Dodaj do ulubionych

Dezyderata

15.04.11, 08:35
DEZYDERATA

Przechodź spokojnie przez hałas i pośpiech, i pamiętaj, jaki spokój można znaleźć w ciszy.

O ile to możliwe, bez wyrzekania się siebie bądź na dobrej stopie ze wszystkimi.
Wypowiadaj swoją prawdę jasno i spokojnie, wysłuchaj innych, nawet tępych i nieświadomych, oni też mają swoja opowieść.
Unikaj głośnych i napastliwych - są udręką ducha.
Porównując się z innymi możesz stać się próżny i zgorzkniały, bowiem zawsze znajdziesz lepszych i gorszych od siebie.

Niech twoje osiągnięcia zarówno jak plany będą dla Ciebie źródłem radości.
Wykonaj swą pracę z sercem - jakakolwiek byłaby skromna, ją jedynie posiadasz
w zmiennych kolejach losu.
Bądź ostrożny w interesach, na świecie bowiem pełno oszustwa.
Niech Ci to jednak nie zasłoni prawdziwej cnoty; wielu ludzi dąży do wzniosłych ideałów
i wszędzie życie pełne jest heroizmu.

Bądź sobą, zwłaszcza nie udawaj uczucia.
Ani też nie podchodź cynicznie do miłości, albowiem wobec oschłości i rozczarowań ona jest wieczna jak trawa.
Przyjmij spokojnie co Ci lata doradzają z wdziękiem wyrzekając się spraw młodości.

Rozwijaj siłę ducha, aby mogła cię osłonić w nagłym nieszczęściu.
Lecz nie dręcz się tworami wyobraźni. Wiele obaw rodzi się ze znużenia i samotności.
Obok zdrowej dyscypliny bądź dla siebie łagodny.
Jesteś dzieckiem wszechświata nie mniej niż drzewa i gwiazdy, masz prawo być tutaj.
I czy to jest dla ciebie jasne, czy nie - wszechświat bez wątpienia jest na dobrej drodze.

Tak więc żyj w zgodzie z Bogiem, czymkolwiek On ci się wydaje,
czymkolwiek się trudzisz i jakiekolwiek są twoje pragnienia, w zgiełkliwym pomieszaniu życia zachowaj spokój ze swą duszą.
Przy całej swej złudności, znoju i rozwianych marzeniach jest to piękny świat.
Bądź pogodny. Dąż do szczęścia.

Max Ehrmann
Obserwuj wątek
    • m.maska Re: Dezyderata 15.04.11, 08:39
      Pamietacie to?

To bylo prawie jak modlitwa... ile dyskusji, jakie wzniosle idealy... ile prawdy, ile dobroci, ile wpsanialomyslnosci...

A ile bylo w tym prawdy? a ile obludy? czy wystarczy sobie zawiesic Dezyderate na scianie i to juz jest gwarancja uczciwosci?
      • zuza_anna Re: Dezyderata 15.04.11, 09:08
        Jak nie pamiętam. Wkleiłam ten tekst, około trzy lata temu na Gombrze, na dawnym P., też.
        Często była dyskusja, na ten temat. Tekst był przypominany kilka razy. A czy to pomogło?,
        niektórym tak, niektórym niestety nie. Staram se wpoić te słowa, i postępować tak, żeby
        nikogo nie skrzywdzić, może nie zawsze mi to wychodzi, ale w końcu jestem tylko człowiekiem.
        Każdy popełnia błędy, ale, trzeba umieć do nich się przyznać, a nie kłamać i tkwić w obłudzie...
        • 1zorro-bis Re: Dezyderata 15.04.11, 09:16
          no a jak to w koncu z savoir-vivre jest?
          czy brak podstawowych zasad wychowania to chamstwo, wiesniactwo czy glupota?
          No bo tutaj jesli do sklepu miesnego wchodze i mowie "dzien dobry" to mi nawet sklepowa i inni ludzie odpowiadaja...big_grin
          To niemiecka sklepowa ma wiecej kultury od niekktorych krajowych......akademikow??!big_grinbig_grinbig_grin
          • zuza_anna Re: Dezyderata 15.04.11, 09:25
            Wiem o co Ci chodzi Zorrku! Więc pytam, po co tam łazisz, Kożle?
            Dzień dobry, do widzenia, przepraszam, proszę, ludzie mówią i odpowiadają w Polsce, w sklepach i na ulicach, nie przesadzaj...
            • m.maska Re: Dezyderata 15.04.11, 10:08
              Zuza... bo Dezyderate to niektorzy tylko jako dekoracje wieszali...

Obluda - zawsze zastanawialam sie jak zyja ludzie obludni? chyba bez problemow - a jesli im pokazac ich podlosc i oblude - wtedy ten kto to odkryje jest najgorszy z najgorszych... ale oni sami problemow z tym nie maja - jestem o tym przekonana.
            • 1zorro-bis Re: Dezyderata 15.04.11, 10:34
              Zuza...prosci ludzie moze tak....big_grin
              Ale nie ci "nadmuchani".....big_grinbig_grinbig_grin
              • m.maska Re: Dezyderata 15.04.11, 11:13
                Jak sie ma zadecia... to sie unosi ponad ziemia...i innych ma sie za nic - chociaz nic soba nie reprezentuja, czesto tylko dno....
                Wierz mi Zorro... szkoda gadac - ludzi sie nie zmienia, po prostu lepiej unikac takich konfrontacji... ja juz mialam tak rozne i szokujace - tu zadecia a w realu.......no comment.......
    • zuza_anna Re: Dezyderata 15.04.11, 10:01
      Bo tak to jest...

Wiesz, nie lubię tego gościa. Myśli, że jest fajny, mądry i w ogóle...
      No, ja też nie!
      • m.maska Re: Dezyderata 15.04.11, 10:10
        Ale to jest jazda ten internet, ludzie nawet nie wiedza w jakim tempie pokazuja prawdziwe oblicza...
    • zuza_anna Re: Dezyderata 15.04.11, 11:21
      Bo za przeproszeniem" jak ktoś wyżej s*a, niż du*ę ma ", i uważa się za lepszą od innych,
      to i tak, nic na to nie poradzisz. Pawiego ogona, i tak nie opuści, tylko będzie, jeszcze bardziej się stroszył, ale...do pewnego czasu, dopóki pióra mu nie opadną. Więcej pokory co niektórym potrzeba...
      • 1zorro-bis Re: Dezyderata 15.04.11, 11:35
        Zuza...ale balony maja to do siebie, ze lubia pekac! I wtedy jest huk....big_grinbig_grinbig_grin
        • m.maska Re: Dezyderata 15.04.11, 11:38
          Na moich oczach niedawno jeden pekl... nawet nie chce Wam pisac jaki fetor wyplynal...az mnie mdli....
          • 1zorro-bis Re: Dezyderata 15.04.11, 11:42
            gorzej jak cos innego peknie....big_grinbig_grinbig_grin
            Pisal o tym GURU u siebie ostatnio....cool
            • m.maska Re: Dezyderata 15.04.11, 11:50
              Widzisz Zorro.... mnie po prostu brak slow....
    • m.maska Re: Dezyderata 15.04.11, 12:12
      Tak mi sie wydaje, ze powinnam z Krzysiem ex o tym pogadac - jak to jest z ta Dezyderata...
      bo jakos juz tak mam, ze zadne wielkie wyznania i deklaracje nie robia na mnie wrazenia, jesli za tym nie ida czyny - a jeszcze gorzej, bo to juz kompletne dno, jak w jedna strone mowi sie wielkimi slowami a za plecami wylazi maluczki czlowieczek, podly i perfidny.
      • 1zorro-bis Re: Dezyderata 15.04.11, 12:58
        mysle, ze sie wszyscy uczymy. cool
        Do konca zycia....big_grin
        • czarek_777 Re: Dezyderata 15.04.11, 18:29
          Uczymy się ale podobno człowiek głupi się rodzi i głupi umiera smile ja tam nie znam się na mądrościach i nikomu laurek ani krytyk wystawiać nie zamierzam. Każdy wie tyle ile wie, nic poza tym smile ciężki dzień dzisiaj był, trzeba odpocząć. Miłego wieczoru Kalejdoskop.
          • 1zorro-bis Re: Dezyderata 15.04.11, 18:33
            a -Ty myslisz, ze ukladanie kafelek to zabawa?!cool
    • al-szamanka Re: Dezyderata 15.04.11, 18:37
      Kiedyś Maseczce powiedziałam, iż znam ludzi, którzy nigdy o dezyderacie nie słyszeli, a postępują tak, jakby tylko nią żyli, znam też sporo takich, którzy przy lada okazji o niej mówią, tak, jakby byli jej twórcami, wyznawcami skupionymi na tym by czynić tylko to, co szlachetne wzniosłe i nieprzeciętne, a przecież wątpię czy chociażby wisi ona u nich na ścianie.
      I tak niestety jest.....
      • 1zorro-bis Re: Dezyderata 15.04.11, 18:39
        no wlasnie, a co to jest?big_grinbig_grinbig_grin
        • czarek_777 Re: Dezyderata 15.04.11, 18:46
          Zorro doceniam smile każdą pracę doceniam choć są one różne 'gatunkowo' - np ze względu na uciążliwość i warunki szkodliwe dla zdrowia.
          • 1zorro-bis Re: Dezyderata 15.04.11, 19:18
            oj, moje jest szkodliwa! Po 10 godzinach plecow i lapy nie czuje....big_grinbig_grinbig_grin
            • zuza_anna Re: Dezyderata 15.04.11, 19:21
              Łapy to chyba czujesz, bo klepiesz w klawiaturę wink
              • czarek_777 Re: Dezyderata 15.04.11, 19:33
                Ano właśnie Zuza - ściemnia big_grin Zorro nie będę się licytował, wiem że glazurnictwo to bardzo ciężka i wyczerpująca praca. Sam przez ponad trzydzieści lat pracowałem w akordzie /wyniszczająca psychicznie robota/ na stanowisku gdzie występowało pięć czynników szkodliwych dla zdrowia. Trzy choroby zawodowe złapałem. Ale jeszcze żyję big_grin
            • al-szamanka Re: Dezyderata 15.04.11, 19:28
              Wyobrażam sobie, ciągle w tej samej pozycji sad Dobrze, że ja nie kafelkuję, nie wytrzymałabym takiego akordu.
      • m.maska Re: Dezyderata 15.04.11, 19:33
        To prawda AL, mowilas, moze i wisiala ale kiedy zzarly ja mole, nikt nawet tego nie zauwazyl...no i tym sposobem zostalo puste miejsce na plakat
        • al-szamanka Re: Dezyderata 15.04.11, 19:39
          big_grinbig_grinbig_grin...sama prawda
          • zuza_anna Re: Dezyderata 15.04.11, 19:49
            tyż prawda big_grin
            a i ślad na ścianie wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka