Forum Kultura Książki Książki
ZMIEŃ
      dekada

dekada

(4 wyniki)
    • A więc elit artystycznych, politycznych, biznesowych. Chodzi głównie o powieści. Ale pamiętniki, filmy też można wspomnieć. Mój osobisty timeline: Jedna z lepszych książek "w tym temacie" to "Życie towarzyskie i uczuciowe" Tyrmanda z 1967 roku. Powojenni dziennikarze, urzędnicy ministerstw, pierwsi zachodni biznesmeni, sportowcy. Życie elity kraju, i jest to solidna, gruba powieść. Życie młodych biznesmenów na początku lat 90-tych: "Pierwszy milion" reportera Millera, pół-powieś...
    • Pracuje nad książką, mam swoje gusta, ale ciekawym opinii forumowiczów. Jakie polskie ksiązki prozatorskie uzanjecie za najważniejsze, istotne wnoszącego cos nowego do literatury naszej w latach 1997-2004. Podkreslam chodzi mi o lata 1997-2004, o prozę i to o polska prozę.
    • Szukam dobrego dramatu współczesnego, bardzo was proszę, pomóżcie. "Współczesny", ale nie Mrożek albo Głowacki (z takimi sugestiami najczęściej się spotykam, ale tych to już raczej do klasyki wypada zaliczyć..), tylko zdecydowanie później. Dacie radę?
    • Na stronie wielkiej księgarni amazon.com znajdziecie dział o nazwie Best of the Century. Znajduja sie tam najpopularniejsze ksiązki (podejrzewam że wg sprzedawalności) z konkretnych dekad od 1900 do 1990 - w sumie 100 pozycji po 10 na dekadę w dwóch kategoriach: fiction i nonfiction. Ciekawe są te wyniki, choc pewnie w róznych rejonach świata byłyby to całkiem odmienne notowania. Osobiście weszłam na tą stronę poprzez martinamis.albion.edu , potem podstrona Bookshelf i tam jest ju...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się