Gość: serge IP: *.mofnet.gov.pl 29.08.03, 15:06 W jaki sposób można przyrządzić kalmary? Dzięki za pomoc! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: wini3 Re: KALMARY IP: *.tarnobrzeg.cvx.ppp.tpnet.pl 29.08.03, 22:04 Właśnie dzisiaj robiłam flaczki z kalmarów/ po raz pierwszy/ I zdziwiłam się- zawsze były twarde, białe i gumowate. Ugotowałam w szybkowarze z suszonymi jarzynami/ lubię dodawać bo pięknie pachną/ i zdziwiłam się - zrobiły się szare, mięciutkie i podzieliły na pierścionki. Utarłam na grubej tarce jarzyn/ marchewka, pietruszka, seler/ podsmażyłam na maśle, dodałam trochę pokrojone kalmary razem z wywarem, złotą rybkę Knorra. Podprawiłam zasmażką na maśle. Dodałam wszystko co daję do flaków,troszkę gałki muszkatołowej, majeranku, ząbek czosnku, chlapnęłam maggi. Zielona pietruszka i żółty utarty ser na wierzch. Wyszły flaczki. Niestety zatraciłam cały smak morski. Ale zostały zjedzone. Może ktoś ma coś ciekawszego - ja z braku przepisu robiłam flaczki - chętnie nauczę sie czegoś nowego. Odpowiedz Link Zgłoś
kasia.lomanczyk Re: KALMARY 30.08.03, 08:46 Fantastyczne sa kalmary "po grecku" (takim sosie jka ryba po grecku). Trzeba je obgotowac, pokroic w paski i przyrzadzic do nich sos pomidorowy z warzywami taki sam jak do ryb. Podawac na zimno. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anya.s Re: KALMARY IP: *.ap.plala.or.jp 30.08.03, 09:49 a ja robie palcki z kalmarami po koreansku (cidzimi) - przepis od sasiadki Koreanki. Kalmara pokroic na paseczki, zetrzec jedna marchew, pokroic spora cebule na piorka, dodac szczypior zwany nira - mozna pokroic w paski zielone czesci pora. To wszystko wrzucic do miski, wboc 2-3 jaja, dodac wode, make troche soli i wymieszac. Konsystencja jak na ciasto nalesnikowe, moze nieco gesciejsza. Smazyc na rozgrzanym oleju na patelni z obu stron - je sie to z sosem sojowym wymieszanym z odrobina cukru, octu ryzowego i szczypty togarashi- cos a la chili, ale zawsze mozna zjesc z kechupem itp. smacznego Ania Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kiwi Zazdroszczę! IP: *.chello.pl 31.08.03, 17:59 Rany! Ja próbowałam z kalmarami raz, ze sto lat temu, na podstawie "pewnego" przepisu. Wyszła obrzydliwa, niejadalna biała guma, mam dreszcze obrzydzenia ilekroć sobie toto przypominam. Dlatego cieszę sie, ze ktoś potrafi z nimi zrobić coś sensownego. Ale ja już nie będę próbować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: senin Re: KALMARY IP: *.193.220.203.acc01-lord-gla.comindico.com.au 31.08.03, 22:36 podaje link, do watku, gzie bylo troche o kalamarach... forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=6424640&a=6448976 Odpowiedz Link Zgłoś
bigsister kal_a_mary 01.09.03, 01:27 Jakby ktos szukal przepisu na internecie lub wyszukiwarce to wpiszcie kalamary, a nie kalmary.....czy w PL naprawde sie tak mowi? Odpowiedz Link Zgłoś
inika Re: kal_a_mary 01.09.03, 09:21 bigsister napisała: > Jakby ktos szukal przepisu na internecie lub wyszukiwarce to wpiszcie > kalamary, a nie kalmary.....czy w PL naprawde sie tak mowi? A powiedz jak wpadłaś/-eś na to? Hm... I dużo tych przepisów znalazłaś/-eś? To chyba tak żart z Twojej strony, co? Jeśli jednak masz nadal wątpliwości jak się w PL mówi i pisze nazwę tych owoców morza, to porównaj ilość wyników w wyszukiwarce: - kalamary - znaleziono 9 - kalmary - znaleziono ok. 1450. Odpowiedz Link Zgłoś
kdd Re: KALMARY 01.09.03, 10:44 Jadlam w Grecji pyszne kalmary smażone. Pierścionki kalmarów panieruje się w cieście trochę gęściejszym niż naleśnikowe i podaje z sałatką z pomidorów oraz winem. Słyszałam, że te pierścionki trzeba przed smażeniem najpierw obgotowac, żeby nie były twarde i gumowate. Ale sama nigdy ich nie przyrządzałam. Odpowiedz Link Zgłoś
kasia.lomanczyk Re: KALMARY 01.09.03, 16:24 W Hiszpanii tez sie tak podaje kalmary. Odpowiedz Link Zgłoś