1963

(3 wyniki)
  • Przed chwilą obejrzałem na TVP3 film dokumentalny o tamtych wydarzeniach . Coś niesamowitego . Macie jakieś ciekawe wiadomości , wspomnienia , przemyślenia ? Podzielcie się nimi .
  • www.republika.pl/hebrajski/latet.html SŁUCHAJ IZRAELU BOŻE MÓJ Kiedy serce płacze Tylko Bóg usłyszy Ból który wypływa Z samego środka duszy Człowiek upada Lecz zanim zginie Krótką modlitwą Przerywa ciszę ------------------------------------------------------------------------------ -- Słuchaj Izraelu Boże mój Ty wszystko możesz Dałeś mi moje życie Dałeś mi wszystko W oczach moich łzy Serce płacze cicho I gdy serce milczy Dusza krzyczy Słuchaj Izraelu Boże m...
  • To byl okrzyk, ktory Prezydent John F. Kennedy wzniosl na wiecu w Zachodnim Berlinie w roku 1963. Chruszczow postawil wtedy de facto ultimatum i gdyby Zachod sie ugial, Berlin Zachodni, ta enklawa Wolnego Swiata polozona ok. 200 km w glebi komunistycznego terytorium, przestalaby istniec -- a wielu jej mieszkancow stala by sie obywatelami NRD z wiadomym zasobem "praw obywatelskich". Okrzyk Kennedy'ego znaczyl: jestesmy z wami! Proponuje wprowadzic zwyczaj, ze odpowiadajac na ja...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się