Dodaj do ulubionych

UWAGA WODA!

15.01.04, 07:46
Wczoraj był u mnie serwisant pralki. Powiedział, że w Warszawie tak twardej
wody nie spotkał, a nie wyglądał, jakby właśnie przyjechał. Trzeba było w
rocznej pralce Electrolux wymienić grzałkę. Czy ktoś z Was, drodzy
forumowicze, wie, jak można sprawdzić twardość wody w sposób obiektywny? Bo
jak skończą nam się gwarancje, to za wymiany wszyscy będziemy płacić sami....
Obserwuj wątek
    • mooj Re: UWAGA WODA! 15.01.04, 08:49
      fakt jest niesłychanie twarda -co bardziej wrażliwi nawet podczas mycia głowy
      to odczuwają 9mnie dotyczy w znikomym stopniusmile))
      obiektywnie niepodważalnie to jedynie chyba sanepid może zrobić badania ew.
      politechnika bo prywatne analizy to podważyć nietrudno
      ale co sugerujesz jakis wpływ takich analiz na pokrywanie kosztów napraw? nie
      widzę -chyba, że faktycznie normy są przekroczone ale nie wydaje mi się
      • aktywista13 Re: UWAGA WODA! 15.01.04, 09:55
        Nawet brak możliwości wydębienia od MPWiK odszkodowania za złą jakość wody nie
        oznacza, że mamy się z tym godzić. Obiw wspólnoty mogą chyba - być może przy
        udziale funduszu ochrony środowiska - zainwestować w "uzdatnianie" wody. Kiedyś
        nawet w TV reklamowano domowe "magnetyzery" do wody. Bo nie jest to tylko
        kwestia pralek, ale i późniejszego zarastania rur itp. Chyba lepiej zaradzić
        problemowi teraz niż potem - co prawda za lat parę - wymieniać instalacje itp.
        A jakośc wody warto poprawić i tak. Szczególnie jeśli ma się dzieci lub jest
        się alergikiem.
        • mooj Re: UWAGA WODA! 15.01.04, 10:07
          ale twardość wody to (oczywiście w pewnym zakresie) to jej cecha nie wada
          przebadać oczywiście można ale ja pisałem w założeniu że woda spełnia normy
          co do uzdatniania /dodatkowych filtrów to kwestia kosztów i sprawności
          zarządzania - jedno i drugie wydaje mi się trudne do przeskoczenia (przy bardzo
          wycinkowej mojej wiedzysmile
          jakies konkrety?
          • zz_beatka Re: UWAGA WODA! 15.01.04, 17:06
            rury mamy plastikowe i chyba twardość wody nie ma tu znaczenia
            • aktywista13 Re: UWAGA WODA! 16.01.04, 07:48
              Może i część jest plastikowa, ale nie wszystkie, a historia mojej pralki
              świadczy chyba o tym, że MPWiK podstawia nam trefny towar, biorąc kasę za dobry.
              • mooj Re: UWAGA WODA! 16.01.04, 09:41
                albo że robi to producent pralkismile
              • mooj Re: UWAGA WODA! 16.01.04, 10:02
                www.mpwik.com.pl/lispn_3.html
                można spróbować przebadać co płynie w kranie
                • aktywista13 Re: UWAGA WODA! 16.01.04, 12:10
                  No i właśnie my mamy ponad 9 PH. A pralka nie będzie wiecznie na gwarancji!
                  Ciekaw jestem też twardości wody w kaloryferach - co prawda one są lepiej
                  zabezpieczone, ale czy też nie zarastają? Oczywiście, teraz problemy z
                  ogrzewaniem wynikają z innych przyczyn, ale za pewien czas, kto wie?
                  • mooj Re: UWAGA WODA! 16.01.04, 12:15
                    pH ponad 9???
                    żartujesz?
                    na jakiej podstawie tak twierdzisz (pomiary czy opinia pralkarza)? jęlsi
                    naprawde jestes o tym przekonany to dzwoń do Sanepid-u: albo uratujesz zdrowie
                    wielu osobom albo rozwiejesz swoje obawy i tak i tak do przodusmile
                    postaram się sprawdzić bo wydaje mi sięto niemożliwe
                    pozdrawiam
                  • mooj Re: UWAGA WODA! 16.01.04, 13:27
                    cdwie drogi postępowania
                    1. zarządca pismo do MPWiK (moż ebyć faksem pod nuemr 6226340) do zarządu na
                    pl. starynkiewicza o zbadanie wody. Koszty zdaje sie że podlegaką uznaniowości
                    w pzrypadku stwierdzenia nieprzekraczania norm, poza tym to badanie przez ten
                    sam podmiot
                    2. badanie przez sanepid ew. inne laboratorium sanepid 620 90 01 w. 151 koszt
                    około 600 zł (pełne bakteriologia+ fizykochemia) trwa okolo tydzień od wysłania
                    zamówienia. ciekawostak trzeba pojechać i przywieźć laborantasmile

nie wiem czy woda nie była badana przy oddawaniu budynku...

to tyle co sie dowiedziałem - w papierki lakmusowe nie miałem jak sie
                    zaopatrzyćsmile

posta polecam zarządcom
                    pozdrawiam

• zzmetro Re: UWAGA WODA! 17.01.04, 14:42
                      Szanowni Państwo,

MA zlecił badanie wody - wynik powinien być za tydzień .

Pozdrawiam
                      SB
                      • mooj Re: UWAGA WODA! 17.01.04, 20:27
                        przepraszam (bo może wyglądac że się czepiam) ale to bardzo wazne
                        GDZIE będą pobierane próbki?

• aktywista13 Re: UWAGA WODA! 19.01.04, 08:49
                          Te 9 pH to chyba faktycznie przesadził - mielibyśmy solidną "zasadę". Ale
                          powiedział, że w takich granicach oscyluje, bo maczał papierek lakmusowy w
                          wodzie odstałej przez 15 min. Poza tym (tak na marginesie) powiedział, że
                          Calgon nic nie daje. Szczaególnie przy tak twardej wodzie.
                          PS. Brawo dla ZZmetro za szybką reakcję.
                          PPS. Mam mieszane uczucia; lepiej mieć rację, czy nie mieć?
                          • daniel_zab Re: UWAGA WODA! 19.01.04, 23:34
                            Drodzy sąsiedzi

W pracy mam możliwość wykonania kilku podstawowych pomiarów fizykochemicznych
                            i mikrobiologicznych. pH mogę badać nawet codziennie, ale czy jest sens?
                            Oczywiście nikt nie da mi na to papieru, ale tylko tak do Naszej wiadomości.
                            Pierwsze badanie fiz-chem zrobię jutro, ale na mikro-biol musimy czekać, bo w
                            tym tygodniu pracuję na nocki, a labo jest zamknięte.

Jutro napiszę jaką dokładnie mamy kwasowość ogólną wody (pH). Chociaż dodam,
                            że jest ona wachliwa. W pracy musimy stale uzdatniać wodę "miejską"
                            i "oligoceńską", aby nadawała się na potrzeby przemysłu spożywczego.
                            Gdybyście tylko wiedzieli, co płynie w "oligoceńskej"...

Pozdro
                            • pawel112 Re: UWAGA WODA! 20.01.04, 08:33
                              Witam,

To może podzielisz się z nami informacjami o oligoceńskeij, tak przecież
                              popularnej w Warszawie.
                              Czasami mam wrażenie że ludzie nawet kąpią się w niej (ładują samochody po
                              dach).
                              Skoro masz wiedzę o tej wodzie, to ile czasu od pobrania ze źródła można ją
                              pić. Ja do tej pory pobieram baniaczek co 3dni

Pzdr
                              • sc77 Re: UWAGA WODA! 20.01.04, 11:04
                                Oligoceńska już kolejnego dnia ma więcej bakterii niż woda z kranu...
                                • arturos777 Re: UWAGA WODA! 20.01.04, 11:24
                                  > Oligoceńska już kolejnego dnia ma więcej bakterii niż woda z kranu...

Być może, ale i tak smakuje o niebo lepiej niż kranówa, fuj ...
                                  • aktywista13 Re: UWAGA WODA! 20.01.04, 11:52
                                    Niezależnie od tego, czy pomiary sporządzone przez przedmówcę będą lepsze czy
                                    gorsze, warto się zainteresować, jaki będzie wpływa takiej jakości wody na
                                    nasze dzieci (uczulenie do n-tej), na nas i na nasze instalacje wodne oraz
                                    sprzęty. Dla mnie nie ma wątpliwości, że ta woda nie nadaje się specjalnie do
                                    picia, choć śmiercią nie grozi. Natomiast skazuje na powolne konanie nasze
                                    wspaniałe AGD - pralki i zmywarki w szczególności. Zobaczcie, jak często zbiera
                                    się osad na waszej baterii kranowej i innych chromowo-niklowych detalach.
                                    • daniel_zab Re: UWAGA WODA! 20.01.04, 19:37
                                      pH wody pobranej dziś ok 16:00 wynosiło 7,38 (prawie obojętne, idące ku
                                      zasadowemu). Nie jest najgorzej. Złapałem laborantki przed pójściem do domu.
                                      Woda została posiana na E.coli, pleśnie, drożdże i OLD. Niektóre wyniki będą w
                                      tym tygodniu, ale kompletne podam w poniedziałek, wtorek. Co do twardości to
                                      mają się dowiedziec o dokładną metodę i mi odpowiedzieć.

Jeżeli mam odpowiedzieć na pytanie co do oligoceńskiej, to powiem tak:

Pod niektórymi względami jest lepsza, ale polecam jej przegotowanie i
                                      przefiltrowanie jakimś podstawowym filtrem domowym (BRITA etc.). U nas w pracy
                                      pracownicy muszą często czyścić filtry. Bo zapychają się od żelaza.

Pozdro
                                      • grizzly99 Re: UWAGA WODA! - jak chronić AGD? 20.01.04, 21:22
                                        W świetle tego wszystkiego co powy żej napisaliście, to jkai sa środki
                                        ochrony: ludzi i sprzętu/ Z ludźmi, czayli nami to sobie jakos poradzę, gorzej
                                        ze sprzetem... teraz już wiem, że po kilkunastu miesiącach na ZZ to nie
                                        tylko "wrażenie", że nasza pralka i zmywarka pracują jakby głośniej...
                                        Ktos pisał, że Calgon nie pomaga - to co w takim razie czynić?

To może i śmieszne, ale: a odszkodowanie od dostawcy wody za skasowany sprzęt
                                        AGD wchodzi w rachubę?

No i dzięki wielkie dla daniel zab za wyniki badań.

Grizz
                                        • mooj Re: UWAGA WODA! - jak chronić AGD? 20.01.04, 21:40
                                          ?
                                          w świetle tego co zostało napisane nie widac nigdzie przekroczenia norm (nie
                                          widać równiez nieprzekraczania poza pH)
                                          więc skąd wniosek o odszkodowaniu?
                                          normy obowiązują na terytorium Polski i na ten rynek jest przeznaczony sprzęt.
                                          Czyli sprzęt powinien być dostosowany do wody spełniającej normy. Poczekajmy z
                                          wnioskami na wyniki badań (26.01?)
                                          Jak na razie naprawdę nie ma powodu do siania paniki
                                          kończę bo muszę jeszcze odkamienić czajnik - odrywające się kawałki zagłuszają
                                          muzykęsmile
                                          • grizzly99 Re: UWAGA WODA! - jak chronić AGD? 20.01.04, 21:55
                                            ech, tu wcale nie o panikę chodzi - zwykłe zapytanie tylko, tak "na zaś", bo
                                            w końcu pralki nie kupuje sie na 2 lata, a zmywary w zabudowie tym bardziej.

I chciałbym, żeby wyniki były badań wody były uspokajające.

Grizz
                                            • zzdorka Re: UWAGA WODA! - jak chronić AGD? 20.01.04, 23:20
                                              A ja tam wole wyniki prawdziwe a nie uspokajajace big_grin

No i chwala ci Danielu_zab za chec zbadania tego co sobie do gardziolek
                                              wlewamy. Ciesze sie, ze masz takie mozliwosci. To mile, ze nie konczymy tylko
                                              na gadaniu...

Pozdrawiam.
                                              • aktywista13 Re: UWAGA WODA! - jak chronić AGD? 21.01.04, 09:08
                                                ZZMetro odszedł z MA, a więc nie jestem pewien, czy się dowiemy... POza tym
                                                wyniki się wahają - jak nam Daniel napisał. Mam nadzieję, że in plus. Poza tym,
                                                co w tej wodzie jest jeszcze, to też warto wiedzieć.
                                                • arturos777 Re: UWAGA WODA! - jak chronić... ? 21.01.04, 11:26
                                                  Dla tych co nie wiedzą - naprzeciwko Zielonego Zacisza, na lewo od myjni
                                                  samochodowej, jest ujęcie wody oligocenskiej. Czynne do 20.00.

Co do smaku - od razu poczujecie różnicę;
                                                  co do właściwości fizykochemicznych - to nasz expert Danielos może sprawdzić w
                                                  swoim laboratorium.
                                                  • sc77 Re: UWAGA WODA! - jak chronić... ? 21.01.04, 15:32
                                                    Ja podzielę sie moimi doświadczeniami z Wami:
                                                    - zaopatrzylem sie w filtr Brita (taki w dzbanku)
                                                    - czajnik przywiozlem z poprzedniego mieszkania z plyta grzejna totalnie
                                                    zakamieniona
                                                    - po miesiacu kamień odpadł i już nigdy więcej się nie pokazał

Tak wygląda sprawa czajnika. Nie wiem jak to jest ze sprzetami AGD, ale u
                                                    siebie nie zauważyłem aby pracowało coś głośniej.

Zauważyłem jednak jedną rzecz przeprowadzając się na ZZ z Żoliborza.
                                                    Woda na ZZ nie śmierdzi i smakuje o niebo lepiej.
                                                  • mythko FILTR UWAGA WODA! - jak chronić... ? 26.01.04, 17:02
                                                    Jak wygląda taki filtr i gdzie można go kupić? Chodzi o filtr BRITA
                                                  • zzdorka Filtr Brita 26.01.04, 22:53
                                                    Ja kupilam taki czajnik Brity w Carrefour. Najtanszy byl za chyba 50 zł, a
                                                    najdrozszy po 120 zl. Do tego sa wklady, ktore nalezy wymienic co miesiac. Po
                                                    15 zl. Ja odczuwam olbrzymia roznice w smaku wody. Bez porownania.
                      • mooj wyniki? 26.01.04, 15:21
                        powinny być
                        • daniel_zab Wyniki 26.01.04, 18:04
                          Tak jak obiecałem - oto wyniki:

Posiew wykonano dnia 20.01

* Ilość E.Coli (bardzo niebezpieczna bakeria) ə w 10 ml - (bardzo dobrze,
                          jakakolwiek ilość dyskwalifikowałaby wodę)
                          * Pleśnie i drożdże - wyrosła jedna biała (nie ma się co przejmować)
                          * OLD (ogólna ilość drobnoustrojów) 380/100ml wody (to bardzo dużo), ale jutro
                          zajrzę do normy i sprawdzę jaka ilość jes dopuszczalna.

Ogólna sugestia - pić wodę tyko po przegotowaniu!!!

Postaram się sprawdzić jeszcze twardość wody, ale to już jutro.

Pozdrawiam wszystkich
                          • mooj Re: Wyniki 26.01.04, 18:21
                            Ciebie nie ośmielałbym popędzać
                            chodziło mi o badania zlecone przez MAsmile
                            • daniel_zab Re: Wyniki 26.01.04, 19:51
                              Spoko kolo
                              • aktywista13 Re: Wyniki 27.01.04, 07:39
                                A czy w badaniu wyszło cokolwiek, co wskazywałoby na możliwośc osadzania się
                                kamienia w przyspieszonym tempie?
                                No i czy watro stosować filtry na wodę oligoceńską?
                            • arturos777 Re: Wyniki 27.01.04, 11:56
                              mooj napisał:

> Ciebie nie ośmielałbym popędzać
                              > chodziło mi o badania zlecone przez MAsmile

Za późno - Daniel już szykuje miejsce w swojej szafie - chłodni.
                            • metropolitanaddress Re: Wyniki 27.01.04, 12:16
                              Dzień dobry,
                              oficjalne wyniki badania odbieramy w środę. W czwartek wywiesimy je na klatkach
                              aby wszyscy mogli się z nimi zapoznać.

Serdecznie pozdrawiam
                              Zdzisław Słowiński
                              Dyrektor ds. Jakości
                              Metropolitan Address sp z o.o
                              • daniel_zab Re: Wyniki 27.01.04, 20:18
                                metropolitanaddress napisał:

> Dzień dobry,
                                > oficjalne wyniki badania odbieramy w środę. W czwartek wywiesimy je na
                                klatkach
                                >
                                > aby wszyscy mogli się z nimi zapoznać.
                                >
                                > Serdecznie pozdrawiam
                                > Zdzisław Słowiński
                                > Dyrektor ds. Jakości
                                > Metropolitan Address sp z o.o

Uprzedzając MA, twardość wody graniczy z normą, tzn. próba wody pobrana
                                wczoraj ok godz. 19:00 posiadała twardość 18,77 stopni niemieckich. Zakres
                                obejmuje 0 - 20, co prawie dyskwalifikuje "naszą" wodę do używania w
                                gospodarstwie domowym. Wyrażając wyniki w innej skali, woda zawiera 335 mg
                                węglanu sodowego na litr. Jeszcze inaczej się wyrażając, to jeżeli zawartość
                                soli wapiennych i magnezowych zwiększy się o 6,15% od stanu obecnego, to nie
                                jest zalecane, aby używać ją w domu!!!

PS. już wiem dlaczego musimy szorowac kabinę prysznicową co 2 tygodnie z
                                kamienia. sad
                                Jeżeli chodzi o interpretację wyników mikrobiologicznych, to narazie jest
                                wszystko w normie.

Pozdrawiam wszystkich pijących wodę

• zzdorka Re: Wyniki 28.01.04, 00:00
                                  Boze! Moje nerki!!!

A co mozna zrobic, zeby poprawic jakosc wody w celach spozywczych? Czy samo
                                  filtorwanie wystarczy?
                                  • aktywista13 Re: Wyniki 28.01.04, 07:37
                                    ZZdorka jest super forumowiczką i lubię czytać jej posty! Ale swoją drogą do
                                    straszna kaszana! Może trzeba zrobić jakieś uzdatnianie dla osiedla? Czy ktoś
                                    się orientuje, ile kosztowałaby taka instalacja dla ok. 1000 mieszkań?
                                    • zzdorka Do aktywisty. 29.01.04, 19:16
                                      Ojoj. Ale uroslam. Juz cie lubie.smile

Z tym uzdatnianiem to ja za bardzo nie wierze, ze jak to bedzie ogolnie dla
                                      calego osiedla, to bedzie funkcjonowalo dobrze. Mi osobiscie nie bedzie sie
                                      chcialo ganiac i sprawdzac czy ktos tam dba o nasza wode i wymienia filtry czy
                                      nie. Wiecie, jak cos jest wspolne to niczyje. Juz to przerabialismy w PRL-u.

Wiem, ze mozna sobie zakupic takie filtry mocowane pod zlewem. Mysle, ze wtedy
                                      kazdy sobie sam zdecyduje czy chce filtr drozszy czy tanszy. Czy moze w ogole
                                      nie interesuje go filtrowanie.

Ja na razie, jak wczesniej pisalam, testuje dzbanek Brita i sie bardzo dobrze
                                      sprawdza. Ale wiecej filtow nie zaszkodzi.

Pozdrawiam.
    • metropolitanaddress Re: UWAGA WODA! 29.01.04, 12:56
      Dzień dobry,
      własnie otrzymaliśmy wyniki analizy fizyczno - chemiczne wody. W żadnej próbie
      dopuszczalne wartości określone przez polskie normy nie zostały przekroczone.
      Najbardziej interesujący wszystkich grupowiczów parametr - twardość wody - 292
      mg/l(CaCO3) - najwyższa dopuszczalna norma to 500 mg/l.
      Nie podejmuję się oceny ale na pewno filtr do wody pitnej i dodatkowe
      zmiękczanie wody do prania nie zaszkodzą.
      Pełne wyniki badania bedą dziś przed 16.00 wywieszone na klatkach.
      Pozdrawiam
      Zdzisław Słowiński
      Metropolitan Address sp.z o.o.
      • daniel_zab Re: UWAGA WODA! 30.01.04, 08:17
        metropolitanaddress napisał:

> Dzień dobry,

Dzieńdobry

> własnie otrzymaliśmy wyniki analizy fizyczno - chemiczne wody. W żadnej
        próbie
        > dopuszczalne wartości określone przez polskie normy nie zostały
        przekroczone.
        > Najbardziej interesujący wszystkich grupowiczów parametr - twardość wody -
        292
        > mg/l(CaCO3) - najwyższa dopuszczalna norma to 500 mg/l.

Interesujące jest, z której normy MA brało zakres parametrów fiz-chem
        dopuszczalnych wody.

> Nie podejmuję się oceny ale na pewno filtr do wody pitnej i dodatkowe
        > zmiękczanie wody do prania nie zaszkodzą.
        > Pełne wyniki badania bedą dziś przed 16.00 wywieszone na klatkach.
        > Pozdrawiam
        > Zdzisław Słowiński
        > Metropolitan Address sp.z o.o.

Aby nie siedzieć i nic nie robić wychodzę z propozycją na przeciw:

Jeżeli wspólnoty oraz zarządcy wyrażą chęć i zainteresowanie, to mogę
        dowiedzieć się o telefony firm zajmujących się instalacją oraz serwisem
        różnego rodzaju filtrów (Nam najbardziej zależy na filtrach do soli wapiennych
        i magnezowych)
        Informacje potrzebne to: teoretyczne zużycie wody 1000 mieszkań/24h,
        ewentualne miejsce na stację filtrowania/uzdatniania wody itp, wysokość sumy,
        jaką chcemy przeznaczać miesięcznie / 1 mieszkańca

Chyba, że chcemy dalej psioczyć jak to jest źle na ZZ i nic w kierunku poprawy
        sytuacji nie zrobić.

Pamiętajmy!!!

Pomimo, że tworzymy różne wspólnoty, mamy różnych zarządców to mamy wspólny
        cel. Każdemu z Nas zależy na pysznej, zdrowej wodzie lecącej z kranu oraz
        cichutko pracującym zmywarkom i pralkom, jak również braku problemów z
        doszorowaniem wanny, czy kabiny.

Jeżeli chcemy, aby tak było - zaciśnijmy kręgi, zlikwidujmy podziały i
        działajmy, DZIAŁAJMY (dużymi literami).

Pozdrawiam wszystkich
        • moze_zz Re: UWAGA WODA! 30.01.04, 08:43
          JA JESTEM ABSOLUTNIE ZA!!!
          • aktywista13 Re: UWAGA WODA! 30.01.04, 09:11
            Też jestem za!!!!
            Swoją drogą byłem z pielgrzymką u paru "pralkowców" zaprzyjaźnionych z moimi
            znajomymi i pytaniem, co robić na kamieć w pralce. No i zgodnie polecili mi -
            raz na pół roku zrobić pranie (oczywiście bez ubrań) na 60 stopni C z wlaną
            butelką octu do środka. ŻADEN nie polecał calgonu i innych tego rodzaju
            preparatów.
        • mooj Re: UWAGA WODA! 30.01.04, 10:45
          link do norm podany był w tym wątku
          również laboratorium podało zakresy stężeń wraz z normami kóre je opisują

a co do filtrów:
          wysokość sumy jaka chcemy wydać -to chyba nie na wejściu tylko wynik?
          a jeśli na wejściu to widzisz -odpowiedzi "jestem ZA" "działajmy" a deklaracji
          zero (to akurat jest sprawa o kórej zarządca nie zadecyduje)

• mythko Re: UWAGA WODA! 30.01.04, 12:37
          Cześć - jaki wpływ na organizm ludzki ma spożywanie twardej wody?
          • aktywista13 Re: UWAGA WODA! 02.02.04, 09:40
            Jak ktoś ma skłonności do kamieni, albo uczylenia, to działa niezbyt dobrze sad
    • asik666 Re: UWAGA WODA! 17.03.04, 14:32
      Witam wszystkich sąsiadów, zarówno Etapu A jak i B. Na naszym osiedlu mieszkam
      dopiero od dwóch miesięcy, ale jestem przerażona jakością wody. Wcześniej
      mieszkałam na Woli i na Targówku (przy teatrze) i nigdzie nie miałam takich
      problemów z wodą. Do picia również używam wody z filtra Brity, ale nie da się
      przecież przefiltrować wody do kąpieli!!! tzn dać się da, ale kto ma na to czas
      i cierpliwość? Po każdym użyciu wody muszę używać litrów balsamów i kremów, bo
      inaczej coś dziwnego dzieje sie z moją skórą. A ze strachem myślę o moich
      całkiem jeszcze nowych sprzętach AGD.Przy takiej twardej wodzie nie wróżę im
      zbyt długiego żywota. Wspomnę tylko, że przy każdym sprzątaniu muszę się
      zaopatrywać w CILIT kamień i rdza - bez niego ani rusz. Krany i glazura robią
      się matowe od kamienia. Także jeśli pomysł założenia jakiegoś ogólnego filtra
      do wody na osiedlu utrzyma się to ja jestem za.
      pozdrawiam wszystkich i życzę słońca za oknem
      • stewald Re: UWAGA WODA! 17.03.04, 15:48
        Woda u nas nie jest gorsza niż gdzie indziej w Warszawie. Jeśli chodzi o
        twardość wody to jest ona w normie i nie jest to najwyższa dopuszczalna
        wartość. Np. w przypadku zmywarki gdzie sól jest używana do zmiękczania wody
        nastawienie na dozowanie soli przy obecnej twardości nie jest nastawiona
        maksymalnie biorąc zarówno dane tu publikowane jak i dostarczony mi z pralką
        test twardości wody, w przypadku pralki również nie jest to maksymalna wartość.
        Zatem nasz sprzęt AGD zarówno pralka jak i zmywarka wytrzymałaby jeszcze
        większą twardość wody.
        Zatem nie jest tak źle, woda wcale nie jest najgorsza i wątpię czy gdziekolwiek
        w Warszawie jest lepsza, bo że jest gorsza to wiem na pewno.
        • aktywista13 Re: UWAGA WODA! 18.03.04, 08:57
          U mie, w śródmieściu była znacznie lepsza. Wiem to po sprzątaniu kamienia tu i
          tam. Natomiast zamiast cillita polecam jego tańszy i (moim zdaniem lepszy)
          polski odpowiednik - SANSED robiony przez Inco, producenta ludwika. Ma
          przyjemniejszy zapach no i nie muszę co chwila wychodzić z łazienki, jak nim
          czyszczę. Wcześniej pisałem o zbiorczym (dla osiedla) systemie czyszczenia wody
          z dodatków, np. takim, jaki jest do odżelaziania i odmanganiania wody
          oligoceńskiej. Koszt w rozbiciu na 3 budyniki naszego osiedla będzie
          umiarkowany. Poza tym - co też wyżej pisałem - polecam jałowe prania pralki z
          octem. Jest duuuża różnica, chociażby w głośności pracy i odcieniu bieli
          później pranych rzeczy.
          • mooj Re: UWAGA WODA! 18.03.04, 10:02
            ponieważ zebranie tuż tuz do może sprecyzujmy co oznacza "umiarkowany". wiesz
            ile -napisz
            ile instalacja
            ile eksploatacja
            i może niekoniecznie na 3 budynki?
            • aktywista13 Znowu siadła mi pralka 06.09.04, 09:10
              a info podałem zarządcy - jeszcze poprzedniemu.
              • sc77 Re: Znowu siadła mi pralka 06.09.04, 09:59
                Moja dziala juz ponad 2 lata i nie mam z nia zadnych problemow...
                • michal_74 Czy całe bródno ma taką wodę? 04.10.04, 11:35
                  Czy to tylko nasza przypadłość? Znajomi zza miedzy nie skarżą się na ten
                  problem, więc może to nasz osiedlowy problem? Ja też walczę z kamieniem -
                  bezskutecznie(((
                  • mooj Re: Czy całe bródno ma taką wodę? 04.10.04, 11:41
                    znajomi i sasiedzi zza miedz nie skarżą się na wiele rzeczy które u nas
                    wywołują negatywne emocjesmile
                    woda była badana -spełnia normy
                    wiesz jelsi producent (pralek) wypuszcza produkt na rynek polski to chyba wie
                    jakie normy dot. wody u nas obowiązują (nie są specjalnie łagodnesmile i w jakich
                    warunkach pralka czy inne AGD ma pracować
                    najbardziej miękka woda jest chyba w wodociagu centralnym
                    najtwardsza - w północnym (szczególnie okresowo)
                    byłem zaniepokojony i popierałem-wspomagałem pomysł zbadania wody, badanie
                    wykazało zgodność z normami
                    nie sądzę zebysmy coś więcej mogli zrobić
                    jest jak jest i już
                    pozdrawiam
                    • michal_74 Re: Czy całe bródno ma taką wodę? 04.10.04, 12:49
                      Był we wcześniejszych wypowiedziach watek "filtra" czy też odkamieniacza dla
                      osiedla - popieram serdecznie, to każdy w efekcie zyskałby włożone w ten zabieg
                      pieniądze, nie musząc odkamieniać czajnika, wanny, prysznica czy pralki,
                      stosując ocet czy inne preparaty bądź wymieniając zepsute części.
                      • aktywista13 Re: Czy całe bródno ma taką wodę? 04.10.04, 12:51
                        Właśnie!
                      • mooj Re: Czy całe bródno ma taką wodę? 04.10.04, 12:56
                        a czym się wątek zakończył?
                        niespełnioną prośbą o przybliżenie kosztów z tego co pamietamsmile
                        coś sie do tego octu przypiąłsmile)))
    • mooj co w tym roku leci z kranu:( 19.07.05, 02:18
      styczeń 2005:
      "...poza zwiększoną zawartością chloru wolnego i chlorynów, jakość wody
      wodociągowej w badanym zakresie odpowiadała warunkom określonym..."

luty 2005:
      "...poza zwiększoną zawartością chloru wolnego i chlorynów, jakość wody
      wodociągowej w badanym zakresie odpowiadała warunkom określonym..."

marzec 2005:
      "...poza zwiększoną zawartością chloru wolnego, chlorynów i mętności, jakość
      wody wodociągowej w badanym zakresie odpowiadała ..."

kwiecień 2005:
      "...poza zwiększoną zawartością chloru wolnego i chlorynów,jakość wody
      wodociągowej w badanym zakresie odpowiadała ..."

maj 2005:
      "poza zwiększoną zawartością chloru wolnego, chlorynów oraz przekroczeniem
      maksymalnej zawartości chloroformu na wyjściu do sieci z Wodociągu Północnego,
      jakość wody wodociągowej w badanym zakresie odpowiadała ..[]..Wystąpiło
      przekroczenie maksymalnej zawartości chloroformu na wyjściu do sieci z
      Wodociągu Północnego."

czerwiec 2005:
      "...poza zwiększoną zawartością chloru wolnego, chlorynów oraz zawartością
      chloroformu na wyjściu do sieci z Wodociągu Północnego, jakość wody
      wodociągowej w badanym zakresie odpowiadała warunkom ...[] Wystąpiło
      przekroczenie maksymalnej zawartości chloroformu ...

szczegółowe wyniki i archiwum na www.mpwik.com.pl/1/2871.html

czysto informacyjny post? hmm
      • sc77 Re: co w tym roku leci z kranu:( 19.07.05, 09:35
        Pytanie: Jak chloroform wpływa na nasze zdrowie, życie i na nasz sprzęt AGD ?
        • mooj Re: co w tym roku leci z kranu:( 19.07.05, 09:47
          próbuję ustalićsmile
          AGD najmniej mnie interesuje
          • sc77 Re: co w tym roku leci z kranu:( 19.07.05, 09:53
            Czekam na wieści.

Mnie też na końcu AGD
            • mooj Re: co w tym roku leci z kranu:( 19.07.05, 10:50
              oj długoby pisać
              łatwo nie będzie
              • michal_74 Re: co w tym roku leci z kranu:( 19.07.05, 11:29
                Zsyntetyzuj to trochę przynajmniej. Mi pralka właśnie wysiadła po raz drugi w
                ciągu 3 lat. Nowa
                • stewald Re: co w tym roku leci z kranu:( 19.07.05, 11:42
                  Jeśli chodzi o twardość wody i wpływ jej na AGD to wcale nie jest tak źle.
                  Sprawdzałem to już nie raz testerkiem. Ostatnio w naszych skrzynkach pojawiła
                  się reklama calgonu z dołączonym testerkiem. I jak zwykle wyszło mi trzy kratki
                  na cztery, czyli woda twarda, nie pamiętam jednostek ale w każdym razie nie
                  bardzo twarda, która jest przy czterech kratkach zmienionych. Ja w każdym razie
                  wg tych instrukcji np. zmywarkę mam nastawioną na przedostatni stopień
                  twardości. Zatem nie jest jeszcze tak źle jeśli nie trzeba nastawiać ją na
                  najwyższy stopień. Jeśli chodzi o pralkę to w zależności od podanej skali
                  twardości wody należy wsypywać odpowiednią ilość calgonu. I tym sposobem sprzęt
                  AGD działa mi bezawaryjnie od trzech lat.
                • mooj Re: co w tym roku leci z kranu:( 19.07.05, 11:46
                  twardość -spęłnia normy -problem producenta pralki sprzedwanej w Polsce
                  pralki maja działać w Polsce pzry polskich normach (u nas z nawiązką
                  spełnianych)
                  problem jest z chlorem i związkami chloru - niektóre nie są badane

po kolei:
                  nadzór -powiatowy oni mają moc wszczynania postępowań, w zasadzie nie goga
                  odmówić informacji na ten temay (tzn czy wszczesli czy nie a jelsi nie to
                  dlaczego) -prawo zażalenia nam przysługuje. wypadałoby podrążyć temat ale sa
                  urlopu a rejestratorką nie ma co gadać (możeci epróbowac przebic się wyżej i
                  zapytać 8120508)
                  wojewódzki państwowy inspektorat - II instancja- teoretyczni epowinni na
                  bieżąco monitorować działania powiatowego , z informacji pozyskanych - nie
                  robią tego (rzecznik 6997862)
                  główny inspektor sanitarny..w zasadzie głowa w piasek ale chyba ich ruszyło
                  MPWiK - przyznają (od strony poczawszy na rozmowach tel kończąc, sa skłonni do
                  potwierdzenia na piśmie) że woda nie spełnia kryteriów z rozporzadzenia
                  Ministra Zdrowia. Nie czują sie kompetetni do rozmów nt skutków (sugestia żeby
                  do PZH 5421354)
                  MPWiK ustami pełnomocnika zarządu ds .handlu (P. Szkopek 6997862) nie odzegnuje
                  się natomiast od RABATU za towar/usługę jako niespełniajacym umowy
                  (szczegóły ..no niech zarządcy tez się wykażąsmile nawet za ostatnie 2 lata!
                  podstawa: wyniki badań uznanych przez PPIS (powaitowego) dostępne na stronach
                  MPWiK

w pigułce:
                  1. chcesz skarżyć zaniechanie działań o szczegóły pytaj w powiatowym
                  inspektoracie
                  2. prawdopodobnie można wyrwac pieniądze od MPWiK nie jako zagrożenie zdrowia
                  czy skutki zdrowotne ale po prostu towar/usługa nie spełnia specyfikacji (umowa
                  z MPWiK doprecyzowuje?)

ale to wszystko pod kątem chloru nie twardości - tu jest OK (pretensja do
                  ustawodawcy -linka sobie darujęsmile)
                  • mooj rabaty .. 19.07.05, 12:57
                    wydaje mi się, że rabat proponowany przez MPWiK to 3% za kazdy parametr
                    podstawą jest wynik badania jakości wody Państwowego Powiatowego Inspektora
                    Sanitarnego ul. Kochanowskiego 21, 01-684 Warszawa

na ile jest to "kompatybilne z informacjami na stronie MPWiK o okresowym
                    badaniu wody?" nie wiem -moze w PPIS będa wiedziećsmile
                • mooj synteza:) 19.07.05, 13:05
                  jeśli wyniki ze strony MWPiK moga być podstawą to szacunkowo kilka-kilkanaście
                  tysięcy złotych można próbowac szarpnąć
                  • michal_74 Re: synteza:) 13.07.06, 14:04
                    Już wiem od zarządcy, że jesteśmy na końcu nitki wodociągu, czyli woda u nas
                    może być gorsza, a MPWiK co pewien czas płucze rury.
                    • michal_74 Re: synteza:) 12.01.07, 10:27
                      No i z tego płukania mogła być woda do podlewania, ale nic z tego nie wyszło.
                      Tu pytanie do administratora, czy MPWiK podjął ostatecznie decyzję? Bo z
                      wypowiedzi ustnej p. Kazińskiego wiem, że decyzja miała być podjeta wyżej... i
                      cisza. A szkoda, bo zaoszczędzilibyśmy grube tysiące złotych.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka