a74-7 Re: Ja ze starym 22.07.21, 10:39 Kelner widzac aparacik na stole pyta -zrobic panstwu zdjecie ? - Nie, dziekuje , sama zrobie . Odpowiedz Link
al-szamanka Re: Ja ze starym 28.07.21, 06:26 A moze to nie plagiacik. Niekiedy, niezaleznie od siebie ludzie maja podobne pomysly... a aparacik, sama przyznasz, pobudza wyobraznie w tym kierunku Odpowiedz Link
a74-7 Re: Ja ze starym 28.07.21, 10:05 "Plagiacik" powinien byc , masz racje. Chociaz to tlumaczenie textu toczka w toczke.... Odpowiedz Link
a74-7 Re: Ja ze starym 29.07.21, 19:58 Mialam szersze plany na dzien dzisiejszy,ale stary nie byl zbyt entuzjastycznie nastawiony , wiec ograniczylismy je ciutke Czego sie nie zrobi dla szczescia malzenskiego ,a bardziej dla spokoju ;D Wiec bylo tak : Z Richmond metrem ( pustawo) do stacji Embankment , to stara stacja nad Tamiza.Po wyjsciu z metra po lewej stoi obelisk -Igla Kleopatry w towarzystwie 2 sfinksow.Wielokrotnie ogladalismy go z rzeki plynac lodzia turystyczna ,albo z ulicy przejezdzajac autem. Czas jednak dotknac zabytku ... Obelisk przetransportowany zostal z Aleksandrii droga morska z przygodami.Dotarl do Londynu w 1877 roku. tu troche historii: pl.abcdef.wiki/wiki/Cleopatra%27s_Needle%2C_London Porownalismy pazurki a chmurki sobie plynely.... Odpowiedz Link
a74-7 Re: Ja ze starym 29.07.21, 20:28 Popatrzylismy przez chwile na rzeke, policzylismy kilka przeplywajacych lodzi, i spacerkiem w strone Charing Cross .... Nastepnie w strone Trafalgar Square ,gdzie ostatnio odbywaja sie antylockdownowe wiece. A ja chcialam sobie zrobic focie na z wisienka na torcie zanim zmienia instalacje artystyczna na 4 postumencie ,czy jak to sie nazywa ;D Instalacja nosi tytul The End, ,zamysl powstal w 2016, czyli okolo czasu kiedy mowilo sie o Brexicie i kiedy Trump zostal Prezydentem USA. Widocznie te fakty przerosly oczekiwania artIstki ,skoro zmajstrowala takie dzielo - z jednej strony wisienka ladujaca przy pomocy drona na kremie tortu czy ciacha ,a z drugiej brzydka mucha.... Odpowiedz Link
a74-7 Re: Ja ze starym 29.07.21, 20:50 Okazalo sie ,ze przez pandemie praca zostala umieszczona w przestrzeni publicznej z opoznieniem , i nomen omen nabiera zupelnie innego wymiaru. Temat otwarty do dyskusji, a kazdy odbierze teraz to dzielo zupelnie inaczej... Przy okazji - przed Galleria Narodowa - pusto.Juz chcialam wskoczyc choc na chwile ,ale stary grymasil wyjatkowo, grymasil tez przed kosciolem St Martin in the Fields, wiec musialam odpuscic.... A w Galerii jeszcze kilka dni obraz Kopernika mozna obejrzec , kosciolek tez z ciekawa historia ....Nawet teczowa flaga nad nim powiewa, ale nie jest to taki typowy kosciol, kiedys byl pelen bezdomnych ....Ale o tym przy innej okazji... No i zrobilismy sobie focie pod ciasteczkiem ,z kazdej mozliwej chyba strony , tak sobie pomyslalam ,ze to cos w rodzaju instalacji lodzkich gabek jest , a pol artystycznego swiata dywaguje nad sensem czy bezsensem tegoz... Odpowiedz Link
m.maska Re: Ja ze starym 29.07.21, 21:12 Czasami natyka sie na cos takiego i wtedy czlowiek sie zastanawia po co to komu i kto na tym zarobil? psuje to czesto atmosfere danego miejsca... stanowczo wybieram niewiedzialne dzielo, przynajmniej nie psuje panoramy... www.rp.pl/Spoleczenstwo/210609863-Artysta-sprzedal-niewidzialna-rzezbe-za-15-000-euro.html Odpowiedz Link
m.maska Re: Ja ze starym 29.07.21, 21:14 a Twoje pazurki? no coz - przy tych sfinksiastych malutkie, gdyby nie kolorek infrared to sie nazywa, nie byloby ich widac. Odpowiedz Link
a74-7 Re: Ja ze starym 29.07.21, 21:58 . Wiesz , mam nadzieje, ze nigdy nie osiagne rozmiaru sfinksa , czy nawet jak to Bredzislaw K. okreslal - kaszalota. Wiec i pazurki moga byc ciutke mniejsze . Odpowiedz Link
a74-7 Re: Ja ze starym 29.07.21, 21:06 Co by tu jeszcze dodac ...Lwy w dalszym ciagu majestatycznie strzega kolumny Nelsona ,przymykajac oko na skaczace po nich dzieci... Admiral Horatio Nelson spoglada z wysoka na te oto miejsca : Odpowiedz Link
m.maska Re: Ja ze starym 29.07.21, 21:15 Dobrze, ze Nelson wysoko bardzo, inaczej by go juz pewnie zwolennicy BLM dawno oblali albo połupali. Odpowiedz Link
a74-7 Re: Ja ze starym 29.07.21, 21:21 Wracamy wiec do stacji metra , majac nadzieje na...tak,tak, mamy nadzieje na jakis lunczyk Znalezlismy malutka knajpke wietnamska , akurat z wyjatkowo smaczna pho z ryzowymi kluskami ...Oczywista wszystko bylo ok. I nozka za nozka , w strone stacji Embankment,podziwiajac bardzo skomplikowana tu architekture.... Odpowiedz Link