Dodaj do ulubionych

wentylacja

12.02.06, 14:59
Czy Turret odpowiedział juz komuś odnośnie reklamacji kanałów wentylacyjnych.
Ja zgłosiłem reklamacje 3-mce temu i oczywiscie zadnej reakcji ze strony
Turret. Wciąż nawiewa zimne powietrze oraz zapachy gotowania. Proponuje
wspólny pozew w tej sprawie wszstkich którzy mają ten sam problem
Obserwuj wątek
    • zzrobert Re: wentylacja 12.02.06, 15:13
      Taniej, szybciej i skuteczniej jest zgłosić sprawę do PINB (Powiatowy
      Inspektorat Nadzoru Budowlanego).
      Tyle że byłoby fajnie gdyby WRESZCIE tą sprawą (i wieloma innymi) zajął się
      fachowo zarządca.
      Pewnie najwczesniej na walnym przekaże Wam informacje (o ile wogóle zauważy ten
      problem) i będzie już po ptakach.

--
      Kasa za zarządzanie cyka, a terminy rękojmi i gwarancji spokojnie mijają.
      TP ma szczęście że przeciwnik jest skrajnie niefachowy. Ciekawe jak długo.
      • piotr1223 Re: wentylacja 12.02.06, 15:35
        Zgadzam sie że obecny zarządca C niezbyt dba o nasze sprawy.Prosiłem go o kilka
        szczegółów 3 tyg temu np.kupno wycieraczek przy wejsciu na klatki schodowe czy
        otwarcie okrągłych wentylatorów na klatce schodowej czy zamontowanie wyrwanego
        spowalniacza do drzwi itp do tej pory nic nie wykonał .Wynajowałem mieszkanie w
        B teraz mieszkam w C i w poprzednim budynku było dużo czyściej
        • zz138b jak rozmawiać z zarządcą ? 13.02.06, 19:07
          jedynie na pismie złozonym za potw. odbioru na kopii - tak uczy 2 letnie
          doświadczenie Komisji Rewizjnej B
      • jott7 Re: wentylacja 12.02.06, 15:44
        Juz kiedys pisałem jak sięzabrać za sprawę.Ale widocznie mało przekonywujaco.
        Jeżeli chcecie załatwiac bez wysiłku, bez kosztów to raczej nic nie załatwicie.
        Turret nie ma obowiazku, w przeciwieństwie do administracji państwowej,
        udzielac odpowiedzi np w terminie 30 dni.Jak dotychczas nie odpowiedział, to
        juz nie odpowie. Ten typ tak ma. Należy jednak zapytac: a na co miał Turret
        odpowiedzieć? Że jest zimno, bo dmucha kratką wentylacyjną? Jednym dmucha ,
        innym nie. Także zarządca nie jest własciwym do załatwiania sprawy. To nie
        jest sprawa zarządcy.
    • lemurka3 Re: wentylacja 13.02.06, 12:27
      U nas w B ewidentnie dmucha. Mój mąż pokusił się o samodzielne pomiary
      anemometrem - dmucha a nie wciąga - parametry absolutnie nie w normie. Usterka
      widoczna czarno na białym.
    • zz.citizen Reklamacja w Turecie i opinia gazownika 15.02.06, 14:54
      Drodzy,
      Ja ten problem zglosilem jakis czas temu do Turreta w formie pisemnej jako
      reklamacje (oczywiscie za potwierdzeniem odbioru). Turret dosc szybko przybyl do
      mnie i wytlumaczyl dlaczego powstaje ciag wsteczny. Mysle ze kazdy z was, gdyby
      zlozyl pisemna reklamacje z potwierdzeniem odbioru mialby to juz za soba.
      Druga sprawa, rozmawialem zarowno z architektem jak i gazownikiem... wszyscy sa
      zgodni co do jednego, prawa fizyki to prawa fizyki, majac szczelne okna nie
      mozna spodziewac sie aby obydwa kanaly wyciagaly powietrze, chyba ze ktos z was
      oczekuje powstania w mieszkaniu próżni...
      Takze nie bojcie sie wwiewajacych kanalow wentylacyjnych, problem jest w tym iz
      mamy zbyt szczelne okna (wiem brzmi to glupio ale to prawda). Mieszkalem kiedys
      w mieszkaniu gdzie byly takie szczelne okna i kanaly wentylacyjne TYLKO
      wyciagaly powietrze, i wiecie jaki efekt ? Szybciutko pojawil sie grzyb od
      wilgoci...
      Takze, mam nadzieje ze to wiele wam wyjasni....
      • piotr1223 Re: Reklamacja w Turecie i opinia gazownika 15.02.06, 15:26
        Nie zgadzam się z tobą to nie jest wina zbyt szczelnych okien . Jakby tak było
        to we wszystkich nowych mieszkaniach nawiewało powietrze a taki problem
        wystepuje tylko w niektórych mieszkaniach . Jesli miałbyś racje to po co było
        by robić takie kominy które nawiewają powiertze i smród z gotowania z innych
        mieszkań. Z tego co wiem problem ten wystepuje w przypadku gdy komin znajduje
        sie ponizej poziomu dachu - u nas jest tak w mieszkaniach we wnękach gdzie
        kominy sa ponizej dachu 6-tego piętra tzw.poddasza mieszkan 2 poziomowych.
        Rowiązazaniem problemu było by dobudowanie,podwyzszenie tych kominów ponad dach
        6-tych pięter.
        • zz.citizen Re: Reklamacja w Turecie i opinia gazownika 15.02.06, 15:42
          Ok, w takim razie, tak z czystej logiki powiedz mi jedna rzecz.
          Mamy szczelne mieszkanie i dwa kominy wyciagajace powietrze...
          Co maja wyciagac te kominy, maja produkowac podcisnienie w mieszkaniu? Przeciez
          aby powietrze bylo wyciagane musi byc jego obieg?
          Co do zapachow, to tak to juz jest iz jesli ujscia kominow beda kolo siebie to
          pewnie nie unikniemy sytuacji zaciagania zapachow, chyba ze w mieszkaniu jest
          rozszczelnione okno.
          W moim mieszkaniu, po rozszczelnieniu okna ciag sie odwraca i wszystko jest ok.
          • piotr1223 Re: Reklamacja w Turecie i opinia gazownika 15.02.06, 16:07
            u mnie niestety nie , jesli otworze zupełnie 2 okna w kuchni i pokoju to wtedy
            dopiero ciągnie. Jestem pewnien ze wentylacja nie jest w porzadku wynajmowałem
            rok czasu mieszkanie w bud B i nie miałem zadnych problemów.
          • klejmanm Re: Reklamacja w Turecie i opinia gazownika 16.02.06, 08:42
            Szczęściarz z Ciebie że TP się zainteresował.
            Do mnie mimo dwóch pism złożonych z potwiredzeniem nawet się nie odedzwali.
            W związku z tym wybieram się do nich w przyszłym tygodniu na rozmowę osobistą.
            Wg mnie to co robią to olewanie klientów i tyle.
          • ryar Re: Reklamacja w Turecie i opinia gazownika 16.02.06, 09:24
            zz.citizen napisał:

> Ok, w takim razie, tak z czystej logiki powiedz mi jedna rzecz.
            > Mamy szczelne mieszkanie i dwa kominy wyciagajace powietrze...
            > Co maja wyciagac te kominy, maja produkowac podcisnienie w mieszkaniu? Przeciez
            > aby powietrze bylo wyciagane musi byc jego obieg?
            ok, tak z czystej logiki
            Mamy szczelne mieszkanie i 2 kominy wdmuchujące powietrze...
            Ile mogą dmuchać te kominy, mają produkować nadciśnienie. Przecież aby powietrze
            było wdmuchiwane musi być jego obieg?
      • jott7 Re: Reklamacja w Turecie i opinia gazownika 15.02.06, 17:13
        zz citizen skoro ci wytłumaczono i jestes juz usatysfakcjonowany to wszystko
        w porządku. Oczywiscie poza wentylacja.Nie powtarzaj bzdur o ciągu wstecznym
        powodowanym szczelnymi oknami. Ciąg wsteczny moze byc powodowany takimi oknami
        ale także innymi przyczynami.Gazownik tłumaczacy prawa fizyki.... Nie zartuj.
        Projektant i wykonawca budynku jest prawem zobowiązany do tego aby budynek i
        zamontowane w nim / także zbudowane / urządzenia funkcjonowały zgodnie z
        normami.Także wentylacja.To co jest kanałem wylotowym tej wentylacji ma służyć
        usuwaniu zużytego powietrza.Żeby proces usuwania funkcjonował nalezy starannie
        całość wentylacji wykonać.Setki lat budowano z zastosowaniem wentylacji
        grawitacyjnej i jakoś funkcjonowała.W tym celu w ścianach budynków, często
        koło grzejników wykonywano otwory regulowane do nawiewu.To jest wiedza która
        praktycznie została potwierdzona w budynkach ubiegłowiecznych / i starszych /
        Berlina, Londynu, Paryza a także Poznania, Krakowa i innych. Po prostu bez
        takich otworów budynek nie zostałby dopuszczony do zamieszkania. Jeżeli ktos
        robi ci wodę z mózgu zrzucajac winę na szczelne okna, powiedz że sam takie
        wybrał.Nie opowiadaj bzdur, że mieszkałes w szczelnym mieszkaniu gdzie kanały
        wentylacyjne tylko wyciagały i pojawił sie grzyb.To bajki.Kanały moga wyciagnąc
        tylko tyle ile wleci. Jesli nic nie wleciało kanał nie wyciągał. Nawiewanie
        powietrza zewnętrznego kanałem wylotowym świadczy o wadzie
        wentylacji.Początkowe skutki tej wady to większe koszty ogrzewania, póżniejsze
        moga byc powazniejsze /gaz/
        • zzola Re: Reklamacja w Turecie i opinia gazownika 15.02.06, 17:27
          Jeżeli w reakcji na Twój list o wadzie wentylacji, przedstawiciel Turreta
          pośpieszył wyjaśnić że wszystko jest OK, tylko te szczelne okna, popros aby ci
          to dał na pismie. Po prostu niech się ktos podpisze pod stwierdzeniami jakie
          tu cytujesz. W tym pod stwierdzeniem że nadmuch zimnego powietrza kratką
          wentylacyjna jest zjawiskiem prawidłowym.Jak otrzymasz taki tekst to daj znac
          • yigael Re: Reklamacja w Turecie i opinia gazownika 15.02.06, 22:15
            Zobacz jak wygląda uszczelka na górnych ktawędziach twoich okien - a zdziwisz
            się stwierdziwszy, że brak 10 cm w każdym oknie. To "niskobudżetowa" wersja
            nawiewników okiennych fundniętych nam przez TP. Niskobudżetowa ze wszystkimi
            tego konsekwencjami.
            • zzola Re: Reklamacja w Turecie i opinia gazownika 15.02.06, 23:51
              Uszczelka jak uszczelka. Obecnie takich drzwi już nie produkuja. Ale ma to
              niewiele z nadmuchiwaniem z kratki wentylacyjnej. Zapomniałam dodać w swoim
              poscie że mam takie zjawisko w łazience.Natomiast nie występuje w kuchni.
              Obydwa te pomieszczenia maja kontakt z zewnętrznym otoczeniem poprzez te same
              drzwi balkonowe. A więc dlaczego w kuchni nie nawiewa a w łazience nawiewa?
              • zz.citizen Re: Reklamacja w Turecie i opinia gazownika 16.02.06, 10:00
                Widze ze posiadacie bardzo duza wiedze na temat wentylacji, rozumiem iz ktos z
                was ma uprawnienia do opisywania tego rodzaju usterek?
                Jesli nie to napewno zasiegneliscie porady specjalisty i macie pisemna
                informacje o typie usterki, mozecie mi powiedziec co wam spec napisal i jaki
                tytul ma ten specjalista?
                Ja akurat wierze zarowno architektowi oraz gazownikowi (obydwaj nie maja nic
                wspolnego z Turretem)...
                • piotr1223 Re: Reklamacja w Turecie i opinia gazownika 16.02.06, 10:12
                  To dzieki tej wierze tym Panom bedzie Pan miał wyziębione mieszkanie i smród
                  gotowanie z innych mieszkań bo architekt i gazownik powiedzieli ze wszystko
                  jest OK
                  • zz.citizen Re: Reklamacja w Turecie i opinia gazownika 16.02.06, 10:29
                    Bardzo merytoryczna odpowiedz. Dziekuje.
                    • zzrobert Re: Reklamacja w Turecie i opinia gazownika 16.02.06, 10:34
                      Prawidłowo zaprojektowana i wykonana wentylacja posiada kanał umożliwiający
                      napływ świeżego powietrza (co by nie mówić opary sąsiada nie spełniają tego
                      wymogu) jak i usuwanie powietrza z lokalu POZA BUDYNEK a nie do sąsiada.

Więc ci fachowcy co uznali że jest ok albo kryli własne tyłki albo są skrajnie
                      niekompetentni albo kryli cudze tyłki za kasę lub z głupoty.
              • yigael Olu. 16.02.06, 17:29
                zzola napisała:

> Uszczelka jak uszczelka. Obecnie takich drzwi już nie produkuja. Ale ma to
                > niewiele z nadmuchiwaniem z kratki wentylacyjnej. Zapomniałam dodać w swoim
                > poscie że mam takie zjawisko w łazience.Natomiast nie występuje w kuchni.
                > Obydwa te pomieszczenia maja kontakt z zewnętrznym otoczeniem poprzez te same
                > drzwi balkonowe. A więc dlaczego w kuchni nie nawiewa a w łazience nawiewa?

Olu.
                Jak zwykle się nie spieramy. Napisałem, że brak uszczelki to rozwiązanie nisko
                budżetowe ze wszystkimi tego konsekwencjami tj. do d... .
    • piotr1223 Re: wentylacja 16.02.06, 10:32
      www.wentylacja.org.pl/wsteczny.htm
      niech Pan zajrzy jesli chce Pan znac konkrety
      • piotr1223 Re: wentylacja 16.02.06, 10:38
        całkowice zgadzam sie z zzrobert
        • zz.citizen Re: wentylacja 16.02.06, 10:46
          Zastanawiam sie w tej sytuacji jak mozemy oficjalnie wyjasnic i rozwiazac
          problem. Napewno (ze wspomnianej strony www) ciekawy jest punkt z rozporzadzenia
          o warunkach technicznych:
          § 143.
          1. W budynkach usytuowanych w II i III strefie obciążenia wiatrem, określonych
          Polskimi Normami, należy stosować na przewodach dymowych i spalinowych nasady
          kominowe zabezpieczające przed odwróceniem ciągu, przy zachowaniu wymagań § 146
          ust. 1.
          Niestety, na mapce wiatrow wink Polska centralna nie znajduje sie w strefach w
          ktorych wiatr moglby powodowac ciag wsteczny.
          Ja w kazdym razie poprosze Turreta o pisemna odpowiedz.

Zastanawiam sie tylko czy jedynym problemem nie jest to, iz kominy sa zbyt
          niskie i zbyt blisko siebie.
          Z tej samej strony dowiadujemy sie takze:
          "innym powodem zaburzania siły ciągu kominowego jest brak dopływu powietrza
          niezbędnego do wentylacji. Zbyt szczelne okna i obudowa budynku nie zapewniają
          odpowiedniej ilości świeżego powietrza,"
          Wiec moze przyczyna jest zupelnie inna ?
          • jott7 Re: wentylacja 16.02.06, 12:03
            Pisałem juz że dociekanie niefachowe przyczyn zle działającej wentylacji
            jest bezcelowe.!tak samo jak bezcelowe sa wyjasnienia tych spraw przez
            kominiarzy czy architektów.To nie ten kierunek rozwiazywania sprawy!
            Celowe jest zbadanie /i potwierdzenie tego własnym podpisem /przez osobę
            upoważnioną, czy zjawisko tzw odwrotnego ciągu występuje, z jaką mocą , czy
            jest to zjawisko prawidłowe czt tez nie. Jesli nieprawidłowe to wbrew jakim
            przepisom. I tyle. Usunięcie tego zjawiska a w tym rozpoznanie jego przyczyn
            nalezy do tego kto sprzedał mieszkanie z tak funkcjonującą instalacją
            wewnętrzną.A więc dajcie sobie Panowie siana. Nie przynoście do domów
            anemometrów bo nawiew mozna zbadac kawałkiem chusteczki higienicznej. Nie
            toczcie dysput o strefach wiatrów bo to nie ten kierunek. Nie dajcie sie tez
            wpuszczać w dyskusje o uszczelkach, szczelnych oknach itp Citizzen jesli nie
            jestes inzynierem budownictwa z praktyka w zakresie wentylacji i klimatyzacji
            nie bierz się za komentowanie przepisów warunków technicznych jakim powinny...
            Nie pakuj sie w taka dyskusję bo stracisz tylko czas. A moze na tym Ci zalezy?
            • zz.citizen Re: wentylacja 16.02.06, 13:17
              Jesli uwazasz ze probojac konstruktywnie rozwiazac problem chce tracic czas to
              masz specyficzne podejscie do rozwiazywania problemow. Moze lepiej sprawe
              zignorowac?
              Ja zasiegnalem rady specjalistow ktorych szanuje i wierz mi, nie maja interesu
              chronic developera. Poniewaz dziesiatki ludzi z tego forum mimo wszystko uwazaja
              ze jest z tym problem to chcialbym aby ktos z tych osob powiedzial mi jakich
              fachowcow wzywal na pomoc?
              Jesli ktos z was otrzymal jakas informacje od fachowca (nie pana Mietka ktory
              kiedys cos murowal) to wyslijcie mi jaka, a ja skonsultuje to z moimi specami.
              W ten sposob moze uda nam sie okreslic wlasciwa droge do finalnego rozwiazania
              problemu.
    • piotr1223 Re: wentylacja 16.02.06, 13:29
      Wydaje mi się że my jako klienci Turret nie mamy obowiązku znalesc przyczyny
      źle działającej wentylacji , po prostu zgłaszamy reklamacje a inwetor ma
      obowiązek naprawy wadliwej wentylacji
      • zz.citizen Re: wentylacja 16.02.06, 13:38
        Wiec zapytam jeszcze raz, na jakiej podstawie my klienci uwazamy ze wentylacja
        dziala nieprawidlowo? Ja probowalem znalezc kogos kto mi napisze i sie podpisze
        ze z wentylacja jest problem.... moja porazka, ale moze komus z was sie udalo?
        • przemek.c Re: wentylacja 16.02.06, 16:47
          zz.citizen napisał:

> Wiec zapytam jeszcze raz, na jakiej podstawie my klienci uwazamy ze wentylacja
          > dziala nieprawidlowo? Ja probowalem znalezc kogos kto mi napisze i sie
          podpisze
          > ze z wentylacja jest problem.... moja porazka, ale moze komus z was sie udalo?

Hmm... To może od d..py strony - jakie przepisy określają, że nawiewanie
          powietrza do mieszkania jest prawidłowe? Od jakiegoś czasu ewidenentnie wali mi
          w kuchni papierosami - sam nie palę, więc z całą pewnością ów zapaszek nie
          pochodzi z "mojego" powietrza. Irytuje mnie to, bo akurat na zapachy tytoniowe
          jestem wyczulony i zdecydowanie nie życzę sobie tego wąchać we własnym domu.
          Która zatem z polskich norm twierdzi, że jest to sytuacja prawidłowa?
          • zz.citizen Re: wentylacja 16.02.06, 16:53
            Niestety system prawny jasno mówi, iż to co nie jest zakazane, jest dozwolone.
            W związku z tym musimy znalezc przepisy ktore mowia ze jest to zabronione...
            albo poprosic specjaliste by nam je znalazl...
            Probowales wyslac zapytanie na stronie www.wentylacja.org.pl ?
            Tam mozna uzyskac odpowiedz experta, to by wiele wyjasnilo.
            • agni1 Re: wentylacja 16.02.06, 17:12
              Nie znam się dobrze, ale chyba nawiew przez wentylację w kuchni, gdzie jest
              kuchenka gazowa jest niezgodne z przepisami (ze względów bezpieczeństwa).
            • przemek.c Re: wentylacja 16.02.06, 18:43
              zz.citizen napisał:

> Niestety system prawny jasno mówi, iż to co nie jest zakazane, jest dozwolone.
              > W związku z tym musimy znalezc przepisy ktore mowia ze jest to zabronione...
              > albo poprosic specjaliste by nam je znalazl...
              > Probowales wyslac zapytanie na stronie www.wentylacja.org.pl ?
              > Tam mozna uzyskac odpowiedz experta, to by wiele wyjasnilo.

Wyślę zapytanie, jeśli czegoś się dowiem, dam znać.
    • barka01 Re: wentylacja 16.02.06, 16:37
      Mam pewną wątpliwość i pytanie zarazem.
      Jak się ma wentylacja grawitacyjna( którą zastosowano w waszym budynku), do
      założenia w jednym lub kilku mieszkaniach istniejącego pionu , wentylatorów
      łazienkowych? Czy podłączenie przez jedną lub kilka osób w pionie wymuszonego
      przez wentylatory nadmuchu, nie powoduje zakłóceń obserwowanych u was?
      Oni przeceż pompują powietrze z dużą siłą w przewody wentylacyjne wynikiem czego
      może dmucha u was.
      Może ktoś kompetentny mógłby coś na ten temat zabrać głos.
      • zz.citizen Re: wentylacja 16.02.06, 16:41
        Moze sie myle, ale podobno kazdy ma swoj komin i nie powinno byc kilku mieszkan
        podlaczonych do jednego.

Na strone www.wentylacja.org.pl jest opcja "zadaj pytanie expertom", czy ktos
        probowal? Czy ktos moglby w imieniu naszej grupy zadac takie pytanie?
        • yigael Re: wentylacja 16.02.06, 17:31
          Jeśli wentylacja /obojętne czy mechaniczna czy grawitacyjna/ nie działa ze
          względu na brak dopływu powietrza z zewnątrz i w efekcie występuje brak
          dostatecznej /określonej przepisami dla różnych pomieszczeń/ wymiany powietrza
          to należy dopływ z zewnątrz zapewnić. Służą do tego nawiewniki
          ścienne /dawniej/ bądź okienne /obecnie/. Uwzględnia się to już w fazie
          projektu tak przynajmniej uczyli moją żonę, która jest architektką.

"W wypadku zastosowania okien, drzwi balkonowych i innych zamknięć otworów
          zewnętrznych o dużej szczelności, uniemożliwiającej infiltrację powietrza
          zewnętrznego w ilości niezbędnej do potrzeb wentylacyjnych, należy przewidzieć
          odpowiednie URZĄDZENIA zapewniające wystarczający jego napływ do pomieszczenia"

Tak brzmiał punkt 2, paragrafu 147, z rozdziału 6, działu IV Rozporządzenia
          Ministra Gospodarki Przestrzennej i Budownictwa z dnia 14 grudnia 1994 "w
          sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich
          usytuowanie" w brzmieniu jednolitym ogłoszonym w dniu 4 lutego 1999.

/Dziennik Ustaw, Warszawa 25.02.1999. nr 15/

Podkreślenie "urządzenia" moje.

Pytanie: Czy brak 10 cm uszczelki można nazwać "urządzeniem" i czy zapewnia ono
          wystarczający napływ powietrza dla potrzeb wentylacyjnych, skoro wentylacja
          wywiewna nawiewa powietrze do lokali?
          • jott7 Re: wentylacja 16.02.06, 18:10
            zzcitizen: zwrot ,, konstruktywne rozwiazywanie problemu,, wywołuje w moim
            organizmie reakcje nietypowe. Znasz niekonstruktywne rozwiazywanie problemu?
            Pomińmy więc to. Zasieganie rady specjalistów jest OK pod warunkiem, że sa to
            rzeczywiscie specjalisci. Z opinii które przytoczyłeś, mam powazne watpliwosci.
            Zrozum człowieku. Jeżeli ci nawiewa zamiast wywiewac to znaczy że jest błąd.
            Za taki błąd Ty płacisz. Prosze, nie mieszaj w głowach ludziom o tych
            specjalistach. Najlepiej ich zaproś do siebie, niech zbadaja gdzie nawiew a
            gdzie wywiew i skonfrontują to ze swoja wiedzą inzynierską i z przepisami.
            Inne kwestie: faktycznie każde mieszkanie powinno miec odrębne kanały
            wentylacyjne zwane tu kominami. Podłaczanie tam urządzeń wymuszajacych ruch
            powietrza / wentylatory / nie powinno powodowac nawiewu tegoz powietrza do
            innych mieszkań. Pod jednym wszak warunkiem: że kanały te sa szczelne.
            Podłączanie kilku pomieszczeń do wspólnego kanału jest zabronione. yIGAELU:
            brak uszczelki to nie to samo co nawiewniki. Nawiewnik, zgodnie z cytowanymi
            przepisami, powinien byc zamontowany przez dewelopera na jego koszt.
            • yigael Jott7 16.02.06, 19:10
              Zanim zaczniesz pouczać, przeczytaj ze zrozumieniem proszę - potrafisz. NIGDZIE
              nie napisałem, że to to samo. Zacytowałem stosowne przepisy w ich brzmieniu z
              czasów kiedy zatwierdzano projekt naszego budynku. Widać czarno na białym, że
              nasz budynek owych wymogów nie spełnia - bo dmucha. Pytanie o urządzenie vs.
              brak uszczelki miało charakter retoryczny, a stosowne podkreślenie w tekście
              rozporządzenia było nieprzypadkowe. Podałem na tacy stan prawny. Każdy z tą
              informacją zrobi co zechce, ja swoje prawa od Turret'a wyegzekwuję. Ty pewnie
              też. Inni zrobią to co uznają za stosowne. Zanim
              • jott7 Re: Jott7 16.02.06, 20:06
                yiagelu zadałes pytanie: /cyt/ ,, czy brak uszczelki mozna nazwać urządzeniem i
                czy zapewnia ono wystarczajacy napływ powietrza dla potrzeb wentylacyjnych
                skoro wentylacja wywiewna nawiewa powietrze do lokali,, Poniewaz pytanie
                zawiera nielogicznosci, wyjasniłem jak sie sprawy mają. Najkrócej jak mozna.
                Staram sie nie pouczać, ale skoro spotykam sie z absolutnym niezrozumieniem
                tego co pisze, być może wpadam w ton nieco dydaktyczny. Bo, ile mozna róznym
                osobom tłumaczyć by nie zajmowali sie przycvzynami nawiewu. Mają się zając
                porządnym udokumentowanien sprawy, zdefiniowaniem jej jako wady i skutecznym
                wystapieniem z roszczeniami.A to zadanie dla specjalistów a nie domorosłych
                speców od wentylacji czy prawa budowlanego. Zwłaszcza że w ewentualnym sporze
                przeciw orzechom Turret rzuci na stół dolary.Naiwni mysla że to drobna usterka
                i wystarczy chłop z młotkiem aby ja usunąc. Otóż nie wystarczy.Usunięcie błędu
                projektowego ujawnionego w gotowym budynky jest bardzo kosztowne. Naiwni chca
                pisac do jakiegos stowarzyszenia wentylacja załozonego przez producentów
                wentylatorów i klimatyzatorów, myląc je z placówka naukowo- badawczą. Tam
                siedzi na pół etatu emeryt i na ćwierć etatu sekretarka. A tak przy okazji
                nie bądż taki pewien że wyegzekwujesz od dewelop cos, co nie zostało zbadane
                ani tez profesjonalnie opisane.Tak wiec jak nie pouczać....
                • waha1 Re: Jott7 16.02.06, 22:11
                  Turret juz wykonal ekspertyzy (widziałem ich wyniki), rzeczoznawca z
                  uprawnieniami stwierdził, że wszystko jest ok, wystarczy zeby mieszkancy
                  roszczelniali okna.
                  • zzja Re: Jott7 16.02.06, 22:35
                    moze to glupi pomysl, ale czy nie moglby wykonac takich ekspertyz zarzadca?
                    Sorry jesli kogos oburzylem naiwnoscia/nieznajomoscia
                    realiow/przepisow/czymkolwiek innym.
                  • zzola Re: Jott7 17.02.06, 00:38
                    waha1 : to powiedz mi dlaczego wszyscy ci ludzie nie rozszczelnili okien ?
                    Przeciez to bzdura.Widziałes wyniki ekspertyz, powiadasz. To dlaczego producent
                    tych okien nie gwarantuje że nawiew po ich rozszczelnieniu zapewni minimum
                    wymiany powietrza? Wydaje się że żadnej ekspertyzy nie widziałes. A to dlatego
                    że robi to producent okien a nie Turret.
                    • waha1 Re: Jott7 17.02.06, 18:35
                      zzola napisała:

> waha1 : to powiedz mi dlaczego wszyscy ci ludzie nie rozszczelnili okien ?

Ja rozszczelniałem, rozszczelniłem wszystkim okna co do jednego włączenie z
                      drzwiami balkonowymi w wentylacja i tak wwiewała zamiast wywiewac.

> Przeciez to bzdura.Widziałes wyniki ekspertyz, powiadasz. To dlaczego producent
                      >
                      > tych okien nie gwarantuje że nawiew po ich rozszczelnieniu zapewni minimum
                      > wymiany powietrza?

Nie wiem nie jestem ekspertem po prostu informuje o tym co wiem.

> Wydaje się że żadnej ekspertyzy nie widziałes.

Odbierz prosze emaila.

I zeby wyjasnic pewne sprawy: ekspertyze ktora przedstawil mi Turret uwazam za
                      nieprawdziwa przynajmiej w przypadku mojego mieszkania gdzie rozszczelnianie
                      niewiele pomaga. Swoim postem chciałem jedynie poinformowac o aktualnej sytuacji
                      i stanowisku developera.
                      Moim zdaniem w tej chwili jedynym wyjsciem z sytuacji jest podanie turreta do
                      sadu, co tez zamierzam zrobic. Nie zdecydowalem jeszcze tylko kiedy na razie
                      czekam na podpisanie aktu dopoki nie bede mial prawa do mieszkania w formie aktu
                      nie zamierzam podskakiwac - znam przydapek gdzie developer wypowiedzial umowe i
                      zwrocil pieniadze nabywcy mieszkania ktory mial za durzo roszczeń bo tak mu było
                      łatwiej.

• yigael Re: Jott7 17.02.06, 00:11
                  Jott! hint: retoryczne. Chciałem nim zwrócić uwagę, że ta przerwa w uszczelce
                  to taka świnka morska - ani to świnka ani morska. Ani to urządzenie ani nie
                  zapewnia. Tyle.

Napisałem że:
                  1. Ma działać /wentylacja/.
                  2. Tak stanowi prawo.
                  3. Jest to mierzalne i są na to stosowne normy.
                  4. Podałem podstawę prawną.

Domorosłym fachowcem nie jestem i nie muszę nim być - mam w domu zawodowca. Ja
                  potrafię dojść moich praw od Turret'a i ty też jak mniemam. Świata nie zbawisz,
                  jeśli kogoś zadowala odpowiedź, że wentylacja działa jak otworzy okno /skądinąd
                  ma to sens, tyle że będzie to wentylacja bezpośrednia przez okno wink / to jego
                  prywatna sprawa.
                  • jott7 Re: Jott7 17.02.06, 00:52
                    Masz juz yigaelu odpowiedż. Udzielił jej waha 1. Nie rozszczelniłes okna i
                    jeszcze narzekasz. Ten waha1 widział nawet ekspertyzę / czego?, okien?/
                    Jemu pokazali a innym nie.Natomiast jesli chodzi o wykrojona uszczelke to jest
                    to zagrywka / producenta / raczej z toporniejszych.Ciekawe ile w rzeczywistości
                    kosztowały te okna z wykrojoną uszczelką. I czy zostały dopuszczone? Ale nic
                    się na to nie poradzi. Nawiewnik to tez nic finezyjnego. Po prostu dziura w
                    ramie okiennej. Jedno jest urzadzeniem, drugie nie.
                    • waha1 Re: Jott7 17.02.06, 18:36
                      jott7 napisał:

> Masz juz yigaelu odpowiedż. Udzielił jej waha 1. Nie rozszczelniłes okna i
                      > jeszcze narzekasz. Ten waha1 widział nawet ekspertyzę / czego?, okien?/
                      > Jemu pokazali a innym nie.

Odbierz prosze emaila. Kopie mogl dosctac kazdy kto chciał.
                      • jott7 Re: Jott7 17.02.06, 21:04
                        Do waha1: przeczytalem ta ,,opinię,,.Najprawdopodobniej napisał ja kominiarz
                        co potwierdzałby jezyk, niechlujny styl i bełkot. Z jednym mozna się zgodzic,
                        mianowicie ze zdaniem które brzmi: ,,urządzenia wentylacyjne działają wadliwie,,
                        Reszta tekstu jest mało wiarygodna. Bo jak mozna oceniac opinie brzmiącą:
                        ,,..aby funkcjonowały prawidłowo nalezy rozszczelnić okna i doprowadzic
                        powietrze w ilosci jaką przewidują PN,, Co znaczy doprowadzić? Kto ma
                        doprowadzic? Jakie normy regulują doprowadzanie mas powietrza? Inna tzw ,,
                        radosna tfurczość kominiarska,, to tekst:,, przy zamknietych drzwiach i oknach
                        powstaje zjawisko nawiewu z kratek a nie ciagu. Nie mozna dopuscić aby
                        powstawał nawiew jest to przyczyna do powstawania plesni i grzybów,, Zdrowy
                        rozsądek buntuje sie przeciw takim stwierdzeniom.
                        • waha1 Re: Jott7 17.02.06, 21:23
                          Niestety zdrowy rozsądek to zamało aby dojść swego od dewelopera. Jak juz
                          wczesniej pisalem pozostaje tylko sad i nadzieja ze ekspert przez sad powolany
                          rowniez nie stwierdzi ze przyczyna sa "za szczelne okna".
                          • zzrobert Re: Jott7 17.02.06, 21:36
                            Sąd to już koszty i "zawszE" można do tego dojść w razie oporu materii, na
                            razie sądzę że w zupełności wystarczy:

Powiatowy Inspektorat Nadzoru Budowlanego dla m.st. Warszawy
                            Adres: 00-585 Warszawa, ul. Bagatela 14
                            Kontakt: tel. 0 22 326 15 15, faks 0 22 326 15 41

Pomiając już efekty dla ZZB ZZC może to zdrowo namieszać w budowie D i E.
                            Bo jakoś dziwnie powtarzalne są te wady - czyżby projektowe do początku
                            oszczędności? Jeśli tak to nie sądzę by projekty dla D i E były bogatsze.

• jott7 Re: Jott7 17.02.06, 21:48
                              A przepraszam zzrobercie w jakiej sprawie / ale konkretnie i jednoznacznie
                              proszę / kierujesz do PINB ? Czy myslisz ze to instytucja usługowa, która po
                              Twoim liscie / telefonie / wezmie się za potwierdzanie Twoich przypuszczeń,
                              weryfikowanie ich, dokumentowanie itp.
                              • zzrobert Re: Jott7 17.02.06, 23:47
                                Niebezpieczeństwo zaczadzenia pewnie to dla ciebie za mało.
                                Przypuszczeń? No to przypuszczam że niektórzy już zauważyli nieprawidłowe
                                działanie wentylacji, tak samo jak i niebezpieczne dla życia i zdrowia - czyli
                                niezaprzeczalnie interesujące PINB płytki na schodach.

Co do dokumentowania to każdy z Was jest w stanie to udokumentować kartką
                                papieru pokazującą kierunek przepływu powietrza.

Ale masz rację róbta co chceta.
                                • jott7 Re: Jott7 18.02.06, 00:06
                                  Niebezpieczeństwo zaczadzenia z powodu nawiewu w łazience? Niebezpieczeństwo
                                  zaczadzenia z powodu gotowania obiadu czy tez uszkodzonej kuchenki ? Widzisz
                                  żeby o sprawie powaznie rozmawiac trzeba ja najpierw zdefiniowac. A definicja
                                  te nie odnosi sie w zadnym stopniu do zaczadzenia ani nawet jego mozliwości.
                                  • zzrobert Re: Jott7 18.02.06, 07:54
                                    Cofanie/nawiewanie powietrza z innego lokalu stwarza także takie zagrożenia.
                                    Zwłaszcza na osiedlach posiadających przyłącza gazu.

• wankro Re: Jott7 17.02.06, 22:20
                              zzrobert napisał:

> Sąd to już koszty i "zawszE" można do tego dojść w razie oporu materii, na
                              > razie sądzę że w zupełności wystarczy:
                              >
                              > Powiatowy Inspektorat Nadzoru Budowlanego dla m.st. Warszawy
                              > Adres: 00-585 Warszawa, ul. Bagatela 14
                              > Kontakt: tel. 0 22 326 15 15, faks 0 22 326 15 41
                              -------

Dobra rada. Nie bądźcie naiwni i nie liczcie na PINB.

• zzrobert Re: Jott7 17.02.06, 23:50
                                Jak na razie to właściciele liczą na cud.
                                Tyle że by wygrać w lotto to trzeba chociaz kupon wypełnić.
                          • yigael Re: Jott7 18.02.06, 20:01
                            waha1 napisał:

> Niestety zdrowy rozsądek to zamało aby dojść swego od dewelopera. Jak juz
                            > wczesniej pisalem pozostaje tylko sad i nadzieja ze ekspert przez sad powolany
                            > rowniez nie stwierdzi ze przyczyna sa "za szczelne okna".

Czytałeś mój post? Cytowałem tam obowiązujący przepis, który
                            a) przewiduje zastosowanie szczelnych okien
                            b) podaje sposób postępowania w tym przypadku.
                            Taki jest stan prawny.
                            • waha1 Re: Jott7 18.02.06, 20:41
                              Tak czytalem i dalej uwazam ze jedyna pewna droga uzyskania czegokolwiek od
                              Turreta jest sad. Skladalem juz pisemne zgloszenie za potwierdzeniem,
                              wielokrotnie rozmawialem z Panem Czarnym i jedyne co uzyskalem to wspomniane
                              wyzej orzeczenie o "za szczelnych oknach", seria wymowek i cotygodniowe
                              przesuwanie terminu o jeszcze jeden tydzien.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka