inika 10.06.03, 13:48 Mrożone, w tuszkach. Jak przyrządzić by nie były gumowate i mdłe w smaku? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Gal Re: Kalmary - pomysły IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 10.06.03, 14:13 Gumowate to one niestety są... Tylko małe, świeże kalmary z morza śródziemnego po usmażeniu "rozpływają się w ustach". Z tymi mrożonymi niestety nie wiem jak tej gumowatości zaradzić. A co do przepisów, to najprościej zrobić je - smażone lub pieczone na grilu po przetrzymaniu ich przez jaiś czas w oliwie z czosnkiem i ew. tymiankiem. - Drugi sposób to pocięcie w "pierścionki" i smażenie na głębokim tłuszczu w cieście naleśnikowym. - Można też zapiec je (pocięte) w pikantnym sosie pomidorowym pod warstwą żółtego sera We wszystkich przypadkach podstawowe przyprawy to czosnek, tymianek, do sosu pomidorowego jeszcze chili, pieprz, lubczyk. Pzdr. Gal Odpowiedz Link Zgłoś
hania_76 Re: Kalmary - pomysły 10.06.03, 14:20 Gumowate mrożone kalmary będą zawsze. Ja bym je zamarynowała najpierw w czosnku z odrobiną sosu sojowego, paroma kroplami soku z cytryny i oliwą (tak na kilka godzin). Później odsączyła je z zaprawy i usmażyła w cieście - ździebko gęstszym niż na naleśniki. Po usmażeniu można wcinać same, albo z sosem tatarskim (majonez rozrobiony odrobiną jogurtu, drobno posiekane korniszony i marynowane grzybki + czarny pieprz). I do tego zimne piwo :-) Odpowiedz Link Zgłoś
inika Re: Kalmary - pomysły 10.06.03, 15:17 Nie za bardzo chciałam w cieście... Myślałam, że jakoś da się je uszlachetnić... :( Zamarynuję i do piekarnika, zobaczymy co wyjdzie. :) Co to jest: taki jakby plastikowy sztywny pasek włożony do tuszek? Odpowiedz Link Zgłoś
goossia Re: Kalmary - pomysły 10.06.03, 16:30 Kiedys w jakims programie mowiono, co to jest, ale nie pamietam:-) W kazdym badz razie czesc kalmara, ktora sie wyrzuca. A co do gumowatosci, to ostatnio jadlam w knajpie w Wawie panierowane w ciescie i byly mieciutkie, rozplywajace sie w ustach. Dodam, ze knajpa nie wygladala na sprowadzajaca swieze trzy razy w tygodniu.... Poza tym w Anglii kupowalam ciete w pierscienie mrozone i rowniez nie byly gumowe. Pzdr! Odpowiedz Link Zgłoś
krypaw kiedyś za komuny 11.06.03, 14:44 kiedy były pustki w sklepach udało mi się parę razy kupić kalmary i korzystając z przepisu zamieszczonego w jakiejś gazecie przyrządzałem je jak flaki lub jak frytki. Dokładnych przepisów nie pamiętam ale od czego inwencja kulinarna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Senin Re: Kalmary - pomysły IP: *.prem.tmns.net.au 11.06.03, 17:49 kalamary nie musza byc gumowate. Trzeba je odpowiednio dlugo gotowac. Aby zas nie byly mdle -odpowiednio przyprawic. Ja z reguly rozne curry z kalamarow przyrzadzam. Uzywam ich takze do chinskich stir fy. Wiedzac jednak, ze tych za dlugo na ogniu trzymac nie mozna przygotowuje tuszki nieco inaczej; nacinam w diamenciki wewnetrzna strone tuszki. (ukosnie co jakies 5mm, a potem ukosnie w druga strone) dlugawe wlokna miesni "skrocone" w ten sposob nie wymagaja dlugiejgo gotowania. Zawsze dodaje do kalamarow troche chilli. Uzywam ich tez w zupach (chinskich i tajskich glownie), ktore dosc mocno przyprawiam Senin + Odpowiedz Link Zgłoś