Forum eDziecko edziecko Wychowanie
ZMIEŃ
      rodzina

rodzina

(107 wyników)
    • Znacie takie rodziny, które nie za bardzo przejmują się swoimi dziećmi? U mnie w bloku mieszka taka rodzina, dwoje dzieci, starsza córka (nastolatka) i syn młodszy o parę miesięcy od mojej córki, czyli ok. 5,5letni. Matka niepracująca z tego co się orientuję, spotykam ją w najróżniejszych godzinach. Denerwuje mnie, że puszczają dziecko bez opieki odkąd skończył 3,5 lata - wówczas to jeszcze jako tako trzymał się dorosłych na dworzu, byle byli w zasięgu wzroku, ale jak miał 4 lata i więcej to...
    • Przeczytałam niedawno w Wysokich Obcasach wywiady z kilkoma rodzinami wielodzietnymi. I przypomniało mi się, jak kiedyś sama chciałam mieć taką dużą gromadkę:) Niestety życie pisze własne scenariusze, wyznaczone i zarobkami i metrażem mieszkania, i powołaniem. Trochę im zazdroszczę. Widzę piękne, mądre (po oczach) dzieci, jak siedzą koło siebie i się obejmują. Myślę, że życie w takiej gromadzie daje niesamowite poczucie bezpieczeństwa, wspólnoty, uczy kompromisów i współpracy. Moja dw...
    • W poniedziałek będę szła na pogrzeb mojej cioci. Nie bardzo wiem, co zrobić z córką (ma dwa lata). Muszę ją zabrać, bo cała rodzina idzie, teściowa mieszka za daleko. Poza tym chce ją zabrać, żeby też uczyła się czym jest śmierć, że jest cieerpienie w życiu i umierania. Tydzień temu przejechało psa moich rodziców i ONA to widziała, ale zrozumiała to tak, że Muszka (piesek) się uderzyła (niby w ten samochód) i wywróciła. Potem doytywała, gdzie jest Muszka. Tumaczyłam, że Musz...
    • Witajcie! Jestem w trakcie pisania pracy na temat ciekawych tradycji polskich rodzin. Jeśli możecie pomóc opiszcie specyficzne, zakorzenione od lat, a może całkiem nowe tradycje Waszych rodzin. Z góry dziękuję:)
    • Pilnie potrzebuję materiałów, które pomogą mi zinterpretować rysunek rodziny 5-letniego dziecka. Bardzo proszę o pomoc osoby, które pracują z dziećmi. Za wszelkie wskazówki i materiały będę bardzo wdzięczna (proszę przesyłać materiały na e-mail gazetowy)
    • Bedzie dlugo i smutno. Mamy w najblizszej rodzinie szesciolatka, ktory jest zywa ilustracja pojecia "zle wychowanie" - on sie zachowuje niegrzecznie, a rodzice nie reaguja, albo krzycza (z reguly wrzeszczy szwagier: zaraz ci nogi z dupy powyrywam, a maly na to: to ja ci powyrywam). Moim celem nie jest misja edukacyjna, to ich sprawa, jak wychowuja swoje dziecko. Mam jednak problem, kiedy maly jest niegrzeczny wobec mnie, moich dzieci i mojej rodziny. Uwazam, ze nie powinnam zwrac...
    • pochodzę z bardzo purytańskiej rodziny, u mnie nigdy nie rozmawiało się na tematy ,,wstydliwe". Głupio się przyznac, ale o większości spraw damsko-męskich dowiadywałam się z kilkunastoletnim opoznieniem. inna sprawa,ze mieszkałam w małej wiosce, praktycznie kolonii, koleżanki, ktore miałam były podobne do mnie. ale wyszłam za mąż, urodziłam dziecko, mieszkam w większym miescie.niestety,wstyd sie przyznac,ale duch purytanski jakby został.wiem,ze musze uswiadamiac swoje dziecko, nie chce popełn...
    • Witam. Okazało się że bliska osoba w rodzinie jest transeksualna, niedługo rozpocznie leczenie. Już teraz widać pewne zmiany, osoby dorosłe w rodzinie o wszystkim wiedzą, dla mnie nie jest to problem, dobrze wszystko rozumię i wspieram. Ale jak mam przygotować syna. Czy ma zmieniać sposób zwracania się do wujka? Teraz to będzie ciocia? Rozmawiałam z wujkiem (ciocią?)i proponowałam ewntualnie mówienie po imieniu, już kobiecym. Ja tak się już zwracam, normalnie z końcówkami kobiec...
    • Od 6 m-cy ojciez dziecka z nami nie mieszka. Pozwalam sie mu z dzieckiem widywać. Na poczatku widywal sie jak mu pasowalo, potrafil dziecka nie widziec tydzien. Teraz jak pozew trafił do sądu, ojciec rzyczy sobie widywać dziecko we wtorki, cz-tki i co drugi weekend zabierać. Do czasu keidy z dzieckiem widywał sie u mnie było ok. Od jakiegos czasu dziecko zabiera do tamtego domu, gdzie mieszka z inna kobieta. Zaczeły sie u dziecka pobudki w nocy, krzyczy mama tata. Zwracam sie z py...
    • Witam wszystkich Rodziców, Poszukujemy do nowego programu telewizyjnego TVN rodzin z malymi, nieposkromionymi urwiskami. Jeżeli autentycznie potrzebujesz pomocy, Twoje ukochane dziecko nie pozwala się Tobie poskromić i ujarzmić to czekamy na kontakt. Serdecznie pozdrawiam Katarzyna Wieteska k.wieteska@tvn.pl 0228566281 - pon, śr, czw - do 17tej
    • Czy ktos ma doswiadczenia z dziecmi pochodzacymi z mieszanych malzenstw? Moja rodzina jest wlasnie taka. Syn, ktory ma 3,5 roku posluguje sie dwoma jezykami, z tym ze polski (najprawdopodobniej z racji miejsca zamieszkania) jest na pierwszym miejscu. Ciekawa jestem jak to wyglada u innych?
    • wiem ze w mojej rodzinie jest maltretowane dziecko mam zareagowac jestem jej matka chrzestna?ojciec naduzywa alkoholu matka ma problemy z nerwami..
    • Witam Nie ukrywam, że nie radzę sobie ostatnio z problemem jaki mam od jakiegoś czasu. Sytuacja jest następująca: moja córka ma w tej chwili ponad 4 lata, z jej ojcem nie jestem o 3 lat. Jednak od momentu kiedy się rozstaliśmy każde z nas ułożyło sobie zycie na nowo. Tata córki ma już od 3 lat zonę i od roku syna. Ja podobnie jestem w związku i oczywiście jest z nami córka. Problem zaczyna się w tym momencie, że ja nie ograniczam, kontaktów ojca z córką, widzą się dwa razy w tygodniu, ale w ...
    • Spodziewamy sie z narzeczonym dziecka (termin na maj). Wielokrotnie zastanawialam sie nad kwestia nauki jezyka polskiego przez moje malenstwo. Mieszkamy w W. Brytanii wiec w szkole, na podworku, w telewizji wszedzie otacza nas j. angielski. Zdecydowalam wiec, ze ja jestem jedyna droga do nauczenia dziecka j. polskiego totez zamierzam mowic do dziecka tylko i wylacznie po polsku (moj narzeczony nie mowi po polsku). Boje sie jednak, ze moze cos sie dziecku pomiesza? Nigdy nie w...
    • Witam. Postanowiłam założyć ten temat,gdyż mamy problemy w sąsiedztwie,i już nie dajemy rady... Jest chłopak,ma 10 lat. Jest OKROPNY. Bluźni,awanturuje się,namawia dzieci do różnych karygodnych zachowań,bije,obrzuca kamieniami. Co najgorsze,dzieci są w niego strasznie zapatrzone,i słuchają go jak jakiegoś bóstwa. Potrafi wyzwać nas od najgorszych,wszczynać awantury. O dziwo w szkole nie ma z nim problemów. Natomiast rodzice gdy my reagujemy,nie potrafią z nim choćby porozmawiać,a wręcz...
    • Oglądałam wczoraj program o bardzo popularnych agencjach skupiających surogatki (kobiety wynajmujące swoje macice za pieniądze). Dokument nakręcony bardzo obiektywnie bez zbędnych sugestii. Okazuje się że powstała niedawno agencja zajmująca się głównie homoseksualną społecznością i "produkcją" (cholera, niestety tak to trzeba nazwać) dla nich dzieci. Pokazano związek dwóch panów i trojkę ich dzieci. Wiecie co, ja jestem mega tolerancyjna, naprawdę mało co mnie jest w stanie zdzi...
    • Drogie emamy,wiem ,że takich postów jest tu dużo,ale nie wszędzie są dane rady jak postepować z trudnym dzieckiem. Mam dwoje dzieci,syn -trzy latka,córka-dwai pól miesiąca. Bardzo prosze was o rady jak postepować z tym starszym małym tyranem - terrorysta. Chce mi sie płakać,kiedy się sprzeczamy.Dochodzi do rekoczynów i z mojej jak i z jego strony. Co dzień powtarzam sobie ,że tak byc nie może ,ale nie potrafie być konsekwentna ,nie wiem jak to robić. Dodam ,że nie jestem zwolennic...
    • przypomniałam sobie zainspirowana sąsiednim wątkiem yagnik o rodzinach z homoseksualnymi rodzicami jest taki absolutnie genialny program "wychować na ludzi" na bbc lifestyle: brytyjscy zbuntowani nastolatkowie (według polskich norm w zasadzie zupełnie zdemoralizowani, tacy, co się już stoczyli i tylko krok/sekundy dzielą ich od przestępstw i poprawczaka) wysyłani są do anglojęzycznych rodzin na całym świecie, tyle że te rodziny stosują bardzo surowe (w stosunku do brytyjskich) metody...
    • Szukam osób w podobnej sytuacji do mojej. Staram się stworzyć wspólnie z moim mężem nową rodzine w składzie: nas dwoje, mój syn (14 lat), syn męża (7) lat oraz nasza córka (2 lata). Czasami wydaje mi się, że już nigdy nam się to nie uda. Ciągle kłócimy się o dzieci. Bardzo się staramy ale czasami mam poprostu dość. Czy jest ktoś z podobnymi problemami?
    • www.eioba.pl/a127096/napluc_ci_w_gebe_tatusiu

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się