Forum Dom Budowa i remont
ZMIEŃ
      mima

mima

(17 wyników)
    • Witam, czy rozbudowa domu wymaga odbioru instalacji elektrycznej w części rozbudowanej? W projekcie brak jest schematu instalacji elektrycznej czy taki schemat należy wykonać przed wykonaniem instalacje przez elektryka? Dziękuje za odpowiedzi
    • Witam. Mam takie zapytanie - dostaliśmy z mężem dom, nie jesteśmy tam zameldowani. Mieszkamy w innym miejscu/pod innym adresem. Mamy zamiar go wykańczać, dom nie jest oddany do użytkowania(stan surowy-zamknięty). Pewnie będziemy się ubiegać o zwrot Vat'u za materiały budowlane. I teraz pytane - na jaki adres mamy brać faktury imienne ?? Na obecny adres zamieszkania - czy na adres pod którym jest dom ?? Pani w US powiedziała, że mogą być na adres zamieszkania i później wystarczy akt notaria...
    • Jakie zmiany w planie domu mogę dokonać bez wiedzy archtekta,chodzi mi o to że w trakcie budowy np.będę chciała dodać drzwi,odjąć okno..czy mogę to zrobić....bardzo bym prosiła o jakiś link do jakiegoś postu bądź artykułu na ten temat...z góry dziękuję
    • :) wybieram się (z katowic) 21.01 (sroda) na BUDMĘ :) ot tak , by zobaczyć co nowego , pozbierać aktualne materiały , pouzupełniać/aktualizować namiary :)) będę się włóczył cały dzień (od pociągu rannego , do popołudniowo- wieczornego) po targach . jeśli ktoś ma ochotę zapraszam do towarzystwa , zawszeć wymienić poglądy na nowinki , albo choć otworzyć usta , w towarzystwie raźniej niż samemu (do siebie ) ;) kontakt na priv (j.w.) pozdr. mim
    • Jak i czym wyrównać strop Kleina? czy można wyłożyć go cienkim styropianem do wysokości wystających belek i potem położyć jeszcze jedna warstwę styropianu i na to wylewka?
    • Byc moze uda nam sie w końcu kupic mieszkanko i chiałabym spytac o koszty remontu? Mieszkam w Łodzi Interesuje mnie kładznie płytek, gładzie , malowanie?? Jak cena za m2? Jakie ceny są mebli kuchennych pod zamówienie do kuchni? I szafa typu komandor? za m2?
    • Witam, i proszę o poradę Problem dotyczy drewnianego domku letniskowego z poddaszem, pod którym ugina się strop. Strop jest wykonany z belek o przekroju 6 cm na 7 cm położonych co 60 cm, długość belek od ściany do ściany - 4 metry. Czy podparcie stropu od dołu może coś temu zaradzić? Belki są w dobrym stanie, ale czy przekrój belek nie jest za mały?
    • czy zmiana w trkacie budowy z garażu na pokój (nie było przesunięć ścian, tylko postawienie ściany zamiast bramy garażowej) - jest istotną zmianą wymagającą dodatkowego pozwolenia na budowę?
    • Zastanawiam się czy jest w ogóle technicznie możliwa budowa drugiej ściany wzdłuż ściany, która już istnieje. Dom jest podpiwniczony, więc aby nowa ściana miała się na czym trzymać (a nie tylko opierać o starą) to pewnie trzeba się wkuć w piwnicy w istniejące ławy, Nie muszę mieć pełnej ściany, wystarczą słupy poprowadzone od dołu, ale czy z punktu widzenia techniki budowlanej jest to możliwe?
    • Witam! Przede mną ocieplenie dachu pokrytego gontem bitumicznym. Myślę o grubości 20 cm. Proszę o poradę, wełna której firmy jest najlepsza? Czy URSA to dobry materiał? Jak ma się do Rockwool lub Paroc? Proszę o opinie o tych materiałach, interesują mnie też ceny :))Dzięki! Pozdrawiam :)
    • Mam pozwolenie na budowę z 2003 roku na podstawie Prawa Budowlanego z 2000 roku, gdzie nie jest konieczne pozwolenie na użytkowanie. Czy teraz jak bedę chciał zakończyc budowę i uzytkowac budynek to będę musiał złozyc wniosek o pozwolenie na uzytkowanie??? W pozwoleniu na budowę nie nałożono na mnie takiego obowiązku. W pouczeniu napisano,że do użytkowania tego budynku można przystąpic po zawiadomieniu NADZORU BUDOWLANEGO jesli w ciagu 21 dni nie zgłosi sprzeciwu. Jeśli tak jest...
    • Mam w mieszkaniu stare futryny pomalowane gruba warstwa farby do malowania drewna. Musze je odnowic. Dwie futryny sa z drewna, dwie sa z zelaza. Chcialabym uzyskac matowa czysta biel. Jak mam sie do tego zabrac, co kupic i czym zedrzec farbe z zelaza, a czym z drewna??
    • poradzcie prosze kto moze mi pomoc w sprawie wentylacji?zupelnie nie wiem ,kto sie tym zajmuje.chodzi o rade dotyczącą wentylacji grawitacyjnej.w projekcie jest ona bardzo skromna.chciałabym ją zmodernizowac.dziekuje i pozdrawiam
    • Pytanie jak w temacie? Który etap musi być gotowy.Deweloperski? Dach, ściany posadzki? Kotłownia z piecem i grzejnikami? Drzwi wewnętrzne np. do kotłowni? Proszę o odpowiedź. Dla wielu pytanie jest banalne. Dzięki Pozdrawiam
    • Mąz podpisal umowę z murarzem na wybudowanie domu w stanie surowym w terminie 1.04-08- 30. 12.08. Obok tych dat wpisano cenę za stan surowy a takze to, ze rozliczanie w formie rachunku, zmiany nie objete umową będą wprowadzane aneksem, a sprawy nie ujęte w umowie (a w umieiw tylko wypisane jest co nalezy do stanu surowego) ędą rozwiazywane w drodze polubownej lub sądownie. Do tej pory dom jest zbudowany do stropu a murarz z tygodnia na tydzien odklada przyjście na nasza budowę. Ustnie juz w d...
    • Przeprowadziłem się do domu z dachem zrobionym z blachy trapezowej ok 10 lat temu. Blacha na dachu jest niestety przybijana gwoździami a nie przykręcana śrubami. Po ostatnich deszczach na suficie pojawiła się woda. Na dachu nie zauważyłem niczego niepokojącego, pęknięć, odkształconej blachy. Pytanie, jak znaleźć nieszczelność? czy jest jakaś skuteczna metoda?
    • Czy ktoś z Was budował hurtownię lub podobny obiekt, dwie kondygnacje po ok. 1000 mkw. Jakich kosztów można się spodziewać począwszy od projektu na oddaniu do użytku kończąc. Wszystkie uwagi mile widziane

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się