1981

(8 wyników)
  • Jak wyglądają na tle młodych, łaknących wolnej Polski i gotowych za to oddać życie i młodość Kolumbów 1944; Volkssowieci 1981 , którzy po 13 grudnia 1981 stanęli po stronie systemu , który był zaprzeczeniem ideałów Kolumbów 1944. Po raz pierwszy w wolnej, a dokładnie pookrągłostołowej Polsce telewizja obszernie , z dumą prezentuje jedno z największych i najbardziej heroicznych powstań świata. Dotychczas niewidzialne ręce towarzyszy Volssowietów 1981 delikatnie nadzorowały aby pami...
  • A główny zbrodniarz cały czas jest pod ochroną, obecnie niejakiego Bronisława Komorowskiego. I oczywiście Donalda Tuska. O przeróżnych pachołkach moskiewskich spod szyldu SLD nie wspominając.
  • Byłem przekonany, że powiedział to Wałęsa o Kaczyńskich. I może miałby rację. Cała banda szumowin z tamtych czasów już po stronie Kaczyńskich stanęła. A tymczasem to bełkot naszego Wodza, który jakoś nie zauważa, że po jegostronie stanęły osoby niszczące opozycję demokratyczną i legitymizujące stan wojenny. A prawdziwych opozycjonistów w PiS nie ma. Kaczyński w tamtych czasach zachowywał się jak tchórz. Siedział w domu, głaszcząc kota i zażerając pączki z mamusią i ma czelność ...
  • Co najbardziej zapamietaliscie z tamtego dnia? piszcie Mialem 12 lat i pamietam szum w tv zero teleranka,jaruzelski przemawial i wielki skot na moim osiedlu.(do dzisiaj sa koleiny na trawniku)zolnierze w mojej klatce schodowej grzejacy sie przy kaloryferach.Duzy konwoj czolgow jadacych z lasku arkonskiego.Ojciec ktory byl w tym czasie w morzu.
  • wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,3064518.html ale pomimo staran calego michnikowsko, generalskiego ukladziku - byli, sa i beda Ci ktorzy pamietaja, nie zapomna i nie wybacza!!!!
  • 1. Internowanych zostalo 6 647 osob w/g owczesnego mistra spraw wewnetrznych Cz. Kiszczaka 2.Przedstawiono najwybitniejszym dzialaczom oferte wyjazdu za granice 3.Za zorganizowanie strajku w Wyzszej Szkole Marynarki Wojennej w Gdyni wydano najwyzsze wyroki w calym okresie stanu wojennego. Przywodcy otrzymali wyroki 10 - lat pozbawienia wolnosci 4.Sad Slaskiego Okregu Wojskowego skazal natomiast przywodcow strajku w kopalni "Ziemowit" wyroki po 7-lat wiezienia 5.Tysiace inn...
  • zasłyszało mi się to pytanie w telewizorni, ale nie usłyszałem odpowiedzi.
  • O ile mozna miec watpliwosci co do tego czy stan wojenny w Polsce byl absolutnie konieczny czy tez tylko sensowny (przynajmniej 44% Polakow jest za) to chyba nie mozna miec watpliwosci,ze jego wprowadzenie to byl niemal Majtersztyk. Cos niebywalego jak na Polske i Polakow- zrobic cos naprawde sprawnie. W tym samym mniej wiecej czasie wprowadzono stan wojenny w 2 krajach o zblizonej wielkosci tj w Argentynie i Turcji. W jednym zginelo okolo 6 tysiecy osob ,a w drugim okolo 3...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się