Dodaj do ulubionych

fundusz remontowy

08.11.05, 23:55
czy w czynszu który płacimy (C) jest wyszczególniony składnik - fundusz
remontowy ? I czy będzie można go wliczyć do ulgi mimo że nie mam aktu ?
Obserwuj wątek
    • zygrfydo Re: fundusz remontowy 09.11.05, 00:33
      Prawdopodobnie nie płacicie składki na fundusz remontowy, tak jak my nie
      płacimy w B.
      I wszystko jest fajnie do momentu, gdy wspólnota, po pewnym czasie, przejdzie
      na swój garnuszek, nie będzie mogła egzekwować poprawek/napraw od dewelopera i
      coś kosztownego się sypnie. Wtedy wzorem innych wspólnot trzeba zrobić zrzutę,
      a jak to ze zrzutą, nie wszyscy chcą, nie wszyscy mogą, przeciekający dach nie
      jest nad mieszkaniami wszystkich, ci z parteru nie chcą się dokładać do naprawy
      windy, bo nie jeżdżą (spotałem taką historię - na szczęście poza ZZ), itd.
      Fundusz remontowy to jeden z pierwszych, moim zdaniem, problemów do rozwiązania
      na naszym osiedlu.
      • ello11 Re: fundusz remontowy 10.11.05, 15:41
        zygrfydo napisał:

> Prawdopodobnie nie płacicie składki na fundusz remontowy, tak jak my nie
        > płacimy w B.
        > I wszystko jest fajnie do momentu, gdy wspólnota, po pewnym czasie, przejdzie
        > na swój garnuszek, nie będzie mogła egzekwować poprawek/napraw od dewelopera i
        no właśnie, tzn czy bieżące koszty są tak duże że pochłaniają cały czynsz -
        zakładam że płacicie 7zł/m2. czy z tego jest odprowadzany jakiś podatek ?
        myslałem że z połowa pieniążków przeznacza sie na poczet bieżących i przyszłych
        napraw czy wymian
        • zygrfydo Re: fundusz remontowy 10.11.05, 18:20
          Trudne pytanie - dla B, co było tu wielokrotnie dyskutowane, nie było planu
          gospodarczego na bieżący rok i pewnie nikt nie wie co i ile dokładnie
          kosztowało... I dlatego m.in. nastąpiła zmiana Zarządu Wspólnoty.
          • zzdorka Re: fundusz remontowy 15.11.05, 12:12
            Podobno mamy na koncie bardzo duzo pieniędzy? Czy one nie moga byc wykorzystane
            na ewentualne naprawy? Jeśli nie, to skąd się wzięły i po co tam siedzą?
            • karaton Re: fundusz remontowy 15.11.05, 16:20
              No mam nadzieję, że nasz nowy zarządca zrobi bilans otwarcia, zgodnie z
              deklaracjami, więc spokojnie poczekajmy - na pewno się dowiemy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka