Dodaj do ulubionych

Prawo wg "inteligentnych"

13.10.15, 18:39
Tajemnica komunikowania i korespondencji chroniona jest nie tylko przez przepisy ustawy z dnia 23 kwietnia 1964 r. kodeks cywilny (Dz. U. z 1964 r. Nr 16, poz. 93 z późn. zm.), ale także przepisy ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych (Dz. U. Nr 24 poz. 83 z późn. zm.) - art. 82-83 pr. aut. Ponadto ochrona tego dobra przewidziana jest w Konstytucji Rzeczypospolitej Polskiej z dnia 2 kwietnia 1997 r. (Dz. U. Nr 78, poz. 483 z późn. zm.) oraz w ustawie z dnia 6 czerwca 1997 r. kodeks karny (Dz. U. Nr 88, poz. 553 z późn. zm.) - art. 267 k.k.. Art. 49 polskiej ustawy zasadniczej zapewnia „wolność i ochronę tajemnicy komunikowania się”. Prawo to należy rozumieć bardzo szeroko. Obejmuje ono wszelkie formy komunikacji międzyludzkiej. Trzeba zaznaczyć jednak, iż nie ma ono charakteru absolutnego. konstytucja przewiduje możliwość ograniczenia wolności komunikowania się, ale tylko na podstawie przepisów ustawy.

Tajemnica komunikowania dobrem osobistym

Należy podkreślić, iż chociaż art. 23 kodeksu cywilnego wymienia jedynie tajemnicę korespondencji, to jednak tajemnica komunikowania podlega także ochronie przewidzianej dla dóbr osobistych. W doktrynie występują dwa odmienne stanowiska w tym względzie. Według pierwszego, popartego także orzecznictwem (m.in. wyrok SA w Warszawie z 6.07.1999 r., I ACa 380/99), termin „korespondencja” należy interpretować rozszerzająco i obejmować jego zakresem wszystkie sposoby komunikowania się. Natomiast zgodnie z drugim tajemnica komunikowania stanowi odrębne dobro osobiste, które nie zostało expressis verbis wymienione w art. 23 k.c.

lexvin.com.pl/prawo-lexvin/3205/Ochrona_tajemnicy_komunikowania_i_korespondencji
Obserwuj wątek
    • m.maska Re: Prawo wg "inteligentnych" 13.10.15, 18:45
      blog.e-prawnik.pl/ujawnienie-korespondencji-e-mail-%E2%80%93-naruszenie-dobr-osobistych.html
      Ujawnienie korespondencji e-mail – naruszenie dóbr osobistych?

Kategoria: Prawo, Prawo mediów elektronicznych, Prawo cywilne

Tajemnica korespondencji (w tym również korespondencja przesyłana drogą mailową) jest istotnym elementem prawa do poszanowania życia prywatnego i jest chroniona w szczególności przez:

Konstytucję RP w art. 49, zgodnie z którym „Zapewnia się wolność i ochronę tajemnicy komunikowania się. Ich ograniczenie może nastąpić jedynie w przypadkach określonych w ustawie i w sposób w niej określony.”

Kodeks cywilny w art. 23, który wśród katalogu dóbr osobistych wymienia m.in. tajemnice korespondencji.

Zatem czy np. adresat wiadomości może nią swobodnie dysponować? Czy może ją np. wydrukowac i rozwiesić na ulicy, w bloku?

Co do zasady wystarczy by jedna tylko osoba poza adresatem poznała treść listu, by można było mówić o naruszeniu tajemnicy. Naruszenie tajemnicy korespondencji może również nastąpić, gdy osoba uprawniona do poznania tajemnicy (głównie adresat), przekaże jej treść osobom postronnym czy też ją opublikuje.

Powyższe stanowisko – pośrednio – zostało potwierdzone m.in. w orzeczeniu Sądu Najwyższego (sygn. akt: I CSK 664/09) w którym SN uznał, że cytowanie prywatnej korespondencji przez prasę, zwłaszcza jeśli dotyczy stanu zdrowia osoby, stanowi bezprawne naruszenie jej dóbr osobistych.

Ważne jest aby zaznaczyć, że jakakolwiek publikacja wymagać będzie zgody obu podmiotów, a więc również autora listu, chyba że nadawca przekazuje dane z wyraźnym celem opublikowania lub ze sposobu przekazania wiadomości i okoliczności jednoznacznie wynika, że nadawca nie wymaga od adresata utrzymania listu w tajemnicy.

Nadawca może wyłączyć poufność listu na przykład nadając mu charakter listu otwartego, skierowanego do szerszego grona adresatów. Jeżeli jednak kieruje korespondencję do określonego adresata, ma prawo oczekiwać, iż ten uszanuje zasadę poufności, a uzyskane z korespondencji informacje, dotyczące jego sfery prywatności, zachowa w tajemnicy. U podstaw ochrony udzielanej nadawcy korespondencji może więc znajdować się potrzeba ochrony jego sfery prywatności.

To nie korespondencja w rozumieniu nośnika jest dobrem osobistym. Korespondencja jest „tylko” nośnikiem ważnych informacji o nadawcy i adresacie, o relacjach ich wiążących. Dlatego jej upublicznianie godzi przede wszystkich w ich prywatność i to właśnie ta prywatność jest chronionym dobrem osobistym. Można tu przywołać wyrok Sądu Apelacyjnego w Łodzi z 7 listopada 1995 r. (sygn. akt I ACr 529/95). Sąd stwierdził, że nawet przesłanie dłużnikowi przez wierzyciela upomnienia do zapłaty zaległej należności w sposób umożliwiający zapoznanie się z treścią upomnienia przez inne niż adresat osoby stanowi naruszenie dobra osobistego adresata, jakim jest tajemnica korespondencji.
    • blondynka.2801 Re: Prawo wg "inteligentnych" 13.10.15, 18:50
      Poza artykułami Kodeksu Cywilnego nt. tajemnicy szeroko pojętej korespondencji/komunikowania się, jest jeszcze coś znacznie istotniejszego - etyka i honor.
      Ci, którzy łamią tajemnicę korespondencji/komunikowania się (czynnie - ujawniając ją osobom trzecim lub biernie - czytając coś nie dla ich oczu przeznaczone) sami sobie wystawiają świadectwo. Świadectwo bardzo marnego człowieczeństwa, żeby nie powiedzieć wprost - skurwysyństwa.
      • m.maska Re: Prawo wg "inteligentnych" 13.10.15, 18:54
        No i coz mozna tutaj jeszcze dodac? wlasnie tak...
      • blondynka.2801 Re: do Zorro tutaj bo na Podwórku mam bana 13.10.15, 19:14
        To, co napisałam o honorze i etyce dotyczy WSZYSTKICH, którzy tajemnicę korespondencji/komunikowania się łamią.
        Nie obrażam personalnie Ciebie, nie obrażaj mnie, pisząc, że bredzę.
        • m.maska Re: do Zorro tutaj bo na Podwórku mam bana 13.10.15, 19:27
          A gdzie ja napisalam, ze bredzisz?
          O co Ci chodzi?

Jak chcesz oczekiwac przyzwoitosci od ludzi, ktorzy twierdza, ze beda przestrzegac prawa dopiero kiedy zapadanie prawomocny wyrok?
          • blondynka.2801 Re: do Zorro tutaj bo na Podwórku mam bana 13.10.15, 19:32
            Masko, to nie do Ciebie, spójrz na tytuł, to do wpisu Zorro na Podwórku.
            Tam nie mogę odpowiedzieć, czyli bronić się smile, nawet tego tam nie mogę, bo mam bana.
            • m.maska Re: do Zorro tutaj bo na Podwórku mam bana 13.10.15, 19:48
              blondynka.2801 napisała:

> Masko, to nie do Ciebie, spójrz na tytuł, to do wpisu Zorro na Podwórku.
              > Tam nie mogę odpowiedzieć, czyli bronić się smile, nawet tego tam nie mogę, bo ma
              > m bana.

Tam ma bana kazdy, kto ma wlasne zdanie, ktore nie zgadza sie z "wytycznymi"... nie warto nawet dyskutowac. Mysle, ze rzeczywiscie, nie tyle, ze sad przemowi do rozsadku, co wyegzekwuje swoje.
              Poslugiwanie sie cudza wlasnoscia, plagiaty, kradziez intelektualna, jawne lamanie prawa - hmm... ludzie przyzwoici nie potrzebuja znac prawa, oni po prostu takich rzeczy nie robia bo wlasnie "honor i etyka" im na to nie pozwala.
              • al-szamanka Re: do Zorro tutaj bo na Podwórku mam bana 13.10.15, 21:58
                A co sie tam znowu dzieje? Na nocnym dyzurze jestem, nie zagladalam, poza tym mam tam kogos na ignorze. Jakas katastrofa?
                • m.maska Re: do Zorro tutaj bo na Podwórku mam bana 13.10.15, 22:10
                  Nie nic takiego, wynika z tego, ze do wydawnictwa dotarlo echo gniota i wydawnictwo zazadalo wyjasnien jakim prawem autor gniota wykorzystal cos co jest oblozone z tego wynika prawami autorskimi - zreszta calego maila "zgodnie" z tajemnica korespondencji oglosil autor gniota, wlacznie z nazwiskiem nadawcy - ciezko mu bedzie sie z tego wywinac - bo on przeciez nie wie co to takiego prawo autorskie czy tajemnica korespondencji, czy czyjes zycie prywatne - to po prostu "inteligentny" czlowiek jest.
                  • al-szamanka Re: do Zorro tutaj bo na Podwórku mam bana 13.10.15, 22:54
                    m.maska napisała:

> Nie nic takiego, wynika z tego, ze do wydawnictwa dotarlo echo gniota i wydawni
                    > ctwo zazadalo wyjasnien jakim prawem autor gniota wykorzystal cos co jest obloz
                    > one z tego wynika prawami autorskimi - zreszta calego maila "zgodnie" z tajemni
                    > ca korespondencji oglosil autor gniota, wlacznie z nazwiskiem nadawcy - ciezko
                    > mu bedzie sie z tego wywinac - bo on przeciez nie wie co to takiego prawo autor
                    > skie czy tajemnica korespondencji, czy czyjes zycie prywatne - to po prostu "in
                    > teligentny" czlowiek jest.

Ale kino, nic o tym nie wiem. To znaczy ze rozpowszechnianie obrazka zaszlo tak daleko, ze wiedza juz o tym wszyscy. Ciekawa jestem jak to znalezli... hmm, przez FB oczywiscie, bo tam kazdy moze to zobaczyc.
                    Prawo do ksiazeczki (teksty, rysunki, okladka)ma wylacznie wydawnictwo i ja, nikt poza tym... a pacykarz zlamal je jako nastepne. A uli tak piszczal, gdy szlo o przypadkowe podczepione posty podwyrkowe...
                    • m.maska Re: do Zorro tutaj bo na Podwórku mam bana 13.10.15, 23:01
                      no bo autor gniota jest przeciez ponad prawem - ale tylko do czasu az go ono dopadnie... niecytaty tez jest...

https://fs5.directupload.net/images/user/151009/dbo8zxzw.jpg
                      • m.maska Re: do Zorro tutaj bo na Podwórku mam bana 13.10.15, 23:01
                        ale to chyba za trudne jest...
                        • m.maska Re: do Zorro tutaj bo na Podwórku mam bana 14.10.15, 02:39
                          Jemu jest potrzebny skandal, to ostatnia szansa zeby jeszcze zaistniec - ale to juz na to niestety za pozno.
                          • al-szamanka Re: do Zorro tutaj bo na Podwórku mam bana 14.10.15, 10:03
                            m.maska napisała:

> Jemu jest potrzebny skandal, to ostatnia szansa zeby jeszcze zaistniec - ale to
                            > juz na to niestety za pozno.
                            >

Cienkiego malowania nawet największy skandal nie uratuje.
                            • m.maska Re: do Zorro tutaj bo na Podwórku mam bana 14.10.15, 10:36
                              Hahaha... ponoc jego dobra znajoma ma copyright na okladke(ilustracje)... no to niech oskarzy wydawnictwo, ze przywlaszczylo sobie prawa autorskie - tam jest wyszczegolnione kto ma prawa autorskie... Intelligenzbestie - analfabeta?
                              • m.maska Re: do Zorro tutaj bo na Podwórku mam bana 14.10.15, 10:37
                                Wrzaskiem i miotaniem sie nie zakrzyczy faktow... niech mu tam...
                                • m.maska Re: do Zorro tutaj bo na Podwórku mam bana 14.10.15, 10:41
                                  Niektorym darmowe nauczanie nic nie daje, skoro potrzebuja kosztownego nauczania, to nie mozna im tego prawa odbierac - a nauczanie przez sad jest bardzo kosztowne...
                              • al-szamanka Re: do Zorro tutaj bo na Podwórku mam bana 14.10.15, 10:47
                                m.maska napisała:

> Hahaha... ponoc jego dobra znajoma ma copyright na okladke(ilustracje)... no to
                                > niech oskarzy wydawnictwo, ze przywlaszczylo sobie prawa autorskie - tam jest
                                > wyszczegolnione kto ma prawa autorskie... Intelligenzbestie - analfabeta?

Oj, zemdlałam ze strachu big_grin
                                Jego dobra znajoma ma copyright na okładkę oraz ilustracje. I zapewne pozwoliła mu przekopiować to na obrazek i wsadzić pod but wymalowanej tam osoby.
                                Biedne zerro, ja te wszystkie ilustracje kupiłam i dlatego ja mam copyright... i częściowo wydawnictwo, jako że ich grafik ilustrację nieco przerobił, aby pasowała na okładkę.
                                W sumie ciekawa jestem jakie dalsze kroki wydawnictwo podejmie, o ile jestem zorientowana kierują nim bardzo rzutcy, oblatani ludzie.
                                • m.maska Re: do Zorro tutaj bo na Podwórku mam bana 14.10.15, 10:53
                                  Autor: 1zorro-bis 13.10.15, 17:10

i tak wyglada, ze damulki mnie zmusza do zalozenia sprawy z powodztwa cywilnego.

big_grinbig_grinbig_grin a zona da mu pieniadze na adwokata tym razem?
                                  Ja mam w d.... jego reklame, bo za te reklame to on zaplaci i to niemalo.... ale jaka reklama dla PODWYRKA!!!!!
                                  • m.maska Re: do Zorro tutaj bo na Podwórku mam bana 14.10.15, 11:01
                                    goni wlasny ogon i nakreca sie jak bączek... https://fs5.directupload.net/images/user/151014/6xc3wg7s.gif
                                    • al-szamanka Re: do Zorro tutaj bo na Podwórku mam bana 14.10.15, 11:26
                                      m.maska napisała:

> goni wlasny ogon i nakreca sie jak bączek... https://fs5.directupload.net/
> images/user/151014/6xc3wg7s.gif
                                      >

Zawsze, gdy o tej osobie piszesz, natychmiast przypomina mi się dowcip i Iżinku big_grinbig_grinbig_grin
                                  • al-szamanka Re: do Zorro tutaj bo na Podwórku mam bana 14.10.15, 11:07
                                    m.maska napisała:

> Autor: 1zorro-bis 13.10.15, 17:10
                                    >
                                    > i tak wyglada, ze damulki mnie zmusza do zalozenia sprawy z powodztwa cywilnego
                                    > .
                                    >
                                    > big_grinbig_grinbig_grin a zona da mu pieniadze na adwokata tym razem?
                                    > Ja mam w d.... jego reklame, bo za te reklame to on zaplaci i to niemalo.... al
                                    > e jaka reklama dla PODWYRKA!!!!!

Jemu się chyba kompletnie pod czaszką poprzestawiało... przecież sprawa już jest założona... przeciwko niemu. Spał te ostatnie trzy miesiące i dopiero obudził się?
                                    • m.maska Re: do Zorro tutaj bo na Podwórku mam bana 14.10.15, 11:25
                                      al-szamanka napisała:

> Jemu się chyba kompletnie pod czaszką poprzestawiało... przecież sprawa już jes
                                      > t założona... przeciwko niemu. Spał te ostatnie trzy miesiące i dopiero obudził
                                      > się?

hahaha on chce miec wlasna sprawe z copyright...
        • blondynka.2801 Re: do Zorro tutaj bo na Podwórku mam bana 13.10.15, 22:54
          1zorro-bis 13.10.15, 21:26 Odpowiedz

Blondynkko....to akurat nie bylo do ciebie. gdybys wglebila sie to co damulki od miesiecy na swoim forum ( i nie tylko! Bo dzialalnosc przeniosly rowniez do reala) - to naprawde glupio by ci bylo na tym forum dalej pisac. Po prostu to jest juz dno - dna.

To było do mnie, Zorro, bo to ja użyłam pojęć - etyka i honor, więc nie udawaj Greka.
          Nie mam ochoty się wgłębiać, bo bagno to nie jest moje ulubione środowisko, a z mojego punktu widzenia możecie sobie głowy pourywać, jeśli tylko macie na to ochotę.
          To, że wyrażam opinię nie świadczy o legitymizowaniu kogokolwiek - to tylko i wyłącznie moje zdanie na zadany temat. Różnica polega na tym, że na Kalejdoskopie, pod swoim stałym nickiem, mogę je wyrazić, a na Podwórku nie. To akurat Ty, zbanowany wielokrotnie, powinieneś rozumieć, jak nikt inny.
          Więcej nie mam nic do powiedzenia na ten temat i z mojej strony to koniec kompletnie bezprzedmiotowej dyskusji z Tobą.
          • al-szamanka Re: do Zorro tutaj bo na Podwórku mam bana 13.10.15, 23:07
            blondynka.2801 napisała:

> [i]1zorro-bis 13.10.15, 21:26 Odpowiedz
            >
            > gdybys wglebila sie to co damulki o
            > d miesiecy na swoim forum ( i nie tylko! Bo dzialalnosc przeniosly rowniez do r
            > eala
            ) -

No nie, czyzby zerro chcial teraz przekonywac, ze to my namalowalysmy obrazek, z nim w obrzydliwej pozie, a przedtem na FB podalysmy jego prawdziwe nazwisko...
            • m.maska Re: do Zorro tutaj bo na Podwórku mam bana 13.10.15, 23:11
              al-szamanka napisała:

> blondynka.2801 napisała:
              >
              > > [i]1zorro-bis 13.10.15, 21:26 Odpowiedz
              > >
              > > gdybys wglebila sie to co damulki o
              > > d miesiecy na swoim forum ( i nie tylko! Bo dzialalnosc przeniosly row
              > niez do r
              > > eala
              ) -
              >
              > No nie, czyzby zerro chcial teraz przekonywac, ze to my namalowalysmy obrazek,
              > z nim w obrzydliwej pozie, a przedtem na FB podalysmy jego prawdziwe nazwisko..
              > .
              >

Taaaa inteligentny jaki jest pomylil przyczyne ze skutkiem... jakby tego gniota nie wydalil z siebie, nie pisalybysmy do galerii - bo po co? zawsze i wszedzie chodzlo o gniota ktorego padalec wydalil... trza bylo na nim karlutke i soreline umiescic, na pewno bylyby wdzieczne za zainteresowanie...
              • al-szamanka Re: do Zorro tutaj bo na Podwórku mam bana 13.10.15, 23:17
                m.maska napisała:

> al-szamanka napisała:
                >
                > > blondynka.2801 napisała:
                > >
                > > > [i]1zorro-bis 13.10.15, 21:26 Odpowiedz
                > > >
                > > > gdybys wglebila sie to co damulki o
                > > > d miesiecy na swoim forum ( i nie tylko! Bo dzialalnosc przenios
                > ly row
                > > niez do r
                > > > eala
                ) -
                > >
                > > No nie, czyzby zerro chcial teraz przekonywac, ze to my namalowalysmy obr
                > azek,
                > > z nim w obrzydliwej pozie, a przedtem na FB podalysmy jego prawdziwe nazw
                > isko..
                > > .
                > >
                >
                > Taaaa inteligentny jaki jest pomylil przyczyne ze skutkiem... jakby tego gniota
                > nie wydalil z siebie, nie pisalybysmy do galerii - bo po co? zawsze i wszedzie
                > chodzlo o gniota ktorego padalec wydalil... trza bylo na nim karlutke i soreli
                > ne umiescic, na pewno bylyby wdzieczne za zainteresowanie...

O tak, te dwie bylyby przeszczesliwe, tak pieknie uwiecznione, na scianie u jakiegos tlustego starucha, aby mogl sobie popatrywac na dobranoc
    • skiela1 Re: Prawo wg "inteligentnych" 14.10.15, 15:38
      Robi sie ciekawiej big_grin
      • m.maska Re: Prawo wg "inteligentnych" 14.10.15, 16:01
        Prawda? wyjatkowo szybko posuwa sie to w realu, oskarzony zaoszczedzil mojemu adwokatowi listownych przepychanek z adwokatem strony przeciwnej, co jest zwykle norma, jesli jest dwoch adwokatow i takie przerzucanie pisemkami moze trwac nawet i rok... on w ramach "oszczednosci" wymodzil samodzielnie jedno pisemko big_grinbig_grinbig_grin (czytalam i mam) i tym sposobem popchnal sprawe do przodu - oczywiscie mozna olewac, w koncu kto bogatemu zabroni?
        • al-szamanka Re: Prawo wg "inteligentnych" 14.10.15, 18:55
          m.maska napisała:

> Prawda? wyjatkowo szybko posuwa sie to w realu, oskarzony zaoszczedzil mojemu a
          > dwokatowi listownych przepychanek z adwokatem strony przeciwnej, co jest zwykle
          > norma, jesli jest dwoch adwokatow i takie przerzucanie pisemkami moze trwac na
          > wet i rok... on w ramach "oszczednosci" wymodzil samodzielnie jedno pisemko big_grin:
          > Dbig_grin (czytalam i mam)
          i tym sposobem popchnal sprawe do przodu - oczywiscie mozn
          > a olewac, w koncu kto bogatemu zabroni?

Wiem, że masz, w końcu adwokat dostarcza Ci kopie wszystkich listów drugiej strony. No i był tylko jeden, samodzielnie napisany i świadczący o tym, że odbiorca niestety nie zrozumiał nadawcy.
          • m.maska Re: Prawo wg "inteligentnych" 14.10.15, 18:59
            AL ja tak naprawde nie wiem... byc moze i wyslal jeszcze 5 ale adwokat uznal, ze sa one tak bardzo bezwartosciowe, ze nie ma sensu nawet ich przesylac - bo niby po co? moze wyslal piec emotow np.?
            • al-szamanka Re: Prawo wg "inteligentnych" 14.10.15, 19:51
              m.maska napisała:

> AL ja tak naprawde nie wiem... byc moze i wyslal jeszcze 5 ale adwokat uznal, z
              > e sa one tak bardzo bezwartosciowe, ze nie ma sensu nawet ich przesylac - bo ni
              > by po co? moze wyslal piec emotow np.?

To możliwe, pismo obrazkowe big_grin
              • m.maska Re: Prawo wg "inteligentnych" 14.10.15, 20:13
                Autor: 1zorro-bis 14.10.15, 17:49

Natomiast ma je moja dobra znajoma - autorka zarowno okladki jak i ilustracji - ktore ponoc skopiowalem.big_grinbig_grin

hahaha.............no jesli tak, to znaczy, ze przywalil z grubej rury "swojej dobrej znajomej" umieszczajac okladke na takim gniocie - miec takich znajomych jak ten osobnik to chyba marzenie, kazdego "inteligenta".... big_grinbig_grinbig_grin
                • al-szamanka Re: Prawo wg "inteligentnych" 14.10.15, 20:28
                  m.maska napisała:

> Autor: 1zorro-bis 14.10.15, 17:49
                  >
                  > Natomiast ma je moja dobra znajoma - autorka zarowno okladki jak i ilustracji
                  > - ktore ponoc skopiowalem.big_grinbig_grin
                  >
                  > hahaha.............no jesli tak, to znaczy, ze przywalil z grubej rury "swojej
                  > dobrej znajomej" umieszczajac okladke na takim gniocie
                  - miec takich znajomych
                  > jak ten osobnik to chyba marzenie, kazdego "inteligenta".... big_grinbig_grinbig_grin

Bo taki osobnik nigdy nie pomyśli, że przy okazji może zrobić przykrość niczego nieświadomej trzeciej osobie... i wątpię, że miał na to pozwolenie.
                  • al-szamanka Re: Prawo wg "inteligentnych" 14.10.15, 20:29
                    al-szamanka napisała:

> m.maska napisała:
                    >
                    > > Autor: 1zorro-bis 14.10.15, 17:49
                    > >
                    > > Natomiast ma je moja dobra znajoma - autorka zarowno okladki jak i ilust
                    > racji
                    > > - ktore ponoc skopiowalem.big_grinbig_grin
                    > >
                    > > hahaha.............no jesli tak, to znaczy, ze przywalil z grubej rury
                    > "swojej
                    > > dobrej znajomej" umieszczajac okladke na takim gniocie
                    - miec takich
                    > znajomych
                    > > jak ten osobnik to chyba marzenie, kazdego "inteligenta".... big_grinbig_grinbig_grin
                    >
                    > Bo taki osobnik nigdy nie pomyśli, że przy okazji może zrobić przykrość niczego
                    > nieświadomej trzeciej osobie... i wątpię, że miał na to pozwolenie.

... albo uważa, że jak dobra znajoma, to on ma prawo i w nią walić jak w bęben
                    • m.maska Re: Prawo wg "inteligentnych" 14.10.15, 20:45
                      al-szamanka napisała:

> ... albo uważa, że jak dobra znajoma, to on ma prawo i w nią walić jak w bęben

No coz, jak sie ma takich "dobrych" znajomych... to juz zlych nie potrzeba, bo po co?
      • m.maska Re: Prawo wg "inteligentnych" 15.10.15, 01:25
        skiela1 napisała:

> Robi sie ciekawiej big_grin

Nie Skielo, mylisz sie... tu nie chodzi o forum, tu chodzi o real - bo FB to jest real. Na forum to ten ujadajacy piesek moze mi skoczyc, za maluski jest, ale on wkroczyl do realu, opublikowal na FB moje dane osobowe, ktorych nigdy na FB nie bylo to tylko m.in. Poniewaz nie byl w stanie zwrocic naszej uwagi na forum, poszedl na FB, wpisywal sie na profilu AL, ublizal jej, obrazal ja - do mojego profilu nie mial dostepu, bo pewnie tez by to robil. Publikowal nasze zdjecia na swoim profilu i prowadzil pod nimi nagonke, a potem podsumowal to tym gniotem ktory nazywa "malarstwo", gniotem ktory rozniosl po swiecie - i to sie bardzo liczy jesli chodzi o pierwszy artykul niemieckiej konstytucji... "Godnosc czlowieka jest nietykalna i w jej ochrona jest obowiazkiem aparatu wladzy", do tego dochodzi premedytacja, i jeszcze kilka innych paragrafow - bardzo obszernie to wyglada, czytalam juz.
        • al-szamanka Re: Prawo wg "inteligentnych" 15.10.15, 09:06
          m.maska napisała:

> skiela1 napisała:
          >
          > > Robi sie ciekawiej big_grin
          >
          > Nie Skielo, mylisz sie... tu nie chodzi o forum, tu chodzi o real - bo FB to je
          > st real. Na forum to ten ujadajacy piesek moze mi skoczyc, za maluski jest, ale
          > on wkroczyl do realu, opublikowal na FB moje dane osobowe, ktorych nigdy na FB
          > nie bylo to tylko m.in. Poniewaz nie byl w stanie zwrocic naszej uwagi na foru
          > m, poszedl na FB, wpisywal sie na profilu AL, ublizal jej, obrazal ja - do moje
          > go profilu nie mial dostepu, bo pewnie tez by to robil. Publikowal nasze zdjeci
          > a na swoim profilu i prowadzil pod nimi nagonke, a potem podsumowal to tym gnio
          > tem ktory nazywa "malarstwo", gniotem ktory rozniosl po swiecie - i to sie bard
          > zo liczy jesli chodzi o pierwszy artykul niemieckiej konstytucji... "Godnosc cz
          > lowieka jest nietykalna i w jej ochrona jest obowiazkiem aparatu wladzy", do te
          > go dochodzi premedytacja, i jeszcze kilka innych paragrafow - bardzo obszernie
          > to wyglada, czytalam juz.

Bo dopóki działo się to na forum (i nadal się dzieje), pod nickami, nic nas to nie obchodziło i nadal nie obchodzi, tym bardziej, że prowadzenie takiej sprawy byłoby raczej beznadziejne. No bo jak... 1zorro-bis napisał, że m.maska i al-szamanka są takie i owakie... a kto to w ogóle są te osoby, a może wymieniają się nickami? Całe forum kipi od takich postów i każdy wie, że z realem nie ma to nic wspólnego. Dopiero prawdziwe nazwiska i hejterska akcja na fejsbukowską, czyli wyjątkowo szeroką skalę, gdzie każdy może przeczytać kto jest kto, a nagonka może takiemu wyszydzanemu poważnie zaszkodzić w realu, dopiero w takim przypadku można pod taki czyn podwiesić odpowiednie paragrafy.
          • m.maska Re: Prawo wg "inteligentnych" 15.10.15, 09:29
            Ta persona po prostu sie pod tym co zrobila, podpisala - zostawila osobiscie swoj autograf i nie jest w stanie tego wymazac, bo internet niczego nie zapomina - nawet to skasowane jest...
            • m.maska Re: Prawo wg "inteligentnych" 15.10.15, 09:35
              Ale to prawda jest, bo AL pod ktoryms kolejnym gniotem, nie pomne pod ktorym, bo one wszystkie jednakie sa... rzeczywiscie napisala cos... napisala nawet dwa razy... tekst byl nastepujacy: Bigos! a drugi tekst odnosil sie do tego samego gniota i brzmial: Groch z kapusta! i to byly te wyimaginowane ataki na tfuurce... jakie trzeba miec ego i jakie kompleksy zeby po czyms taakim dostac amoku - nie wiem... zauwazylam, ze osobnik ma tez kompleks starzenia sie, widac nie potrafi sobie z tym poradzic...
              • al-szamanka Re: Prawo wg "inteligentnych" 15.10.15, 09:54
                m.maska napisała:

> Ale to prawda jest, bo AL pod ktoryms kolejnym gniotem, nie pomne pod ktorym, b
                > o one wszystkie jednakie sa... rzeczywiscie napisala cos... napisala nawet dwa
                > razy... tekst byl nastepujacy: Bigos! a drugi tekst odnosil sie do tego
                > samego gniota i brzmial: Groch z kapusta! i to byly te wyimaginowane ata
                > ki na tfuurce... jakie trzeba miec ego i jakie kompleksy zeby po czyms taakim d
                > ostac amoku - nie wiem... zauwazylam, ze osobnik ma tez kompleks starzenia sie,
                > widac nie potrafi sobie z tym poradzic...

Taaa, ze starzeniem to on ma problem, zawsze zaznacza, że kobiety które atakuje są po sześćdziesiątce... jakby to było najgorsze co mogłoby je spotkać i jakby ten wiek był ich najstraszliwszą wadą godną ze wszech miar na potępienie (cóż za prymitywne myślenie). No i przyklaskują mu kobiety, które albo ten wiek osiągnęły, albo za parę lat osiągną.
                • m.maska Re: Prawo wg "inteligentnych" 15.10.15, 10:13
                  Hahaha..........EGO jak balon mozna pompowac az do pekniecia - pozostanie po nim zdechly flak...
                  • m.maska Re: Prawo wg "inteligentnych" 15.10.15, 10:32
                    Ach, ach, ach - ponoc prowadzimy jakas dzialalnosc w realu przeciwko komus - Boooooooosz to oni tam wszyscy maja takie chore EGO... a my w realu nie mamy nic lepszego do roboty niz zajmowac sie takimi NIKIM... odpadami, ktore zesmy porzucily bez zalu... to jakas mania przesladowcza jest.
                    Ale to zapewne mozna leczyc.
                    • m.maska Re: Prawo wg "inteligentnych" 15.10.15, 10:40
                      W realu to tfurca trzy dlugie tygodnie, dzien w dzien po osiem godzin dziennie pacykowal tego gniota dodatkowo "umilajac" sobie czas wypisujac swoje obsesje na forum... chyba mu sie cos pomylilo... jest za maly pikus zeby sie nim zajmowac, ale jesli nieustannie podlatuje i podsikuje to kazdy normalny czlowiek ma w pewnym momencie odruch kopniecia.
                      • m.maska Re: Prawo wg "inteligentnych" 15.10.15, 10:40
                        W realu to ja teraz wychodze z domu... smile
                        • al-szamanka Re: Prawo wg "inteligentnych" 15.10.15, 10:50
                          m.maska napisała:

> W realu to ja teraz wychodze z domu... smile

Ja też big_grin
                          • m.maska Re: Prawo wg "inteligentnych" 15.10.15, 16:45
                            a bączek nadal sie nakreca...https://fs5.directupload.net/images/user/151014/6xc3wg7s.gif
                            • m.maska Re: Prawo wg "inteligentnych" 15.10.15, 18:51
                              bidulek kreci sie w kolko, lata za wlasnym ogonem... https://fs5.directupload.net/images/user/151014/6xc3wg7s.gif
                              • al-szamanka Re: Prawo wg "inteligentnych" 15.10.15, 19:04
                                m.maska napisała:

> bidulek kreci sie w kolko, lata za wlasnym ogonem... https://fs5.directuplo
> ad.net/images/user/151014/6xc3wg7s.gif
                                >

Dobrze, że mam go na ignorze, bo takiego widoku nie mogłabym znieść bez uszczerbku na mojej przeponie.
                                • m.maska Re: Prawo wg "inteligentnych" 15.10.15, 19:26
                                  No wiesz, tfurca gniota zamierza ciebie nachodzic, mimo, ze adwokat jasno mu napisal, ze ma sie od nas odczepic... kompleksy i zranione ego nie pozwalaja mu zaprzestac krecic sie wokol wlasnego ogona...
                                  Poczytaj...

https://fs5.directupload.net/images/user/151015/nrb5djir.jpg
                                  • al-szamanka teraz to się już wkurzyłam... 15.10.15, 19:38
                                    m.maska napisała:

> No wiesz, tfurca gniota zamierza ciebie nachodzic, mimo, ze adwokat jasno mu na
                                    > pisal, ze ma sie od nas odczepic... kompleksy i zranione ego nie pozwalaja mu z
                                    > aprzestac krecic sie wokol wlasnego ogona...
                                    > Poczytaj...
                                    >
                                    > https://fs5.directupload.net/images/user/151015/nrb5djir.jpg

... pomijając że cały jego post jest idiotyczny, to ten facet nie może zaprzestać nam grozić.
                                    Mam dość!
                                    Pisałam, że się wycofuję, bo myśli i głowa zaprzątnięte tym ciągle niepojętym... ale teraz wkurzyłam się.
                                    Jak tylko znajdę trochę czasu zgłaszam sprawę na policji!
                                    • m.maska Re: teraz to się już wkurzyłam... 15.10.15, 19:43
                                      al-szamanka napisała:

> Mam dość!
                                      > Pisałam, że się wycofuję, bo myśli i głowa zaprzątnięte tym ciągle niepojętym..
                                      > . ale teraz wkurzyłam się.
                                      > Jak tylko znajdę trochę czasu zgłaszam sprawę na policji!

I bardzo slusznie... pomijajac fakt, ze pacykarz umiescil tam Twoje imie i nazwisko, naruszyl Twoje dobre imie, co mogloby ewentualnie skutkowac utrata pracy czyli jego dzialanie moglo/moze miec wplyw na Twoje zycie, poza tym naruszyl prawa autorskie... oj bedzie tego troche. Nikt nie ma prawa, wkraczac w cudze zycie - to jest dobro chronione, niech sie wynosi do dzungli skoro nie potrafi sie odnalezc wsrod cywilizowanych ludzi.
                                      • m.maska Re: teraz to się już wkurzyłam... 15.10.15, 20:03
                                        W Austrii

Neben dem Strafprozessrecht werden Bürger sowohl durch die österreichische Verfassung als auch durch die Europäische Menschenrechtskonvention (EMRK) vor Willkür geschützt.
                                        • m.maska Re: teraz to się już wkurzyłam... 15.10.15, 22:43
                                          ale mu odpala... jeden temat, zafiksowal sie kompletnie... bidulek https://fs5.directupload.net/images/user/151014/6xc3wg7s.gif
                                  • m.maska Re: Prawo wg "inteligentnych" 16.10.15, 02:27
                                    m.maska napisała:

> https://fs5.directupload.net/images/user/151015/nrb5djir.jpg

O Boooooosz AL to Ty wpadalas do jakiegos domu dla niepelnosprawnych? bo ja absolutnie sobie czegos podobnego nie przypominam... nigdy w takim domu nie bylam z cala pewnoscia.
                                    • al-szamanka Re: Prawo wg "inteligentnych" 16.10.15, 06:12
                                      m.maska napisała:

> m.maska napisała:
                                      >
                                      > > https://fs5.directupload.net/images/user/151015/nrb5djir.jpg
                                      >
                                      > O Boooooosz AL to Ty wpadalas do jakiegos domu dla niepelnosprawnych? bo ja
                                      > absolutnie sobie czegos podobnego nie przypominam... nigdy w takim domu nie byl
                                      > am z cala pewnoscia.

Hmm, nigdzie nie wpadłam.
                                      Ale można się zastanawiać kogo z rodziny pacykarz tak nagle w jakimś domu w Salzburgu chce umieszczać.
                                      W każdym bądź razie to, że ten osobnik w ogóle wspomniał imię Felixa, który pomimo że mały przerasta go wręcz niebotycznie, wkurzyło mnie ostatecznie i na tyle, że podejmę takie kroki jak i Ty. Mieszać do swojej brudnej hejterskiej krucjaty mojego upośledzonego Klienta to już za dużo.
                                      • m.maska Re: Prawo wg "inteligentnych" 16.10.15, 09:38
                                        al-szamanka napisała:

> Hmm, nigdzie nie wpadłam.
                                        > Ale można się zastanawiać kogo z rodziny pacykarz tak nagle w jakimś domu w Sal
                                        > zburgu chce umieszczać.
                                        > W każdym bądź razie to, że ten osobnik w ogóle wspomniał imię Felixa, który pom
                                        > imo że mały przerasta go wręcz niebotycznie, wkurzyło mnie ostatecznie i na tyl
                                        > e, że podejmę takie kroki jak i Ty. Mieszać do swojej brudnej hejterskiej krucj
                                        > aty
                                        mojego upośledzonego Klienta to już za dużo.

Przeciez "to to" nie ma zadnych hamulcow, nie zna zadnych granic - zmarlych juz tez hiena wykorzystywala... i oburza sie jeszcze hahaha, ze nazywam go Polacken Pack ... bo nie ma bardziej adekwatnego okreslenia na "takie cos"...
                                        • m.maska Re: Prawo wg "inteligentnych" 16.10.15, 10:01
                                          Tak jakby sie bidulek zapetlil... w kolko jedno i to samo https://fs5.directupload.net/images/user/151014/6xc3wg7s.gif

co on sie tak tlumaczy? niech sobie takie tlumaczenie przygotuje dla sadu po niemiecku - obawiam sie tylko ze w sadzie raczej nie lubia kiedy oskarzony probuje robic z sedziego idiote...
                                          • m.maska Re: Prawo wg "inteligentnych" 16.10.15, 10:05
                                            a te zas....wyglaszane apeliki to moze sobie uli nad lozkiem powiesic jak te Dezyderate... hahahaha................................. bo tyle samo warte one sa... ale jak brzmi big_grin

Przechodź spokojnie przez hałas i pośpiech, i pamiętaj, jaki spokój można znaleźć w ciszy.

O ile to możliwe, bez wyrzekania się siebie bądź na dobrej stopie ze wszystkimi.
                                            Wypowiadaj swoją prawdę jasno i spokojnie, wysłuchaj innych, nawet tępych i nieświadomych, oni też mają swoja opowieść.
                                            Unikaj głośnych i napastliwych - są udręką ducha.

juz nie uli prawda? no chyba, ze zerro i wsciekniety sa cisi i calkiem nie napastliwi...

...wszystko uli, cala ta fasada jaka zbudowales wokol siebie juz dawno rozpadla sie w gruz a to co spoza niej pokazalo oblicze jest wrecz obrzydliwe

CZŁOWIECZEŃSTWO!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! big_grinbig_grinbig_grinbig_grin
                                          • rena-ta49 Re: Prawo wg "inteligentnych" 17.10.15, 12:30
                                            m.maska napisała:

> Tak jakby sie bidulek zapetlil... w kolko jedno i to samo https://fs5.dire
> ctupload.net/images/user/151014/6xc3wg7s.gif
                                            >
                                            > co on sie tak tlumaczy? niech sobie takie tlumaczenie przygotuje dla sadu po ni
                                            > emiecku - obawiam sie tylko ze w sadzie raczej nie lubia kiedy oskarzony probuj
                                            > e robic z sedziego idiote...
                                            >

Odnoszę wrażenie ,że ten osobnik nie tylko nie potrafi po niemiecku,
                                            ale nie potrafi też w języku ojczystym,czyli po polsku.Pisać Wiedeń z małej litery
                                            może tylko półanalfabeta.
                                            • m.maska Re: Prawo wg "inteligentnych" 17.10.15, 12:46
                                              rena-ta49 napisała:

> Odnoszę wrażenie ,że ten osobnik nie tylko nie potrafi po niemiecku,
                                              > ale nie potrafi też w języku ojczystym,czyli po polsku.Pisać Wiedeń z małej lit
                                              > ery
                                              > może tylko półanalfabeta.

Juz sie ciesze na te jego wyjasnienia, ze nazywalam go ponoc Kadaver(padlina)... poczatkowo w ogole nie skapowalam co on tam wymodzil w tych kilku zdaniach, jaki Kadaver, skad to wzial - dopiero potem okazalo sie, ze tak przetlumaczyl padalca... smile a to oznacza, ze czytajac padalec rozumial padlina - cos kolo tego ale niezupelnie i nie do konca smile ale zeby w ojczystym jezyku miec takie problemy?
                                              • m.maska Re: Prawo wg "inteligentnych" 17.10.15, 12:47
                                                Nic to, kiedys rzucal sie jak wesz na grzebieniu, bo ktos napisal "żydzi" z malej litery, co tam Wieden....
                                              • m.maska Re: Prawo wg "inteligentnych" 17.10.15, 14:45
                                                m.maska napisała:

> rena-ta49 napisała:
                                                >
                                                > > Odnoszę wrażenie ,że ten osobnik nie tylko nie potrafi po niemiecku,
                                                > > ale nie potrafi też w języku ojczystym,czyli po polsku.Pisać Wiedeń z mał
                                                > ej lit
                                                > > ery
                                                > > może tylko półanalfabeta.
                                                >

Bo on nie jest Ausländer, on jest Außengeländer...
                                • m.maska Re: Prawo wg "inteligentnych" 17.10.15, 16:17
                                  al-szamanka napisała:

> Dobrze, że mam go na ignorze, bo takiego widoku nie mogłabym znieść bez uszczer
                                  > bku na mojej przeponie.

O nie nie AL, ignora to on dostanie jak sie skonczy sprawa - na razie skrzetnie screenuje kazdy kolejny "wystep" - juz jest tego sporo i z kazdym dniem przybywaja nowe rzeczy.
                                  Bo to jest tak: niby podczas procesu nie mozna dolaczac dodatkowych faktow, ale tylko jesli byly one znane w momencie pisania pozwu - jesli pojawily sie pozniej, to jak najbardziej mozna je wlaczyc - bo trudno przedstawiac dowody, ktorych wczesniej nie bylo. Kazdy kolejny adres pod jakim rozprowadza tego gniota, zostanie wlaczony do procesu - data na screenie jest wystarczajacym dowodem. Oczywiscie, ze autor gniota moze podwazyc prawdziwosc tych screenow, mi to lotto, wtedy wlaczy sie Sachverständiger - kto bogatemu zabroni, w koncu to nie moja kasa.
                                  • m.maska Re: Prawo wg "inteligentnych" 17.10.15, 17:04
                                    A to widzialas AL, gdzie kanalie zanioslo? wiedzialas o tym? to do Twoich dokumentow...

https://fs5.directupload.net/images/user/151017/zolmldap.jpg
                                    • m.maska Re: Prawo wg "inteligentnych" 17.10.15, 17:06
                                      a kanalii odpowiadam... jestem jej kolezanka, ale nie jestem literatka? jakies problemy w logice moze? pojmowanie szwankuje? nie kazdy kto pisze na forum jest od razu literatem, radzilabym poczytac definicje... masz palancie literatow z ambicjami pod bokiem wystarczajacoi wielu, nimi sie zajmuj, jak sie ich wena nie ima, wtedy plagiacik tez jest ok...
                                    • m.maska Re: Prawo wg "inteligentnych" 17.10.15, 17:20
                                      Zostawie Ci tutaj linka... zebys zobaczyla gdzie padalca zanioslo...

autorzy365.pl/poznaj-historie-teczowej-julenki_a623
                                      • m.maska Re: Prawo wg "inteligentnych" 17.10.15, 17:23
                                        Kazdy srednio rozgarniety user wie, ze nawet jesli pisze "anonimowy" to mozna namierzyc ID komputera i porownac z ID tfurcy gniota na FB.
                                    • al-szamanka Re: Prawo wg "inteligentnych" 17.10.15, 18:13
                                      m.maska napisała:

> A to widzialas AL, gdzie kanalie zanioslo? wiedzialas o tym? to do Twoich dokum
                                      > entow...
                                      >
                                      > https://fs5.directupload.net/images/user/151017/zolmldap.jpg
                                      >
                                      >
                                      Nie wiedziałam, przecież nie tropię pacykarza... tak jak on nas.
                                      • m.maska Re: Prawo wg "inteligentnych" 17.10.15, 20:18
                                        Widze, ze sie strasznie przejelas... big_grinbig_grinbig_grin
        • m.maska Skielo 15.10.15, 18:14
          Modelka/modelki w cywilizowanym swiecie musza wyrazic zgode na pozowanie - to tylko w dzungli wsrod dzikich panuja inne zasady.... a ze jestesmy w cywilizowanym swiecie o czym jak do tej pory ten osobnik nie wie, to bedzie odpowiadal za to przed sadem to chyba oczywiste.
          • skiela1 Re: Skielo 15.10.15, 20:04
            To zrozumiale.
            • m.maska Re: Skielo 17.10.15, 11:28
              Wyraznie wszyscy stracili zainteresowanie a bączek sie kreci... takie perpetuum mobilehttps://fs5.directupload.net/images/user/151014/6xc3wg7s.gif
              • m.maska Re: Skielo 17.10.15, 11:57
                hahaha......ciekawa jestem jak to bedzie z "gratulacjami" na koncu, po procesie... big_grin
              • m.maska Re: Skielo 17.10.15, 12:19
                Ciekawe jak dlugo bedzie jeszcze odgrzewal te zdechle kotlety, byle sie o nim pisalo... big_grin

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka