opieka

(18 wyników)
  • Jak to jest po cc i na dodatek z bliźniakami. Przecież nie ma się od razu dużo siły, nie można się pionizować, nie wspominając o zejściu z wysokiego łóżka. A M. lub inni odwiedzający nie mogą być cały czas. Jak wygląda opieka nad dziećmi i pomoc takiej bliźniaczo-cesarkowej mamie?
  • Witam, b.proszę rodziców bliźniaków, którzy to już przerabiali, o info: - czy z tytułu urodzenia się bliźniąt ojcu przysługują łącznie 2 dni urlopu okolicznościowego, czy 2 x 2 dni? - to samo pytanie dot. 2 dni rocznie opieki nad dzieckiem do lat 14.
  • Czytam duzo (moze za duzo) nt pielegnacji i karmienia blizniakow:) We wszystkich poradnikach (bez wyjatku) jest napisane, ze matka blizniakow nie da sobie rady bez pomocy osoby trzeciej, i nie mam tu na mysli meza (bo w naszym przypadku moze pozwolic sobie tylko na 2 tyg urlop) ale babci czy tez opiekunki. Jak to bylo u was? Obawiam sie, ze fizycznie nie dam rady. Jak tu karmic (szczegolnie w nocy), przewijac, myc?Ok, niania na dzien a co w nocy????? Przeciez 1 maluszka karmi sie 8-12 razy na...
  • witam gorąco! kochane mamuśki męczy mnie pytanie- da rade opiekować się bliźniaczkami w pojedynke? tzn. wspólnie z mężem, tyle,że mąż dosyć dlugo pracuje, ale wieczory ma wolne. jestem taka troche zosia samosia, i chciałabym bardzo sama zajmować się maluszkami(bez teściowej,szwagierki,babci itd.) odwiedzinki ależ i owszem ale popatrzeć, pokiziać maleństwa i dziękuje. ale nie wiem czy przych dwóch szkrabach nie rzucam się od razu z motyką na słońce. tym bardziej,że jak na dzień dzisiejszy to ...
  • witam wszytskie mamy blizniakow . mam do was mnostwo roznych pytan dotyczacych wychowania blizniakow . dowiedzialam sie ze bede miala blizniaki dwujajowe jest to moja pierwsza ciaza jestem troszke tym przerazona nie potrafie sobie wyobrazic jak sobie poradzic z dwujka maluszkow co zrobic jesli jedno placze trzeba je nakarmic i zaraz drugie jak to wszystko ogarnac jesli mozecie prosze napiszcie jak to wyglada w waszym przypadku z gory dziekuje !
  • Czy któras mama może polecić jakis szpital we Wrocławiu, ewentualnie opisac swoje wrażenia o porodzie...?
  • witam czy któraś z obecnych tu na forum mam rodziła bliźnięta w Szpitalu Bielańskim w Warszawie? Wiem, że nie wchodzi tam w grę poród mocno przedwczesny, przed 28 tyg. ciąży, ale później?. Jaką macie opinię na ten temat? pozdrawiam.
  • Jestem w 27 tc. Chodzę do ginekologa w państwowej przychodni, ale coraz częściej zastanawiam się nad zmianą lekarza prowadzącego. Czy w tak zaawansowanej ciąży jest sens szukać lekarza z jakiegoś szpitala? Jak to się ma później do porodu. Jak to było u was? A może polecicie mi jakiegoś dobrego ginekologa (i szpital)? Mam coraz bardziej intensywne skurcze pomimo zażywania fenoterolu, magnezu i nospy, boję się, że urodzę przedwcześnie, a moja pani ginekolog jest na urlopie i następ...
  • Jestem mamą 3miesięcznych blizniąt.Mam kilka pytan dotyczacych dzieci. 1.Jest możliwe samodzielna opieka nad bobasami?Pomaga mi mama a wieczorem mąż i stwierdzam,ze czesto brakuje jeszcze jednej osoby do pomocy. 2.Maluchy od pewnego czasu nie śpią mi w dzień,jedynym sposobem na sen jest spacer.Do tego w nocy od godz trzeciej są co godzinne pobudki na jedzenie.Nie brakuje mi pokarmu,nie wiem jak ich zmusic aby najadły sie do syta a nie pocmokały. 3.CZy trzeba dokarmiać mieszankam...
  • witam, jestem mamą bliźniaków na macieżyńskim. mój mąż pracuje. czy należy mu sie 2 dni na dzieci w ciągu roku?? potrzebuję go gdy muszę jechać na badania z dziećmi na 2 koniec miasta, a nie mam innej pomocy a sama nie dam rady. czy ma on praco do tych 2 dni gdy ja jestem na macieżyńskim, czy dopiero jak wróce do pracy??
  • Czy kogos prowadzi lekarz z Karowej z Przychodni Ciąży Mnogiej (chyba tak sie to nazywa). Chodzi mi nie o prywatna opieka a publiczną w przychodni szpitalnej. Czy: Czy sa problemy z zapisami/terminami? Czy mozna sie umowic z dnia na dzien w naglym przypadku? Czy Dr daje do siebie telefon i jak cos niepokoi mozna zadzwonic? Czy dobra jest tam opieka i czy wykonuja duzo badan (krew, USG itp.) pomimo tego ze to publiczny szpital? Czy są problemy z przyjeciem do szpitala w czasie poro...
  • witam.musze napisac bo w koncu wybuchne.otóżjestem 23letnia mama 4.5letniego nikosia i 13 miesiecznej martynki.za około8tyg.zostane mama blizniakówktórych nigdy w życiu sie niespodziewałam,jestem w bardzo trudnej sytuacji mój maz zostawił mnie i niczym sie nie interesuje.kazał mi sie samej martwic o wszystko.z dnia na dzien moge zostac bez dachu nad głowa.oprócz tego zostawił nas bez środkówdo życia.jestem kompletnie załamana.zamiast sie cieczyc tym ze nie długo przyjda na swiat...
  • Czy tatom bliźniaków przysługują łącznie dwa dni wolnego, czy cztery - po dwa na każde dziecko? Jak to naliczono w waszym przypadku?
  • Miłe panie z Trójmiasta. Interesuje mnie czy któraś z was jest lub była w ciąży mnogiej, do jakiego lekarza chodzicie lub chodziłyście , gdzie rodziłyscie lub planujecie poród. Z góry dziękuję.
  • .....jakąs dobrą położna która indywidualnie przygotowuje do porodu(cesarki) z Żelaznej???
  • Czesc dziewczynki! Pisze po raz pierwszy, spodziewam sie najprawdopodobniej blizniakow po leczeniu nieplodnosci (TP. pazdziernik), jestem z Warszawy. Obecnie zaczynam poszukiwania dobrego lekarza (i szpitala) do opieki nad nami, czy możecie cos polecic? Czy w gre wchodza tylko szpitale ze specjalistycznymi odzialami neontologicznymi? Zastanawiam sie nad szpitalem Bielanskim, i Zelazna? czy ktoras z Was chodzi na wizyty w ramach NFZ? Czy to jest wogole w naszym kraju mozliwe?:)
  • Moze na forum blizniaczym sa mamy z wojewodztwa podlaskiego?Jesli tak to bardzo prosze o rade,gdzie najlepiej urodzic moje 2 kruszynki?Bardzo sie boje przedwczesnego porodu.
  • Witam Panie i prosze o porade. Z gory przepraszam za powielenie postu umieszczonego na forum szpitale, ale tutaj mam nadzieje dowiedziec sie wiecej. Jestem w ciazy z blizniakami i jak na razie ciaza przebiega ksiazkowo, a ja czuje sie dobrze poza zgaga i ogromnym brzuszkiem - termin mam na styczen. Ciaze prowadzi mi lekarz z Zelaznej w Warszawie, ktory twierdzi, ze jesli wszystko bedzie sie rozwijalo tak dalej, to dlaczego mialabym wybierac inny szpital jak nie Zelazna. Z drugie str...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się