Forum   1930

1930

(31 wyników)
  • Aeroklub Śląski powstał z połączenia Śląskiego klubu sportowego i Lotniczej kadry kolejowej 12 grudnia 1930 roku, rejestracja nastąpiła rok później wraz z przyłączeniem się do niej Śląskiego Klubu Lotnictwa Żaglowego. Po wojnie 6 grudnia 1945 roku reaktywowano działalność Aeroklubu. Z Aeroklubu śląskiego wywodzi się szybowcowy mistrz świata w klasie otwartej z 1963 roku i wicemistrz z 1960 roku, Edward Makula.
  • W 1930 roku po czterech latach naprawy Polski układ zaczął się nie tylko bronić ale przeszedł do kontrofensywy. Opozycyjne partie założyły CENTROLEW. Blok ten miał tylko dwie możliwość działania 1.Obalić poprzez sejm rządy sanacji 2.Rozchuśtać nawę państwa poprzez demonstracje antyrządowe Dzisiaj mamy sytuację podobna .Powstaje na naszych oczach Samopomoc jako obrona układu przed rządami współczesnej sanacji. Samopomoc ma dwie możliwości działania 1. Obalić rządy Pis-u poprzez...
  • [img]https://cdn2.spiegel.de/images/image-393061-panoV9free-jywd.jpg[/img]
  • Czytam wczoraj, że w 1930 roku [u]Działacz PPS Jan Kostrzewski [/u]zastrzelił w lokalu Kasy Chorych w Częstochowie jej komisarza oraz dwóch innych pracowników, popełniając następnie [u]samobójstwo.[/u] Coś tam pamiętam na ten temat ale nie za wiele, no to robię to co można zrobić w takiej sytuacji. Klikam na nazwisko Jan Kostrzewski, które jest interaktywnym linkiem i dowiaduję się, że.. [i]Jan Karol Kostrzewski (ur. 2 grudnia 1915 w Krakowie, zm. 27 maja 2005) – polski lekarz epidemi...
  • Przeczytałam właśnie wspomnienie o Kalinie Jędrusik na Onecie i postanowilam sprawdzic jej horoskop . W internecie podawane są dwie daty urodzenia aktorki - 5.02.1930 i 5.02.1931. Jak myslicie - która z tych dat jest bardziej prawdopodobna, patrząc pod kątem jej życia i cech charakteru?
  • Kryzys finansowy w USA dotknie prawdopodobnie wszystko i wszystkich. Problem polega na tym, ze realna wartosc CDO, ktore byly sprzedawane na prawo i lewo jest obecnie trudna do ustalenia i powoduje to przecene "jakosci" instrumentow finansowych w calym swiatowym systemie (brytyjczycy tez maja podobne problemy). Wladze Florydy beda mialy problemy z plynnoscia, bo ich oszczednosci byly ulogowane w funduszu, z ktorego prywatni inwestorzy zdazyli wycofac okolo 50% assetow. Duze firmy...
  • Czy w tym koszcie ujęto koszt wymiany serwerów oraz szkolenia pracowników?
  • Mówią iż nic się dwa razy nie zdarza .Nieprawda !! Następuje na naszych oczach reinkarnacja C E N T R O L E W U – tego z lat trzydziestych co poprzez wyjście poza parlament chciał zrewoltować Polskę .Działania anarchizujące tego populistyczno-lewicowego bloku( wspieranego przez salon warszawski) doprowadziłY do destabilizacji państwa. Piłsudski wówczas nasz kraj uratował przed postępującą anarchizacją wspartą na najgorszych naszych przywarach narodowych. Dzisiaj czas zat...
  • kartka na adres w Warszawie,ul.Świętokrzyska 26, ktos do kogos z mojej rodziny wyslal kartke, w nadruku kartkimoge odczytac niewiele,napisano w kilku jezykach, tresc zyczen,wiadomosci zostalo prawie zatarte? Co teraz jest pod adresem Świetokrzyska 26 ?
  • Pomożcie proszę!!! W sobotę 2 testy wyszły mi pozytywne, w niedzielę potwornie bolał mnie brzuch. Od niedzieli mam plamienia, dziś to już krwawienia. Lekarz kazał mi zrobić betę- wyszła 1930, więc piękna ciąża.Ale w macicy nie widać zarodka. nic co wskazywałoby na ciążę, w której ewidentnie jestem. Lekarz nie dał mi żadnych leków na te krwawienia, kazał mi jutro powtórzyć betę, ale wywnioskowałam, że nie ma większej nadziei i zakończy się to poronieniem. Czy któraś z Was tak miała...
  • Moje drogie Mamy, jakoś dopiero teraz wpadłam na pomysł przywitania się chociaż podczytuję Was od miesiąca i nawet czasem się udzielam. Nasza wcześniacza historia jest następująca: Od początku ciąży zagrożenie (odklejająca się kosmówka) i leżenie przez 7 tygodni plackiem (dosłownie - nawet na bok się bałam przekręcić). Od około 17 tygodnia rewelacja, zero dolegliwości, całkiem fajna figura (mało przytyłam), dziecko rozwijało się wspaniale. Nagle około 30 tc straszne swędzenie d...
  • urodzili się 14 sierpnia 2004 na Dyrekcyjnej.14.09 Grześ wkońcu został wypisany do domu a 2 tyg pózniej jego siostra.Okulista,kardiolog i neurolog- póki co bez żadnych zmian:DWiki tylko ma skłonności do odchylania główki do tyłu:-( ale pracujemy nad tym. Pomału rozmiar 56 staje się dobry.Jedzą Bebilon-niestety nie dane mi było karmić ich piersią. Pozdrawiam Ania-mama Grzesia i Wiktori
  • wyborcza.biz/biznes/1,100896,8678154,Kogo_Chinczycy_podejrzeli_w_internecie.html No to jest zabawa. Taki numer wywinąć twórcom internetu.hihihi
  • Autobahn in Germany 1930 !!! content.answers.com/main/content/wp/en/thumb/d/d9/300px-Autobahn_1_color.jpg Niemcy planowali autobahn w Polsce do 1950 !!!Oto zdjecia i link: images.google.se/imgres? imgurl= www.xdesign.net/rab/images/map_poland1950.gif&imgrefurl=http://w ww.xdesign.net/rab/rab_history.html&h=438&w=456&sz=17&tbnid=5dE8m6g7joD88M:&tb nh=119&tbnw=124&hl=sv&start=46&prev=/images%3Fq%3Dautobahn%2Bhistory%26start% 3D40%26svnum%3D10%26hl%3Dsv%26lr%3D%26sa%3DN
  • świnie, które się zestresowały żyjąc w grupie lub skupisku są podatne na ALKOHOLIZM, wrecz są 100 %ALKOHOLIKAMI!!! Ciekawe jak można dojść do takiego wniosku? Ja mam wrażenie, że niektórym 'EKSPERTOM' to się całkiem nieźle pije z prawdziwymi świniami.
  • Czytalem 'Moj przyjaciel zdrajca' i polecam kazdemu, kto nie wierzy w Kuklinskiego!
  • Znalazłam coś takiego zatem sie dziele: "Tychy są miastem, które nie może narzekać na brak pomników i rzeźb plenerowych. Najstarszy jest pomnik Powstańca na placu Wolności. Stanął tutaj w 1930 roku, a we wrześniu 1939 roku Niemcy kazali go zniszczyć. Pozostał pusty cokół. W czasie wojny okupanci chcieli postawić na nim popiersie Hitlera. Zaprojektowanie rzeźby zamierzali zlecić utalentowanemu młodemu tyskiemu rzeźbiarzowi, Augustynowi Dyrdzie, ale ten się nie zgodził wymawiając się brakiem...
  • Potrzebuje nieco danych na temat tego pisarza. W sieci, lacznie z Wikipedia, nie znalazlem nawet daty jego urodzi i odejscia. Moze ktos cos wie...:) pl.wikipedia.org/wiki/Zdzis%C5%82aw_Nowak_%28pisarz%29

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?