ekonomia

(9 wyników)
  • Mam pytanie: czy Palgrave to dobre wydawnictwo w ekonomii / finansach zwłaszcza, czy to może być pomocne aby mieć jako jedyny autor monografię (ok. 150-170 str) w Palgrave Pivot lub Palgrave seria ekonomia, lub Palgrave seria Finanse dla celów jak poniżej: [A] -> zdobycia grantu w NCBiR [B] -> zdobycia grantu w NCN [C] -> w postępowaniu awansowym o nadanie tytułu lub stopnia dr hab. [D] -> dla jakichś innych celów ... jakich? [E] -> szkodliwe? Będę wdzi...
  • obserwując bezradność ekonomicznych sław (na szczeblu światowym) wobec rozwoju sytuacji gospodarczej zaczynam zastanawiać się, czy aby ekonomia nie jest subdyscypliną historii, czyli potrafi wyjaśniać jedynie to co się już wydarzyło??? jeżeli ekonomia ma być nauką sensu stricte, to powinna dawać narzędzia do prawidłowej analizy rozwoju wydarzeń bieżących i prognozowania, tak więc mając zestaw potrzebnych i prawdziwych danych ekonomista powinien przewidzieć np. jaki mniej więcej będzie kurs f...
  • wszyscy wierzący, że noble, listy filadelfijskie, cytowania itp zjawiska, które świadczą jakoby o wyższości nauki amerykańskiej i ogólnie zachodniej niech poczytają artykuł prof. Rybińskiego - biznes.interia.pl/raport/kryzys_w_usa/news/krzysztof-rybinski-swiat-czeka-na-starcie-gigantow,1838455 - który udowadnia, że najwięcej szkód w światowej gospodarce poczynili ekonomiści nagradzani noblami i wysokimi stanowiskami, a więc niewątpliwie publikujący w topowych czasopismach po angielsku i obf...
  • GW informuje, że prof. Leszek Balcerowicz został nowym prezesem stowarzyszenia ekonomistów International Atlantic Economic Society (IAES). gospodarka.gazeta.pl/gospodarka/1,33181,7172076,Balcerowicz_nowym_prezesem_IAES.html Problem w tym, że IAES ja znam z tego, że nie jest znane. 2 razy w roku dostaję całą serię maili z zaproszeniem na ich kongresy (2 razy w roku). Za każdym razem chcą skasować nie tylko wysoką opłatę konferencyjną, ale także - to ewenement - opłatę za złożenie refe...
  • tak sobie analizuję zakończone postępowania habilitacyjne i... ze zdziwieniem widzę, że w zasadzie we wszystkich dziedzinach same sukcesy z wyjątkiem jednej jedynej dziedziny ... (i co ciekawsze, z jednym wspólnym elementem w komisjach gdzie się nie powiodło) Czy ekonomiści mają najbardziej wymagających recenzentów czy po prostu to dziedzina o najwyższym poziomie merytorycznym w Polsce? Czy może coś przeoczyłam...
  • tnij.org/nowekierunki Widzę, że koledzy z US będą kształcić ekonofizyków. Ciekawe, mnie się wydawało, że to było modne kilka lat temu, ale teraz się przeżyło. Zwłaszcza po kryzysie...
  • kolega mi się zwierzył ma na drugim semestrze dwie osoby, które na obu kolokwiach siedziały mężnie do końca lecz oddały puste kartki po co siedziały? - oczywiście w oczekiwaniu na rozwiązania podrzucone ale takie numery nie z tym kolegą ale co się właściwie stało? te kartki były PUSTE całkowicie nawet treści zadania osoby te nie były w stanie zapisać pierwsi analfabeci sforsowali najwyraźniej pierwszy semestr państwowej uczelni technicznej
  • na poziomie wyzszym. oto jeden z efektow: na stanowisko z wymagana jedynie matura zglaszaja sie absolwenci 2 kierunkow z certyfikatami. za 1500 BRUTTO. no, w sumie to idioci. trzeba bylo dac, ze wymagany doktorat, byloby gora kilku kandydatow.
  • Właśnie dostałem do recenzji tekst, - czasopismo 9 pkt ministerialnych, 3 strony word + literatura na trzeciej stronie, na 80% tekstu prawdy objawione typu "parametr a to różnica pomiędzy parametrem b i c. Gdy parametr a wynosi zero to nic się nie dzieje" - takie informacje wie każdy uczeń liceum (fizyka). Brak podstawowych danych pozwalających odtworzyć obliczenia. Pięciu autorów w tym profesor. Wiem, ze w tym czasopiśmie te persony piszą podobne wypociny w każdym numerze. Wiem też że mi pis...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się