimi też.
        • Gość: elo Re: PRZYŁĄCZCIE TARNÓW DO PODKARPACIA IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.12.05, 12:54
          ja byłbym za ale jest za dużo przeciw !!! wiadomo że plusy są ale to politycy
          powinni sie dogadać i nie powinno sie mówić o oddawaniu urzędów bo tego nikt nie
          chce a i pozycja Rzeszowa pewnie uległa by zmainie !!! pozdrawiam trzymam kciuki
          ale niedowierzam !!!!!!

p.s. to co napisał unista to tylko napisac że mama cie woła 12 latku !!!
    • prawdziwy.polak Re: PRZYŁĄCZCIE TARNÓW DO PODKARPACIA 28.12.05, 12:56
      Zróbcie jakąś akcje.
    • Gość: Krzych Re: PRZYŁĄCZCIE TARNÓW DO PODKARPACIA IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.12.05, 15:30
      To byłby najgorszy błąd !!!!! Raczej przyłączcie się do Kielc, bo Rzeszów dba
      tylko o siebie.
      • ubekkubek Przyłączcie jeszcze Wąchock,a powstanie Trójmiasto 28.12.05, 15:56

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka