1956

(8 wyników)
  • Wildecki Oddział Klubów Patriotycznych "Orle Gniazdo" zorganizował w dniu 28 czerwca akcję honorowego oddawania krwi. Akcję tę zorganizowano aby pokazać, symbolicznie oczywiście, że my poznaniacy pamiętamy bohaterstwo ludzi, naszych rodaków którzy po raz pierwszy i jako pierwsi w świecie przeciwstawili się reżimowi komunistycznemu. Dokładnie było to 28 czerwca 1956 roku, wówczas wyszli na ulice aby walczyć o swoje prawa, o chleb, ale także o lepsze jutro dla nas. całość artykułu i fo...
  • Jakie to smutne, że coraz więcej ludzi, których stawia się nam za wzór okazuje się podłymi cynikami... Polecam artykuł: img441.imageshack.us/img441/7204/jeden1as7.gif
  • a za jakis czas ustanowimy święto walki z totalitaryzmem partii autorów tego apelu. To co się wyprawia to totalitaryzm stalina przy tym wysiada. Nędza, głód, wszzechwładny katabas i ogromna emigracja madrych ludzi.
  • Nie ma potrzeby, a umierających dawajcie na Wawel
  • Być może zostanę zmieszana z błotem, ale co tam. Nie pierwszy raz i zapewne nie ostatni :) Szykujemy się do obchodów 50 rocznicy Czerwca. O ile wiem, będą to obchody nie tylko poznańskie, ale ogólnopolskie, i to mnie cieszy, z wiadomych względów. Bardzo mnie natomiast konfunduje i irytuje to, że w wielu mediach wielkopolskich wydarzenia czerwcowe określane są często mianem "powstania poznańskiego". Z całym - ogromnym - szacunkiem do tych wydarzeń, ośmielę się twierdzić, że ...
  • Jestem przeciw "powstaniu". Po pierwsze, wypadki zaczęły się od normalnej manifestacji. W normalnym świecie obok protestujących stali by policjanci. Po drugie, wypadki nie były przygotowaną akcją. Po trzecie wreszcie, słowo "powstanie" źle się kojarzy - w końcu tylko jedno odniosło sukces.
  • Przede wszystkim nie zapraszac kaczorow.A reszta juz sie uda...
  • Polityczne pijawki III RP wykorzystuja bunt robotników HCP w 1956 do stworzenia własnej mitologii walki o wolna Polske. Ta rzekoma wolność to kraj neokolonialny. Jeden z najgorszych i najbardziek skorumpowaneych w Europie. Państwo czerwonoczarnej burzuazji. Robotnicy zamiast wolnosci chleba otrzymali bezrobocie i upodlenie.... Nastepną fala emigracji zarobkowej.. Nadal rzady szabrowników z NSZ... Klamstwo ...i ciemnogród

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się