Dodaj do ulubionych

Zabudowa balkonu

03.11.06, 16:42
Witam szanownych Sąsiadówsmile
Mam pytanie odnośnie zabudowy balkonu - czy potrzebna była zgoda wspólnoty,
administratora czy też innej instytucji?
Jakie są doświadczenia osób, które mają balkony zabudowane - ogólne wrażenia?
Jeżeli posiadacie namiary na którąś z firm, która robiła zabudowę na naszym
osiedlu, będę bardzo wdzięczna.
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • mooj Re: Zabudowa balkonu 03.11.06, 16:57
      zgoda jest potrzebna
      nieegzekwowanie skutków jej braku nie musi przekładać się n apodobne
      zaniechania w przyszłości
    • maja_2004 Re: Zabudowa balkonu 03.11.06, 17:18
      Według mnie powinna być zgoda. Generalnie nie upiększa to osiedla, więc osoba
      odpowiedzialna za wizerunek architektoniczny powinna mieć coś do powiedzenia.
      • stewald Re: Zabudowa balkonu 03.11.06, 19:19
        Zgoda może rzeczywiście być potrzebna, ale istotna jest odpowiedź na pytanie tu
        zadane czy ta zgoda była potrzebna. Jak widać zostało ono zadane do osób, które
        zabudowały już balkony i mnie osobiście również ciekawi to czy ta zgoda została
        wydana.
        To że zgoda być powinna wydaje się rzeczą oczywistą, istotą sprawy tu jest to
        czy ta zgoda była przez kogokolwiek udzielona czy mamy tu do czynienia z wolną
        amerykanką. Zatem powinny tu się wypowiedzieć osoby, które zabudowały już balkony.
        • mooj Re: Zabudowa balkonu 04.11.06, 09:32
          a mi sięwydaje, że pytanie było zdane nie w celu ustalenia czy sąsiad zrobił
          legalnie zabudowy ale aby się dowiedzieć jak zrobić zabudowę nie narażajac się
          na problemy
          stąd moja wypowiedź: jełsi nawet sąsiad zrobił nielegalnie i dotychczas za to
          nie poniósł konskekwencji to nie musi to działać w kazdym przypadkui w
          przyszłości
          estetyka mnie nie boli - zabudowa boli mnie wtedy , gdy umozliwia dostęp do
          balkonów i mieszkań na wyższych piętrach
          • january33 Re: Zabudowa balkonu 04.11.06, 13:32
            w tych kwestiach powinien się wypowiedziec zarządca - pod warunkiem ,ze ogarnia
            swoim intelektem ta kwestie.Cokolwiek trwałego umieszczamy na balkonach w jakiś
            sposób umieszczamy to na elewacji budynku a ta jest częścią wspólną.
            • mooj Re: Zabudowa balkonu 04.11.06, 20:54
              aktualne stanowisko aktualnego zarządcy ma znacznie mniejszą "moc prawną" niż
              prawo powszechne
              stąd pzrykładowo nie wyciągnąłbym wniosku z teraźniejszego braku
              zastrzeżeń "moża zabudowac, można to zrobić jak się chce i będzie to na
              wieki"smile
    • ania33313 Re: Zabudowa balkonu 04.11.06, 19:59
      Mooj ma całkowitą rację, co do zasadności napisania takiego a nie innego postu -
      po prostu chciałabym wiedzieć jak to załatwić, żeby wszystko było oki. Widać,
      że kilka osób już zabudowało swoje balkony - tak więc liczyłam na ich
      doświadczenia w tej kwestii.
      Co do zgody to już wiem - potrzebna jest akceptacja projektu zabudowy wydana
      przez projektanta osiedla.
      A co do estetyki... hmm... powiem tak - ile ludzi tyle gustówsmile
      • mooj Re: Zabudowa balkonu 04.11.06, 20:56
        zgoda autora projektu: warunek konieczny (niezłamanie praw autorskich) ale
        nie jest to warunek wystarczający
        • zz189 Re: Zabudowa balkonu 04.11.06, 22:09
          Ja także jestem zaineresowany zabudową balkonu.
          Co w takim układzie jest jeszcze konieczne, aby wszystko grało? Kiedyś
          dowiadywałem się u naszego administratora co i jak trzeba zrobić. Uzyskałem
          informację, że po uzyskaniu zgody projektanta należy zglosić się do
          administracji. Czy o czymś jeszcze powinienem (i inny zainetersowani) wiedzieć?
          • mooj Re: Zabudowa balkonu 05.11.06, 10:10
            przykładowo:
            jeśli mieszkasz na parterze a zabudowa balkonu umożliwi wspięcie się
            złodziejowi na pierwsze piętro to wyraźnie zmniejszasz i bezpieczeństwo i
            poczucie bezpieczeństwa sąsiada z góry
            jeśli zrobisz to bez jego zgody to nie zdziw się, gdy wystąpi o demontaż
            takiej "drabinki"
            jeśli będzie zdeterminowany oczywiście

w skarjnym przypadku (ale nie czytso hipotetycznymsad tzn gdy powstają
            wielopietrowe konstrukcje zainteresowany moze być sąsiad nie tylko z pierwszego
            ale nawet z piątego piętra

niektóre z istniejących zabudów moim zdaniem nie stwarzają takiego zagrożenia-
            trudno więc mi napisać "każdy ze zrealizowanych pomysłów jest groźny i nalezy
            doprowadzić do demontażu wszytskich"
            ale (cały czas moim zdaniem) - niektóre owszem - nie na wszystkie zgodziłbym
            się. Przeciwko pewnym rozwiązaniom (jeśli dotykałyby mnie osobiście)
            protestowałbym czynnie

Generalnie (pomijajac estetykę): zabudowa powininna być obojętna dla sąsiadów.
            Nie może stwarzać zagrożeń. I to nie w ocenie zabudowywaczasmile

pozdrawiam
      • maja_2004 Re: Zabudowa balkonu 05.11.06, 09:42
        ..no tak, zbudujmy sobie nasze własne getto, ilu mieszkańców - tylu
        architektów sad
        • january33 Re: Zabudowa balkonu 05.11.06, 18:41
          Zabudowa balkonów w celu np dodatkowej graciarni jest szalenie modna u naszych
          wschodnich sąsiadów.Mozna ten bałagan naocznie ocenic np przejezdżając przez
          Kijów.A u nas? Zaczyna byc podobnie. Wystarczy przejśc sie osiedlowymi alejkami
          osiedla Podgrodzie. Kiedys prezesi spółdzielni mieszkaniowych odpuścili sobie
          ten temat / chyba na fali demokracji / i efekty sa.Jak kto mógł tak
          zabudowywał. Zaraz do tych zimowych pokoi wprowadzał meble i elewacja jest
          udekorowana.Boje się aby ten prąd nie dotarł do nas i dlatego pytałem czy nasi
          zarządcy obejmują swoim intelektem ten problem.Natomiast jesli chodzi o zgody
          to zabudowa balkonów wg z prawa budowlanego jest modernizacja budynku. I jako
          taka musi podlegac kontroli. Bo wyobrazmy sobie /nie wspominam o wzgledach
          bezpieczeństwa / kilkanascie typów i kolorów zabudowy elewacji np bloku C w tym
          zabudowa drewniana , z płyt kartonowo - gipsowych, z elementów przeszklonych
          stałych i ruchomych, z jakichs rolet, markiz.Moim zdaniem powinien byc
          dopuszczony jednolity dla całego osiedla typ i rodzaj tej zabudowy. I powinno
          to obchodzic zarządcOw.
          • klejmanm Re: Zabudowa balkonu 06.11.06, 10:09
            Również uważam, że powinien zostać ustalony pewien standard zabudowy balkonu na
            osiedlu (typ, rodzaj, kolor itp) co znacznie lepiej by wyglądało a jednocześnie
            uspokoiłoby zastrzeżenia co do pogorszenia bezpieczeństwa.
            Osobiście planując taką zabudowę bez zastrzeżeń dostosowałbym się do tego standardu.
            • igazz Re: Zabudowa balkonu 06.11.06, 20:38
              Zabudowa z pewnością zwiększa użyteczność balkonów. Przy zabudowie powinno się
              jednak zwracać uwagę na kilka elementów. Istotna jest estetyka i tu warto mieć
              akceptację projektanta i być może również zarządcy. Polecam także sprawdzenie
              zabudowy pod względem bezpieczeństwa użytkowników, przechodniów na chodniku i
              lokatorów z wyższych kondygnacji. Moim zdaniem dochodzi jeszcze jeden element -
              światło. Jeżeli zabudowa balkonu może znacznie ograniczyć dostęp światła
              dziennego do pomieszczenia innego lokalu mieszkalnego, wówczas powinna być
              wykluczona.
    • zuzazuzka Re: Zabudowa balkonu a pozwolenie na budowę 13.02.07, 22:53
      Czy w przypadku takiej zabudowy potrzebne jest pozwolenie na budowe czy tylko
      zgłoszenie o przystąpieniu do robót budowlanych nie wymagajacych pozwolenia na
      budowę?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka