-
Witam serdecznie.
Mój synek 5 lat od około miesiąca czasu przestał jeść.Mały chodzi do przedszkola,a to wiąże sie z ciągłymi infekcjami.Ostatnio lekka jelitówka i angina.Wykonany szereg badań morfologia ok,mocz(niezbyt liczne bakterie),usg brzuszka wykazało węzły chłonne krezki pow. do 16 mm odczynowo,lekarz podejrzewa pasożyty lub alergię(mały akurat był po lekkiej biegunce z gorączką).Dostał bactrim,potem angina i antybiotyk ospen.Synio skarzy sie na bóle brzuszka,przebadany przez alergolo...
-
Pani doktori mam dylemat czy mam podać dziecku antybiotyk,
w zeszłą sobote o 22 córka 4lata i 10 msc-y zaczęła gorączkowac 38,5-39 i temp pojawiala sie co ok 8 godzin, oprócz tego kaszel ale nie jakis mocny tylko od czasu do czasu, i katar poczatkowo żólty od sr juz przezroczysty teraz prawie wcale, we wt 2 razy dostała przeciwgoraczkowy, w sr o 11 rano miala 39 i dostała przeciwgorączkowy i juz w śr temp nie było, w czw juz tylko temp o godz 11, 38 stopni i utrzymywała sie do 38 i spadła na...
-
Witam,
Córka ma 9 tygodni jest karmiona Bebilon HA.Robi 1 lub dwie kupy dziennie żadkie musztardowe. Dziennie wypija do 500ml mieszanki najczęściej 430ml. Zdarza się że na porcje po 30 ml i nie chce więcej. Waży około 4300g.
Do godziny 16 jest raczej spokojna,uśmiecha się,głuży po jedzeniu i łapie drzemki choć raczej na rękach gdy jest noszona. Dramat zaczyna się około 18 do 21 kiedy idzie spać. Zjada mleczko lub nie chce zjeśc i krzyczy okropnie aż sztywnieje.Uspakaja ją okap albo susza...
-
witam! mam kilka dręczących mnie pytań.. po pierwsze.. moje 9 i pół miesięczne dziecko, które nadal karmię i to bardzo często piersią - to jej główny składnik posiłków, ponad tydzień temu miało kontakt z moim siostrzeńcem, który kilka dni później dostał wysyp ospy. Czy ona też mogła się zarazić? Jakie objawy mogą to charakteryzować? bardzo się martwię. Po drugie.. czy to normalne, aby w tym wieku nie miała jeszcze ani jednego zęba? co robić? widzę, że dziąsła bolą ją od dawna, okropnie się mę...
-
Witam, mój niespełna 3 letni synek w listopadzie chorował na zapalenie krtani. Całkowiecie zdrowe dziecko nagle w nocy obudziło się ze szczekającym kaszlem ( przypominającym pianie koguta ). Był bardzo niespokojny, wystraszony, płakał i wyglądało to tak jakby miał problem z oddychaniem. W nocnej pomocy medycznej dostał zastrzyk ze sterydu i wylądowaliśmy na 3 dni w szpitalu. Po zastrzyku było już ok. mały dostawał inhalacje i był pod obserwacją.
Dzisiaj po drzemce synek obudził się ze zmieni...
-
Co poradzić na nocny kaszel?
Dziecko w ciągu dnia można powiedzieć, że zdrowe. Przedewszystkim nie kaszle. Zaczyna po zaśnięciu. Potem w trakcie nocy kilka napadów mokro-suchego kaszlu (raz mokry, raz suchy). Kaszel męczący,nie dajacy spać.
Jak temu zaradzić? Macie jakieś rady?
Jesteśmy od dwóch miesięcy na lekach wziewnych alergicznych, robimy inhalacje. Mamy 4 miesiąc katar, raz gęsty, raz lejący. Częste infekcje gardła. Teraz już niby lepiej, ale... problem jest naogół nocą, podczas snu.
-
witam pani doktor.
pisałam wcześniej o bólach brzucha u syna zgłosiliśmy się do lekarza bo mały od tygodnia nie spał płakał że go boli nasza pani doktor dała skierowanie na mocz wynik ok.
w piątek byłam z nim znów bo mały zaczął kaszleć i gorączkować lekarka stwierdziła przeziębienie i przepisała duomox 1raz dziennie i pulneo
w poniedziałek byliśmy u innego lekarza prywatnie i tu szok lekarz stwierdził zapalenie oskrzeli i lewego płóca przepisał gentamecyne na 10dni raz dziennie jedną ampu...
-
Borykam się z problemem. Synek ulewał od urodzenia z tym że po wyjściu ze szpitala oprócz piersi był dokarmiany bebilon Comfort przez butelkę z wolnym przepływem i było całkiem nieźle. Około 2 tygodnia sytuacja się zaczęła pogarszać i synek coraz więcej ulewał chlustająco wtedy zalecono mi odciągać pokarm i zagęszczać Nutritionem i znów poprawa. Jak malutki skończył 4 tygodnie zaczął się koszmar, chlustające wymioty, niepokój i właśnie dziwne postękiwania i domowa jedzenia nad ranem. Zrobiliś...
-
Pani Doktor bardzo proszę o radę.
Synek ma 2 miesiące i tydzień. Jest karmiony piersią, kupki robi średnio raz
na 2-3 dni dni. Wcześniej często ulewał, ale powoli jest lepiej.
2 dni temu był szczepiony na pneumokoki. Wczoraj zrobił 4 kupki, często ulewa.
Czytałam, że tak się może zdarzyć po tej szczepionce (Prevenar 13). Nie
pamiętam dokładnie, ale po szczepionce Infarix Hexa prawdopodobnie też mocniej
ulewał.
W domu mam 3-letnią córkę, która za 3 tygodnie idzie do przedszkola (do żłob...
-
Witam
Od czwartku mój synek ma wodnistą biegunkę, do 4 stolców dziennie.Najpierw była gorączka powyżej 39 stopni i wymioty, które ustąpiły ale jest biegunka wodnista.Dzisiaj pierwsza kupka była w miarę normalna, a 3 następne wodniste bez krwi i śluzu.Mały dużo pije, hydronei cytrynowej z dużą ilością wody. Dostaje też smectę, około 1,5 saszetki dziennie, bo więcej nie chce, ale z jedzeniem jest słabiej.. Małe posiłki, troszkę chlebka, chrupek,obiadu prawie wcale.
Pytanie do Pani doktor:czy ...
-
Moj synek (jutro konczy 3 tygodnie) urodzil sie z krwiakiem na
glowce. Lekarz w szpitalu oraz pediatra radzi,zeby poczekac az
krwiak sam sie wchlonie (a moze to potrwac kilka miesięcy)natomiast
polozna na wizycie patronazowej radzila aby udac sie z malym do
poradni noworodkow na konsultacje i ewentualnie go usunac.
Co robic w tej sytuacji? Może ktos mial podobny problem?
-
witam wszystkich,
jestem pierwszy raz na forum i chciałabym skorzystać z rady pani dr i mam....
Mój synek ma w tej chwili 4 lata, często chorował głównie na górne drogi
oddechowe, typowa dla niego infekcja, to zapalenie krtani jesienią i wczesną
wiosną...czyli tak tradycje
Chciałam prosić o radę, bo nie wiem co mam robić ma jakieś dziwne objawy,
osłuchowo czysty. Otóż synek pokasłuje suchym bezproduktywnym kaszlem, wczoraj
wieczorem zwymiotował, po płaczu, powiedział, ze zrobiło mu ...
-
Mam 4-ną córcię,która przybrała przez miesiąc 400g.Zaczęłam Ją
obserwować.Jest często przy piersi,ale je ok.4mim.
Urodziła się 19.czerwca2007r z wagą 3615g.,w 4dobie-3285g.,potem ,w
dniu wypisu-3370g.,6tydzień-4540g.,potem po ok5tygodniach-
5270g.,następnie mając 4msc-5700g.
Ostatnie 3tyg-je bardzo krótko 3-4min,czasem płacze przy piersi
wieczorem,gdy chce spac,przykładam do drugiej ssie 5min i
zasypia.Naciskam 1szą pierś i jest pokarm.Jakby nie miała siłę
ssać.Nie wiem czy db ro...
-
Byłam z córką ( ma dwa i pół latka ) u ginekolog w sprawie tej
białej wydzieliny w wargach sromowych.Tak jak Pani zalecała też
kazała myć Tantum Rosa .Ale kiedy jej powiedziałam , że ta
wydzielina brzydko pachnie zaśmiała sie i powiedziała gdzie ja ją
tam wącham.Kiedy zaś spytałam sie co to ma corka powiedziała , że to
nic takiego i żeby sie tym nie przejmować tylko ją tym umyć.Po kilku
dniach od zakończenia kuracji znowu problem sie pojawił.Czy ta Pani
doktor ma racje , że to n...
-
witam, okazało sie, że mój synek ma chorobę Perthesa, byliśmy
ostatnio u ortopedy, który to zdiagnozował i on dał nam skierowanie
na oddział ortopedi AMG, i powiedział, że musi przejśc jak
najszybciej operację. wczoraj pojechaliśmy na oddział, a tam lekarz
stwierdził, że nie ma potrzeby operacji i mamy zarejestrować sie do
przyszpitalnej poradni. Cieszę, się, ze obedzie się bez operacji,
ale martwi mnie to, że wyznaczono nam termin wizyty dopiero za 1,5
miesiaca!!! Wszyscy mówią...
-
Witam serdecznie. Moja 6 letnia córeczka od 2 lat cierpi na nawracające
zakażenia układu moczowo-płciowego. Przez pierwszy rok w moczu mieliśmy tylko
e coli, po 5 krotnym podawaniu szczepionki Uro-Vaxom ( 5x 30 tabl), bakterię
tę udało się jak na razie wyeliminować, mamy za to w jej miejsce Enterococcus
10*8 (w kwietniu), we wrześniu-Proteus mirabilis 10*8, obecnie również złe
wyniki ogólne moczu, czekamy na posiew. W wymazie ginekologicznym mieliśmy
citrobacter a następnie e coli, ob...
-
witam. Synek niedługo skończy 2,5 roku. Pierwszy ząbek pojawił się w
11 m-cu życia, pozostałe dostawał baaardzo powoli i do tej pory nie
ma jeszcze ostatnich ząbków. Oprócz tego ma próchnicę (od butelki)
górnych dwójek i jedynek. Chodzimy do stomatologa na leczenie, ale
doktor stwierdziła, że jest za wcześnie aby stwierdzić jakąś wadę.
Chodzi o to, że dziecko niemalże od urodzenia ślini się.jednak nie
cały czas, a ma takie okresy. teraz praktycznie od pół roku musi
chodzić ze śl...
-
Witam. 6-letni syn od 8 dni ma goraczkę, pierwszego dnia skarżył się na ból gardła i miał 38st. następnego miał już 40 st. byłam z nim na izbie przyjęć bo to był piątek - lekarz zbadał i stwierdził infekcję grypową. Przez następne dwa dnia nadal 40 st. która po lekach spadała do 39 - 39,5. wezwałam lekarza ponownie, mały kaszlał, podobno płuca i oskrzela czyste a kaszel od spływającego kataru. Lekarz zapisał Summamed na 3 dni. Po tych 3 dniach prawie żadnej poprawy, nadal wysoka gorączka do 3...
-
Pani Doktor, proszę o opinię i radę. Mój syn ma teraz 2 lata i 2 miesiące. Od kwietnia zaczął chodzić do przedszkola, dwa trzy -razy w tygodniu na 3 godziny. Nie jest tam więc dużo, a mimo tego od samego początku strasznie choruje. Wyglądało to tak: dwa dni w przedszkolu, potem 2 tygodnie chory i tak w kółko. Teraz miał wakacyjną przerwę przez sierpień. Był w tym czasie okazem zdrowia. W ostatni czwartek i piątek był już w przedszkolu, a w niedziele nagle temperatura 39,2. Nie ma innych o...
-
Mój problem zaczął sie z 4 miesiące temu..mój 2 Latek,Kubuś,wcześniej wypijał 210 ml mleka bebilon kiedy wstał,potem zjadaj jedno smażone jajko lub talerzyk bułki z mlekiem,przed drzemką też coś przekąsił-zwłaszcza gdy była zupa warzywna,jak wstał zjadał praktycznie cały obiadek,wieczorem jadł jogurta i na kolację znów mleko..teraz wypije tyle samo mleka na śniadanie dodatkowo zagęszczany 3 miarkami kleiku i potem do obiadu poskubie trochę bułki albo zje kilka paluszków lub kilka kostek czeko...