Dodaj do ulubionych

celiakia u doroslych

10.05.05, 15:05
A czy ktos z Was ma moze namiary na naprawde dobrego fachowca (gastrologa)
zajmujacego sie celiakia, ale takze u osob doroslych, przyjmujacego w
Warszawie?

Jestem 21letnim celiakiem - na diecie wieksza czesc zycia, tj. od 2 roku
zycia, z prowokacjami w wieku 4-6 lat i pozniej cos kolo 12 r.z.

Wiem, ze wiedza na ten temat znacznie poszla do przodu, od kiedy ja bylam
diagnozowana - chcialabym sie skonsultowac - tak dla pewnosci, ze moje
smakolykowe ograniczenia nie sa bezpodstawne ;)

Pozdrawiam!!

Obserwuj wątek
    • netus Re: celiakia u doroslych 17.05.05, 14:33
      cześć mama 32 lata i od 3. roku zycia na celiakii. Jestem pod kontrolą w
      Klinice Collegium Medicum w Krakowie u dr Ciećko - Michalskiej. Jest z tego co
      pamiętam zastępcą ordynatora. Jeśli chcesz, dam ci namiary. Proszę o kontakt na
      priv: netus@gazeta.pl
      • bbiedroneczka Re: celiakia u doroslych 17.03.06, 12:41
        Witam,mam 29 lat i umnie wykryto celiakię dopiero w maju ubiegłego roku,nie
        wiadomo od kiedy choruję ale napewno od ładnych parę lat,przez kilka lat
        chodziłam po różnych lekarzach,leżałam w szpitalach,klinikach i nikt nie umiał
        zdiagnozować,po porodzie się pogorszyło,organizm wogóle przestał mi przyjmować
        pokarmy i na moje szczęście znalazłam lekarza w Tychach który poznał że to
        celiaka.Jak ktoś będzie potrzebował lekarza z Tychów to niech się
        zgłosi,pozdrawiam:)
        • monika455 Re: celiakia u doroslych 18.01.07, 12:49
          Witam mam na imie Monika mam 29 lat ,2 miesiace temu wykryto u mnie celakie..
          jestem przerazona.Od dawna narzekałam na dolegliwosci żołądka,a nasilily sie
          jeszcze bardziej po porodzie.Moja Oliwia ma teraz 5lat.Tez odsylali mnie od
          jednego lekarza do drugiego dopiero po zrobieniu gastroskopi i badaniu krwi w
          katowicach stwierdzono celakie.Chciala bym sie dowiedziec od Ciebie jakie Ty
          mialas dolegliwosci no i jak zyjesz z ta choroba, i jaka diete stosujesz czy
          mogla bysmi polecic jakas stronke na ktorej mogla bym znalesc jakies diety
          bezglutynowe,jak narazie odstawilam produkty maczne.Czy mialas problemy z waga
          bo ja po porodzie bardzo schudlam,i ciezko bylo mi przytyc,pomimo ze jadlam
          niepokoilo mnie to ze gdy zjadlam sniadanie np sama kromke chleba wcale nie
          czulam sie dobrze mialam zawroty glowy ,anemie ogolnie mam duze problemy z
          kregosłupem i bardzo łatwo sie denerwuje. Na wszystkie odpowiedzi czekam pod
          adresem; monika455@gazeta.pl pozdrawiam i czekam na kontakt.
          • cadorna Re: celiakia u doroslych 14.05.07, 10:21
            monika455 napisała:

> nasilily sie
            > jeszcze bardziej po porodzie.

heh.. wszystko wskazuje na to, że poród jednak wywołuje wilka z lasu
            u mnie chyba to samo.. dopiero dostałam skierowanie na badania (kolonoskopia -
            miał ktoś ?!?!?!? jestem przerażona !)
            po porodzie stosowałam ścisłą dietę z powodu skazy białkowej u córci
            po 2 miesiącach (2 dni temu) zjadłam zwykłą białą bułkę z masłem i skończyło
            się na pogotowiu
            bół brzucha był po prostu nie do wytrzymania
            lekarze powiedzieli, ze najprawdopodobniej uaktywniło mi się uczulenie na gluten

dodam, że zawsze miałam gigntyczną niedowagę (ok 20 kg)
            czy możecie mi wskazać jakieś internetowe źródła dot. tej choroby ?

pozdrawiam
            agie
          • agnieszka0201 Re: celiakia u doroslych 10.09.07, 23:01
            mam celiakię od 21 lat, od urodzenia:) to naprawdę nie jest takie straszne.
            Oczywiście jest wiele ograniczeń w jedzeniu. Niełatwo było też w szkole, gdy
            musiałam odmawiać pewnych rzeczy, albo później tłumaczyć czemu jem inny chleb...
            Ja jednak jem praktycznie to samo co ludzie zdrowi, zastępuję tylko produkty
            zawierające gluten tymi bez glutenu. Np. robiąc ciasto zamieniam mąkę zwykłą na
            mąkę bezglutenową:)
            ja może mam nieco szczęścia i celiakia jest u mnie bezobjawowa. w momencie
            osiągnięcia pełnoletności musiałam przejść do lekarza dla dorosłych (też w CM w
            Krakowie - dr Wcisło). Wtedy zrobiono mi transglutaminazę i gastroskopię. Nie
            stwierdzono celiakii.. nie wzięto chyba pod uwagę, że ściśle przestrzegam diety,
            więc skąd niby nagle miał mi wyjść w badaniu gluten:)) Po prowokacji wyszły mi
            dwa plusy i wróciłam na dietę, ale w tym czasie nie miałam Żadnych objawów
            zewnętrznych. Nawet nie chudłam nic.
            Ostatecznie ciągle jestem na diecie i mi to w ogóle nie przeszkadza:) nawet
            piekę ciasta (oczywiście zastępuję odpowiednie składniki). Tak da się z tym
            normalnie (w miarę) żyć.
    • cadorna Re: celiakia u doroslych 14.05.07, 10:22
      friendly_net_ghost napisała:

> A czy ktos z Was ma moze namiary na naprawde dobrego fachowca (gastrologa)
      > zajmujacego sie celiakia, ale takze u osob doroslych, przyjmujacego w
      > Warszawie?

od dziś szukam - też w Warszawie
      jak znajdę - dam Ci znać
    • sandvika Re: celiakia u doroslych 16.06.07, 22:33
      czy moglibyście napisać coś więcej na temat objawów celiakii wykrywanej w wieku
      dojrzałym????

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka