ello11 08.11.05, 23:55 czy w czynszu który płacimy (C) jest wyszczególniony składnik - fundusz remontowy ? I czy będzie można go wliczyć do ulgi mimo że nie mam aktu ? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zygrfydo Re: fundusz remontowy 09.11.05, 00:33 Prawdopodobnie nie płacicie składki na fundusz remontowy, tak jak my nie płacimy w B. I wszystko jest fajnie do momentu, gdy wspólnota, po pewnym czasie, przejdzie na swój garnuszek, nie będzie mogła egzekwować poprawek/napraw od dewelopera i coś kosztownego się sypnie. Wtedy wzorem innych wspólnot trzeba zrobić zrzutę, a jak to ze zrzutą, nie wszyscy chcą, nie wszyscy mogą, przeciekający dach nie jest nad mieszkaniami wszystkich, ci z parteru nie chcą się dokładać do naprawy windy, bo nie jeżdżą (spotałem taką historię - na szczęście poza ZZ), itd. Fundusz remontowy to jeden z pierwszych, moim zdaniem, problemów do rozwiązania na naszym osiedlu. Odpowiedz Link
ello11 Re: fundusz remontowy 10.11.05, 15:41 zygrfydo napisał: > Prawdopodobnie nie płacicie składki na fundusz remontowy, tak jak my nie > płacimy w B. > I wszystko jest fajnie do momentu, gdy wspólnota, po pewnym czasie, przejdzie > na swój garnuszek, nie będzie mogła egzekwować poprawek/napraw od dewelopera i no właśnie, tzn czy bieżące koszty są tak duże że pochłaniają cały czynsz - zakładam że płacicie 7zł/m2. czy z tego jest odprowadzany jakiś podatek ? myslałem że z połowa pieniążków przeznacza sie na poczet bieżących i przyszłych napraw czy wymian Odpowiedz Link
zygrfydo Re: fundusz remontowy 10.11.05, 18:20 Trudne pytanie - dla B, co było tu wielokrotnie dyskutowane, nie było planu gospodarczego na bieżący rok i pewnie nikt nie wie co i ile dokładnie kosztowało... I dlatego m.in. nastąpiła zmiana Zarządu Wspólnoty. Odpowiedz Link
zzdorka Re: fundusz remontowy 15.11.05, 12:12 Podobno mamy na koncie bardzo duzo pieniędzy? Czy one nie moga byc wykorzystane na ewentualne naprawy? Jeśli nie, to skąd się wzięły i po co tam siedzą? Odpowiedz Link
karaton Re: fundusz remontowy 15.11.05, 16:20 No mam nadzieję, że nasz nowy zarządca zrobi bilans otwarcia, zgodnie z deklaracjami, więc spokojnie poczekajmy - na pewno się dowiemy. Odpowiedz Link