Dodaj do ulubionych

Kto się zgłasza na ochotnika do testowania?

23.12.03, 10:54
Zbliżają się Święta, najwyższy czas pomyśleć o wysyłaniu kartek...   :-/
Ale zanim to nastąpi... albo może jak już napiszemy...

W przerwach między kolejnymi potrawami proponuję włączenie się w pewien test.

Pracuję właśnie nad mechanizmem głosowania. Docelowo będzie ono dostępne ze
stron klubów szaradziarskich Neptun i Agora (a może jeszcze ktoś zechce się
dołączyć?).

Kto się zgłasza na ochotnika do testowania? Wszyscy!? O, jak się cieszę!

No to do dzieła! Trzeba wejść na stronę
www.reptar.free.komrel.net/Autor.php i... poradzić sobie
(ewentualna kwestia instrukcji obsługi równocześnie też podlega testowaniu).

Powinno być tak, że:
- raz każdy z Was da radę zagłosować bez problemów;
- drugi raz zagłosować nie da rady (mam taką nadzieję).

Od momentu oddania głosu będzie się już tylko pojawiać tabela z rankingiem.
Przed oddaniem głosu wyniki będą (powinny być) niedostępne.

Głosujcie jakkolwiek, potem to i tak zostanie wszystko wyzerowane. Na razie
to wszystko tylko test, a wyniki w tej sytuacji nie powinny być brane na
serio, tym bardziej że w ramach przygotowań mogą być znienacka zerowane
lub modyfikowane w inny sposób dla sprawdzenia, co się będzie działo. Lista
nominacji z rękawa też nie jest jeszcze ostatecznie ustalona. Głosy sprzed
23 XII, godz. 10:30 już wyzerowałem, a tych, którzy testowali mechanizm przed
tym terminem proszę o spróbowanie, czy po wyzerowaniu mogą głosować jak gdyby
nigdy nic znowuż. A jak testy wyjdą pomyślnie, to zaraz po Nowym Roku ruszymy
oficjalnie i z pompą.

Testujących proszę o klikanie w banner reklamowy, który się będzie pojawiał.
Nie mówię, żeby za każdym razem, ale tak od czasu do czasu. Takie warunki
dyktuje serwerodawca - konto jest "za darmo", ale równocześnie za klikanie
w te całe bannery. Jakby to kogoś interesowało, to szczegóły są tutaj:
www.free.komrel.net/popup.html . A może ktoś zna jakąś inną możliwość
umieszczenia stron w PHP w Internecie, bez korzystania z "dobrodziejstwa"
systemu punktowego?

Dajcie mi znać, jak wypadły próby. Czy zgodnie z moimi oczekiwaniami, czy też
przeciwnie - były jakieś inne scenariusze, problemy, kłopoty... Mile widziane
komentarze dotyczące każdego aspektu tej inicjatywy. Wiele już pewnie poprawić
do Nowego Roku nie zdążę, ale przecież świat nie kończy się jutro   ;-)

Obserwuj wątek
    • zb.wo OK 23.12.03, 12:33
      Byłem tam, głosowałem. Drugi raz się nie udało zagłosować, wyników jednak nie
      mogłem obejrzeć :(
      A ten banner to gdzie jest? Na komrelu go wyraźnie nie widać. Czy to ten u góry
      strony tytułowej?
      Pozdrawiam
      • reptar Re: OK 23.12.03, 13:05

Coś rzeczywiście nie działa   :-(
        Teraz będę poprawiał, potem znowu wszystko wyzeruję.
        • reptar Teraz powinno działać (i jest wyzerowane) 23.12.03, 13:24
          ...i ci, którzy głosowali przez wyzerowaniem, powinni dać radę zagłosować znów.
          • totet Re: Teraz powinno działać (i jest wyzerowane) 23.12.03, 14:03
            Byłem, sprawdziłem, już nieźle działa.
            Wyniki oglądałem, jakoś nie dostrzegam jedynie bannera.
    • megalomaniac Re: Kto się zgłasza na ochotnika do testowania? 23.12.03, 16:31
      czy gdzies wyswietla ile osob juz glosowalo?
    • nemala Re: Kto się zgłasza na ochotnika do testowania? 23.12.03, 16:32
      oczywiście głosowałam
      po kazdym dodaniu nowego szczęśliwca, banner się nie pokazuje, natomiast po
      kliknięciu na [AD] wyświetlana jest strona reklamowana
      rzeczywiście nie da się głosować po raz drugi

Pzdr świąteczne
      Nemala
    • reptar Re: ile osób głosowało; Re: banner się nie pojawia 23.12.03, 18:18
      1) Nie wyświetla się, ile osób głosowało. Jeśli ktoś jest bardzo ciekawy, to
      pozostaje zsumowanie punktów i podzielenie przez 15 (każdy głos to w sumie
      piętnaście rozdanych punktów).

2) Banner, o którym wspomniałem, otwiera się w osobnym oknie, takim małym,
      i może być pod spodem (pod głównym oknem). Poznać go po tym, że ma w pasku
      tytułowym "http://ad.komrel.net/klik.cgi?konto=reptar".
      Ale nie przejmujcie się tak tym bannerem; w sumie ta walka o utrzymanie konta
      nie jest aż tak bardzo dramatyczna   ;-)

Dzięki za testowanie, proszę o jeszcze.
      • strzal_w_10 banner do bani 23.12.03, 18:53
        po co komu taka lista?
        • reptar Re: po co komu taka lista? 23.12.03, 18:59
          strzal_w_10 napisał:

> po co komu taka lista?

Dla zabawy.

Rety, czemu ja muszę tłumaczyć takie oczywistości?!!!
      • strzal_w_10 Re: ile osób głosowało; Re: banner się nie pojawi 23.12.03, 18:54
        reptar napisał:

> 1) Nie wyświetla się, ile osób głosowało. Jeśli ktoś jest bardzo ciekawy, to
        > pozostaje zsumowanie punktów i podzielenie przez 15 (każdy głos to w sumie
        > piętnaście rozdanych punktów).

szkoda:-(
        • megalomaniac dalsze pytania 23.12.03, 19:02
          z jednego komputera mozna oddac tylko jeden głos?
          no i czy to juz wlasciwe głosowanie?
          ahia reptarze zrób cos z tym aby podawalo ile osób głosuje...to ze musze
          zliczyc i podzielic?...ach
          • reptar Re: dalsze pytania 23.12.03, 19:06
            megalomaniac napisał:

> z jednego komputera mozna oddac tylko jeden głos?

Tak.

> no i czy to juz wlasciwe głosowanie?

Nie. Właściwe ma ruszyć po Nowym Roku, a to, co jest teraz nagłosowane,
            to zostanie zapomniane.

> ahia reptarze zrób cos z tym aby podawalo ile osób głosuje...to ze musze
            > zliczyc i podzielic?...ach

Może kiedyś. Teraz zrobiłem tyle, ile konieczne i ile zdążyłem. W przyszłości
            mogę nawet uwzględnić wariancje i inne takie statystyczne ozdobniki, ale na
            razie wielkich zmian się nie spodziewaj. Po prostu teraz czas na to mi się
            kończy.
            • megalomaniac Re: dalsze pytania 24.12.03, 14:43
              dziekuje...i tak duzo zrobiles...mimo tego brakuje mi miejsca na wpisanie
              swojego kandydata w głosowaniu
              • lucbach Re: dalsze pytania 25.12.03, 22:55
                Zagłosowałem 1 raz (bo więcej nie dało rady:P), obejrzałem wyniki...
                Ale lipa z tymi punktami. Widać, że czasy host.sk już nie wrócą :(
                pozdrawiam świątecznie
                lucbach
                • lucbach Re: dalsze pytania 28.12.03, 18:23
                  Reptarze, a jakie jest końcowe zamierzenie? Co będzie na stronie? Czy to
                  kolejna strona Twojego klubu?
                  pozdrawiam,
                  lucbach
                  • reptar Re: dalsze pytania 02.01.04, 15:20
                    lucbach napisał:

> a jakie jest końcowe zamierzenie?

Docelowo ma to być jedna z atrakcji internetowej witryny klubu Neptun (i być
                    może Agory). Dzisiaj usunąłem wersję testową. W najbliższych dniach powinna się
                    pojawić wersja na serio, tylko muszę się dogadać z Neptuńczykami, a akurat mi
                    się poczta zbiesiła   :-(
                    • strzal_w_10 Re: dalsze pytania 02.01.04, 16:06
                      ale mi atrakcja:-(
                      • reptar Re: dalsze pytania 02.01.04, 16:10
                        Strzale, to oczywiście ma być atrakcja dla tych, dla których to będzie atrakcja.
                        Dla malkontentów, kontestatorów, niezadowolonych, zblazowanych etc. szkoda się
                        wysilać na cokolwiek.
                        • strzal_w_10 Re: dalsze pytania 02.01.04, 16:23
                          tylko nie zblazowanych
                          • reptar Re: dalsze pytania 02.01.04, 16:39
                            Okej, cieszę się, że przynajmniej tyle nie. W każdym razie jak by tego nie zwać,
                            akurat Ciebie jakoś nie wziąłem pod uwagę, kiedy angażowałem się w ten projekt.
                            Pewnie przez te Twoje wcześniejsze wpisy. Spróbuj czasem napisać coś więcej,
                            może wszyscy lepiej się zorientujemy w Twoich oczekiwaniach i może dla Ciebie
                            też uda nam się kiedyś wysmażyć jakąś atrakcję   ;-)
                            ...że co? że jeszcze nigdy się nikomu nie udało? e tam, nie wierzę...
                            • strzal_w_10 Re: dalsze pytania 02.01.04, 16:56
                              zasada1-radosc jenostki to nieradosc wszystkich
                              zasada2-nie obrazaj innych a obrazany niebedziesz
                              zasada3-nieunosc sie jak ktos niecieszy sie z Twojego pomyslu
                              zasada4-niewyjawiam swoich slabosci-bo to kleska
                              • reptar Re: dalsze pytania (słabość wyjawiam) [OT] 02.01.04, 18:00
                                Nie unoszę się i nie miałem zamiaru Cię obrażać. Po prostu nie bardzo wiem, jak
                                postępować z forumowiczami specjalizującymi się w destrukcji. Każda odpowiedź
                                na "po co to komu?", "też mi atrakcja" albo "ależ mi legenda" jest ryzykiem,
                                ale jakoś ciągle podejmuję je od nowa.
    • jfalek Po co to komu ? 02.01.04, 22:42
      Na początku także zadałem sobie to pytanie. Znam rankingi, inni zapewne też. To
      listy mówiące o ilości wydrukowanych zadań, a nie o ich atrakcyjności dla
      wszystkich czytelników. Tym bardziej dla forumowiczów.
      To dwie różne sprawy. Bardzo różne, nie mające z sobą nic wspólnego.
      To tyle, i aż tyle. Ale wystarczy. Ci co chcą, zrozumieją co napisałem.
      Uspokoiła mnie odpowiedź Reptara, że to zabawa. :)))
      I to właściwie tylko w kręgu "około Rozrywkowym". W porządku, to wyjaśnia
      wszystko. W tej zabawie nie ma obowiązku uczestnictwa, i to jest OK. Nawet
      sobie zagłosowałem dla hecy.
      Ale na serio, niech tam na mnie nie liczą. I nie dlatego że nie miałbym w kim
      wybrać. Miałbym, ale nie do końca. Nie chcę sam siebie oszukiwać. A może
      podział pkt. inny, wolałbym rozdzielić na 3 osoby. Nie przetestowałem tego.
      Chętnie bym także widział Reptarze, gdyby była kiedyś taka możliwość podzielnia
      tej punktacji na dwie grupy. Zadania diagramowe i wszelkie formy wierszowane.
      Choć sam mam tu wątpliwości czy do tej grupy zaliczyć wszelkie dwuwersowe
      kalambury, homonimy anagramy itp., ale jednak z wskazaniem na TAK.
      Nie każdy bardzo płodny z diagramistów jest widoczny w tej II grupie i
      odwrotnie. Kto wie czy jedno zadanie wierszowane odpowiedniej klasy nie jest
      warte tyle co kilka zadań diagramowych. Choć nie zawsze. Trudno tu o proporcje.
      To rzecz zawsze dyskusyjna.
      Dlaczego o tym wspominam. Bo tak jakoś ostatnio mnie nachodzi, że w
      dzisiejszych czasach jakoś coraz mniej tych form wierszowanych, a przewaga
      diagramowych tak znaczna, że wspaniali autorzy tych form nie mają szans się
      przebić. A polityka wydawnicza dokłada tu swoje. Także ich rozumiem.
      Ciągła walka.
      Aurea mediocritas / vitulus aureus. I oby z tego powstawały aurea dicta.
      "Jedno ale za to lwa". Morał i tą bajkę chyba wszyscy znamy.

Może to wszystko przez te komputery? :))))))

Być może, gdy kiedyś ta zabawa da możliwości dopisywania do listy także spoza
      nieobecnych, to chętnie. Niekoniecznie to muszą być także autorzy przecież z
      wydawnictw Rozrywki, chociaż oni przewodzą tej stawce autorów.
      Ale zaakceptowanie tego byłoby pewnie trudne, bo skoro niejako odbywa się to
      pod egidą "Rozrywki", to po co sobie konkurencję doczepiać.
      Dlaczego tak to rozumiem. Bo tak się jakoś ostatnio składa, że lista
      40 "najpłodniejszych" autorów, lub tych którym wydawnictwo było skłone akurat
      wydrukować zadania, nie zawsze się zgadzają do końca z moimi odczuciami. Pewnie
      każdy z nas piszących tu od czasu do czasu na forum, ma także tu swoją opinię.
      Życzę tylko aby to się nie przekształciło w klub WZA. Brrrr...

Swoją drogą spółdzielnia "Rozrywka" raz w roku mogłaby się pokusić o dodanie
      wkładki z statystycznymi danymi, podobnymi do listy rankingowej. Na ichnich
      komputerach to kaszka z mleczkiem. A nawet, dodania ankiety do wypełnienia dla
      czytelnika z pytaniami o atrakcyjność zadań i ich autorów. A także inne
      pytania. Każdy kto wysyła rozwiązanie mogłby dołączyć ankietę w jednej
      kopercie, to dla redakcji niezły materiał do analiz.

Może wtedy nie będzie potrzebny taki swoisty mechanizm głosowania na
      całoroczne "zbiory". A uda się to przekształcić w comiesięczne głosowanie na
      poszczególne zadania np. z "RR".

Pozdrawiam

FJ
      • jfalek Re: Po co to komu ? 02.01.04, 22:49
        jfalek napisał:

[....]

A co najważniejsze zapomniałem dopisać na końcu.

Przyjemnej zabawy.

Pozdrawiam

FJ
      • reptar Re: Po co to komu ? 02.01.04, 23:58
        jfalek napisał:

> Na początku także zadałem sobie to pytanie.

Hmm... może nie potraktowałem tego pytania zbyt poważnie, ponieważ wydawało mi
        się oczywistym, że chodzi o zabawę - podobnie zresztą jak we wszelkich
        ankietach, a już zwłaszcza tych ogłaszanych w Internecie, gdzie możliwość
        wpłynięcia na wyniki przez pojedynczego głosującego jest zwykle baaardzo duża.
        W Internecie można głosować prawie na wszystko: na najlepszą księgę "Czarnej
        Kompani", na najładniejszą bramkę mundialu, na najlepszy kolor krawata (rzadko
        kto pyta, po co to komu). Trochę takich plebiscytów poznałem i przyjrzałem się,
        jak robią to inni. I na przykład na jednej całkiem poważnej stronie o książkach
        głosuje się na najlepsze książki. I co się okazuje? Wystarczy oddać mniej więcej
        siedem głosów z najwyższą oceną, by całkiem przypadkową książkę wprowadzić do
        pierwszej dziesiątki - tę ocenę zaraz ktoś "uczynny" popsuje, ale przez cały
        dzień taki ranking zobaczy każdy, kto tylko wejdzie na tę - jak wspomniałem -
        całkiem poważną skądinąd stronę.

Wiele takich ankiet, większych i mniejszych, jest również na stronach Gazety
        Wyborczej, z której gościnności wszyscy tu korzystamy. Te są już bardziej
        miarodajne, ponieważ są lepsze zabezpieczenia przed wielokrotnym głosowaniem.
        A idealnych zabezpieczeń nie zrobi nikt, bo wystarczy przejść się do znajomego
        z łączem i co za problem oddać głos jeszcze raz. I jeszcze skądś, i jeszcze...
        Zresztą czy ja to muszę komukolwiek tłumaczyć?

Tak więc na wyniki również tego głosowania trzeba będzie patrzeć z określonej
        perspektywy, ze świadomością, czym jest *ten* rodzaj zabawy. Miejmy nadzieję,
        że nikt jej nie da rady popsuć. Bardziej niż same wyniki "osobowe" interesowało
        mnie stworzenie jak najlepszego mechanizmu, uniemożliwiającego (czy raczej:
        maksymalnie utrudniającego) wypaczenie wyników przez pojedynczą osobę.
        Nie wiem tylko jeszcze, jak to wszystko zabezpieczyć przed samym sobą   ;-)
        Ale i na to mam pewien pomysł. O tym później, w swoim czasie.

Robię od czasu do czasu różne rzeczy, które można potem znaleźć na internetowych
        stronach, i ten temat wziąłem na warsztat jako idealne ćwiczenie techniczne.
        Już mam zamówienie od córki na głosowanie na najlepszą piosenkę Ozzy'ego
        Osbourne'a   ;-)
        A wyniki głosowania będą jakie będą. Na pewno znajdą się tacy, którzy je
        zanegują i skomentują według własnych predyspozycji (to nie do Ciebie, Jędrzeju,
        bo widzę, że Ty masz właściwy ogląd sytuacji), ale też i na pewno nie jest to
        powód, by z takiej zabawy rezygnować.
        • strzal_w_10 Re: Po co to komu ? 03.01.04, 13:34
          poczytalem sobie wpisy w tym temacie
          moje pytanie po co komu taki ranking? wyjasnil jfalek nic dodac nic ujac
          a lista tendencyjna i wyczuwalne jest skrzywienie w kierunku jednego
          wydawnictwa a nie w kierunku autora

zreszta rankingi to przeklenstwo no i jakiekolwiek podobiństwo bylo czysto
          przypadkowe

observer
          • reptar Re: Po co to komu ? 03.01.04, 15:44
            strzal_w_10 napisał:

> a lista tendencyjna i wyczuwalne jest skrzywienie w kierunku jednego
            > wydawnictwa a nie w kierunku autora

Nie jest żadną tajemnicą, że głosowanie obejmuje autorów związanych z "Rozrywką"
            - informacja taka zawarta jest przecież w formularzu. Czterdzieści miejsc
            z przydziału według liczby zadań w "R" wyraźnie zdradza, w jakim kręgu się
            obracamy, i nie widzę w tym nic zdrożnego. Kiedy określasz tych ludzi
            jako "związanych z jednym wydawnictwem", masz niewątpliwie rację, tylko że to
            jest ledwie jedna z możliwości interpretacji, i to genetycznie nie
            najwłaściwsza.

Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby ktoś zrobił konkurencyjne głosowanie oparte
            o autorów Supełka, Technopolu albo czegoś tam jeszcze. Co w niczym nie zmieni
            faktu, że na dziś inne redakcje to krople w morzu, niespecjalnie się liczące
            w szaradziarstwie pozapanoramicznym (a być ulubionym autorem panoram to
            oksymoron). Na tym forum jest trzy i pół tysiąca wpisów, a nikt chyba jeszcze
            nie wspomniał o Supełku, Stampie, Rozrywce Nocą, Rozrywkach Domowych... znajdź
            na forum wpis świadczący o tym, że twórczość ludzi nie związanych z "Rozrywką"
            (i znanych z nazwiska) znajduje oddźwięk. Nawet jeśli "Rozrywkowicze"
            zdominowali dyskusje, to gdzie są ci z opozycji? Czemu nie piszą o swoich
            faworytach i preferencjach? Kicior99 wspomniał raz o Ewie Kandybowicz, podając
            ją jako przykład tego, co jest dobre w Technopolu - i proszę, ta pani wchodzi
            do głosowania z... listy "Rozrywki"! Zresztą takich technopolorozrywkowców jest
            więcej.

Ale nie o to chodzi, czy redakcja się liczy, bo również autorzy spoza zaklętego
            kręgu "Rozrywki" mogą się znaleźć na liście - w tej pozostałej dwudziestce, tej
            uznaniowej, która w wersji testowej była również testowa, nie ostateczna.
            Oczywiście nie obiecuję, że z ostatecznej będziecie bardziej zadowoleni. Poza
            tym planujemy zmieniać obsadę co trzy miesiące. Piszcie do mnie, do Taddy'ego01,
            tu na forum, monitujcie i lobbujcie. Lista nie jest zamknięta raz na zawsze.

A ja konkurencyjnego głosowania opartego o autorów związanych z "Nie tylko dla
            orłów" nie podejmę się zrobić. Nie jestem tym zainteresowany.
      • taddy01 Re: Po co to komu ? 03.01.04, 15:32
        > Może wtedy nie będzie potrzebny taki swoisty mechanizm głosowania na
        > całoroczne "zbiory". A uda się to przekształcić w comiesięczne głosowanie na
        > poszczególne zadania np. z "RR

Pomysł nie jest nowy. Na internetowych stronach gdańskiego "Neptuna" można
        jeszcze obejrzeć rankingi na najlepsze zadania ukazujące się w Rozrywce i Rewii
        Rozrywki przed rokiem.
        neptun-gdansk.w.interia.pl/sondaz.html Jak sami zauważycie frekwencja
        była znikoma i miała niestety tendencję malejącą. Na zadania ze styczniowej RR
        z przed roku głosowało 11 osób.
        • reptar Re: Pomysł bardzo nie jest nowy 03.01.04, 16:01
          taddy01 napisał:

> Pomysł nie jest nowy.

Sięgnę głębiej: styczeń 1997 roku, "Biuletyn Klubu Rozrywki" nr 1 (7), a w nim
          list Mariana Aleksandrowicza z Lublina. Trzy miesiące później, kwiecień 1997
          roku, "Biuletyn Klubu Rozrywki" nr 2 (8) i list Włodzimierza Śliwińskiego
          z Kalisza. Nie będę ich cytował, ale obaj panowie postulowali powołanie do
          życia takiego plebiscytu już te siedem lat temu.
    • taddy01 Skąd pomysł? 03.01.04, 16:53
      Sam pomysł, by stworzyć ranking autorów zrodził się przed rokiem, gdy w sondażu
      Neptuna na najciekawsze zadanie z RR w ciągu m-ca zagłosowało bodajże 5 osób.
      Wydawało nam się, że głosowanie w dłuższym terminie czasowym spowoduje większe
      zainteresowanie rankingiem. Jako jeden z pomysłodawców muszę wziąć na siebie
      cżęść zarzutów skierowanych do reptara. Ranking jest zabawą, która ma
      uatrakcyjnić internetowe strony naszych klubów tj. Neptuna i Agory. I tak na
      innych stronach znajdziecie pytanie: "Który wydawca oferuje najlepsze krzyżówki
      panoramiczne?" www.sonda.pl/wyniki.php3?id=87288&uid=82903 my zajęliśmy
      się plebiscytem na autora najciekawszych zadań. Uczestnictwo w tej zabawie jest
      NIEOBOWIĄZKOWE. Brak liczby uczestników nie dyskwalifikuje moim zdaniem tego
      programu( może w niedalekiej przyszłości uda się wkomponować w ten program
      licznik odwiedzin. Jak porównać dokonania diagramowca i szaradopisarza? - Chyba
      tak samo jak w plebiscycie na sportowca roku dokonania Małysza i Korzeniowskiego

strzal_w_10 pisze
      a lista tendencyjna i wyczuwalne jest skrzywienie w kierunku jednego
      wydawnictwa a nie w kierunku autora

To jest tylko propozycja Jeśli zauważyłeś brak autorów, którzy Twoim zdaniem
      winni znależć się na liscie to podaj je. właśnie dlatego ten program jest
      testowany
      • jfalek Re: Skąd pomysł? 03.01.04, 19:20
        ad. mojego wcześniejszego:

> Może wtedy nie będzie potrzebny taki swoisty mechanizm głosowania na
        > całoroczne "zbiory". A uda się to przekształcić w comiesięczne głosowanie na
        > poszczególne zadania np. z "RR

Rzeczywiście pomysł nie nowy. Dzięki za przypomnienie tegoż rankingu.
        Oczywiście byłem już tam kiedyś na tej stronie, ale zapomniałem. Pewnie nie
        jestem jedyny zapominalski. Trudno tam co dzień zaglądać :)))
        A to ci plagiat :((
        Może kiedyś będzie tak, aby propozycje mogły się zmieniać co m-c, a gdy jeszcze
        admin lub Ty sam nam przypomnisz o tym na forum, to będziemy tam zaglądać
        częściej. Obiecuję, może co m-c zagłosuję :-)))))
        Innym pewnie także nie zaszkodzi wtedy kliknąć do was Neptuniarze częściej na
        stronę.
        Liczba głosujących rzeczywiście nie jest imponująca. Jedynie można poprosić aby
        była ciągła aktualizacja tegoż rankingu z m-ca na m-c. Czy to wykonalne. Pewnie
        kupa roboty, a przy tak znikomym odzewie, pewnie nie bardzo jest chęć się w to
        bawić.
        Pożyjemy, zobaczymy jak potoczą się losy i tegoż rankingu. Mam tu na myśli
        głównie frekwencję. Może słaba frekwencja to wynik wyeksponowania tej sondy-
        rankingu. Ale gdzie znaleźć lepsze miejsce? A wyniki każdy z głosujących musi
        przyjąć z dobrodziejstwem inwentarza. Ci co będą w nim uczestniczyć mają więcej
        do powiedzenia, od tych co nie biorą w tym udziału. Nieobecni, niegłosujący nie
        mają wtedy tu nic do gadania. W wcześniejszym poście wyraziłem swoje
        wątpliwości o swoim ewentualnym uczestnictwie. I gdy nie zdecyduję się na
        głosowanie, to i nie mam prawa zabierać głosu co do wyników. Szanuję
        demokrację, bo na razie nic lepszego nie wymyślono.

taddy01 pisze:
        > Jako jeden z pomysłodawców muszę wziąć na siebie część zarzutów skierowanych
        > do reptara. Ranking jest zabawą, która ma uatrakcyjnić internetowe strony
        > naszych klubów tj. Neptuna i Agory.

Jakie zarzuty? Wierzę że Reptar tak ich nie odebrał. Ja pisząc swój post, nie
        miałem na myśli kierowania zarzutów pod adresem autora pomysłu, ani
        kogokolwiek. Raczej jako wyrażenie swojej skromnej opinii, spostrzeżeń.
        Jakich? Zostało to już wcześniej wyrażone. Miały głównie zwrócić uwagę na
        wyrównywaniu szans między diagramowcami a szaradopisarzami. Odpowiedzi mi
        udzielone wyczerpują temat i jak dla mnie są wystarczające.

> Jak porównać dokonania diagramowca i szaradopisarza? - Chyba tak samo jak w
        > plebiscycie na sportowca roku dokonania Małysza i Korzeniowskiego.

Hmmmm. Pewnie można i tak. Zwróć uwagę że tamten plebiscyt to nie tylko zabawa.
        W przypadku tych dwóch panów i innych, to także spore nagrody. Należą się im.
        Nie biorą się one z znikąd.
        Nie rozwijam tego, bo to nie nasza działka. Tam jest komercja i to bardzo
        poważna.

U nas szaradziści. Nagród niet.
        Dwa sposoby. Pierwszy to pełna lista autorów, nie tylko 40-tka. Przejrzałem
        listy z roku 2001 i 2002. Ciekawe kto znajdzie się na niej w 2003 r. (40
        pierwszych).
        Drugi, to podział na dwa "gatunki szaradziarstwa": zadania diagramowe i
        szaradopisarstwo.
        Swoją drogą ciekaw jestem jak pozostali forumowicze widzą ten "problem". Czy
        dla nich to dwa różne GŁÓWNE gatunki tej formy zabawy. Zahaczyłem i zahaczam o
        ten problem umyślnie, bo można zaobserwować coraz większy nawał różnych
        programów wspomagających szaradziarstwo diagramowe szeroko pojęte. Możliwości
        niektórych są rzeczywiście imponujące. Jeszcze 10 lat temu, a nawet mniej nie
        mieliśmy zapewne o tym zbyt wielu informacji.
        Dlatego w wcześniejszym poście wzmiankowałem o wyrównaniu szans w obu grupach.
        Kto wie, może znalazł by się ktoś, kto opanował oba gatunki doskonale i miałby
        szansę na na dublet.

> strzal_w_10 pisze
        > a lista tendencyjna i wyczuwalne jest skrzywienie w kierunku jednego
        > wydawnictwa a nie w kierunku autora

Każda lista jest tendencyjna w różnego rodzaju sondażach, których cała masa
        przewija się na różniastych stronach internetowych, i tego się nie przeskoczy.
        Moja zapewne także byłaby tendencyjna, i każdego innego.
        Reptar wyjaśnił tu wszystko.

Autorzy tej zabawy obiecują że można będzie dodawać swoich faworytów w
        przyszłości. I dobrze.

Zafundujmy więc sobie możliwość popróbowanie jeszcze jednej zabawy. Czas pokaże
        jak balowicze do tego podejdą :))

Pozdrawiam

Jędrzej
    • reptar Informacja techniczna 07.01.04, 11:40
      Chwilowo głosowanie jest niedostępne. Pracujemy z djjackiem nad zmianą serwera
      (żeby nie było ryzyka, że nam znienacka braknie klików w banner i strona znika),
      i mamy małe kłopoty; nie chce nas słuchać ta cała informatyka.
      Ale nie niepokójcie się. Intensywne prace trwają, a głosowanie i tak jest
      przewidziane na trzymiesięczne edycje, więc na pewno każdy zdąży.
      Jak będzie gotowe, to informacja tu na forum na pewno się pojawi   ;-)
      • kuratorka Informacja nader zbyteczna 07.01.04, 12:03
        Co kwartał niezła zabawa i co kwartał ktos sobie poprawi humor,
        i ta wymiana nazwisk, najbardziej mnie to ciekawi, poza tym zapomniano dodać
        chyba nazwiska naczelnego "R", ale mam nadzieję że wymienią go za kwartał.
        • reptar Re: Informacja nader zbyteczna 07.01.04, 14:30
          Jeśli tylko zacznie publikować zadania, to kto wie...
      • lucbach Re: Informacja techniczna 07.01.04, 19:33
        reptar napisał:
        i mamy małe kłopoty; nie chce nas słuchać ta cała informatyka.

Jeśli to html lub PHP to służę pomocą...
        pozdrawiam,
        lucbach
        • reptar Re: Informacja techniczna 07.01.04, 19:39
          Skrypt PHP hula poprawnie na serwerze Komrel, a także lokalnie na dysku,
          natomiast na tym drugim serwerze wysypuje się w momencie otwierania pliku
          (fopen). Czy może to być związane z konfiguracją serwera?
          • lucbach Re: Informacja techniczna 07.01.04, 20:28
            reptar napisał:
            Czy może to być związane z konfiguracją serwera?

Oczywiście. Wystarczy, że nie obsługuje PHP. Wtedy albo występuje prośba o
            pobranie jakiegoś pliku albo wyświetla się php interpretowane przez serwer
            jako html... czyli krzaczki. To jakiś publiczny, coś z tych WP, INTERIA, itd?
            pozdrawiam,
            lucbach
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka