Dodaj do ulubionych

Szybki szlaban

16.01.06, 15:13
W związku z informacją:
www.euro-profil.dmkhost.net/forum/viewtopic.php?t=151
Mam pytanie,
Kto odpowiada za programowanie kart dostępu do wejścia/wjazdu na osiedle?
Bo to one wprowadzają nam najwięcej zamieszania, tzn możliwość wjazdu na
osiedle przez osoby, które tego wjazdu mieć nie powinny.
Obserwuj wątek
    • piotr3211 Re: Szybki szlaban 16.01.06, 15:27
      no ja już myślałem że ten temat się wyczerpał! po co bić pianę kochany
      sąsiedzie. Czy nie ma innych problemów (bardziej istotnych) na tym osiedlu?
      • grzegorz_zz Re: Szybki szlaban 16.01.06, 15:41
        OK. Sorry, ja będę uważał jak wjeżdżam, więc niech martwią się ci co będą
        wjeżdżać za mną. Może by tak specjalnie się zatrzymywać, aż szlaban się zamknie.

• piotr3211 Re: Szybki szlaban 16.01.06, 15:43
          no i masz rozwiązanie!
          • przemek.c Re: Szybki szlaban 16.01.06, 15:46
            Przecież tak można było też robić za czasów "starego" szlabanu. W takim razie
            skoro nowy nie wyrabia i tak czy inaczej trzeba na własną rękę pilnować, by
            nikt się za nami nie "prześliznął", to po co było wydawać pieniążki na nowy
            szlaban? :o)
            • piotr3211 Re: Szybki szlaban 16.01.06, 15:51
              z drugiej jednak strony niepokoi mnie Wasze nastawienie. Taka podejście nie
              sprawdza się. Myślę że powoli unormuje się sytuacja z parkowaniem.
              • zzrobert powoli? 16.01.06, 17:35
                To na ile czasu to określasz?
                Bo ZZA istnieje już X lat a ZZB też już prawie 3 lata.
                Faktycznie bardzo powoli.

• stewald Re: Szybki szlaban 16.01.06, 18:46
              Jak to nowy nie wyrabia? Wręcz przeciwnie, proszę zwrócić na to uwagę, po
              minięciu szlabanu przez samochód natychmiast się on zamyka i nie ma możliwości
              żeby za nim prześlizgnął się drugi samochód, tym bardziej że przed szlabanem
              jest jeszcze próg. Zatem ten problem mamy już napewno rozwiązany.
              • przemek.c Re: Szybki szlaban 16.01.06, 20:17
                No właśnie nie jestem przekonany. Bo osobiście parę razy wjechałem jako drugi,
                bez konieczności używania karty. Faktem jest, że było to jakiś czas temu. Teraz
                rzecz jasna próg wymusza przyhamowanie, a i być może szlaban jakoś
                wyregulowali, więc mogło się coś zmienić. Obserwacje trwają wink.
                • ryar Re: Szybki szlaban 16.01.06, 22:32
                  przemek.c napisał:

> No właśnie nie jestem przekonany. Bo osobiście parę razy wjechałem jako drugi,
                  > bez konieczności używania karty. Faktem jest, że było to jakiś czas temu. Teraz
                  >
                  > rzecz jasna próg wymusza przyhamowanie, a i być może szlaban jakoś
                  > wyregulowali, więc mogło się coś zmienić. Obserwacje trwają wink.
                  przy okazji ma to to jakiś czujnik żeby nie zamknął się zanim nie odłoże gdzieś
                  portfela i nie ruszę ?
                  szkoda że nie jest to wszystko na pilota, u mnie procedura wjazdu wygląda tak
                  - podjeżdżam naj najbliżej słupka
                  - muszę odpiąć pas
                  - odpinam kurtkę
                  - wyjmuję portfel
                  - otwieram okno
                  - przykładam portfel
                  - zastanawiam się czy położyć portfel na siedzeniu obok bo się jeszcze przyda
                  czy schować bo może zapomnę wziąć
                  - ruszam
                  czasami ochrona mnie sama wpuści - kolor+marka auta rzadzej spotykany więc może
                  pamiętają

jeszcze bardziej irytuje mnie wyjazd z garażu bo musze idealnie równolegle i
                  dość blisko muru zajechać żeby dosięgnąć kartą do czytnika. Przy aucie średniej
                  wielkości na raz się nie da. Ostatnio widziałem sąsiada który miał kartę na
                  jakimś kiju smile i wystawiał że przez szybę
                  • zzdorka Re: Szybki szlaban 17.01.06, 00:24
                    Wychodzi na to, że jestem mega-sprawna. Moja procedura otwierania szlabanu trwa
                    ok. 3 sekundy.
                    - otwieram okna
                    - przykładam kartę
                    - zamykam okno.

Nigdy nie musiałam się wypinać z pasów, nie mam problemów z podjechaniem do
                    słupka, kartę mam zawsze gotową do użycia, sięgam ręką bez problemów do
                    czytnika. W czym więc problem?
                    • przemek.c Re: Szybki szlaban 17.01.06, 09:39
                      Widać, kto spał, jak manewrów uczyli... wink)))

Ja też nie mam problemów. No, może z wyjątkiem dni, gdy deszcz czy śnieg
                      poziomo lub mocno na ukos zaiwania i mrowie tego wpada do auta, gdy się uchyla
                      szybę w celu otwarcia szlabanu. W takich chwilach mój megaleń mi podpowiada, że
                      pilot to fajne rozwiązanie... wink
                    • ryar Re: Szybki szlaban 17.01.06, 09:46
                      zzdorka napisała:

> Wychodzi na to, że jestem mega-sprawna. Moja procedura otwierania szlabanu trwa
                      > ok. 3 sekundy.
                      > - otwieram okna
                      > - przykładam kartę
                      > - zamykam okno.
                      >
                      > Nigdy nie musiałam się wypinać z pasów, nie mam problemów z podjechaniem do
                      > słupka, kartę mam zawsze gotową do użycia, sięgam ręką bez problemów do
                      > czytnika. W czym więc problem?

mój to pewnie taki że karte mam jedną i siedzi w portfelu, portfel siedzi w
                      którejś z kieszeni, bez rozpięcia pasów portfela nie wyjmę bez walki. muszę
                      chyba drugą kupić i trzymać w skrytce
                      • a10188 Re: Szybki szlaban 17.01.06, 10:34
                        Popieram rozwiązanie na pilota, byłoby o wiele przyjemniej i szybciej.
                        • zzdorka Re: Szybki szlaban 17.01.06, 11:08
                          E tam pilot! Trzeba będzie go do ręki wziąć, i wycelować. Lokaj by się przydał wink
                      • zzdorka Re: Szybki szlaban 17.01.06, 11:10
                        ryar napisał:

> mój to pewnie taki że karte mam jedną i siedzi w portfelu,

I błąd. A jak zgubisz tą kartę albo Ci portfel zakorbią? Ja się zaopatrzyłam za
                        wczasu w zapas i nie muszę tej karty samochodowej nosić ze sobą.

A poza tym zawsze można znajomym odstąpić, coby na lewo wjeżdżali ;DDD
                • yigael Re: Szybki szlaban 18.01.06, 07:42
                  przemek.c napisał:

> rzecz jasna próg wymusza przyhamowanie, a i być może szlaban jakoś
                  > wyregulowali, więc mogło się coś zmienić. Obserwacje trwają wink.

To działa smile))
            • grzegorz_zz Re: Szybki szlaban 17.01.06, 17:05
              przemek.c napisał:

> Przecież tak można było też robić za czasów "starego" szlabanu. W takim razie
              > skoro nowy nie wyrabia i tak czy inaczej trzeba na własną rękę pilnować, by
              > nikt się za nami nie "prześliznął", to po co było wydawać pieniążki na nowy
              > szlaban? :o)

No i mamy sprawę rzeczywiście z głowy, przynajmniej co do szybkiego zamykania
              szlabanu.
              Teraz należy wyeliminować osoby (rodziny) z kartami z prawem przekraczania
              szlabanu, te które nie mają miejsca postojowego.
              Ta sprawa juz jest po stronie Pana Kazińskiego i TP (jeśli będzie chciał
              współpracować).
              • przemek.c Re: Szybki szlaban 17.01.06, 18:19
                grzegorz_zz napisał:

> Teraz należy wyeliminować osoby (rodziny) z kartami z prawem przekraczania
                > szlabanu, te które nie mają miejsca postojowego.
                > Ta sprawa juz jest po stronie Pana Kazińskiego i TP (jeśli będzie chciał
                > współpracować).

Mój Boże, toż to brzmi jak scenariusz dla czwartej części "Terminatora" :o)).
                Z panem Kazińskim w roli głównej big_grin
              • a10188 Re: Szybki szlaban 18.01.06, 09:50
                Cod o kart, które mają osoby z rodziny to panau Kazińskiemu nic. Co to
                kogolwiek obchodzi kto z rodziny ma kartę?!?!?!? Pana Kazińskiego powinien
                interesować porządek na osiedlu, czyli zwracanie uwagi wszystkim,
                którzy "parkują na sępa"!!!! To, że ktoś ma kartę nie znaczy, jeszcze nie
                znaczy, że "parkuje na sępa"!!!!Niektórym jest to konieczne, ponieważ ktos 3
                razy w tygodniu odwozi dziecko do domu i wjeżdża na moje miejsce. Kiedy ja
                wracam z pracy mam już miejsce zwolnione. I co? Może Pan Kaziński i Tobie
                podobni chcieliby mi to uniemożliwić?!?!?! I g Wam do tego kto i o której staje
                na moim miejscu! Zaplacilam za nie i może na nim parkować każdy komu na to
                pozwolę! A może niedługo chcielibyście ingerować dalej w życie sąsiadów? Co
                jeszcze wam się zamarzy? Rządź sobie na swoich metrach kwadratowych!
                Pozdrawiam,
                • zzrobert Re: Szybki szlaban 18.01.06, 10:26
                  >Zaplacilam za nie i może na nim parkować każdy komu na to
                  > pozwolę!

By wypowiedź była pełna może należałoby do niej dodać:
                  I tylko te pojazdy którym pozwolę.

I między innymi po to właśnie jest p. Kaziński by mieszkańcy mogli w pełni i w
                  sposób niezakłucony przez "sępów" (bo bardzo delikatne określenie "bezumowne
                  korzystanie z cudzego mienia" pewnie by niektórych zabolało) korzystać ze
                  swojej własności.
                • grzegorz_zz Re: Szybki szlaban 18.01.06, 10:37
                  a10188 napisała:

> I g Wam do tego kto i o której staje
                  >
                  > na moim miejscu!

Nie chodzilo mi o osoby/rodziny, ktore maja wykupione miejsca, a o
                  osoby/rodziny, ktore tego miejsca nie posiadaja a wjezdzaja.
                  Ja tez mam trzy karty i kazda karta umozliwia mi wjazd do garazu.

Istnieja kolejna kwestia. Dlaczego ludzie wjezdzaja do garazu (u mnie tak jest),
                  dwoma samochodami (chociaz maja jedno miejsce)? Stawiaja wtedy samochody na
                  kopertach garazowych lub wzdluz drog przejazdowych.
                  • a10188 Re: Szybki szlaban 18.01.06, 13:17
                    A mnie to nie przeszadza, że ktoś stanie raz czy dwa na kopercie w garażu, nie
                    jestem psem ogrodnika. Co inengo, gdy parkowanie sępa utrudnia innym życie i
                    bezpieczną jazdę.
                    • przemek.c Re: Szybki szlaban 18.01.06, 13:30
                      Parkować jest komu, ale dorzucać się do kosztów utrzymania i sprzątania garażu
                      już nieszczególnie, nieprawdaż?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka