Dodaj do ulubionych

pytanie do mieszkancow ZZ

09.06.06, 09:30
Witam,
czy przed "planowanym oddaniem bloku" mogliscie wczesniej urzadzac swoje
mieszkanko?
Sasiadka z D
Obserwuj wątek
    • michal_74 Re: pytanie do mieszkancow ZZ 09.06.06, 10:27
      Póki blok nie był oddany do użytkowania to nie. Ale po odbiorze, a przed
      podpisaniem aktu notarialnego - jak najbardziej.
    • freediver1 Re: pytanie do mieszkancow ZZ 09.06.06, 10:33
      Nie polecam się śpieszyć. Bloki osiadają i będą pękać ci ściany które będzie
      potem naprawiał Turret. Poza tym to zanim zrobisz odbiór lokalu, weź
      rzeczoznawcę budowlanego który wskarze wszystkie usterki. Jak już podpiszesz
      odbiór to potem niedociągnięcia wykonawcy będziesz poprawiała z własnych
      środków.
      Powodzenia!
      • sloneczko13 Re: pytanie do mieszkancow ZZ 09.06.06, 21:07
        dzieki za info
        Pozdrawiam
      • oskar335 Re: pytanie do mieszkancow ZZ 09.06.06, 21:52
        freediver 1 jeśli nie wiesz nie wprowadzaj w błąd. Tzw osiadanie budynku jest
        cwana wymówka wielu wykonawców.Ustaje ponoc po trzech latach od oddania budynku
        czyli po upływie okresu rekojmi.Zwykle te spekania sa skutkiem fatalnego
        wykonania, zarowego nadzoru budowlanego i minimalizowania kosztów za wszelka
        cenę.Nie jest prawda ,że jak podpiszesz odbiór to niedociagnięcia budowlanych
        będziesz pokrywała z własnych środków.Taka opinia świadczy o prawnym
        analfabetyżmie. Otóz jeśli w ciagu trzech lat od daty odbioru mieszkania
        stwierdzisz jego wady masz prawo skutecznie domagać się ich usunięcia od tego
        kto mieszkanie z wadami ci sprzedał. Zawierałaś przeciez umowę o zakup towaru
        bez wad.Ważne jest aby o zauwazonej wadzie poinformowac mozliwie szybko np w
        ciagu miesiąca. Dla celów dowodowych powiadomienie takie powinno być
        sporzadzone na pismie i adresowane na stronę umowy tj dewelopera a nie np
        zarządce czy administratora - bo takie kwiatki tez się zdarzają. I jeszcze jedno
        dobrze aby wadę potwierdził rzeczoznawca / na odrębnym pismie /.Tam powinien
        zaznaczyć jaki przepis prawa budowlanego przekroczono , badz gdzie wykonawstwo
        jest niezgodne ze sztuką budowlaną. Aby zminimalizowac takie kłopoty należy
        zlecić odbiór mieszkania fachowcowi za opłatą.Powinien ten fachowiec sporzadzic
        własny, niezalezny protokół z wyszczególnieniem zauważonych wad i usterek. Tym
        fachowcem raczej nie powinien być znajomy znajomego lecz rzetelny fachowiec z
        uprawnieniami budowlanymi.Lepiej teraz być przezornym niż za rok załamywac
        ręce ,żze np w łazience nawiewa zamiast wywiewac a w sypialni nie dało się
        ustawić szafy wnekowej bo wymiary scian sa różne.
        • freediver1 Re: pytanie do mieszkancow ZZ 12.06.06, 10:40
          Słuchaj, sam jesteś analfabetą!
          Moim zdaniem moje rady były zasadne, gdyż jeśli osoba kupująca mieszkanie nie
          zgłosi usterek przed lub pod czas odbioru to na usunięcie ich przez developera
          może potrwać kilka tygodni. Wiadomo że każdemu zależy na czasie. Jestem
          świadomu gwarancji oraz rękojmi a prawo nie jest mi obce.
          Z rzeczoznawcą budowlanym też miałem rację więc twoje wypociny są w tym
          wypadnu 'plagiatem' ..
          • oskar335 Re: pytanie do mieszkancow ZZ 12.06.06, 12:08
            zdanie /cyt./:,, Jak juz podpiszesz odbiór to potem niedociagniecia wykonawcy
            będziesz poprawiac z własnych środków,, jest nieprawdziwe. Świadczy ono o złej
            woli wypowiadającego taka opinie lub o jego prawnym analfabezyzmie.Wskazałem na
            to drugie.Odbierajacy mieszkanie nie ma obowiazku znac się na prawie budowlanym,
            zasadach funkcjonowania kanalizacji, wentylacji, przepisach sanitarnych, ppoz i
            wielu innych. Mozliwe są także sytuacje ,że niedociagnięcie budowlanych ujawnia
            się znacznie po podpisaniu odbioru.Tak więc ,, rady ,, były niezasadne i nie
            warto ich słuchać.
            • freediver1 Re: pytanie do mieszkancow ZZ 12.06.06, 13:17
              jesli podpisze się odbiór a potem ekipa urządzająca mieszkanie wykryje poważne
              usterki to można:
              a) zgłosić developerowi i czekac kilka tygodni na usunięcie
              b) naprawić wszystko z własnych środków kierując się chęcią szybkiego
              wprowadzenia się.
              Dlatego radziłem konsultacje z rzeczoznawcą.
              Tragtowanie każdego wyrazu dosłownie, bez czytania między wierszami świadczy o
              twoim braku inteligencji. Polemizował bym czy akurat ciebie jest warto
              słuchać ..
              • freediver1 Re: pytanie do mieszkancow ZZ 12.06.06, 13:48
                .. traktowanie oczywiście, bo za chwilę napiszesz że jestem analfabetą.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka