przysadka

(11 wyników)
  • Witajcie! Czy wie któraś z Was gdzie można wykonać taki test, Test pobudzenia przysadki: - podaje się dożylnie 100 ng GnRH, oznaczając stężenia LH i FSH w próbkach surowicy pobranych w 0, 30 i 60 minucie testu. U zdrowych kobiet szczyt wydzielania LH (8 - 10-krotny wzrost) obseruje się po 30 minutach, podczas gdy stężenia FSH jest mniejsze (3-4-krotne) i wolniejsze (szczyt po 60 min.) Test wykonuje się w celu: - oceny stopnia wydolności układu podwzgórzowo-przysadkowego, - diagnoz...
  • Drogie "prolaktynki" Leczyłam sie na hyperprolaktynemie prawie 5 lat. W sierpniu 2004 roku poddałam sie operacji mikrogruczolaka przysadki, gdyż to on był przyczyną podwyższonego poziomu prolaktyny. Owszem leczyłam sie, na początku brałam Bromergon (ale bardzo krótko, źle go tolerowałam), potem prze dwa lata (z krótkim przerwami na kontrole prolaktyny) brałam Parlodel (czułam sie po nim lepiej niz po Bromergonie, ale mogłam go brac tylko w ograniczonych dawkach 1x dziennie gdyż w...
  • Witam Ostatnio lekarz zasugerował mi, że z uwagi na wysoki poziom prolaktyny i powtarzające się dosyć często bóle głowy powinnam zrobić rezonans przysadki mózgowej celem sprawdzenia czy nie zadomowił się tam GRUCZOLAK! Za 400,- zapisałam się na to badanie i wyznaczono mi termin na luty. Mam w związku z nim jedno pytanie. Chodzi mi mianowicie o formę w jakiej pacjentce podaje sę kontrast... Czy coś mi wstrzykną, dadzą do wypicia czy może... wbiją grubą igłę w głowę :( Czy poza tym...
  • Moje wyniki z 3dc: E2 <20!!! FSH 1,39 mIU/ml!!! LH 0,338 mIU/ml!!! Prolaktyna i TSH niskie ale w normie Mi to wygląda na niewydolność przysadki. Czy nie powinnam zrobić rezonansu magnetycznego? Czy ktoś ma podobne wyniki i może podzielić się doświadczeniami?
  • Kochane, wróciła ze szpitala z oddziału endokrynologicznego, niektóre z Wa pewnie mnie pamiętają miałam b. wysoki poziom FSH w granicach 50, 70. Moje wyniki 7dc FSH- 10,9 mlU/ml (n.3-14,4) LH 7,9 mlU/ml(n. 1,1-11,6) DHEA-SO4- 310ug/dL (n. 35-430) Estradiol 195 pg/ml Prolaktyna , badanie dobowe: najwyższy wynik o 4 rano: 794 mlU/L (n. 40-530) TSH: 0,85 uIU/ml (n. 0,4-4) Krzywa cukrowa 2 punktowa: próbka 1: 82 próbka 2: 67 mg/dl Insulina test z glukozy: 0'- 4,6 120'- 42,2uIU/ml (...
  • Cześć dziewczyny. Zastanawiam się czy podanie diphereliny może opóźnić @. Przygotowuje sie do in vitro. W 22 dniu cyklu dostałam domnięśniowo 1 zastrzyk diphereline 3,75 mg. W ulotce leku nie ma nic na temat, że @ moiże sie opóźniać. Dziś mój 29 dzień cyklu a @ brak. Dziękuję za odpowiedzi. Pozdrawiam
  • Poziom Prolaktyny 85 bez tabletki. Podejrzenie problemów z przysadką i sugestia w stronę reznansu mózgu. Macie jakieś doświadczenia? Leczenie? Wyniki? Dizęki z góry - trochę się boję......
  • Dziewczyny, Czy ktoras z Was boryka sie z takim problem? - zajscie w ciaze jest bardzo trudne (wszystkie hormony ponizej normy), ale moj lekarz twierdzi, ze jest szansa. Dostaje menogon (pecherzyki byly, ale brak owulacji) teraz biore luteine. Bardzo boje sie co bedzie dalej...
  • Witam, Robiłam badanie w 8 dc. Moje wyniki to 12,3 przy normie (1,9-25,9) a po obciążeniiu 210. Poczytałam o hiperprolaktynemi i większość tego mnie nie dotyczy, np. Najczęstsze przyczyny hiperprolaktynemii Wyróżniamy przyczyny fizjologiczne: • ciąża - odpada • karmienie piersią (pierwsze 4-6 m-cy)- nie • stres - nie • sen - wysypiam sie • hipoglikemia - nie • spożywanie posiłków - nie jadłam przed badaniem • drażnienie brodawek s...
  • TSH 0,6 przy normie od3,55 fT3 3,66 przy normie 3,5-6,5 fT4 14,94 przy normie 11,5-23,2 LH(3ci dzien cyklu) 5,98 przy normie 2-10,9 FSH 10,48(3ci dzien cyklu) przy normie 3,85-8,75 Prolaktyna 46,27 przy normie 3,4-26 zalamana jestem, co mam robic??o czym to swiadczy???

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się