28.02.06, 16:10
Witam

Chciałbym się zapytać mieszkańców ZZ o opinie na temat lokalizacji. Głównie
chodzi o bezpieczeństwo. Czy sąsiadujące osiedle Bródno nie jest problemem?
Czy w komunikacji miejskiej na drodze do ZZ jest w miarę bezpiecznie?

Jakieś uwagi, opinie?

Wielkie dzięki za informacje.
Obserwuj wątek
    • zz.citizen Re: Okolica 28.02.06, 16:27
      Witam,

Znam rozne okolice w Warszawie i nie sadze by Brodno bylo gorsze w czymkolwiek
      od innych dzielnic. Jesli chodzi o bezpieczenstwo, to wieczorem nigdzie w
      Warszawie nie jest specjalnie bezpiecznie, takze mozna powiedziec iz jest
      standardowo.
      Jesli chodzi o komunikacje to napewno trzeba uwazac na tramwaje jadace przez ul.
      11 listopada, wielokrotnie bylem tam swiadkiem roznych mniej lub bardziej
      dramatycznych scen.
      Autobusy, troche lepiej, choc te jadace kolo katedry praskiej takze miewaja
      srednia opinie.

Pozdrawiam,
    • pieskuba Re: Okolica 28.02.06, 17:07
      o ile się coś nie zmieniło, to granicą między bródnem a zaciszem jest kanał
      bródnowski i tak naprawdę zielone zacisze leży nie gdzie indziej, tylko na
      bródnie właśnie.

pieskuba
      • golf1980 Re: Okolica 28.02.06, 17:27
        Jeśli chcesz znac obiektywne opinie dotyczace bezpieczeństwa to polecam wejśc
        na forum bródna(Zielone Zacisze to bródno)i tam znaleźc watek "bezpieczeństwo
        na brodnie".Może to Cię uspokoi.Bródno jest normalne i nigdy nie chciałabym
        mieszkac nigdzie indziejsmileNie rozumiem tych obaw?Jeśli chodzi o komunikację to
        nigdy nie spotkało mnie nic przykrego,a tramwajami wracałam niejdnokrotnie po
        23:00, podobnie z reszta jest w nocnym 602, który kluczy bo wszystkich
        sławetnych praskich ulicach(okolice Wschodniego,Targowa,Stalowa)a jakoś nigdy s
        nie czułam się zagrożona.Zachęcam do lektury opinii innych mieszkańców naszego
        wspaniałego osiedla.Pzdr.
    • feliciter Re: Okolica 28.02.06, 19:23
      oczywiscie ze jest problemem! co najmniej raz w tygodniu bandy brodnowskich
      dresow wpadaja na osiedle niszcza wszystko co popadnie, bija ochroniarzy,
      wlamuja sie do samochodow i mieszkan co gorsza po osiedlu kreci sie trzech
      dilerow!!!!!!!

bez samochodu to nawet sie tu nie sprowadzaj; zeby wejsc do autobusu nalezy
      uiscic haracz kierowcy i starszej babci; zreszta nawet jak zaplacisz to i tak
      dostaniesz po twarzy i stracisz komorke;

ps.
      podobno dla przyjezdnych najbardziej passe jest mokotow

• climbus Re: Okolica 28.02.06, 19:52
        Spokojnie. Nie chcę nikogo urazić. Ostatnio rozmawiałem z koleżanką, która 2
        lata mieszkała na Brudnie i nieraz była świadkiem buszujących kibiców w
        autobusach. A nie jest to osoba, która pierszego lepszego przechodnia się boi.
        Więc trochę prawdy w tym musi być. Pomyślałem, że najlepiej będzie popytać
        mieszkańców, może poprostu koleżanka nie miała szczęściasmile.

Napewno nie mam uprzedzeń do prawostronnej Warszawy. Pracuje na Pradze, mieszkam
        na Grochowie. Muszę wybrać lokum dla swojej rodziny więc staram się to zrobić
        jak najlepiej.

A to, że w każdym miejscu kogoś coś może trafić jest faktem.
      • pilku1 Re: Okolica 28.02.06, 21:01
        Nie ma to jak dać wyczerpujaca merytorycznie odpowiedz na zadane przez kogoś
        grzecznie pytanie... Brawo!
        • sputnik12 Re: Okolica 28.02.06, 21:34
          Climbusie, opowieści krążące wsród mieszkanców lewobrzeżnej W-wy nt. Bródna jak
          i Pragi w ogólności to mit. Mieszkałam w kilku m-cach w W-wie, ale najgorzej
          pod wzgledem bezpieczeństwa jest moim zdaniem na Starym Mokotowie ( na Narbutta
          konkretnie, choć może tylko ja , moja rodzina i znajomi mieliśmy ten
          problem....). Fatalnie jest także na Powiślu ( zwłaszcza na Dobrej ) gdzie w
          okolicach BUW-u bywam raz w tygodniu i obserwuję straszne niekiedy sceny vis a
          vis nader drogiego apartamentowca w budowie ( osoby , które nabyły tam
          mieszkania nie wiedzą chyba jak to m-ce wyglada po zmroku). O Nowym Świecie,
          gdzie na klatkach schodowych nocują hordy bezdomnych nie bedę nawet pisać.
          Myślę, ze historie o Bródnie wymyślane są przez osoby, chcące poczuć się
          lepiej, przekonane, ze skoro u nich panuje przestępczość to gdzie indziej musi
          być jeszcze gorzej.
          Obecnie mieszkam na Bródnie i muszę przyznać, ze jest tu spokojnie
          zwłaszcza w cześci do której należy ZZ . Nie masz się czego obawiać.
          • sputnik12 Re: A propos komunikacji 28.02.06, 21:54
            Jeżdzę o różnych porach dnia i nocy autobusami 506 oraz 524 i nigdy nie
            widziałam czegokolwiek , co by mnie zaniepokoiło. Próbowano mi natomiast
            wyciągnąć portmonetkę w 116 na Placu Wilsona na tzw. spokojnym Żoliborzu. Co do
            pseudo-kibiców - oni przeważnie przemieszczają sie autobusami jadącymi w
            kierunku stadionów, ale to osobna plemienna grupa i myślę, ze pseudo-kibic z
            Bródna jest równie 'kurtuazyjny' jak kibic ze Starówki.
    • macho331 Re: Okolica 28.02.06, 22:05
      Bródno nie jest takie złe, a okraść to mnie chcieli, ale w 175 (co akurat nie
      może dziwić). Komunikacja?-korki między 8.00 a 9.00 -ale i to jest normą w
      Warszawie. Poza tym, nie mam na co narzekać. Okolica jest ładna, zielona,
      infrastruktura jele i jest Ok, dużo sklepów i dobre połączenie z Centrum.
      No może poza zbyt głośnymi sąsiadami, którzy sprowadzają szemrane towarzystwo w
      każdy weekend i to oni zostawiają puszki po piwie w windzie. Tylko czekać, aż i
      nasze lustro zostanie potłuczone, a klatka obsikana i nie tylko, (by im
      bardziej przypominać osiedle z wielkiej płyty).
      • feliciter Re: Okolica 28.02.06, 22:16
        to ze ktos mieszka w wielkiej plycie kompletnie o niczym nie swiadczy;/ a
        mieszkanie na zz nie jest zadna nobilitacja, no chyba ze dla kogos jest to
        pierwsze mieszkanie w wawie
        • macho331 Re: Okolica 28.02.06, 22:32
          To popatrz na statystyki przestępczościwink)) Polecam a i trochę wiedzy
          praktycznej w tych sprawach także by się niektórym przydało.
          A tak poza tym, jakieś ukryte kompleksy sie odezwały, czy co?wink)))
          A i widzę, że ze zrozumieniem tekstu czytanego też nie jest najlepiej, bo nie
          pisałem o nobilitacji i nawet tego nie miałem na myśliwink)
      • sputnik12 Re: do macho 331 28.02.06, 22:54
        Przepraszam, może ciut nie na temat, ale w swoim poście wspomniałeś o windach.
        Kupiłam mieszk. w etapie D, więc nie wiem jak one wygladają, z Twojego postu
        dowiedziałam sie, że są w nich lustra, ale czy są one otwierane tak jak w
        starych blokach, czy też mają 'rozsuwane' drzwi (nie bardzo wiem jak się to
        fachowo nazywa).

Dziekuję i pozdrawiam
        S.
        • macho331 Re: do macho 331 01.03.06, 07:31
          Drzwi w windach są rozsuwanesmile

Pozdrawiam.
          • alfredo_wawa Re: do macho 331 01.03.06, 09:30
            Wrecz przeciwnie- bylem dwa dni temu w biurze sprzedazy i dostalem na pismie
            oswiadczenie, gdzie m.in. jest napisane, iz windy beda "otwierane" i dodatkowo
            z drzwiczkami wewnatrz -cos na ksztalt wind z okresu poznego Gomulki
            (zainteresowanych odsylam na blokow na warszawskim Powislu)
            • sputnik12 Re: Windy 01.03.06, 10:30
              Ojej Alfredo to rzeczywiście raczej nie wyglądałoby zachęcająco....bo wiem jak
              te powiślańskie windy wyglądają ( takie z kratą w środku - obrzydliwe).
              Trochę dziwne jednak, że zmienili rodzaj wind w 2 nowych etapach. Te z
              rozsuwanymi drzwiami są przecież estetyczne.

Dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam
              S.
              • alfredo_wawa Re: Windy 01.03.06, 10:50
                Ta zmiana z windami wynika stad, ze windy z Powisla sa najbardziej trwale. W
                koncu liczy sie trwalosc a nie zadna estetyka- poza tym ostatnio windy Otis i
                Schindler zaczely ulegac czestym awariom a czesc z nich sie nawet urwala...

Ja w kazdym razie chce miec winde z drzwiami i z dodatkowymi drzwiczkami
                (takie, ktore trzeba dociskac noga) wewnatrz.

sputnik12 napisała:

> Ojej Alfredo to rzeczywiście raczej nie wyglądałoby zachęcająco....bo wiem
                jak
                > te powiślańskie windy wyglądają ( takie z kratą w środku - obrzydliwe).
                > Trochę dziwne jednak, że zmienili rodzaj wind w 2 nowych etapach. Te z
                > rozsuwanymi drzwiami są przecież estetyczne.
                >
                > Dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam
                > S.
                • sputnik12 Re: Windy 01.03.06, 11:27
                  Dziękuje Alfredo za odpowiedż, może rzeczywiscie są bezpieczniejsze. Ale czy
                  te windy a la Powiśle również są firmy OTIS - tak mam w swim opisie standardu
                  osiedla. Może chociaż wyglądają trochę bardziej nowoczesnie niz te z Powisla.
                  Czy moze widziałes kiedys taką windę w wersji unowocześnionej ?

A i jeszcze jedno , jak własciwie wygladają korytarze? W biurze sprzedaży
                  udzielono mi nader enigmatycznych informacji. CZy wykafelkowana jest podłoga i
                  cokolik a sciany pomalowane? Wiem, że sufity mają być podwieszane. A co z
                  oświatleniem?

Dziękuję i pozdrawiam

S.
                  • grzegorz_zz Re: Windy 01.03.06, 11:42
                    Kombinujecie, lepiej byście się przeszli po etapach A,B,C i sobie popatrzyli.
    • zz_marcin Re: Okolica 01.03.06, 11:50
      forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=16112
      • sputnik12 Re: windy 01.03.06, 12:02
        Byc może rzeczywiscie trochę 'kombinujemy', ale już sama informacja nt. wind
        wskazuje, że etap D bedzie wygladał troszkę inaczej niż wczesniejsze.

Pozdrawiam
        s.
        • lemurka3 Re: windy 01.03.06, 12:08
          A czy myślicie ze w najbliższym czasie w W-wie będa jeszcze takie zielone
          osiedla budowane przez Turreta? Cos czytałam na forum o Ursynowie czy Żoliborzu
          ale konkretów nie znam... moze znacie jakieś szczegóły?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka