Dodaj do ulubionych

sprawa parkowania gości

06.03.06, 08:36
Od kiedy zmieniła się ochrona ani razu moi goście nie zostali wpuszczeni na
osiedle bez względu na to czy były wolne miejsca gościnne na osiedlu czy nie.
Czy nie uważacie że obecnie nastąpiło przegięcie w drugą stroną z porównaniu
z poprzednią ochroną. Faktem jest że jest za mało miejsc gościnnych , czy nie
uważacie ze warto by rozwiązać ten problem poprzez dokupienie przez wspólnoty
osiedla miejsc dla gości
Obserwuj wątek
    • lemurka3 Re: sprawa parkowania gości 06.03.06, 08:47
      W sobotę moi goście również nie zostali wspuszczeni, poprzednim razem również.
      • arturos777 Re: sprawa parkowania gości 06.03.06, 09:32
        Moi goście też parkowali przez weekend pod gminą.
        Ale to nie problem.
        Bardziej mnie wkurza marna organizacja - dostaje się kartkę gościa, ale drugi ochroniarz nie potrafi wskazać wolnego miejsca. Czyli nie ma wolnych miejsc i trzeba wyjechać pod gminę.
        I to nie pierwszy przypadek. Paranoja.
        Nie chcę tych miejsc gościnnych, starych ani nowych, nie chcę za nie płacić, bo i tak marny jest dostep do nich.
        Jestem za tym, aby te miejsca zlikwidować, zaorać i posiać trawkę.
        Niech chociaż dzieci maja frajdę ...
    • marcin.lesiak Re: sprawa parkowania gości 06.03.06, 10:28
      Aby ochrona wiedziała czy i jakie "miejsca gościnne" są wolne potrzeba:
      1. Kawał dykty (opcjonalnie)
      2. Trochę gwoździ
      3. Flamaster

Dyktę przybić na ścianie w dyżurce. W nią wbić tyle gwoździ ile miejsc (w opcji
      bez dykty gwoździe wbić w ścianę). Gwoździe opisać flamastrem. Zawiesić kluczyki
      od pachołków "miejscgościnnych". Urzywać wink
      • marcin.lesiak Re: sprawa parkowania gości 06.03.06, 10:30
        Od zbyt dużej ilości ź w poście wystąpił błąd w słowie używać. Wszystkich
        estetów językowych przepraszam.

ML
      • arturos777 Re: sprawa parkowania gości 06.03.06, 10:48
        No nie? Jakie to trudne i nowatorskie...

To tak jak w polityce, wszyscy dookoła wiedzą co można by zrobić żeby ulepszyć, poprawić gospodarkę, kraj itp, ale kurna politycy zawsze zrobią jakoś inaczej.

Dyktę i gwoździe mogę iść kupić za własne pieniądze smile
        • lemurka3 Re: sprawa parkowania gości 06.03.06, 10:56
          To i ja dorzucę dychacza wink
    • maimu Re: sprawa parkowania gości 06.03.06, 10:58
      Brak wolnych miejs dla gości wcale mnie nie dziwi - przechodząc koło parkingu
      widzę kilka samochodów z karteczkami "GOŚĆ". Parę razy odniosłem wrażenie, że
      ten "GOŚĆ" stoi na parkingo dość długo jak na prawdziwego gościa - jednak to
      tylko może być moje wrażenie smile
      • marcin.lesiak Re: sprawa parkowania gości 06.03.06, 11:04
        Sprawa "gości" własnego osiedla jest stara jak ZZ. Było już o tym na forum
        ładnych kilka razy. Pomysłem na rozwiązanie było by prowadzenia niestety
        statystyk "gościnności" i ograniczenia czasowe parkowania.
        • maimu Re: sprawa parkowania gości 06.03.06, 11:17
          To fakt iż wiele zostało napisane na ten temat. Widać już jakieś zmiany - są
          kartki "GOŚĆ" - zobaczymy co dalej?
          • marcin.lesiak Re: sprawa parkowania gości 06.03.06, 11:21
            Pojawiły się też nalepki na autach parkujących "na sępa" lub w miejscach
            niedozwolonych. Też jestem ciekaw jaki będzie następny ruch zarządcy.
      • zzrobert może jednak opłaty? idzie walne. 06.03.06, 11:22
        Dlatego proponowałem opłatę np. 2zł/h.
        Prawdziwego gościa to nie zaboli a i da realny mu wybór czy chce parkować pod
        urzędem czy na ZZ.
        A skutecznie wyeliminuje sępów.
        • piotr1223 Re: może jednak opłaty? idzie walne. 06.03.06, 11:48
          zgadzam sie mogą być opłaty ale trzeba koniecznie rozwiązać ten problem bo
          obecna sytuacja nie wpuszczanie wogóle gości na osiedle to wydaje mi sie nie
          najlepsze rozwiązanie szczegolnie dla osób starszych ,kobiet w ciązy i małych
          dzieci tym bardziej ze miesjc pakingowych na osiedlu jest wystarczająco
          dużo.nie wiem czy Turretowi uda się sprzedać po 12 tys. (jak szacuje) około 250
          miejsc postojowych jakie są jeszcze do sprzedaży.Mysle ze gdy bedzie miał
          trudosci spuści ceny i wtedy wspólnoty będą mogły kupic miejscs dla
          gosci.Szacuje ze nalezy kupic ok 40 miejsc aby rozwiązac problem, obecnie tych
          miesc jest ok 20.Przy cenie 5 tys.zł 1 miejsce przy ok 1000 mieszkan na osiedlu
          koszt inwestycji wyniósł by 200 zł na mieszkanie.Mysle ze warto zapłacic taka
          kwote aby miec spokój z parkowaniem gości
          • marcin.lesiak Re: może jednak opłaty? idzie walne. 06.03.06, 11:54
            I wtedy, po zakupie znikną problemy formalno-prawne związane z pobieraniem
            pieniędzy z używanie miejsc będących własnością wspólnoty.
          • grzegorz_zz Re: może jednak opłaty? idzie walne. 06.03.06, 12:30
            Nie wiem gdzie są te miejsca (250 szt.), może pod UD.
            Na 5 tys. TP nie pojdzie, a dodatkowo ja zzola spelni swoje grozby i pojdzie do
            Urzedu Nadzoru Budowlanego, to TP bedzie musialo zlikwidowac miejsca przy placu
            zabaw.
            • arturos777 Re: może jednak opłaty? idzie walne. 06.03.06, 12:35
              A co jest prostsze: zlikwidować te miejsca czy zmniejszyć plac zabaw?
              • grzegorz_zz Re: może jednak opłaty? idzie walne. 06.03.06, 12:48
                Nie, no po co nam plac zabaw dla dzieci. A boisko, jakie boisko...
              • marcin.lesiak Re: może jednak opłaty? idzie walne. 06.03.06, 12:50
                Jeśli TP stanie przed alternatywą: likwidacja miejsc przy placu zabaw lub
                likwidacja placu zabaw to zo wybierze? Zmniejszyć plac może się nie dać, gdyż z
                tego co słyszałem od placu do miejsc parkingowych musi być min.10 m.
              • zzrobert Re: może jednak opłaty? idzie walne. 06.03.06, 12:53
                Zakładam że chciałeś użyć słowa zlikwidować plac zabaw. Bo zmniejszyć się
                raczej nie uda - vide 10m od jezdni, strefy bezpieczeństwa zabawek,...
              • arturos777 Re: może jednak opłaty? idzie walne. 06.03.06, 13:46
                Racja, powinno być: "co jest prostsze dla TP: likwidacja tych miejsc parkingowych czy likwidacja placu zabaw?"

Ludzie, przecież ja pragnę tego boiska i drzewek wokoł niego w miejscu obecnych miejsc parkingowych smile
          • zzrobert pierwsza godzina gratis 06.03.06, 12:51
            możliwości jest wiele. Zakładam że rozsądku Wam nie zabraknie by ustalić
            sensowne zasady i rozliczać z ich przestrzegania.
            • robertrecords Re: pierwsza godzina gratis 06.03.06, 13:19
              "Dlatego proponowałem opłatę np. 2zł/h.
              Prawdziwego gościa to nie zaboli a i da realny mu wybór czy chce parkować pod
              urzędem czy na ZZ.
              A skutecznie wyeliminuje sępów."

Ja osobiście wolałbym nie płacić ok.30 zł za to, że zostałem u znajomych na noc
              po imprezie.
              • magdalenka22 Re: pierwsza godzina gratis 06.03.06, 13:20
                popieram CIę Robercie
                • robertrecords Re: pierwsza godzina gratis 06.03.06, 13:25
                  Którego Roberta popierasz? Robert dyskutuje z Robertem smile
                  • magdalenka22 Re: pierwsza godzina gratis 06.03.06, 13:30
                    popieram robertrecords'a
                    • zzbarnaba magduś sępie 06.03.06, 13:44
                      wcale mnie nie dziwi że opłaty ci nie w smak zapomniałaś tylko dodać dlaczego.
              • zzrobert Re: pierwsza godzina gratis 06.03.06, 13:41
                Ja za to wolałbym mieć taką możliwość.
                A jak sądzę wtedy skutecznie wyeliminowano by sępów za których parkowanie płaca
                teraz wszyscy mieszkańcy a i tak goście nie mogą parkować.

Kwestia czy 1, 2 czy 10zł/h to inna sprawa. Równie dobrze 1 gratis, do 3h -
                5zł, do 6h 10zł do 24h - 30zł, miesiąc 400zł.
                W którymś momencie bardziej mi się opłaci podjechać taksówką ale to będzie moja
                decyzja i nie będzie na to miał wpływu fakt zajmowania miejsc przez cwaniaków z
                osiedla.

Zawsze możecie starać się je zlikwidować i zasiać trawkę. Lub sprawdzić
                zgodność miejsc z przepisami - tak samo jak z odstępem od placu zabaw.
                • robertrecords Re: pierwsza godzina gratis 06.03.06, 13:50
                  Miejsca dla gości powinny pozostać do dyspozycji gości, bezpłatnie rzecz jasna.
                  Zamiast zastanawiać się jaką opłatę wnieść, lepiej poszukać sposobu na to, aby
                  miejsca te funkcjonowały zgodnie z ich przeznaczeniem eliminując samochody
                  mieszkańców.
                  • marcin.lesiak Re: pierwsza godzina gratis 06.03.06, 14:04
                    Właśnie opłata jest jednym ze sposobów funkcjonowania miejsc dla gości zgodnie z
                    ich przeznaczeniem. Dodatkowo daje ona pieniądze na utrzymanie tych miejsc a w
                    dłuższej perspektywie na zwrot kosztów, jakie poniosła na ich zakup wspólnota.
                    Innym sposobem jest prowadzenie ewidencji czasów parkowania i po przekroczeniu
                    limitu godzin nie wpuszczanie na teren.
                  • zzrobert Re: pierwsza godzina gratis 06.03.06, 14:31
                    Najtańszym do wprowadzenia i egzekwowania jest właśnie takie rozwiązanie.
                    Sępom nie opłaci się po prostu STALE parkować za kasę.

Jak widać metoda marchewki na nich nie działa może pora na kij?
              • zzrobert Re: pierwsza godzina gratis 06.03.06, 13:45
                Zawsze możesz szukać miejsca przed urzędem.
                Bo na terenie ZZ masz nikłe szanse w starciu z sępami, zarządcą i ochroną.
                • robertrecords Re: pierwsza godzina gratis 06.03.06, 13:56
                  To nie kwestia szansy, wyjaśnia się sprawę ochronie..
                  Moi goście nie korzystają z tych miejsc częściej niż raz w miesiącu,więc
                  chciałbym dać im możliwość zostawienia samochodu na noc pod moim domem, a nie
                  po drugiej stronie ulicy.
                  • piotr3211 Re: pierwsza godzina gratis 06.03.06, 14:01
                    a ja myślę że sprawa się wyjaśni jak bedzie możliwość zakupu miejsc od
                    developera - startuje ona od 10.03. Niestety część mieszkańców parkuje na
                    miejecach dla gości i dlatego ich nie ma. Proste.
                    • zzrobert Re: pierwsza godzina gratis 06.03.06, 14:29
                      To ciekawe dlaczego nie wyjaśniła się jak jeszcze nie było ZZC.
                      To są kompletnie różne sprawy i nawet jakby były dostępne miejsca do zakupu (a
                      każdy z nich doskonale wiedział o tej sytuacji przy zakupie mieszkania) to
                      niektórzy zamiast wydać kasę wolą okradać pozostałych włascicieli. Taki
                      posocjalistyczny układ. Więc obudź się i przestań liczyć na ich dobrą wolę i
                      chęć poprawy.
                      Może przyszedł już czas by zacząć nazywać po imieniu pewne zachowania.
                      • piotr3211 Re: pierwsza godzina gratis 06.03.06, 14:33
                        oj widzę zzrober'cie że bardzo jesteś negatywnie nastawiony. Podziwiam Twoją
                        aktywność na tym forum. Jeśli powstanie ranking to zapewne będziesz w czołówce.
                        • zzrobert Re: pierwsza godzina gratis 06.03.06, 14:43
                          Negatywnie?
                          Bez przesady po prostu widzę kilka możliwych rozwiązań ale nie widzę ich
                          realizacji. Pewnie dla wygody niektórych muszą cierpieć wszyscy.
                          No cóż jeśli mieszkańcy ZZ są bierni ale wierni to chociaż bądźcie konsekwnetni
                          i nie narzekajcie. Zarządca zrobi tylko tyle ile od niego oczekujecie,
                          nadgorliwość byłaby politycznym samobójstwem, on tu przybył przecież zarabiać
                          kasę a nie uszczęśliwiać Was na siłę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka