przysadka

(11 wyników)
  • Mam bardzo niski poziom tych hormonow, ktore sa wytwarzane przez przysadke mozgowa w celu stymulacji pracy jajnikow (nie pamietam jak one sie nazywaja). Lekarz podejrzewa niedoczynnosc przysadki mozgowej. Jestem w trakcie badan ale chcialam spytac czy moze ktos wie czym moze byc spowodowana niedoczynnosc przysadki? Mial ktos tak?
  • Mam od jakiegos czasu bardzo nieregularne cykle (46 dni, 63 dni), po badaniach hormonalnych okazało się ze mam prolaktynę 34,93 (norma 10 - 24) a pozostałe hormony w normie. Ginekolog stwierdził, ze to zadanie dla endokrynologa i odesłał mnie właśnie do niego. Ginekolog uważa, ze to sprawa działania przysadki mózgowej i trzeba wykonać diagnostykę obrazową czaszki, zeby wykluczyć lub potwierdzić istnienia mikrogruczolaka przysadki. Stąd moje pytanie, czy macie jakieś doświadczenia ...
  • Witam wszystkich! Za miesiac mam miec robiony rezonans przysadki,w zwiazku z tym mam pytania: jak długo trwa to badanie i czy trzeba sie do niego rozbierac (czy majac na sobie spodnie lub bluzke na zamek konieczne jest sciagniecie tej odzieży?) prosze o odpowiedz.Pozdrawiam :-)
  • Witam wszystkich! Mam 22 lata i od dwóch lat zauwazyłam u siebie mlekotok. Nie dużo ale zawsze troszke tego jest. Kiedys lekarz zbagatelizował problem i teraz dopiero po rozmowie z jedną osoba wybrałam sie na badanie. Dzisiaj odebrałam wyniki mam 43.71 prolaktyny. Czy jest az tak bardzo źle??? Doadam ,ze nie miewam ostrch bólów głowy. Mlekotok sie zmienjuszył juz go nie ma czasami przed okresem minimalnie sie pojawi biała kropeczka. Nieregularnie miesiaczkuje. Wyjezdzam za tydzie...
  • Mam problemy z cyklem. Prawdopodobnie jest to związane z tarczycą. Wciaz nie mam ustalonej wlasciwej dawki hormonow tarczycy i jeszcze to teoche potrwa. Zastanawiam się, cy lepiej wywoływać miesiączkę luteiną czy dac sobie spokój i poczekac, aż hormony tarczycy wrócą do normy i wtedy miesiączka sama wróci. Czym grozi kilkumiesięczny brak okresu?
  • dziś odebrałam wyniki krwi PRL -28,03ng/ml (norma 1,3-25) TSH HOR TARCZYCY 0,61 (norma 0,25-5) fsh w normie estradiol opis z którego nic nie wiem nie wiem jakie to sa jednostki tej prolaktyny co z nich wynika? guz przysadki czy inne zaburzenia ? prosze pilnie o pomoc bo nim pokaze je lekarzowi to umre z nerwów
  • Pani doktor, mam problem, byłam u dwóch różnych lekarzy i każdy dał mi inną odpowiedź. Miesiąc temu miałam robione badanie prolaktyny, dwa razy wynik był ponad 60,00 ng/ml. Po miesiącu przyjmowania ergolaktyny wynik 5,78ng/ml. Mam skeierowanie na rezonans w lutym. Jeden lekarz stwierdził, że powinnam przestać przyjmować leki, a rezonansu nie ma co robić, tylko jeszcze raz po miesiącu skontrolować prolaktynę. Drugi lekarz stwierdział, że mam leki przyjmować mimo wszystko i zrobić r...
  • Włąsnie byłam w laboratorium zrobić sobie poziom prolaktyny. Od jakiś 3 miesięcy biorę seronil-lek przeciwdepresyjny (2 x20mg) i na noc Tritico - wzmacnia działanie seronilu (chyba tak się nazywa) I właśnie po upływie roku od zakończenia karmiebnia, znowu pojawił mi się pokarm, co prawda tylko kropelki ale jednak Czy myślicie że te leki mogą mieć wpływ na poziom prolaktyny? W styczniu z powodu bóli głowy miałam robiony rezonans głowy - wszystko ok. Wiem, że istnieje też oddzielny rezo...
  • przeczytałam inny wątek na temat prolaktyny i trochę się przestraszyłam, dlatego bardzo proszę o pomoc.. poziom prolaktyny dwa lata temu przed podjęciem leczenia 463 MIU/L - pani dr przepisała bromergon w dawce 1/4 tabletki dziennie. po roku przyjmowania bromergonu poziom prolaktyny był 333 MIU/L - pani dr zwiększyła dawkę do 1/2 tabletki dziennie. w grudniu robiłam badania - nie wiem jaki dokładnie jest teraz poziom prolaktyny - dr powiedziała mi tylko, że się zmniejszył i kazała ...
  • Jaka jest przyczyna nagłego wzrostu poziomu prolaktyny /ponad 3x norma/, prowadzącego do całkowitego zaniku okresu? Prywatny ginekolog zalecił zrobienie tomografii komputerowej przysadki, endokrynolog z Kasy Chorych nawet o tym nie wspomniał, zapisał tylko Bromergon. Czy decydować się na badanie, które prywatnie kosztuje w Krakowie ponad 700 zł?
  • czy któraś z was przy prolaktynie 106 dostała skierowanie na tomografię od gina, bez brania żadnych leków i na pierwszej wizycie??? pomóżcie plis, bo jestem bardzo zestresowana. Pozdrawiam s.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się