Dodaj do ulubionych

Ich bin ein Berliner!

27.06.03, 04:56
To byl okrzyk, ktory Prezydent John F. Kennedy wzniosl na wiecu w Zachodnim
Berlinie w roku 1963. Chruszczow postawil wtedy de facto ultimatum i gdyby
Zachod sie ugial, Berlin Zachodni, ta enklawa Wolnego Swiata polozona ok. 200
km w glebi komunistycznego terytorium, przestalaby istniec
Obserwuj wątek
    • Gość: bronek Re: Ich bin ein Berliner! IP: *.dip.t-dialin.net 27.06.03, 05:21
      cs137 napisała:

> To byl okrzyk, ktory Prezydent John F. Kennedy wzniosl na wiecu w Zachodnim
      > Berlinie w roku 1963. Chruszczow postawil wtedy de facto ultimatum i gdyby
      > Zachod sie ugial, Berlin Zachodni, ta enklawa Wolnego Swiata polozona ok. 200
      > km w glebi komunistycznego terytorium, przestalaby istniec
      • Gość: bronek Re: Ich bin ein Berliner! IP: *.dip.t-dialin.net 27.06.03, 05:35
        Gość portalu: bronek napisał(a):

> cs137 napisała:
        >
        > > To byl okrzyk, ktory Prezydent John F. Kennedy wzniosl na wiecu w Zachodni
        > m
        > > Berlinie w roku 1963. Chruszczow postawil wtedy de facto ultimatum i gdyby
        >
        > > Zachod sie ugial, Berlin Zachodni, ta enklawa Wolnego Swiata polozona ok.
        > 200
        > > km w glebi komunistycznego terytorium, przestalaby istniec
        • Gość: cs137 Re: Ich bin ein Berliner! IP: *.client.attbi.com 27.06.03, 08:02
          Bronku,
          Historie z pączkiem znałem (w innym wątku ją opisałem dziś) ale potem
          sprawdzałem na Webie ortografię (bo napisałem "eine" i ktoś mi wytknął, że to
          rodzaj żeński
          • rycho7 ein Berliner ist kein Berliner 27.06.03, 13:23
            Gość portalu: cs137 napisał(a):

> Bronku,
            > Historie z pączkiem znałem (w innym wątku ją opisałem dziś) ale potem
            > sprawdzałem na Webie ortografię (bo napisałem "eine" i ktoś mi wytknął, że to
            > rodzaj żeński
        • Gość: cs137 Re: Ich bin ein Berliner! IP: *.client.attbi.com 27.06.03, 08:05
          Jeszcze jedno: do Euromira poprawnie piszesz "Pan Euromir", ale do Ceesa się
          mówi "Ceesie". Jakbys sie upierał przy "Pan", to by jeszcze pomyśleli, nie daj
          Boże, żem ja z tego samego gatunku....

Cheers, Cees
    • Gość: siedem e IP: 213.216.66.* 27.06.03, 08:14
      to niepotrzebne jest. wszyscy ktorzy tu dluzej przebywaja wiedza z kim sie
      solidaryzuja i zgadzaja. pewnych ludzi nie trzeba juz nawet czytac [krzysju52 4
      posty bez gówna w ostatnich 3 latach]. brak odpowiedzi lub reakcji znaczy mniej
      wiecej tyle = nic nowego, nic dodac nic ujac, ten pejsaty gamoń znowu to samo,
      etc.

5040

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka