Forum Kultura Książki Książki
ZMIEŃ
      lalka

lalka

(21 wyników)
    • wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80708,4857912.html W zasadzie to moze i sluszne jest zalozenie, ze stanowcza wiekszosc mlodziezy uczacej sie jest idiotami. Szkoda tylko, ze chce sie to smutne zjawisko potegowac, usuwajac najlepsze kawalki literatury z programu nauczania ;-)
    • Poszukuję książek (najlepiej wybitnych:)) w których występuje motyw lalki, manekina, kukiełki, marionetki, robota itp., a w każdym razie czegoś, co zostało zrobione na wzór człowieka. Bo są "Bajki robotów" Lema, są "Sklepy cynamonowe" z "Traktatem o manekinach" Schulza, jest "Piaskun" E.T.A. Hoffmana, jest "Frankenstein", ale czy znacie coś jeszcze? Najlepiej, żeby to nie były bajki dla dzieci:) ale bajki też mogą być. A może znacie jaieś obrazy z lalkami? Od razu dzięku...
    • Tak jak najlepszym polskim filmem w historii jest Ziemia Obiecana Wajdy (no i Nóż w wodzie Polańskiego) tak najlepszą polską książką w historii jest Lalka Prusa (no i Szkice Piórkiem Bobkowskiego). Amen. Pytanie dlaczego? - Ha, myśl narodzie, myśl...
    • Czytajac "Lalke" wpadł mi w oko cytat na 99% z Pamiętniak Starego Subiekta. Niestety, nie pamiętam dokładnie jak brzmiał i w którym rozdziale się znajdował. Czy ktoś może mi pomóc? Był on mniej więcej taki: "Tak to już chyba jest, że ten kto się najmniej poświęca wymaga najwięcej poświęcenia od innych" Pozdr.
    • "Lalka"(13)

Czy sa tu jeszcze jasyc inni nalogowcy, ktorzy musza zajrzec do "Lalki" przynajmniej kilka razy w roku ? Baloo
    • Arystokracja w powieści ogólnie jest oceniana negatywnie. Jest pozbawiona jakichkolwiek uczuć patriotycznych. Uważa, że jest stworzona do używania życia, do zapewniania sobie wszelkich przyjemności. Inni są od tego żeby pracować i dawać im pieniądze. Wszelkich ludzi pracy arystokraci traktują jak gorszą rasę. Wyraźnie widać to na przykładzie Izabeli Żydzi są pracowici, systematyczni i oszczędni. Pieniądze wydają mądrze z myślą o przyszłości. Niemcy także są podobnie jak żydzi prac...
    • lalka(11)

Czy ktos czytuje "Lalke" Prusa dla niej samej, czy to juz tylko szkolna lektura?
    • witam dowiedzialem sie niedawno ze ktos podjal sie napisania kontynuacji losow stanislawa wokulskiego, jednak nie moge nic znalezc na temat tej ksiazki. czy ktos jest w stanie poratowac??
    • przez tę ksiązkę spałam dzisiaj cztery godziny, co o czyms w końcu świadczy. Podoba mi się rozmach, fabuła... Łęcka niech się boi, że mnie spotka w ciemnym zaułku, ale opisana jest w sposób świetny. Jak Wam podobała się ta ksiązka?
    • Fredro: "CZEŚNIK Mocium panie... "waszmość pana, Która lubo mało znana... Która lubo mało znana"... Cóż to jest? DYNDALSKI Żyd - jaśnie panie, Lecz w literę go przerobię. CZEŚNIK Jak mi jeszcze kropla skapie, To cię trzepnę tak po łapie, Aż proformę wspomnisz sobie." Sienkiewicz: "Oto Pan nasz spogląda na mnie surowie, brwi marszczy i nagle wielkim głosem tak odrzecze: "Tanie teraz wasze szlachectwo, bo je czasów wojny szwedzkiej każdy łyk mógł kupić; ale mniejsza z ...
    • Mozecie cos polecic o rownym ladunku romansu, obrazu arystokracji i innych klas tej epoki, dobrego piora? Pozdrawiam. Sara
    • Dlatego, że był wątek - OBMIERZŁE... Dla mnie: "Pan Tadeusz" "Mistrz i Małgorzata" "Lalka" "Wesele"
    • JA jak byłam mała to kochałam się bawić lalkami a zwłaszcza barbie.Ciesze się że tak się stało
    • Prus(26)

Co sądzicie o prusie?
    • Nikt nie lubi "Psychologii i życia" Zimbardo. Nikt nie lubi encyklopedii. Bo te książki są grube. Nikt nie lubi "Lalki" Bolesława Prusa. Nikt nie lubi "Makii w teorii i praktyce" Aleistera Crowleya Bo te książki są nudne.
    • No to poznaliśmy już oficjalnie całą ”trzydziestkę”, piszę to w cudzysłowie bo co prawda książek jest 30 ale tytułów 29(Anna Karenina jest w 2 tomach). Czy to nie jest pewne nadużycie ze strony wyborczej, pisząc dziś... „Gazeta wyborcza poleca kolekcję 30 największych powieści XIXw”... Klasyka literatury XIX wieku - nowa kolekcja Gazety Wyborczej 1 "KATEDRA MARII PANNY W PARYŻU " Wiktor Hugo 17.05.05 2 "ZBRODNIA I KARA" Fiodor Dostojewski 24.05.05 3 ...
    • Moje to: Kamienie na szaniec Lalka Pan Tadeusz
    • Kto? Według mnie number 1 to zdecydowanie Orbitowski. Trzydzieści latek i olbrzymi talent. Trace ciepło pochłonałem w dwa dni (to dlatego do was nie pisałem). Jest tu świat utracony, Kazimierz w czasach PRL, świetne dialogi, miłośc hitlerowca do Polki, cudowna narracja. Druga Lalka! Od tej chwili staje sie fanem tego młodego twórcy, bezwarunkowo kupuję wszystko cokolwiek wyda bez względu na cenę! Szukałem pisarza odmalowującego świat miniony i znalazłem.
    • Znacie takie? Tak? To poproszę o przykłady. Bo dla mnie bez wąpienia taką książką jest "Lalka" Bolesława Prusa, a także "Pan Tadeusz" Adama Mickiewicza, jak również "Ferdydurke" Witolda Gombrowicza.
    • Jacy Waszym zdaniem są najbardziej niedoceniani bohaterowie literaccy? którzy swoją postawą zasługują na podziw, choć w pierwszej chwili wydaje się że są "jednymi z wielu"?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się