rodzina

(184 wyniki)
  • Kiedy zezwolic po porodzie na wizyty dalszej rodziny albo znajomych? Nie pisze tu o bliskiej rodzinie tylko o dalszej (jakies ciotki, kuzynki itp.) albo o jakis kolezankach itp. Kiedy na to pozwolilyscie? Czy 2 tygodnie po porodzie to w porzadku by ciotki, wraz z siostrzencami, kuzynki, kolezanki wpadly z wizyta i zobaczyly dziecko? Jak dziecko 2-tygodniowe reaguje na taki tlum ludzi? Bo pewnie kazdy bedzie chcial wziac na rece czy calowac dziecko... Zezwalalyscie na nocowanie, np. kilka dni,...
  • sposob wplywa na plec kolejnych czlonkow rodziny? Tak sie zastanawiam. Bo znam 2 historie- jedna to moja dalsza rodzina, gdzie facet mial 7 corek i kazda z corek miala same corki. Druga to u mojego meza. On jest jednym z dwoch synow, jego brat ma syna. Jego ojciec mial samych braci, ktorzy maja tylko synow. Synom tez rodza sie juz potomkowie plci meskiej...;-)) Smieszne, ale prawdziwe. Na ile to ma wplyw? Bo na logike to nie ma wplywu prawda? To chromosom ojca decyduje o plci...
  • kiedy powiedziałyscie rodzinie ze jestescie w ciaży? A kiedy swojemu pracodawcy? strasznie sie boje tej rozmowy z moim szefem, macie jakies teksty ktore sie sprawdziły i nie wywolały ataku serca!!! lub zwolnienia z pracy!!! pomozcie
  • dręczy mnie takie trochę głupie pytanie: kiedy przyszła do Was rodzina (bliska, typu rodzice i teściowie) po porodzie do domu? W szpitalu no to jeszcze, rozumiem, chcą jak najszybciej zobaczyć dzidzię, ale jak ja się nie czuję na siłach to mój mąż może to jakoś wytłumaczyć, ale w domu. Moi teściowie planują, że po powrocie ze szpitala wrócą ze mną (swoim samochodem, choć my mamy swój i jest to zbędne) do domu aby pomagać (w czym??), jak to teściowa ujęła: np. w pierwszej kąpieli. ...
  • Po porodzie, gdy juz bede w domu to chyba chcialabym najchetniej, zeby mnie i mojego maluszka wszyscy (poza mezem oczywiscie) zostawili na jakis czas w spokoju. Dziewczyny jak sobie poradzic z natretnymi goscmi tak zeby nikogo nie urazic? Wiem, ze oni tez sie nie moga doczekac kiedy dziecko przyjdzie na swiat. Nie naleze raczej do osob asertywnych i nie chcialabym nikogo urazic, tym bardziej, ze dostalismy juz sporo prezentow od rodziny dla dzidziusia. Rodzina mojego meza, a szcze...
  • Jak zakomunikowałyście rodzinie (rodzice, teściowie,...) wiadomość o 'byciu w ciąży'? Macie jakieś sprawdzone recepty? Pozdrawiam!
  • Bardzo proszę o opinie nt tych szpitali. Szukałam informacji na stronach "rodzic po ludzku", ale są raczej niewielkie. Zbliża się termin mojego porodu, bardzo zależy mi na tym, żeby urodzic swoje dzieciatko w przyjaznym dla niego i mnie miejscu. Będę wdzięczna za każdy list. Pozdrawiam
  • Nie mam możliwości wybrać się na razie do szpitala, toteż proszę, napiszcie mi, co trzeba zabrać ze sobą: jakie dokumanty, ubrania dla dziecka i dla siebie, laktator itd. Czy trzeba przy wyjściu zostawić coś w szpitalu: pieluszki, ubranka? Obawiam się, że jak pojadę, to już na sam poród i nie zdążę sie odpowiednio przygotować! Dziękuję za wszystkie rady!
  • moi drodzy mam problem nie wiem jak powiedziec mamie ze jestem w ciąży mam już 7 miesiecznego synka i boje sie powiedziec mamie moze to glupio za brzmi ale mieszkamy z mezem w malej kawalerce i tylko on pracuje nie wiem jak damy sobie rady i jak zareaguja rodzice ta ciąza powstała przypadkowo kochalismy sie z zabezpieczeniem pomocy EwA
  • Przez całą ciążę była wierną czytelniczką tego forum - stresowało mnie często, ale i bardzo pomogło. Teraz jestem już z tygodniową Gosią w domu :))) Pomyślałam sobie, że któras z Pań może miec pytania dotyczące Kliniki - ja miałam mnóstwo przed porodem :)))Jeżeli tylko będę w stanie - odpowiem, podzielę się wrażeniami (a leżaałm 6 dni, więc parę wrażeń zaliczyłam), może się komuś na coś przydam :))
  • zaraz jak sie okazalo, ze sa 2 kreski, czy po wizycie u gina, czy jeszcze w innym momencie? Jesli nie od razu to z jakich powodow czekalyscie?
  • Witajcie! Jestem w 7 miesiącu ciąży i zastanawia mnie jak wasza rodzina (mam na myśli teściów i rodziców ) zareagowała na potomka. Czy odczułyście zainteresowanie tylko dzieckiem a Wy poszłyście w "odstawkę" czy może zostałyście w jakiś sposób docenione? Miałam koleżankę która urodziła dziecko i została "odrzucona" na daaaleki plan bo najważniejsze było dziecko. Nikt nawet nie zapytał jak się czuje czy się cieszy. Rodzina objęła opieką tylko dziecko a nią nikt się nie interesowa...
  • Dziewczyny, mam dylemat, ida Swieta, to bylaby wspaniala wiadomowc dla naszej calej rodzinki - w Swieta bylby 8 tydzien! No wlasnie o to chodzi. Czy to przypadkiem nie za wczesnie? Moze lepiej poczekac az przejdzie I trymestr? Jeszcze powiem, ze na razie jest z fasolka wszystko ok. W piatek odbieram wyniki krwi. A kiedy Wy pochwalilysci sie nowinka? Poradzcie mi brzuszki. Aga
  • Tak się właśnie próbuję przygotować... Pierwszy raz zostanę mamą. Ja, mój mąż, dziadek, wujek... no, alergie gdzieś tam tu i tam dawały o sobie znać w życiu. Ja na pewno mam pokarmową (migdały, słonecznik w większych ilościach - potrafię zachrypnąć, większa ilość czekolady), mój mąż jakąś wziewną - bliżej też niezidentyfikowaną (39 st C. po zdrapywaniu ścian podczas remontu i w różnych innych okolicznościach, nie na pyłki w każdym razie) i wrażliwą skórę, dziadek sam nie wie, na co...
  • Wiecie co, dziewczyny, nic mnie tak nie stresuje jak kilka pierwszych dni po powrocie do domu ze szpitala, a konkretnie chodzi mi o moją liczną, blisko-mieszkającą i dawno-dziecka-nie-mającą rodzinę. Podejrzewam, że będę zmęczona, obolała i takiem tam, jak to w pierwszych dniach po porodzie, i nie będę miała ani ochoty ani siły na gości. No, jakby same babcie to pół biedy, niech zobaczą upragnionego wnuka, ale wiem że jak już przyjdą nie idzie ich wygonić i obie się prześcigają wręcz w doradz...
  • Witam, 23 czerwca na świat przyszła nasza kochana córeczka Zosia (52 cm i 3400 wagi) Rodziłam w klinice św. Rodziny. Opieka była wspaniała - wszystkim przyszłym mamom polecam ten szpital. Bardzo chcę także podziękować cudownej położnej - p. Beacie Sobali, lekarzom: dr Kuligowskiemu oraz dr Kamili ( niestety nazwiska nie pamiętam, taka młodziutka )oraz wszystkim siostrom,położnym oraz lekarzom, którzy zapewnili nam wspaniałą opiekę. Dziękują: Mama, Tata i Zosia. PS. Przy okazj...
  • o wyniku testu??? I jak?? Jakie były reakcje???
  • mąż prowadzi własną firmę, która rzeczywiście jest bardzo dochodowa, jednak absorbuje go całkowicie.. ja na 3/4 etatu prowadzę biuro firmy znajomej. jestem w 28tygodniu ciąży, bardzo potrzebuję zainteresowania i uwagi, ciepła i czułości i jeszcze raz zainteresowania i uwagi.. a nasz dzień wyglada nastepujaco- wstajemy przed 9, szybko prysznic, śniadanko i na 10 oboje do pracy. kończę pracę o 16, jakieś zakupy, wracam do domu. sprzątam po poprzednim dniu i gotuję obiad. mąż kończy ...
  • Moja była sąsiadka ostatnio opowiedziała mi pewne zdarzenie "U cioci na imieninach". Pojechała na imprezę i rozpoczęło się częstowanie opowieściami w stylu "Jaki to ja bolesny poród miałam", "Po cc i zzo nie można być prawdziwą matką, bo tylko bóle czynią z kobiety rodzicielkę" oraz zalew zabobonami. Sąsiadka spokojnie powiedziała, że nie wierzy w zabobony, bo po pierwsze jest XXI wiek, po drugie wiara katolicka zabrania wiary w zabobony, a z tego co się orientuje, na imprezie wsz...
  • wiecie co ja juz mam naprawde wszystkiego dosyc! Niewiem za co życie dało mi taką kare ,ale ja juz niemoge cały czas wszyscy sie w tracaja (mama i babcia) jak ma wygladac moje zycie co powinnam robic mowia ze ja sie nie znam i po co podejmuje jakie kolwiek decyzje niedawno chodziły za mna zebym sobie rolety zamontowała w pokoju bo pada słonce wiec dzisiaj pojechałam kupiłam - pomaranczowe(naprawde ładne) jak one przyszły i to zobaczyły za 10 min mnie zawołały z bajka ze ktos ich si...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się