Gość: Baloo IP: *.ne.ch 15.03.02, 09:10 Czy sa tu jeszcze jasyc inni nalogowcy, ktorzy musza zajrzec do "Lalki" przynajmniej kilka razy w roku ? Baloo Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: szcz Re: IP: *.czes.gazeta.pl 15.03.02, 11:28 Jestem, już jestem. Przypadkiem byłem nawet sprawcą minidyskusji na ten temat w wątku... Buszujący w zbożu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Baloo Re: buszujacy .. IP: *.ne.ch 15.03.02, 11:44 No to lece pobuszowac ... Ciao Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ginny Re: IP: *.net.bialystok.pl 15.03.02, 19:22 "Lalka" mnie nie zachwyciła. Jak ktoś powiedział- wprawdzie o filmie- wspaniałe minuty, nudne kwadranse... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szcz Re: IP: *.czes.gazeta.pl 15.03.02, 20:02 Gość portalu: Ginny napisał(a): > "Lalka" mnie nie zachwyciła. Jak ktoś powiedział- wprawdzie o filmie- wspaniałe > > minuty, nudne kwadranse... Moim zdaniem jest dokładnie odwrotnie. Zwietrzałe epizdy i fascynująca panorama epoki, miasta, typów ludzkich. Oczywiście, że jest to powieść w stylu jakiego dzisiaj się już nie uprawia, ale wśrod sobie współczesnych chyba nie ma odpowiednika. Przecież ta książka powstała w epoce Nad Niemnem i Rodziny Połanieckich (o historycznych powieściach Sienkiewicza nie wspominam, bo to całkiem co innego), a porownajmy sobie jej kompozycję, bohaterów (zwłaszcza drugiego planu), sposób zaprezentowania opisywanej społeczności. Te książki dzieli po prostu przepaść. �Lalka� to najlepsza, a również najbardziej niedoceniana polska powieść. Tak uważam i będę przy tym trwał, aż ktoś nie udowoni mi, że ktoś napisał coś ciekawszego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Baloo Re: tak jest ! IP: *.ne.ch 18.03.02, 08:23 "Lalki " bedziemy bronic jak niepodleglosci ! Baloo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: annika Re: IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 18.03.02, 12:27 a ja moge tylko dodac,ze zgadzam sie zupelnie!'Lalka' jest znakomita powiescia,rzeczywiscie troche niedoceniana przez fakt stawiania jej w jednym rządku ze wspomnianymi dziełami Orzeszkowej i Sienkiewicza... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Baloo Re: skandal !! IP: *.ne.ch 21.03.02, 15:10 Wymienianie "Lalki" obok TFUrczosci Henryka S. i Elizy O. powinno byc scigane z urzedu ! Odpowiedz Link Zgłoś
ada08 Re: 16.03.02, 08:53 Gość portalu: Baloo napisał(a): > Czy sa tu jeszcze jasyc inni nalogowcy, ktorzy musza zajrzec do "Lalki" > przynajmniej kilka razy w roku ? > Kilka razy do roku - nie , ale raz do roku jakis fragmencik to jak najbardziej :-) Ja również uważam, że to najlepsza polska powieść. (A Prus - najlepszy polski pisarz.) I pomyśleć - ''Lalka'' powstała, jak zauważył szcz , w tym samym czasie , co '' Nad Niemnem'' , a nie zawiera opisów przyrody :-))) Co sie tyczy ekranizacji: serial troche zbyt gladki, ale jednak bardzo dobry (najlepszy polski serial ? :-))) Film Hasa ogladalam, niestety tylko w TV , ale i tak zrobil na mnie duze wrazenie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jack Re: IP: *.gazeta.pl 18.03.02, 11:07 Dla mnie niesamowite jest to że powięśc tak świetna powstawała w odcinkach do gazety.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: annika Re: IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 18.03.02, 12:29 wszystkie powiesci w tamtym okresie tak powstawaly,nie tylko polskie...vide:chociazby Dickens... Odpowiedz Link Zgłoś
8_obcy_pasazer_nostromo LALKA rulez!!! 19.03.02, 17:11 po mojemu;-) najlepsza powiesc i zajebisty serial. a muzyka z filmu - miodzio. mam ja jako ring tona w mojej komorce:-))) pozdrawiam wszystkich milosnikow Lalki! Odpowiedz Link Zgłoś
ada08 Re: 20.03.02, 07:18 Przeczytalam sobie wczoraj jeden z moich ulubionych fragmencikow. Rozmowa Wokulskiego i Starskiego na peronie , po slynnej scenie z udzialem Izabeli i Starskiego w pociagu. Wokulski tam, na tym peronie jest wielki: '' - W panu jest tyle demona co trucizny w zapałce'' - powiada do Starskiego. Uwielbiam to zdanko :-))) No i jego pozegnanie (w języku angielskim) z Izą ..... :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Baloo Re: inne cytaciki ... IP: *.ne.ch 21.03.02, 15:08 "Bogaty ozenek nie hanbi " .... (Szprot albo Wegrowicz ?) ".. to bardzo uczciwy pan, katolik, tylko jemu nie trzeba dawac wadium do reki .. (Szlangbaum ) ... umieram ¨ze smiechu za kazdym razem !! Odpowiedz Link Zgłoś