Dodaj do ulubionych

Vectra (ex. Spray) HD na ZZ

14.01.10, 13:25
Czy ktoś z Forumowiczów korzysta z usługi sieci Vectra HD TV? Chodzi mi o jakość sygnału - na forach pojawiają się informację o problemach z odbiorem kanałów HD po zmianie dekoderów ze Spray na Vectrę; chciałbym się dowiedzieć czy podobne problemy występują na ZZ (jakość łączy).
Zbliżają się IO 2010 i chciałbym je już obejrzeć w HD.
Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Obserwuj wątek
    • klejmanm Re: Vectra (ex. Spray) HD na ZZ 15.01.10, 08:32
      Ja korzystam z pakietu platynowego Vectra HD.
      Vectra ma realatywnie dużo kanałów HD, i muszę
      przyznać ze są dobrej (jak na moje oko) jakości.
      Nie odnotowałem również przez 2 miesiące użytkowania jakichkolwiek
      problemów z usługą TV (tylko raz zniknęło mi na chwilę EPG) - kanały są zawsze
      dostępne, sygnał nie zanika,
      jakość jest dobra - nawet kanałów SD (mam LCD 42').
      Tak więc chyba mogę polecić.
      Inna sprawa to obsługa Vectry. Potwierdzam opinie, że są średnio kompetentni, a
      załatwienie czegokolwiek trwa tygodnie/miesiące...
      Ale może się w końcu zorganizują w Warszawie smile

• marcin.lesiak Obsługa zgłoszeń w Vectra 15.01.10, 10:00
        Sprawa obsługi zgłoszeń w moim przypadku wygląda tak:

Od 1 I 2010 brak fonii w na jednym z kanałów TV analog, niepodwojony download
        23:00-11:00 - od tygodnia telefonuję co drugi dzień, na zgłoszenia wysłane w
        ostatnią sobotę za pomocą formularza na stronie www.vectra.pl nie dostałem
        potwierdzenia mailem, bo podobno serwer nie działa w soboty.
        Upload zgodny z umową uzyskałem dopiero po telefonie do pomocy technicznej (z
        żałosnego 384 kb/s do 1 Mb/s).

Obsługa zgłoszeń rzeczywiście fatalna. Mój rekord to 25 minut oczekiwania
        zakończone automatycznym przekierowaniem w próżnię.

Pzrd
        ML
    • qqrykk Re: Vectra (ex. Spray) HD na ZZ 16.01.10, 16:48
      No to moja opinia....

Więc ogólnie jestem abonentem Vectry od ok. 2,5 miesiąca. W tym czasie miałem 5
      awarii. Nikt nic nie wie, cały czas jestem przesyłany do innego "dedykowanego
      konsultanta". Do tej port wszystko jakoś łatali, ale dla mnie, pracującego
      online - nawet pół dnia bez netu to mała katastrofa odbijająca się na mojej
      kieszeni i rzetelności świadczonych przeze mnie usług.

Dzisiaj okazało się, że w czasie omawiania mojego pakietu - konsultant
      wprowadził mnie w błąd. Bardzo wyraźnie zaznaczyłem, że potrzebuję podłączenia
      3-4 komputerów (obojętnie czy przewodowo czy nie). Dzisiaj w momencie prób
      podłączenia trzeciego - okazało się, że mój modem jest skonfigurowany na 2, a za
      kolejne IP muszę płacić. Niby pierdoła, bo to jakieś 5 złotych miesięcznie, i
      nie w tym rzecz zupełnie, ale w tym, że muszę udać się do salonu i podpisać
      dodatkową umowę. Dla mnie to po prostu wprowadzenie w błąd.

Ostatnio (czyli jakiś tydzień temu, to nie żart, co chwila wychodzi "coś") -
      straciłem ok. 70 minut na telefonie, żeby w końcu dostac się do osoby, która
      jest mi w stanie pomóc. Szkoda, że musiałem dzwonić do zarządu firmy (telefon
      znajdzcie sobie w necie jeszcze przed podpisaniem umowy, bo się przyda -
      wystarczy ichniejszy KRS znaleźć, to spółka z o.o.). Ostatnio pierdoła była
      równie wielka: podając mi klucz ktoś zrobił błąd, nikt na infolinii
      "technicznej" (nie bez powodu w cudzysłowiu) nie wpadł na pomysł, żeby go
      zmienić, co rozwiązywałoby problem. Czekałem 2 dni od zgłoszenia na pojawienie
      się pana, który ogólnie wyśmiał infolinię, i jednym telefonem poprosił o zmianę
      klucza. Problem do rozwiązania w 5 minut.

W ciągu ostatnich lat to mój trzeci dostawca netu ze względu na przeprowadzki.
      Wierzcie mi, w mojej ocenie Aster na 4+, TPSA na 3+, Vectra na 1+ (plus za TVHD,
      właściwie bez zarzutu, nie licząc licznych przerw po kilka minut gdzie nagle nie
      ma jakiegoś programu albo głosu, ale to naprawdę pierdoła do której czepiać się
      nie można).

Niestety nie opłaca mi się zerwać umowy (bo koszty za duże), ale za 9 i pół
      miesiąca "przesiadam" się na cokolwiek innego. A w ramach protestu NIE dokupię
      za 5 złotych dodatkowego IP tylko zakupię net mobilny u operatora komórkowego -
      jestem w trakcie sprawdzania ofert (dobre rady mile widziane). Na taki "głupawy"
      (na zasadzie na złość babci odmrożę sobie uszy) protest mnie stać. Nie chcę mieć
      absolutnie nic do czynienia z "przedstawicielami" Vectry, ani telefonicznie ani,
      tym bardziej, osobiście.

Tyle w ramach ostudzenia zapałów tych, którzy jeszcze nie podpisali umowy. A
      tym, którzy umowę już mają - życzę braku kontaktów z "call center" i szybkiego
      netu :]

qqrykk
      • marcin.lesiak Kwestia podwojenia download 23-11 w Vectra 19.01.10, 10:19
        Witam,

Tak na świeżo po rozmowie z pomocą techniczną.

Według konsultanta podwojony upload od 23:00 do 11:00 jest możliwy jedynie w
        przypadku możliwości sieci. To, że od 1 stycznia jedynie raz zaobserwowałem
        podczas testów prędkości upload powyżej granicy ok.8 Mb/s oznacza, że umowa jest
        realizowana przez Vectrę zgodnie z zapisami (czyli od 23 do 11-ej download
        podwojony do 16 Mb/s).

Dziwnym trafem ZAWSZE od 23 do 11-ej licznik na stronie www.vectra.pl/test
        zatrzymuje się na 8 Mb/s, czyli na granicy max. w godzinach standardowych.

ML

PS
        Kolega mieszkający na Malborskiej ma podobny problem (2/8 Mb/s)
        • marcin.lesiak Re: Kwestia podwojenia download 23-11 w Vectra 19.01.10, 10:43
          Poprawka:
          Oczywiście cały czas chodzi o download - prędkość ściągania danych, a nie
          o upload jak pisałem.
          Chyba jeszcze mi nie przeszło wq...enie po rozmowie smile

Pzdr
          ML
          • bishkopt Re: Kwestia podwojenia download 23-11 w Vectra 19.01.10, 20:14
            Witam,

Po twoim poście dowiedziałem się ze jest taka opcja w godzinach 23-11 podwojenia downloadu. Zadzwoniłem do Vectry gdzie chciałem sobie uruchomić tą darmową usługę i okazało się że jest ona domyślnie uruchamiana. Postanowiłem wiec to sprawdzić i byłem milo zaskoczony jak po 23 jak i po 10 rano zamiast 8 Mb na liczniku było prawie 16 Mb wiec u mnie to działa. Przepustowość sprawdzałem na stronie numion i na teście Vectry, wyniki były podobne.
            A wracając do opinii o Spray-Vectrze --> w sumie użytkuje już pakiet tv+tel+internet od prawie 4 lat i jestem zadowolony.
            Pozdrawiam
            • marcin.lesiak Re: Kwestia podwojenia download 23-11 w Vectra 20.01.10, 23:31
              bishkopt,

Szczęściarz z Ciebie. W moim przypadku usługa podwojonego download 23-11 jest
              domyślenie zablokowana i po kilkukrotnych telefonach jak już pisałem,
              dowiedziałem się, że skoro nie ma to ta sieć widocznie więcej nie może.

Rozumiem, że pisząc na tym forum jesteś mieszkańcem Zielonego Zacisza? Może w
              innym budynku/klatce/piętrze "sieć" jednak może przesłać te 16 Mb/s?

Swoją drogą to chyba sprawdzę Vectrę podnosząc sobie abonament prędkości do 16
              Mb/s w "normalnych" godzinach i okaże się czy naprawdę "sieć nie może".

Pzdr
              ML

PS
              Okazało się, że jednak zgłoszenia przesłane za pomocą formularza ze strony www
              Vectry w sobotę 9 stycznia jednak przyjął rzekomo wyłączony serwer. Już po 10
              dniach otrzymałem skądinąd bardzo uprzejmą odpowiedź.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka