1942

(7 wyników)
  • Czytając fragmenty pamiętników Polskiego więźnia niemieckiego więzienia we Lwowie natrafiłem na opis takiej historii która miała prawdopodobnie miejsce pod koniec lipca lub na początku sierpnia 1942r(data nie sprecyzowana).Otóż w pociągu na trasie kolejowej Lwów Tomaszów Lubelski zandarmi niemieccy prubowali zatrzymać i aresztować kilkudziesięciu żołnierzy włoskich którzy jechali pociągiem bez wymaganych dokumętów podruży ,pociag zatrzymano w polu i otoczono, podczas rozmowy żandarma z ofice...
  • Nr 1 gen. Własow - w zakresie sztuki militarnej wyraźnie ponad poziomem innych dowódców - wiele znakomicie przeprowadzonych bitew i kampanii wzór podawany za przykład uczniom szkół wojskowych ( w swoim czasie...) Nr 2 gen, Sztern - znakomity planista, dbajacy o logistyke szanujący żołnierzy - autor zwycięstwa pod Chałchyn Goł szkoda ze zamordowany przez Stalina i wspólników Jego umiejętnosci przydałyby się w walce z Niemcami
  • Ciekawa historia kabotażowca Tu jeszcze W skrócie: neutralny irlandzki stateczek został zaatakowany przez nasze Mosquito z 307 Dywizjonu. Trwało to aż 25 minut, na szczęście nasi bomb nie mieli. Jakoś o tym w naszej literaturze przeoczyłem. Ciekawe że 2 miesiace później ratuje rozbitków z niemieckich niszczycieli Z27, T25, T26. Pzdr
  • Macie jakies informacje o dzialaniu partyzantki USA na terenie Filipin. Czy bylo ich duzo, jakies spektakularne akcje...
  • Czy ktoś zna okoliczności opuszczenia bazy przez lotniskowce USA przed japońskim atakiem? Na czyj rozkaz i w jakim celu te okręty opuściły Pearl Harbor?
  • Witam i uklony dla wszystkich. Jestem tu nowy(czytalem przez czas jakis Wasze posty i paru kumatych ludzi udalo mi sie znalezc) wiec jesli cos nie tak chlapne prosze o poblazliwosc. Pisze, bo ostatnio czytam sobie do poduszki rosyjska "trylogie wojenna"- "Zywi i Martwi", "Nikt Nie Rodzi sie Zolnierzem" i "Ostatnie Lato". Wiem beletrystyka to tylko, ale ciekawe spojrzenie" od srodka" i studium niejakie mentalnosci owszesnej. Do rzeczy, w srodkowym tomie, autor daje do zrozumienia, ...
  • Kurde, napiaslem taki dobry post. Przetlumaczylem kilka cytatow a forum mi to skasowal :(( Nie mama teraz czasu znow tlumaczyc. POdam tylko namiary militera.lib.ru/memo/russian/drabkin1/index.html To jest zbornik wywiadow z weteranami, ktorzy walczyli w lotnictwie szturmowym. Wlasciwie postawione pytania, szczere odpowiedzi o wszystkim: jak brali do wojska, jak szkolili, jak latali, jak lezali w szpitalach, jak gineli. Panstwa, ktoremu sluzyli weterani, juz nie ma/ I dlatego mowi...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się